Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

7.11.2022 09:40 Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

Alex Murphy viilettää jälleen Susijengin paidassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kaikista Susijengin marraskuun MM-karsintaikkunaan kutsutuista pelaajista ensimmäisenä Suomeen saapui Murphy, joka on pelannut alkukauden Japanin korkeimmalla sarjatasolla Levanga Hokkaido Sapporon joukkueessa 9,6 pisteen, 4,3 levypallon ja 1,9 syötön ottelukohtaisin keskiarvoin.

Torstaista asti Helsingissä harjoitellut Alex lunasti lippunsa Japanin korkeimmalle sarjatasolle tehtyään viime kaudella selvää jälkeä maan kakkosliigassa Fukushima Firebondsissa.

- Ensimmäinen kauteni Japanissa oli mahtava. Sain pelata veljeni (Erik Murphy) kanssa ensiluokkaisessa ympäristössä ja pääprioriteettini viime kesänä oli ansaita sopimus Japanin pääsarjaan, Alex kertailee.

- Suurin ero Japanin kakkosliigan ja pääsarjan välillä on japanilaisten pelaajien taso. Pääsarjassa pelaa suurin osa Japanin maajoukkuepelaajista, joten vastus on kovempaa. Kausi on vasta alussa ja opettelen yhä edelleen liigaa, sen pelitapaa ja pelaajia, mutta tähän mennessä kaikki on mennyt mainiosti.

EM-kisat sytyttivät kipinän

Susijengin historiallista kesää 2022 MM-kisapaikan varmistamisineen ja EM-puolivälieräpaikkoineen Murphy seurasi etäältä. Vielä alkukesällä Murphy oli merkinnyt almanakkaansa Susijengin leiritykset ja harjoitukset, mutta kesän prioriteetit veivät muualle.

- Kuten sanoin, pääprioriteettini oli ansaita uusi sopimus Japaniin. Susijengin arvokisakesän jättäminen väliin oli vaikea päätös, mutta jouduin myöntämään itselleni, että tarvitsin aikaa itselleni ja omille hankkeilleni. Vaakakupissa painoi myös se, että tarvitsin kesällä aikaa perheeni ja ystävieni kanssa.

Ansaittuaan uuden sopimuksen Japaniin Murphy matkusti perheensä luokse Yhdysvaltain Rhode Islandiin, mistä hän seurasi silmä kovana Susijengin otteita MM-karsinnoissa ja EM-kisoissa.

- Äijät pelasivat upeasti. Lauri (Markkanen) oli uskomaton. Mietin kyllä useaan otteeseen kesän aikana, että olisinpa voinut olla mukana, Alex myöntää.

- Heti Japaniin palatessani juttelin roolistani Susijengissä Henrikin (Dettmann) kanssa ja hän sanoi minulle, että Susijengi ottaa minut edelleen avosylin vastaan, jos olen valmis sitoutumaan joukkueeseen. Se oli juuri se viesti, jonka halusinkin kuulla.

Murphy näkeekin, että hän on maajoukkueurallaan nyt uuden aikakauden kynnyksellä. Hänellä on jo kymmenen vuoden ajalta kokemusta 20-vuotiaiden miesten maajoukkueesta, universiadeista sekä Susijengin kanssa pelatuista EM- ja MM-karsinnoista. Saavutettavaa on vielä.

- Ensi kesänä pelataan MM-kisoja ja kesällä 2025 EM-kotikisoja. Minulta puuttuu edelleen kokemus suurista kansainvälisistä arvokisoista, mikä on ehdottomasti prioriteettilistassani korkealla. Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan.

Kokeneen kaverin rooliin

Murphyn pitkäaikaisista joukkuetovereista Tuukka Kotin, Shawn Huffin ja Petteri Koposen kaltaiset susi-ikonit ovat lyöneet tossut naulaan maajoukkuetasolla. Nyt koolle kutsutusta susiryhmästä Sasu Salin, 31, on joukkueen vanhin pelaaja ja Murphylla on kunnia olla joukkueen kolmanneksi vanhin Salinin ja Ilari Seppälän, 29, jälkeen.

- Aivan hullua, Murphy nauraa.

- Yritän parhaani mukaan nauttia näistä viimeisistä kuukausista ennen kuin täytän 30 vuotta. Samaan aikaan olen innoissani. Kun tulin Susijengiin, Shawnin ja Jammun (Wilson) kaltaiset kaverit auttoivat minua omalla esimerkillään. Nyt on minun vuoroni olla vanhempi, kokeneempi kaveri, joka tsemppaa ja auttaa nuorempiaan.

Vaikka Susijengi onkin jo paikkansa Aasian kesän 2023 MM-kisoissa varmistanut, jäljellä olevat kaksi MM-karsintaikkunaa ovat Murphyn mukaan äärimmäisen tärkeitä paitsi tulevien MM-alkulohkoarvontojen, myös joukkueen rakentumisen kannalta.

- Ei näitä maajoukkueikkunoita liian usein kauden aikana ole. Meillä on taas uudistunut ja uuden näköinen joukkue, jossa on useampia kavereita, jotka eivät ole näitä karsintoja hirveämmin pelanneet, Alex pohtii.

- Tahdomme jatkaa korkealla tasolla, opetella toisiamme, rakentua joukkueena. Jokainen treenipäivä, jokainen maaottelu on kotiinpäin. Omalta osaltani pelaan siinä roolissa, mitä jengi minulta vaatii.

Susijengi kohtaa marraskuun MM-karsintaikkunassa perjantaina 11.11. vieraskentällä Saksan ja maanantaina 14.11. kotikentällä Viron. Otteluliput Susijengi-Viro-otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia