Miro Little: ”Mä tykkään haasteista”

19.6.2023 10:14 Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 19, ampaisi supernovan tavoin taivaille Suomi-koriksen uutena nuorena tähtenä Susijengin historiallisen EM-kisakesän 2022 aikana. Vuoden verran kokemusta Yhdysvaltain high school -koripallon huipulta hakenut Miro on nyt palannut Suomeen ja valmis astumaan heti suureen rooliin Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

Miro Little ja Susijengi Rising Stars aloittaa kotiturnauksen tänään maanantaina Urhea-hallissa. Kuvat: Ville Vuorinen

Touko-kesäkuun taite sujui Mirolta uutta oppien, sillä hän matkusti Yhdysvaltain syvään etelään Teksasin osavaltion Wacoon tutustumaan tulevaan opinahjoonsa Baylorin yliopistoon ja sen tunnustettuun koripallo-ohjelmaan.

Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Baylor Bears on jo käsite itsessään. Päävalmentaja Scott Drew aloittaa syksyllä jo 21. kautensa joukkueen peräsimessä ja joukkue on päässyt nauttimaan runsain mitoin menestyksestä 10 284 katsojaa vetävällä kotikentällään Paul J. Meyer Arenalla. Bears juhli NCAA:n valtakunnallista mestaruutta viimeksi keväällä 2021 ja voitti Big 12 -konferenssin runkosarjamestaruuden 2022.

Laatu näkyy kaikessa.

- Ihan ensimmäiseksi campukselle päästyäni hoidimme asuntohommani kuntoon, jonka jälkeen kävin läpi ison joukon lääketieteellisiä testejä. Kun lääkintästaffilta tuli vihreää valoa, alettiin treenata, Miro kertailee.

- Aamuseiskalta aloitettiin puntti- ja fysiikkatreenillä, josta siirryttiin suoraan 45-60 minuuttia kestävään lajitreeniin. Harjoiteltiin tosi spesifejä asioita ja niiden asioiden ympäriltä pelattiin 1-1- tai 2-2-pelejä. Vielä iltaisin menin salille treenarin kanssa vetämään henkilökohtaisen workoutin tai heittelemään.

Vaikka NCAA-kauden 2023-24 alkuun on aikaa neljä ja puoli kuukautta ja yliopiston opiskelijat ovat kourallista kesäkurssilaisia lukuun ottamatta kesälomilla, Bearsin koko valmennusjohto ja tulevan kauden pelaajat valmistautuvat jo kauden koitoksiin.

Yhdysvaltain huippujoukkueiden kategoriaan kuuluvaan Baylor Bearsiin liittyminen tuo Miron myös aivan uudenlaisen haasteen eteen. Bearsin takakentällä minuuteista kilpailevat mm. kesän 2024 NBA-draftin kärkivarauksiin uumoiltu Ja’Kobe Walter, viime kauden tulokasryhmässä väläytellyt Langston Love sekä siirtopelaajat Jayden Nunn ja RayJ Dennis.

- Koko valmennusstaffi on ollut treeneissä. Olen jutellut paljon eri valmentajien kanssa ja olemme käyneet kehityskohteita läpi. Tarkoitus on saada pelaajat mahdollisimman valmiiksi ensi kautta varten, Little miettii.

- Mun pelipaikalla on Baylorissa tosi kovia pelaajia ja joka ikisestä peliminuutista pitää kilpailla, mitään ei anneta ilmaiseksi. Mutta niin se on mennyt mun uralla tähänkin asti. Mä tykkään haasteista.

Hurja nousu ikäluokan pelaajarankingissa

Miro Little päätti jättää vuosi sitten viimeisen lukiovuotensa Mäkelänrinteen urheilulukiossa väliin ja siirtyä Yhdysvaltoihin Sunrise Christian Academyyn totuttelemaan amerikkalaiseen pelityyliin.

Kun Little matkusti Prahan ja Berliinin EM-kisanäyttämöiltä uuteen joukkueeseensa, hänen oli todistettava kykynsä uusille joukkuetovereilleen. Muutaman viikon totutteluvaiheen ylä- ja alamäkien jälkeen Miro lunasti paikkansa joukkueen aloittavana takamiehenä. Tie vei huhtikuussa jopa vuotuiseen kansainvälisten teinitähtien tähdistöotteluun, Nike Hoop Summitiin.

- Tiesin, että eka kausi Jenkeissä tulisi olemaan tosi haastava, mutta halusin ottaa sen haasteen vastaan. Nyt tiedän tosi paljon paremmin, mitä college-koris tulee olemaan ja mitä siellä tulee odottaa, hän pohtii.

Jo mainitun Nike Hoop Summit -paikan lisäksi Miron edesottamuksista kertoo omaa kuvaansa se, että Sunrise Christian sijoittui Yhdysvaltain valtakunnallisessa rankingissa 8. sijalle suomalainen takamies puikoissaan.

Henkilökohtaisella tasolla Little kohosi viimeisen vuoden high school -pelaajien (v. 2004 syntyneet) Yhdysvaltain rankingissa ikäluokkansa 18.-25. parhaaksi pelaajaksi. Kova suoritus millä tahansa mittapuulla.

- Tiesin kyllä high schooliin lähtiessä, että minulla olisi mahdollisuus näyttää, että pystyisin pelaamaan isoa roolia tuolla tasolla. En kiinnittänyt henkilökohtaiseen rankingiin ihan hirveästi huomiota, mutta onhan tuo nousu osoitus siitä, että jotain on tehty oikein.

Littlen merkitystä joukkueeseensa korostaa myös hänen pelityylinsä. No Ceilings NBA -blogin toimittaja Tyler Metcalf kuvaili Littlen pelaavan kuin ”koutsin poika”; antavan ylimääräisen effortin joka ainoassa tilanteessa ja luovan henkeä ryhmään.

- Kuulostaa multa, Miro nauraa.

- Kaikki, jotka on koskaan käynyt katsomassa mun pelaamista, tietää kyllä, että mä pyrin olemaan äänekkäimpiä ja energisimpiä pelaajia kentällä ja penkillä. Se tulee neutraalina lisänä muun pelini päälle.

Susijengi Rising Starsissa tiedossa alley oop -klinikka

Miro palasi Teksasista Helsinkiin perjantaina ja liittyi välittömästi Susijengi Rising Starsin harjoituksiin.

Tänään maanantaina Mäkelänrinteen Urhea-hallilla alkavaan turnaukseen saapuvia katsojia Miro evästää lupailemalla, että kentällä on viime vuoden susikesää urheilullisempi, taitavampi ja räjähtävämpi Miro.

- Viime kausi oli tosi merkittävä kehitysaskel. Olen oppinut lukemaan tilanteita paremmin, olen valmiimpi kentällä, pystyn aistimaan tilanteita ennalta. Viime kesä Susijengin kanssa oli tosi silmiä avaava kokemus ja nyt otetaan taas seuraavia askelia, Miro hymyilee.

Miro on hyvillään siitäkin, että kesäkuun Susijengi Rising Stars -leirityksessä ja peleissä häneltä odotetaan entistä suurempaa ruutua yhtenä joukkueen johtohahmoista.

- Mähän sanoin, että tykkään haasteista! Hyvällä mielellä ja innolla starttailemaan taas uutta susikesää.

Parinkin päivän otannan perusteella Miro uskoo, että Susijengi Rising Stars -ryhmä tulee tarjoilemaan kotiturnauksessaan vauhtia, intensiteettiä ja näyttäviä suorituksia.

- Viime kaudella high schoolissa sai aika paljon toimittaa palloa korin päälle joukkuekavereille donkattavaksi ja sama meno näyttää jatkuvan nyt. Ihan kiitettävän paljon raudan yläpuolella pelaavia kavereita meillä, hän vinkkaa.

Susijengi Rising Stars -turnauksen otteluaikataulu 19.-21.6.

  • Ma 19.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Latvian haastajamaajoukkue
  • Ti 20.6. klo 16.30 Viron haastajamaajoukkue – Latvian haastajamaajoukkue
  • Ke 21.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Viron haastajamaajoukkue

Ottelut pelataan URHEA-hallissa Helsingin Mäkelänrinteessä.

Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
27.4.2024 10:48 Susijengi

Touko Tainamo seniorikaudeksi Wyomingiin

Erinomaiset kolme kautta Denverin yliopistossa pelannut Susijengin ison pään lupaus Touko Tainamo, 205 cm ja 23 vuotta, vaihtaa joukkuetta seniorikaudekseen. Munkkiniemen Kisapoikien kasvatin uusi joukkue on Wyoming, joka sijoittui NCAA-liigan Mountain West -konferenssin keskivaiheille päättyneellä kaudella.

27.4.2024 08:04 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa eteni Mestarien liigan finaaliin

Teneriffa pääsee taistelemaan Mestarien liigan voitosta, kun se eteni finaaliin kaatamalla kreikkalaisen Peristerin.

26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

22.4.2024 12:25 Susijengi

Susijengi avaa olympiakarsintakesänsä eksoottista vierasta vastaan Espoo Metro Areenalla

Susijengi saa olympiakarsintakesän avausotteluunsa juhannuksen jälkeisellä viikolla vastaansa harvinaisen vieraan, kun moninkertainen MM-kisakävijä Uusi-Seelanti saapuu Espoo Metro Areenan sudenpesään tiistaina 25.6. ottamaan mittaa Lauri Markkasen, Mikael Jantusen ja muiden susitähtien kunnosta.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 14:55 Susijengi

Susijengin Nokia Arenalla pelattavaan Latvia-otteluun myyty yli 5200 lippua

Susijengi pelaa olympiakarsintojen kenraaliharjoituksensa Tampereella perjantaina 28. kesäkuuta Latviaa vastaan. Otteluun on myyty jo yli 5200 lippua.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

Näytä lisää vastaavia