Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

14.6.2023 12:32 KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

Susijengi Rising Starsin Thomas Tumba on kehittynyt ison harppauksin viime vuosina. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Tumba kartoitteli mahdollisuuksiaan Yhdysvalloissa pelikauden 2021-22 ajan, mutta palasi Atlantin takaa Suomeen syksyksi 2022 Kataja Basketin päävalmentajan Petri Virtasen houkuttelemana.

Virtasella oli tarjota Tumballe välittömästi merkittävä rooli menestystä jahdanneen joensuulaisjoukkueen riveissä. Thomas kiitti kunniasta ja uurasti 21,2 minuuttia ottelua kohden joukkueensa monitoimityökaluna, joka nikkaroi keskiarvoikseen 7,0 pistettä ja 3,4 levypalloa pelissä ja otti tämän tästä tehtäväkseen vastustajan pelinrakentajan tai pistetykin puolustamisen.

- Virtasen Petri on mulle entuudestaan tuttu kaveri vuosien takaa. Mulla oli luottavainen fiilis Katajasta, ja koska olen itse asunut lapsuuteni Kotkassa, pienemmän kaupungin meno sopi mulle ihan hyvin, Thomas miettii.

Ensimmäinen ammattilaiskausi oli Tumballe kaikilla mittapuilla menestys. Korisliiga-kauden päättäjäisiksi liigan kapteenit ja päävalmentajat äänestivät hänet liigan vuoden tulokkaaksi, jonka lisäksi Suomen cupin mestaruus ja SM-pronssimitalit palauttivat Joensuun Korisliigan eliittiin muutaman hiljaisemman kauden jälkeen.

- Korisliigan vuoden tulokkaan palkinto kertoo mulle siitä, että olen tehnyt joitain asioita oikein. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Muutenkin Thomas pitää Korisliigaa täsmälleen oikeana paikkana itselleen tässä vaiheessa uraansa. Hän ehti pelata Divari A:ta HBA-Märskyssä neljä vuotta ennen Yhdysvalloissa vietettyä vuottansa ja nousi viimeisellä divarikaudellaan sen tehokkaimpien pelaajien kastiin 14,4 pisteen, 7,0 levypallon, 1,9 syötön ja 1,6 riiston ottelukeskiarvoilla.

- Divarilla ja Korisliigalla on eroa kuin yöllä ja päivällä. Korisliigassa ei voi ottaa yhtään löysää, tai vastustaja löytää heikon lenkin ja rankaisee siitä. Vieläkin löytyy parannettavaa, miettii Thomas, joka jatkaa Kataja Basketissa myös kaudella 2023-24.

KTP toi koripallo-opit, Märsky valmisti ammattilaisuuteen

Tumba ajautui koripallon pariin vapaa-ajanviettotapoja etsineenä kotkalaisnuorukaisena 2010-luvun alussa. Mukavasta ajanvietteestä kasvoi intohimo, kun Tumban, Mustapha Amzilin ja Henri Permannon johtama KTP:n 2001-syntyneiden ikäluokka haki Kotkaan 16-vuotiaiden poikien SM-kultaa keväällä 2017.

- Kaikki alkoi siitä, kun kaveri ehdotti, että tule kokeilemaan meidän treeneihin. Parin, kolmen vuoden aikana koris oli kivaa iltapäivätekemistä, kunnes nimenomaan joskus U16-iässä touhu alkoi muuttua totisemmaksi, Tumba muistelee uransa varhaisia vaiheita.

- Me haettiin kaudella 2015-16 ikäluokan SM-pronssia ja silloin mulla alkoi ainakin tulla sellainen olo, että korista kannattaisi pelata tosissaan. Vuotta myöhemmin voitettiin KTP:n kanssa Suomen mestaruus ja se on edelleen yksi uran parhaista muistoista.

Tumba debytoi samoihin aikoihin Suomen juniorimaajoukkueissa ja herätti HBA-Märskyn valmennusjohdon kiinnostuksen fysiikaltaan kansainvälisen tason lupauksena, josta olisi mahdollisuus ajan myötä koulia Euroopan ammattilaiskentälle varteenotettava ”3&D”-pelaaja; kaukoheittojen ja puolustuksen erikoismies.

- Olin tajunnut jo 16-vuotiaana ekan kerran, että mun vahvuuksia kansainvälisessä pelissä olisi puolustuspelaaminen ja heittäminen. Muistan vieläkin, miten Hanno (Möttölä) alkoi rekrytoida mua HBA:han ja sai entisestään mut ymmärtämään sen, minkä ympärille mun kannattaisi peliäni rakentaa, hän kertailee.

Mäkelänrinteessä vietetyt neljä vuotta hioivat ja kehittivät Tumbaa. Viimeinen vuosi Märskyssä oli hänelle ehdoton kehitysloikka, aivan kuten Korisliigan tulokaskausi kaksi kautta myöhemmin.

- Mä olin ihan eri pelaaja HBA:sta lähtiessä kuin sinne tullessa. Loin HBA:ssa mielestäni itselleni tosi hyvän pohjan ammattilaisuralle ja pääsin vähitellen lisäämään asioita mun peliin. Lisäksi opin Märskyssä tosi paljon kentän ulkopuolisia asioita. En tiedä, olisinko näin kurinalainen pelaaja ja harjoittelija ilman sitä kokemusta.

Ammattilaiseksi päivä kerrallaan

Huhtikuussa 22 vuotta täyttänyt Tumba elää tällä hetkellä unelmaansa koripalloammattilaisena. Kataja Basketin kanssa vietetty vuosi tarjosi useita positiivisia signaaleja. Pitkän tähtäimen tavoitteenaan Tumballa on Euroopan kentät.

- Mulle itse asiassa tarjoutui mahdollisuus siirtyä Ranskan Pro B:hen viime syksynä, mutta se tarjous tuli niin lyhyellä varoitusajalla ennen kauden alkua, että näin Joensuun paremmaksi vaihtoehdoksi. Nyt kauden jälkeen voi sanoa, että se oli oikea päätös, Tumba miettii.

- Toisaalta samaan aikaan tiedän, että mun pelitapa ja vahvuudet sopisi nimenomaan Ranskaan tosi hyvin. Kun vielä tästä vähän kehitän pallovarmuutta ja pelinlukutaitoa, uskon että olen valmiimpi.

Maaottelutasolla Thomas Tumba kuuluu 2000-02 syntyneiden ikäluokan kokeneimpiin pelaajiin – onhan hän ehtinyt kellottaa koronapandemiasta huolimatta urallaan peräti 76 nuorten maaottelua. Paikka Susijengi Rising Stars -leirityksessä on luontevaa jatkumoa tälle.

- Mun eka tavoite tältä kesältä on pelata itseni Kiinan universiadikokoonpanoon ja auttaa siellä joukkuetta parhaani mukaan. Kaikki, mitä tapahtuu sen jälkeen, on plussaa.

Vielä viimeinen kysymys: kesään 2022 asti Thomas Tumba tunnettiin nimellä Thomas Exaucia. Mikä on nimenvaihdoksen takana?

- Otin mun äidin sukunimen itselleni kunnioitusperiaatteesta. Tämä on parempi näin.

Thomas Tumba ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

Näytä lisää vastaavia