Kataja Basketin pelitapa ruokkii puolustusekspertti Thomas Tumban vahvuuksia – ”Täällä pystyn parhaiten parantamaan pelaamistani”

27.9.2023 08:53 Kataja Basket ylsi viime keväänä Korisliigan pronssimitaleille ja voitti Suomen cupin. Yksi nousukiidon avainpelaajista oli laituri Thomas Tumba.

Thomas Tumba valittiin viime kauden päätteeksi Korisliigan Vuoden tulokkaaksi. Kuva: Ville Vuorinen

Kataja Basket kävi viime kaudella läpi nousuja ja laskuja sen verran tasaväkisesti, että runkosarjan otteluista tasan puolet päättyi voittoon. Työ kantoi kuitenkin lopulta niin hyvin hedelmää, että keväällä pelaajien ja valmentajien kaulaan ripustettiin pronssimitalit.

Yksi avainpelaajista oli ensimmäistä kauttaan miesten Korisliigassa pelannut Thomas Tumba.

– Meillä oli loppujen lopuksi aika hyvä kausi, vaikka paljon parannettavaakin jäi. Nyt tarvitaan tasaisempia onnistumisia. Isoimmat ongelmamme viime kaudella olivat ailahtelevat peliesitykset, joten jos saamme sitä korjattua, niin meillä on mahdollisuus saavuttaa vaikka kuinka hyvä taso ja pitää se pitkälle kevääseen asti, Thumba kommentoi.

Taktisesti pelaaja kokee joukkueen pysyvän hyvin samanlaisena kuin tähänkin asti, vaikka pieniä hienosäätöjä toki tehdään aina. Joukkueen peräsimessä jatkavat yhä vanhat tutut päävalmentaja Petri Virtanen ja apuvalmentaja Teemu Turunen, joten rajuja mullistuksia ei ole näköpiirissä.

Tumba antaa itsekin valmennusryhmän toimintatavoille arvoa ja toteaa hymyillen:

– Läppää toki heidänkin kanssaan heitetään, aina kun sille on paikkansa, mutta sitten, kun asia ei ole leikin asia, niin palaute tulee erittäin suoraan. He ovat rakentaneet meille puolustuskonseptin, joka sopii omiin vahvuuksiini erinomaisesti, ja meillä on nopeajalkaisia äijiä kentällä, joten tulemme olemaan vaarallinen kokoonpano tänä vuonna.

Viime kauden ja sen päätteeksi saavutettujen mitalien jälkeen Tumballa ei ollut epäilystäkään, etteikö Joensuu olisi hänelle oikea paikka juuri tässä vaiheessa hänen uraansa. Työ jatkuu nyt sinivalkeassa paidassa siitä, mihin se jäi.

– Suurin syy siihen, että halusin jatkaa täällä, oli se, että tunsin pystyväni parantamaan omaa pelaamistani parhaiten juuri täällä, hän kertoo.

Kun Tumbalta kysyy, mitä hän sitten tarkkaan ottaen pelaamisessaan tahtoo kehittää, vastaus tulee rohkeasti:

– Kaikkea! Tavoittelen kokonaisvaltaista kehitystä ja tasaisempaa pelaamista. Päätavoitteeni on olla pallollisessa pelissä parempi kuin olen ikinä aiemmin ollut. Se ase, jolla puolestaan pystyn auttamaan joukkuettani välittömästi, on se, että tässä sarjassa pystyn puolustamaan ihan ketä tahansa vastaan.

Tumba on alkujaan KTP:n kasvatteja, ja hän vietti lukioaikansa HBA-Märskyssä. Ennen Korisliiga-uransa alkua hän pelasi vuoden myös Yhdysvalloissa, New Yorkin Redemption Christian Academyssa, joka on tasoltaan niin sanottu ”prep school” lukio- ja yliopistotason välissä. Alkuperäisistä ajatuksistaan poiketen hän ei kuitenkaan tavoitellut sen jälkeen yliopistopaikkaa Yhdysvalloissa vaan päätti palata Suomeen.

Thomas Tumba ihastutti ilmavilla donkeillaan Susijengi Rising Star -leirityksessä kesällä 2023. Kuva: Ville Vuorinen
Thomas Tumba ihastutti ilmavilla donkeillaan Susijengi Rising Star -leirityksessä kesällä 2023. Kuva: Ville Vuorinen

Tumba kertoo, että hänen teki mieli siirtyä Eurooppaan tavoittelemaan tasonnousua ja suorinta tietä ammattilaisuuteen, koska hän ei yksinkertaisesti viehtynyt amerikkalaiseen pelitapaan.

– Toki minulla oli korkeat odotukset amerikkalaiselle polulle, mutta kun pääsin paikan päälle ja näin koulumaailmasta sen toisenkin puolen, tajusin, ettei se ollut yhtään sitä, mitä luulin. Siellä pelataan aina ensisijaisesti omaan pussiin, eikä siellä opi samalla tavalla pelin taktisista ulottuvuuksista. Oma pelityylini ei sopinut sinne yhtään.

Tuleva kausi antaa jälleen lisää vihiä siitä, mitä kaikkea monipuolisella laiturilla on tarjottavanaan eurokentillä. Jos ei vielä voi päätellä muuta, niin ainakin hänen pelityylinsä näyttää sopivan varsin hyvin Katajaan.

Kataja Basket 2023-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

1.5.2024 21:41 Korisliiga

Kataja ei taivu – Richaud Packin hurja pisteilta siivitti kavennusvoittoon

Kataja Basket kiri loppusuoralla BC Nokian edelle ja voitti kriittisen ottelun kolmen pisteen turvin.

29.4.2024 21:01 Pääjuttu

Nokialle ja Seagullsille jälleen yhdet välierävoitot – Kataja ja Kauhajoki kumpikin selkä seinää vasten

BC Nokia ja Helsinki Seagulls johtavat miesten Korisliigan välieriä. Kummallakin joukkueista on kasassa kolme voittoa.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

Näytä lisää vastaavia