Final Four: Honka, Kataja, Lahti ja Vilpas

6.10.2002 Miesten Suomen Cupin neljän joukkueen lopputurnauksessa Final Fourissa nähdään 16.-17.11. espoolainen Honka, Kataja Joensuusta, Namika Lahti ja Salon Vilpas. Kyseinen nelikko varmisti Final Four –paikkansa sunnuntaisilla voitoillaan. Tapiolassa viime kaudesta nuorentunut Honka esitti pirteitä otteita kaataen BC Jyväskylän uusin asein lukemin 104-78.

Suurin ero Hongan viime kauden peliin on tempon nopeutuminen. Urheilullisilla pelureilla varustettu espoolaisryhmä pyrkii sekä aggressiiviseen hyökkäykseen että puolustukseen. Molemmat toimivat sunnuntaina ajoittain erinomaisesti.

- Olen tyytyväinen joukkueen suoritukseen. Tarkoituksena oli hyödyntää potentiaaliamme erityisesti hyökkäyslevypalloissa, kertoi Honka-luotsi Mihajlo Pavicevic pelisuunnitelmastaan.

Honka kuittasikin levyrikahinat itselleen 34-14. Hyökkäyspään irtopalloja Honka kävi hakemassa peräti 18. Hongan isosta kalustosta Heikki Zitting esiintyi edukseen. Hän teki ottelussa 22 pistettä ja oli ratkaisevassa roolissa Hongan karatessa BC Jyväskylältä.

- Roolini on luonnollisesti kasvanut, kun joukkueestamme lähti niin paljon ratkaisijoita (Kuisma, Matinen, Mäkelä). Meillä on joukkueessa nyt neljä hyvää isoa miestä. Tänään minulla meni hyvin – täytyy olla tyytyväinen, Zitting sanaili.

Hongan ja BC Jyväskylän välinen kamppailu oli ajoittain erittäin nautittavaa katsottavaa. Molemmat joukkueet esittivät nopeata ja näyttävää koripalloa sekä tukun saumattomia sommitelmia. Jyväskylän Petri Virtanen oli erityisesti ensimmäisellä puoliajalla virtuoosimaisessa vedossa. Hän aiheutti honkalaisille päänvaivaa paitsi nopeudellaan myös rohkeilla ajoillaan ja oivaltavilla syötöillään. Virtanen teki ensimmäisen 20 minuuttisen aikana 14 pistettä täydellisellä heittopelillä, jonka lisäksi hän antoi kolme syöttöä ja riisti kolmesti. Puhti kuitenkin loppui jälkimmäisillä jaksoilla ja BC Jyväskylän niska taittui viimeistään 32 peliminuutin kohdalla, kun Virtanen sai viidennen virheensä.

- Rupesi toisella puoliajalla jalat painamaan. Eilen tuli kuitenkin (Pyrbasketia vastaan) pelattua täydet minuutit, puuskutti Virtanen.

Hongan johto kävi avauspuoliskolla parhaimillaan 14 pisteessä (51-37). BC Jyväskylä tuli vielä kuuden pisteen päähän (69-63) Tero Ollilan ja Timo Naukkarisen kolmosilla, mutta lähemmäksi keskisuomalaiset eivät päässeet.

Hongasta Zittingin lisäksi loistivat Maurizio Pratesi ja nuori Tero Kuivalainen. Pratesi on vasta toipumassa selkävaivoistaan, mutta sunnuntaina nähtiin jo väläyksiä siitä mitä on luvassa. Kimmoisa Pratesi nakutti 17 pistettä. Vasta 18-vuotias Kuivalainen puolestaan esiintyi varsin ennakkoluulottomasti ja selviytyi pelinjohtotehtävistä kunnialla. Joukkoon mahtui muutamia hätiköintejä, mutta lupaava näytös ToPo:n kasvattamalta nuorten maajoukkuepelurilta. Kuivalaisen saldo 17 minuutissa oli yhdeksän pistettä.

Lahti tiivisti rivejään

Lahdessa Namika Lahden ja Pussihukkien kohtaaminen oli tasaista vääntöä kolmen jakson ajan. PuHu johti puoliajalla kahdella pisteellä (35-33) ja Lahti puolestaan pisteellä kolmen jakson jälkeen (57-56). Ratkaisevaa olikin päätösneljänneksen tapahtumat.

Namika Lahti etenkin avauspuoliskolla palloja vastustajalle toden teolla. Taukoon mennessä joukkueen sarakkeessa oli hurjat 20 menetystä. Ryhdistystä tapahtui ja päätösjaksolle Namika Lahti sai puolustuksensakin hyvään iskuun. PuHu sai jaksolla aikaiseksi vain 13 pistettä, kun lahtelaiset tekivät ”konkariensa” johdolla 27. Sami Lehtoranta, Tom Gustafsson ja amerikkalaisvahvistus LaTaryl Williams käyttivät hyvin edukseen kokoylivoimaansa ja varmistivat Lahden 84-69-voiton. Williams ja Gustafsson heittivät 19 pistettä mieheen. Lehtoranta pussitti 15 ja repi peräti 15 levypalloa.

Pussihukat pelasi vielä Cupin Semi Final Fourissa ilman toista vahvistustaan, Ledaryl Billingsleytä. Hän potee loukkaamaansa polvea, mutta on jo toipumassa.

Vantaalaisista Erron Maxeyn (21/14) lisäksi väläytteli Elias Kajander, joka heitti 11 pistettä.

Kataja tyrmäsi

Lappeenrannassa sunnuntain ottelulta LrNMKY-Kataja oli suuret odotukset. Joukkueethan kohtasivat viime keväänä pudotuspeleissä ja sarja venyi viiteen otteluun, kunnes Kataja käänsi sen edukseen. Samanlainen hegemonia oli kuitenkin kaukana, kun joensuulaiset tarjoilivat kotijoukkueelle tyrmäystippoja heti ensiminuuteilla.

Vuoden pelaajana palkitun Jukka Toijalan ja Katajan uuden tulokkaan Juho Terhon johdattamana Kataja vei ensimmäisen jakson nimiinsä 35-15. Sekä Terho että Toijala heittivät avausjaksolla yhdeksän pistettä.

Moni jäi odottamaan lappeenrantalaisten nousua taistelemaan voitosta, mutta sellaista ei tullut. Kataja oli sunnuntaina parempi jokaisella osa-alueella. Puoliajalle mentäessä eroa oli jo 30 pistettä (57-27). Loppuun asti päästäessä vieläkin enemmän (99-61).

Katajan koko aloitusviisikossa teki kaksinumeroiset pistesaaliit. Andre Foremanin nimiin merkittiin eniten (24). Ihmeen vaisusta LrNMKY:stä vain Mika Haakana (17/2) nousi omalle tasolleen.

Vilppaan paikka myrkkyä KTP:lle

Kotkassa KTP:n ja Salon Vilppaan välinen tasatahti jatkui kolmannelle jaksolle saakka. Puoliajalta takaisin kentälle tultiin tasalukemista 44-44. Kolmannella jaksolla Vilpas siirtyi paikkapuolustukseen, joka ei kotkalaisille sopinut. Kotijoukkueelta olivat sivussa maajoukkuetakamiehet Roope Mäkelä ja Anssi Kinnaslampi, jotka pystyvät ajoillaan ja heitoillaan murtamaan hyvin paikkaa. Heille ei korvaajia löytynyt.

Loisto-ottelun salolaisista pelasi Vilppaan uusi amerikkalainen Donta Bright. Hän teki 26 pistettä ja vainusi levypalloja 12 tilastomerkinnän edestä. Myös Markku Koivisto (20/5) ja Ilpo Jalonen (11/1) olivat vedossa.

Vilppaan voittolukemat olivat lopulta 96-78.

Asiat

 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia