Kataja ja Honka 3-0-voitoin finaaliin

26.3.2003 SM-runkosarjan kärkikaksikko, joensuulainen Kataja ja Espoon Honka, kohtaavat maanantaina käynnistyvissä SM-finaaleissa. Sekä Kataja että Honka selvittivät tiensä kultataistoon välieristä puhtaasti 3-0. Kataja kaatoi keskiviikkona KTP:n 92-80 ja Honka puolestaan Pussihukat 112-84.

Pussihukkien eväät oli syöty keskiviikkona kolmanteen jaksoon mennessä. Ensimmäisellä puoliajalla mentiin vantaalaisjoukkueen tahdissa. Parhaimmillaan PuHu johti kymmenellä pisteellä (44-34), kun ottelu oli vanhentunut vartin. Puoliaikaan mennessä Honka sai kurottua eron kahteen pisteeseen ja tauolle painuttiin lukemissa 53-55.

Kolmas jakso oli Hongan täydellistä ylivoimaa. Tahtipuikkoa heilutti selkävaivainen maajoukkuetakamies Maurizio Pratesi. Hän heitti kolmosia, ajoi korille ja donkkaili varastaen koko show´n. Pratesin 12 pisteen johdolla Honka vei neljän minuutin jakson 17-1 ja karkasi 72-56-johtoon.

-  En mielestäni tehnyt mitään erikoista. Pussihukat jättivät minut vapaaksi ja kyllä niistä paikoista pitää pistää sisään, mietiskeli Pratesi.

Pussihukkien koneesta polttoaine oli täysin lopussa. Sille tapahtui käsittämättömiä uinahduksia puolustuksessa, jonka lisäksi PuHu oli suurissa vaikeuksissa Hongan hyvin toimineen joukkuepuolustuksen kanssa. Puolustuksessa espoolaisia jäi tuon tuosta täysin vapaaksi ja hyökkäyksessä PuHu:n yritykset päätyivät useimmiten harhasyöttöihin, askelrikkomuksiin, hyökkääjän virheisiin tai pakotettuihin heittoihin. PuHu sai jaksolla aikaiseksi ensimmäisen pelitilannekorinsa, kun sitä oli pelattu kahdeksan minuuttia. Enempää Honka ei tarvinnut. Siihen mennessä jakson pisteet oli merkitty kotijoukkueelle 27-5.

- Ensimmäisellä puoliajalla puolustuksemme oli surkeaa, josta kertoo Pussihukkien 55 pistettä. Motivaatio oli helppo kaivaa siitä, Pratesi jatkoi.

Koko ottelussa Pratesi teki 23 pistettä, jota voi pitää kelpo suorituksena mieheltä, joka ei tiistaina pystynyt kunnolla kävelemään. Pratesi pelaa kortisonipiikkien avulla. Toiseksi Hongan sankariksi nousi Marcus Grant. Hän upotti tukun tärkeitä koreja ja pimensi puolustuksellaan Erron Maxeyn illan. Kaikkiaan Grant sai aikaiseksi 36 pistettä, peräti 17 levypalloa ja seitsemän riistoa.

Pussihukkien parhaat olivat Timot Parviainen (19/1) ja Heinonen (10/2) sekä vahvan näytön antanut Elias Kajander (11/4).

Finaalipaikka Katajan ensimmäinen

Kataja kiskaisi kolmannessa välierässä eron jo toisella neljänneksellä. Ensimmäisen vei nimiinsä KTP, joka johti avausjakson jälkeen pitkälti James Headin ansiosta kolmella pisteellä (21-18). Toinen kymmenminuuttinen muutti tilanteen kotijoukkueen eduksi. Takamies-duo Jukka Toijala-Juho Terho tekivät tarkkaa jälkeä heitoillaan. Lisäksi Katajan yllätysnimi Mikko Kyrö oli kirivaiheessa vahvasti esillä tekemällä itse pari koria ja antamalla syötöt seuraaviin. Tauolle mentäessä Katajan johto oli kahdeksan pistettä (48-40).

KTP sai vielä kolmannella jaksolla uuden vaihteen päälle. Se tuli kahden pisteen päähän (54-56). Esiin nousi kuitenkin kotijoukkueen pelin sielu Toijala. Hän napautti kolmosen sisään ja lisäsi kotkalaistuskaa hankkiutumalla vapaaheittoviivalle ja pistämällä heittonsa sisään. Paha isku KTP:n voittohaaveille oli Headin virhetilin täyttyminen.

Katajan heittopeli oli huikeaa lähietäisyyksiltä. Joukkueen 45 kakkosesta onnistui 30 (onnistumisprosentti 66,7). Sami Laaksonen heilutti korisukkaa 21 pisteen edestä ja tarkkuus oli huima 10/11. Andre Foreman saalisti 25 ja Jukka Toijala 20 pistettä. Foremanin suurimmat ansiot tuli muhkeasta pistesaaliista huolimatta puolustuksessa. Hän varjosti valtaosan peliajastaan edellisessä Joensuussa pelatussa välierässä 34 pistettä takonutta Roope Mäkelää. Kotkalaistakamies jäikin tällä erää 11 pisteeseen. KTP:n amerikkalaiset Head ja Greg Lewis onnistuivat hyvin hyökkäyspään ratkaisuissaan, mutta pallon kaksikko hukkasi 14 kertaa.

Joensuulaiset selviytyivät ensimmäistä kertaa SM-finaaleihin. Viime kaudella Kataja voitti SM-pronssia sarjanousijana.

Honka vie finaalinsa LänsiAuto Arenalle

Finaalit käynnistyvät SM-runkosarjan voittaneen Katajan kotikentältä Joensuun Urheilutalolta maanantaina 31.3. Honka isännöi Katajaa keskiviikkona 2.4., jolloin taistelutantereena on viime vuosista tuttuun tyyliin LänsiAuto Arena. Myös mahdollinen neljäs finaali pelataan samaisella areenalla. Seuraavassa SM-mitalipelien otteluohjelma.

la 12.04. Kataja - Honka * 16:00 Joensuun Urheilutalo

SM-pronssiottelut (kahden ottelun yhteistulos)

Pvm Ottelu                   Klo Paikka
ti 01.04. KTP - PuHu 18:30 Karhuvuoren Urheilutalo
to 03.04. PuHu - KTP 18:30 Myyrmäen Urheilutalo

Asiat

8.5.2024 13:29 Pirkka Street Basket

Pirkka Street Basket -kiertue rantautui Lappeenrantaan

Lappeenrannassa vietettiin vuoden hauskinta koulupäivää vaihtelevassa säässä.

8.5.2024 10:00 Sudenpennut

Liput nuorten EM-kotikisoihin ovat nyt myynnissä

Suomalaisia korisfaneja hemmotellaan tulevana kesänä! Euroopan parhaat nuoret koripalloilijat saapuvat ensi kesänä Tampereelle, kun Suomen Sudenpennut isännöivät 18-vuotiaiden miesten EM-kisoja 27.7.-4.8.2024.

8.5.2024 09:08 3x3

Ilmoittautuminen kesän 3x3 SM-turnauksiin on avattu

3x3-kesä lähestyy. Kauden aikana pelataan kolme turnausta sekä finaaliturnaus. Ilmoittautuminen kesän turnauksiin on nyt avattu.

7.5.2024 15:37 Pirkka Street Basket

Kevään 2024 Pirkka Street Basket -kiertue sai arvoisensa alun Helsingissä

Kevään Pirkka Street Basket -kiertue vuosimallia 2024 pärähti käyntiin tänään Helsingissä, K-Citymarket Eastonin pihalla.

7.5.2024 12:44 Korisliiga

BC Nokia haastaa kokeneen ja itsevarman Seagullsin nuorella nälällä ja nopeudella – ”Tietämättömyys on etumme!”

Keskiviikkona 8. toukokuuta käynnistyvät Korisliiga-finaalit. Vastakkain ovat Helsinki Seagulls ja BC Nokia, joiden päävalmentajat miettivät kiireisellä aikataululla parhaita aseita kilpailijaansa vastaan.

6.5.2024 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sivusi Ranskan ennätystä

Paris Basketballin voittoputki venyi jo 24 ottelun mittaiseksi viikonloppuna ja se sivuaa samalla Ranskan ennätystä. Sloveniassa Perttu Blomgren aloitti pudotuspelit vahvasti.

6.5.2024 08:23 Pelaajat

Valtakunnallinen haku koripallon yläkoululeiritykseen lukuvuodelle 24–25 on nyt käynnissä

Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaan kuuluvaa valtakunnallista yläkoululeiritystä järjestetään koripallon osalta Kisakallion, Varalan sekä Kuortaneen urheiluopistoissa.

5.5.2024 19:19 Korisliiga

BC Nokia seurahistorian ensimmäisen kerran Korisliiga-finaaliin!

BC Nokian historiallinen välierävoitto ratkesi pisteen turvin. Katajan Thomas Tumbalta nähtiin tappiossa 32 pisteen tuplatupla.

4.5.2024 21:59 Korisliiga

Seagulls finaaliin – Okko Järvi tykitti huimat pisteet kaaren takaa

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen seitsemän ottelun välierätaisto päättyi Seagullsin voittoon.

3.5.2024 20:46 Korisliiga

Kataja venytti välierät seitsemänteen otteluun – ratkaiseva kohtaaminen sunnuntaina Nokialla

Kataja Basket kaatoi BC Nokian Joensuussa ja tasoitti välieräsarjan 3–3:een.