Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

8.11.2022 09:42 Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

Henri Kantonen pelasi väkevät EM-kisat Prahassa ja Berliinissä. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Vielä maajoukkuekesään 2022 lähtiessä Kantosen nimi oli kirjattu Susijengin valmennusjohdon papereihin kysymysmerkin keralla.

Kesken Korisliigan pudotuspelien iskenyt alaraajavamma verotti ToPo Juniorien kasvatin suoritustasoa merkittävällä kädellä finaaliotteluissa, eikä vielä keskikesän MM-karsintaikkunan otteluissa Ruotsia ja Kroatiaa vastaan Kantonen ollut lähelläkään pelikuntoa. Ajatukseen EM-kisoissa pelaamisesta uskoi lähinnä mies itse.

- Kyllä mä itse halusin uskoa, että pelaisin loppukesällä EM-kisoissa, mutta kesän kuluessa välillä tuntui siltä, että aika käy vähiin, Kantonen muistelee.

- Itseäni mietitytti se, että jos en olisi elokuun alussa täydessä kunnossa, sopisiko valmennukselle, että kuntouttelen vielä silloin ja laitan tähtäimeni elokuun puoleenväliin. Hain mielenrauhaa sillä, että tein kaiken mahdollisen, mihin itse pystyin vaikuttamaan.

Kantonen palasi Susijengi-paitaan elokuun alussa Tampereella pelatuissa Belgia-otteluissa ja osoitti alusta asti pystyvänsä pelaamaan vahvuuksillaan pelinjohtajana, puolustajana ja ratkaisijana. Erinomainen elokuu toi EM-kisakomennuksen ja EM-kisat mahdollisuuden mitata tasoa Vasilije Micicin (Serbia), Tomas Satoranskyn (Tshekki) ja Mateusz Ponitkan (Puola) kaltaisia Euroopan eliittitason pelaajia vastaan.

- Meidän fysioterapeutti Atso (Liesmala) just sanoi, että jos olisin mennyt viime kauden päätteeksi alaraajaoperaatioon, alkaisin näillä main olla valmis pelaamaan kauden ekat pelit. Siihen nähden kaikki meni tosi hyvin, Kantonen hymyilee.

”Jokainen tiesi oman roolinsa ja halusi auttaa toisia”

Älypelaajana tunnetun Kantosen silmät syttyvät, kun häneltä kysyy EM-kisoista kokemuksena ja niiden herättämistä oivalluksista. Mies on silminnähden prosessoinut Prahan ja Berliinin tapahtumia pitkään.

- Pelin vauhti oli ensimmäinen merkillepantava tekijä – tai ennen kaikkea se, että koin pysyväni tempossa hyvin mukana. Toinen hieno asia oli päästä pelaamaan Euroopan parhaita pelaajia vastaan. Kun puolustaa heitä ja hyökkää heitä vastaan, saa ihan eri tuntuman ja opin heidän liikkumisestaan ja valinnoistaan.

Tähän asti urallaan 25 miesten maaottelua pelanneen Kantosen uralla kansainvälinen arvokisakokemus oli myös ensimmäinen.

- Viiden matsin pelaaminen seitsemään päivään oli mielenkiintoinen haaste. Pelattiin sitten hyvä tai huonompi ottelu, kentän tapahtumat oli nollattava välittömästi, jotta ollaan terässä seuraavassa pelissä, Henri huomioi.

- Oli myös raikasta pelata sellaisessa ympäristössä, missä joka ikisen joukkueen jäsenen ensimmäinen prioriteetti on voittaminen. Jokainen tiesi oman roolinsa ja halusi auttaa toisia. Jengin energia oli kohdillaan ja joukkueen koheesio ja ikärakenne juuri oikeanlaisia.

Oma lukunsa oli katsomossa ja kisakaupungeissa vallinnut hurmos, jota Kantonen kuvailee ainutlaatuiseksi.

- Ihan mahdotonta sanoin kuvailla, miten ainutlaatuinen kokemus se oli. Yli viisi tuhatta suomalaista Prahassa, joka paikassa ihmisiä Suomi-paidat päällä ja vierailu Prahan Sudenpesään katsomaan, miten innoissaan suomalaiset ihmiset voivat parhaimmillaan olla. En ole koskaan aikaisemmin kokenut mitään vastaavaa.

”Kisat kasvattivat luottoa omaan tekemiseen”

Susijengin entinen kapteeni ja tätä nykyä joukkueen valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä on useasti kuvaillut koripalloa itseluottamus- ja oivalluspeliksi. Pelaajat tekevät kovaa työtä harjoituksissa ja saleilla joka ikinen päivä, mutta yksittäiset ottelut, ottelusarjat tai arvokisat saattavat virittää piuhat yksittäisen pelaajan pääkopassa uuteen uskoon niin, että suuret henkilökohtaiset kehitysharppaukset ovat mahdollisia.

Kantosen edustama Karhubasket on Korisliigan syksyn kuntopuntarin kärkijoukkue Pohjanmaan kumppaninsa Kobrien rinnalla ja voittanut kaikki FIBA Europe Cupissa pelaamansa ottelut. Suuri syy tähän on Kantonen.

- Kun on pelannut Euroopan absoluuttisen huipun kanssa ja pystynyt pärjäävänsä niille, en vaikkapa FIBA Europe Cupissa jännitä, että riittääkö oma taso. Ilman muuta kisat kasvattivat luottoa omaan tekemiseen ja nyt, kun paikat ovat muutenkin ehjänä, tuntuu todella hyvältä pelata.

Myös Susijengissä Kantosen asema on muuttunut puolentoista kuukauden sisällä.

Shawn Huffin ja Petteri Koposen eläköidyttyä ja Lauri Markkasen ja Miro Littlen lähdettyä Yhdysvaltoihin on Susijengissä yhtäkkiä rutkasti peliminuutteja jaossa. Uransa tähänastista huippua elävä 25-vuotias arvokisakävijä huomaakin yhtäkkiä, että häneltä odotetaan suurempaa roolia kuin kertaakaan maajoukkueurallaan tähän asti.

- Luin jostain, että Sasun (Salin) jälkeen meidän kokenein pelaaja on Mädi (Alexander Madsen), jolla on 49 maaottelua. Viime vuosina olen ainakin itse saanut valtavasti tietoa ja apua itseäni kokeneemmilta pelaajilta, ja nyt olisi vähän kuin minun tehtäväni jakaa samoja asioita itseäni nuoremmille, Kantonen kuvailee.

- Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa ja uskon, että pystyn tuomaan peliin niitä asioita, mitä joukkue tarvitsee ja jakamaan muille pelaajille juttuja, joiden avulla päästään kaikki samalle sivulle.

Susijengi kohtaa marraskuun MM-karsintaikkunassa perjantaina 11.11. vieraskentällä Saksan ja maanantaina 14.11. kotikentällä Viron. Otteluliput Susijengi-Viro-otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia