Ville Tahvanainen on ammattilaisuran kynnyksellä

6.6.2023 10:44 Vaikka Ville Tahvanainen, 22, on viettänyt viimeiset neljä vuotta Yhdysvaltojen NCAA-liigassa, on hänen nimensä suomalaiselle koripalloväelle tuttu niin nuorisomaajoukkuekentiltä kuin Susijengistäkin. Helsingin NMKY:n kasvatti on nyt palannut Atlantin takaa Suomeen tavoitteenaan ammattilaisura ja intensiivisempi sitoutuminen maajoukkuetoimintaan.

Ville Tahvanainen on palannut neljän NCAA-vuoden jälkeen Eurooppaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Bradley University Athletics.

Tahvanaisen neljään Yhdysvaltain vuoteen mahtui paljon. Koripalloperheen kuopus ehti pelata neljän vuoden aikana 122 NCAA-ottelua, joissa hän rekisteröi urakeskiarvoikseen 7,2 pistettä ja 2,8 levypalloa 23,0 minuutin ottelukohtaisella peliajalla.

Tahvanainen löysi Bradleyssa nopeasti roolinsa hyökkäyspään täsmäaseena, joka saattoi tarkalla heittopelillään (uran 2p heittoprosentti 54%, 3p 36%, 1p 85%) voittaa yksittäisiä otteluita joukkueelleen useita kertoja kaudessa. Muistojen kirjaan jäivät myös Missouri Valley -konferenssin lopputurnausmestaruus 2020 ja runkosarjan ykkössija 2023.

Neljään vuoteen mahtui myös urheilijan peruskauraa, eli takaiskuja ja epäilyksen hetkiä.

- Ihan alussa vaati paljon kovaa duunia päästä jengin rotaatioon. Mielestäni kehityin tosi paljon kahden ensimmäisen vuoden aikana ja sain valmentajien luottamuksen, mutta kolmannen Bradleyn kauteni jalkavamma vaikeutti asioita vielä viimeisenä vuonnakin, hän kertoo.

- Kokonaisuutena pitää olla tosi tyytyväinen. Lähdin hakemaan kokemuksia uudenlaisesta toimintaympäristöstä ja -kulttuurista. Pandemiasta ja loukkaantumisista huolimatta olen tosi kiitollinen näistä neljästä vuodesta ja mielestäni olen paljon parempi koripalloilijana ja urheilijana nyt kuin olin Yhdysvaltoihin lähtiessäni.

Kaikille koronaviruspandemian aikana NCAA-koripalloa pelaaville pelaajille on tarjottu ylimääräistä yliopistovuotta korvaukseksi pandemialle menetetystä ajasta. Tahvanainen päätti kuitenkin jo talvella ottavansa suunnakseen vanhan mantereen.

- Unelmani on alusta asti ollut päästä ammattilaiseksi. Bradley on mulle rakas paikka, mutta kun alkoi näyttää siltä, että saan graafisen suunnittelun pääaineopintoni loppuun tavoiteajassa, päätin jatkaa unelmani eli ammattilaisuuden jahtaamista.

Susijengi vaikutti ammattilaisuuspäätöksen taustalla

Susijengiä pidempään seuranneille Ville Tahvanainen on toki tuttu nimi.

HBA-Märskyssä lukionsa käynyt stadilainen debytoi Susijengissä jo kesällä 2018 vasta kahdeksantoista vuotta täytettyään ja latoi yhdessä ensimmäisistä maaotteluistaan Latvian kumoon 24 pisteellä ja ratkaisevalla heitolla Janis Strelnieksin edestä.

Pandemian, yliopistovelvoitteiden ja sairastuvalla vietetyn viime kesän jälkeen Tahvanaista ei ole pariin vuoteen susipaidassa nähty. Maajoukkuekesä 2023 on kuitenkin täällä ja johtaa kesäkuun Susijengi Rising Stars -leirityksen kautta Kiinan heinä-elokuun universiadeihin ja Aasian elo-syyskuun MM-kisoihin.

- Parantelin koko viime kesän jalkaani enkä pystynyt siksi ottamaan susileirityksiin osaa. Nyt olen tietysti tosi innoissani, kun pääsen pelaamaan ja kilpailemaan vanhojen kavereiden kanssa, Tahvanainen hymyilee.

- Tietenkin unelmani on pelata Aasiassa MM-kisatusinassa ja edustaa Suomea siellä. Mennään kuitenkin treeni kerrallaan ja vähitellen tavoitteita kohti.

Tahvanaisen siirtyminen Eurooppaan tarkoittaa myös sitä, että tulevien vuosien arvokisakarsinnoissa hän tulee olemaan Susijengin käytössä luontaisine vahvuuksineen, joihin lukeutuvat muun muassa monipuolinen korinteko, kansainvälisen tason kolmen pisteen heitto sekä pallonkäsittelykyky.

- Tuo on itse asiassa yksi syy siihen, miksi en tahtonut palata viidenneksi vuodeksi yliopistoon. Tahdon viettää enemmän aikaa Susijengin kanssa, antaa näyttöjä maajoukkuepaidassa ja edustaa kotimaatani.

Pikkujunnuista tuli ammattilaisia

Jos Tahvanaisen tähänastista uraa asettaa laajempaan viitekehykseen, on pakko huomioida, että hän oli tärkeä palanen vuosina 1999–2001 syntyneiden juniorien riemumarssia Euroopassa vuosina 2015 ja 2016.

Kyseinen ikäluokka ylsi U16 poikien EM-kisoissa kuudenneksi kesällä 2015 ja viidenneksi 2016 sekä petasi U17 pojille MM-kisapaikan kesäksi 2016. Tahvanaisen urakoidessa Yhdysvalloissa on hänen ikäluokkansa siirtynyt ammattilaiskentälle Mikael Jantusesta ja Elias Valtosesta alkaen samalla, kun Olivier Nkamhouan ja Mustapha Amzilin kaltaiset nimet ovat tehneet itsestään nimeä NCAA:ssa.

- Me ollaan tosi läheisiä monien tämän ikäluokan äijien kanssa. Olen ylpeä frendeistä ja siitä, mitä kaikki on saavuttanut tähän asti. Meillä on ollut halu päästä huipulle asti ja olen innoissani siitä, että nyt ollaan kaikki ammattilaisiässä ja päästään jatkamaan duunia, Ville hymyilee.

Ensimmäisen ammattilaiskautensa komennuspaikkaa Tahvanainen vielä haarukoi. Agenttitoimisto on valittu ja maajoukkuekesä toimii näyteikkunana.

- Pyrkimyksenä on antaa nyt kesän aikana näyttöjä ja lähteä suoraan Euroopan kentille. Tavoitteena on löytää sellainen paikka, missä on heti alusta alkaen minuutteja, vastuuta ja kehitystä tiedossa.

Ville Tahvanainen ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

Näytä lisää vastaavia