Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

7.4.2021 15:26 Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

Elina Koskimies ja Anniina Äijänen pelasivat samassa lohkossa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ferrol dominoi omaa lohkoaan Liga Femenina 2:ssa voittaen kaikki kauden 26 otteluaan.

- Päätimme pelata täysillä heti alkukaudesta, jos vaikka sarja keskeytettäisiin taas. Kaikki tekivät paljon töitä ja pelimme parani koko kauden ajan, Äijänen toteaa.

Välillä Ferrol oli jopa täysin murskaava voittaen pelejä useiden kymmenien pisteiden erolla, mutta Äijäsen mukaan joukkue ei missään vaiheessa tuudittautunut ylivoimaansa eikä kyllästynyt voittamiseen.

- Itselle yliopistovuosien jälkeen voittaminen maistui, sillä silloin saattoi tulla 12-13 tappiota putkeen. Emme kuitenkaan päässeet aina helpolla ja valmentaja oli vaativa. Jos voitimme, mutta se ei tullut hyvällä pelillä, niin siihen ei oltu tyytyväisiä. Valmentajalla vaatimustaso oli korkealla. Olemme olleet sillä asenteella, ettemme ole voittaneet vielä mitään.

Jokaisen kolmen lohkon neljä parasta joukkuetta jatkaa taistelua noususta, kun yhteensä 12 joukkuetta jaettiin neljään kolmen joukkueen lohkoon. Lohkot pelataan yksinkertaisena sarjana, jonka jälkeen lohkojen voittajat ratkovat kaksi nousijaa. Loppuhuipennus pelataan Leganesissa kuplaolosuhteissa.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Ferrolin lohkoon arvottiin B-lohkossa kolmanneksi sijoittunut Jairis sekä C-lohkossa neljänneksi sijoittunut Maresme. Ferrolin lisäksi lopputurnauksen ennakkosuosikkeihin kuuluvat vain yhden ottelun kauden aikana hävinnyt B-lohkon voittaja Leganes sekä puhtaalla pelillä C-lohkon selvittänyt Barca. Voittaessaan oman lohkossa Ferrol kuitenkin välttäisi kaksikon kohtaamisen, sillä sen mahdollinen vastustaja nousuotteluun tulisi lohkosta, jossa pelaavat Ardoi, Sant Adria sekä Real Canoe, jotka ovat ennakkoon helpompia.

- Arvontatulos oli meidän kannaltamme erittäin hyvä, sillä meille ei tulisi muita lohkovoittajia Barcaa tai Leganesta vastaan. Omalla hyvällä tekemisellä meillä on hyvät mahdollisuudet nousta eikä se vaadi sen ihmeempiä.

Äijäsen mukaan Ferrol on hyvin valmistautunut tuleviin koitoksiin.

- Lohkoarvontojen jälkeen olemme keskittyneet tuleviin vastustajiin tosi paljon. Olemme käyneet läpi sitä miten hyökkäämme ja puolustamme ja millaisia pieniä muutoksia teemme.

- Itselleni tämä on vähän jännittävää, kun on ensimmäistä kertaa tällaiset kekkerit. Olo on tosi turvallinen eivätkä ulkopuoliset asiat huolestusta. Ainoa vain, jos joku saa positiivisen testituloksen, niin sitten joukkue hylätään suoraan.

Ferrol kohtaa ensimmäisessä ottelussaan torstaina Maresmen ja lauantaina Jairisin.

Marianne Kalin sai hyvin vastuuta debyyttikaudellaan

Marianne Kalin pelasi Espanjan liigassa sijalle 14. sijoittuneessa Bembibressä ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Vaikka joukkue jäi kauas pudotuspeleistä, niin Kalin oli kauteen suhteellisen tyytyväinen.

Kalin sai mukavasti vastuuta kaudella pelaten keskimäärin 18,5 minuuttia ja keräten sinä aikana 3,2 pisteen ja 2,0 levypallon tilastot.

- Oli hyvä kausi ja siitä jäi hyvä fiilis. Kokonaisuudessaan kausi oli nousujohteinen sekä henkilökohtaisesti että joukkueena, Kalin kertaa kautta.

Omaan rooliinsa ja edesottamuksiinsa Kalin oli myös tyytyväinen.

- Olin tosi tyytyväinen. Valmentaja palkitsi työn treeneissä ja puolustuspäässä. Toin penkiltä energiaa, hoidin tonttini puolustuspäässä ja hyökkäsimme joukkueena.

Marianne Kalin pelasi ensimmäisen ammattilaiskautensa Bembirbressä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Koronapandemian keskeyttämällä viime kaudella Bembibre jäi sarjassa viimeiseksi ja täksi kaudeksi koko pakka meni täysin uusiksi. Kalin oli yksi monista ensimmäisen ammattilaisvuoden pelaajista joukkueessa. Sopeutuminen uuteen maahan ja joukkueeseen oli Kalinin mukaan helpompaa, kun useat muut olivat samassa tilanteessa.

- Olimme kaikki uusia joukkueessa ja kävimme läpi saman prosessin. Suurimmalle osalle kausi oli myös ensimmäinen ammattilaisena, joten siitä sai hyvin vertaistukea.

Espanjan liigaa dominoivat Euroliigan joukkueet Avenida ja Girona sekä EuroCupin Final Fouriin tiensä raivannut Valencia. Sen jälkeen tuleekin isompi rako seuraavaan noin kymmenen joukkueen tasaiseen joukkoon. Kalin nautti pelaamisesta huippupelaajia vastaan.

- Sarjassa oli isoja eroja joukkueiden välillä sarjan kärkijoukkueiden ja alempien joukkueiden kesken. Sarja oli erittäin fyysinen ja siellä oli tosi taitavia pelaajia. Oli hieno kokemus päästä pelaamaan huippupelaajia vastaan.

Kalin näki menneensä pelaajana eteenpäin kokonaisvaltaisesti.

- Yleisesti ottaen menin varmasti pelillisesti eteenpäin kaikilla osa-alueilla. Kehitystä tapahtui sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa, taktisesti sekä miten pelata tietyissä tilanteissa ja miten liikkua, arvioi Kalin.

Kalin palasi kauden jälkeen kotimaahan ja tulevaisuuden suunnitelmissa on jatkaa ulkomailla myös jatkossa.

- Tavoitteena on jatkaa ulkomailla, mutta nyt hengähdän kotona ensin hiukan.

Marianne Kalinin kauden tilastot

Sara Rokkasella värikäs kausi

Sara Rokkanen aloitti kautensa Kalinin joukkuekaverina Bembibressä, mutta jäi vähälle vastuulle ja siirtyi alkuvuodesta Ruotsiin Ville Tuomisen valmentamaan Helsingborgiin. Pesti Skånessa kesti kolmen ottelun verran ennen kuin hän palasi Espanjaan – tällä kertaa Liga Femenina 2:ssa pelanneen Andratxin joukkueeseen.

- Vaikka kuinka kovaa treenasi ja veti harjoituksissa hyvin, niin mahdollisuutta ei Bembibressä tullut. Sitten sitä lähdettiin hakemaan muualta. Ruotsissa sain taas vastuuta ja sen jälkeen sain uuden työhaasteen Espanjasta ja lähdin sinne, ensimmäistä kauttaan ammattilaisena pelannut Rokkanen kertoo.

Sara Rokkanen ehti kierrellä kauden aikana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ruotsissa Rokkanen sai isosti vastuuta ja kaipaamaansa pelituntumaa.

- Se oli tosi hyvä keikka. Sain tatsia takaisin vastuun kautta ja uusia mahdollisuuksia.

Andratxissa Rokkasella riitti niin ikään vastuuta. Peliaikaa tuli keskimäärin päälle 33 minuuttia ja hän kiitti vastuusta 11,8 pisteen, 7,1 levypallon, 2,6 syötön ja 1,5 riiston tilastoilla.

- Siellä sain vastuunkantoa, peliminuutteja ja johtajan roolin. Tykkäsin pelata siellä. Pystyin itse vaikuttamaan treeneissä siihen miten pelaan.

- Alkukauteni oli rikkinäinen, kun en päässyt hirveästi pelaamaan. Henkilökohtaisesti oli tärkeä, että sain ehjän loppukauden.

Värikkään ja vaiherikkaan kauden jälkeen Rokkanen hengähtää hetken ennen kuin alkaa miettiä uran jatkovaihtoehtoja.

- Nyt ensin pari viikkoa omaa aikaa ja sitten Suomeen katsomaan finaaleja ja kannustamaan kavereita. Sitten täytyy varmaan alkaa treenaamaan taas. Ulkomailla pelataan niin kauan kuin pää ja jalat kestävät.

Sara Rokkasen kauden tilastot Bembibressä
Sara Rokkasen kauden tilastot Helsingborgissa
Sara Rokkasen kauden tilastot Andratxissa

Elina Koskimies ja Helmi Tulonen isossa vastuussa

Elina Koskimiehen ja Helmi Tulosen joukkue Ibaizabal jäi Ferrolin dominoimassa lohkossa kuudenneksi. Vaihtelevan kauden jälkeen suomalaiset olivat kuitenkin joukkueensa tukipylväitä.

Elina Koskimies pelasi toisen kautensa Ibaizabalilla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ibaizabalin kauteen mahtui tapahtumia, kun joukkueella oli kauden aikana kolme päävalmentajaa ja pelaajistossa tapahtui isoja muutoksia. Lopulta joukkue puristi kauden kunnialla läpi ollen lohkossaan kuudes.

- Näissä olosuhteissa ja näillä resursseilla, se oli aika hyvin. Neljä parasta pääsi pudotuspeleihin, ja jos meidän kautemme olisi ollut tasaisempi eikä olisi tapahtunut niin paljon valmentaja- ja pelaajamuutoksia, niin olen varma, että olisimme olleet neljän parhaan joukossa. Mielestäni meillä oli mahdollisuudet parempaan, Tulonen arvioi.

Koskimies oli Tulosen kanssa samoilla linjoilla.

- Kausi oli aika vuoristorataa ja joukkueessa tapahtui paljon kauden aikana. Meillä vaihtui valmentaja ja budjettiongelmien takia pelaajia lähti joukkueesta. Pystyimme pelaamaan kauden kuitenkin hyvin loppuun ja puristimme loppuun saakka, vaikkei pudotuspeleihin ollutkaan mahdollisuuksia pitkään aikaan.

Koskimies pelasi toisen kautensa Ibaizabalissa ja oli jälleen tällä kaudella isossa roolissa. Peliaikaa kertyi keskimäärin reilut 28 minuuttia ja keskiarvoikseen hän tilastoi 8,9 pistettä, 3,8 levypalloa ja 1,5 syöttöä.

- Viime kauden jälkeen tuntui, että valmentaja pystyy luottamaan minuun enemmän ja uuden valmentajan kanssa suhde ei aluksi tuntunut niin hyvältä. Lopulta homma toimi hyvin, Koskimies arvioi.

- En tiedä kehityinkö millään pelillisellä osa-alueella, mutta erityisesti loppukaudesta pystyin keskittymään enemmän fyysisiin ominaisuuksiin. Lisäksi tällaisen kauden aikana piti pystyä mukautumaan muutoksiin ja valmentajien erilaisiin pelityyleihin. Koripalloilullisesti ei kuitenkaan jäänyt ihan hirveästi käteen tästä vuodesta, Koskimies jatkaa.

Helmi Tulonen pelasi hyvän kauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tulonen siirtyi Ibaizabaliin täksi kaudeksi ja nautti isosta vastuusta läpi kauden. Peliaikaa kertyi lähes 30 minuuttia ottelua kohden ja tilastokirjoihin merkittiin keskiarvoiksi 10,9 pistettä, 6,0 levypalloa ja 1,3 syöttöä.

- Sain enemmän tasaisuutta peliini ja rooli oli sellainen mitä halusinkin. Paljon oli tietenkin parannettavaakin, mutta voin olla ihan tyytyväinen kauteeni.

Koskimies ja Tulonen ovat viettäneet kaksi edelliskautta Espanjassa. Vaikka molemmat ovat viihtyneet sekä maassa että liigassa hyvin, niin maisemanvaihto saattaa tulla eteen ensi kaudeksi.

- Vielä ei ole tietoa jatkosta, mutta toivottavasti pystyisin jatkamaan ulkomailla. Tykkään Espanjasta, mutta kiinnostaisi katsoa muitakin paikkoja ja vähän erilaisia sarjoja, maita sekä kulttuureja, miettii Koskimies.

- Haluan jatkaa ulkomailla. Viihdyn Espanjassa hyvin ja tykkään pelikulttuurista ja elämästä myös kentän ulkopuolella, mutta tuleva liigauudistus vähän mietityttää, pohtii puolestaan Tulonen.

Elina Koskimiehen kauden tilastot
Helmi Tulosen kauden tilastot

 
15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

Näytä lisää vastaavia