12.9.2022 11:27 Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.
Miro Little oli liekeissä Kroatiaa vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
- Se on ollut omalta osalta vähän vuoristorataa, Little kuvailee omia otteitaan EM-kisoissa tähän asti.
Vielä runsas puoli vuotta sitten, tämän vuoden helmikuussa, tuolloin vasta 17-vuotias Little kohosi Susijengin kokoonpanoon MM-karsintaotteluihin hallitsevaa Euroopan mestaria Sloveniaa vastaan pelinrakentajaosaston poissaolojen vuoksi.
Vaikka Miro on Suomen ja Euroopankin mittapuulla ikäluokkansa huippulupaus, maajoukkueeseen nouseminen ja EM-kisoissa esiintyminen vasta 18-vuotiaana on äärimmäisen harvinaista. Little on ansainnut maajoukkuepaikkansa ihan itse väkevillä näytöillään, mutta ymmärrettävää myös on, että 18-vuotiaalla pelaajalla suoritustaso vaihtelee keskimäärin enemmän kuin vaikkapa kolmikymppisellä veteraanilla.
- Mulla on ollut viime peleissä ehkä vähän itseluottamus hakusessa, mutta koutsit on sanonut koko ajan, että ole rohkea, hän kertoo.
- Ne jaksaa muistuttaa, että kun luotan itseeni, pystyn pelaamaan ihan kenen kanssa vaan tuolla kentällä. Eilen tuli pari onnistumista molemmissa päissä kenttää ja oli tosi helppo päästä takaisin omaan rytmiin.
Päävalmentaja Lassi Tuovi määräsi Littlen kentälle Kroatia-neljännesvälierän toisen neljänneksen puolenvälin haminoilla, jolloin Susijengi kaipasi kipeästi energiaa kentälle. Little alkoi varjostaa Kroatian pelinrakentajia Jaleen Smithiä ja Krunoslav Simonia koko kentällä ja loi hyökkäyspäähän tilaa ajamalla rohkeasti korille ja upottamalla step back -kolmosen. Sama vire kantoi historialliseen neljännesvälierävoittoon asti.
- Tosi siisti kokemus, Miro naurahtaa kysyttäessä ottelusta Kroatiaa vastaan.
Miro Little pelasi viime kaudella miesten Divari A:ta HBA-Märskyn vihervalkopaidassa isoilla minuuteilla joukkueensa tehokärkenä.
EM-kisakentillä vastus on ollut useampaa pykälää kovempi, kun Little on päässyt mittaamaan tasoaan Jaleen Smithin (Kroatia), Tamir Blattin (Israel), A.J. Slaughterin (Puola), Vasilije Micicin (Serbia) ja Tomas Satoranskyn (Tshekki) kaltaisia kansainvälisiä huippuja vastaan.
- Onhan vastus ihan eri tasolla täällä. Koko ajan pitää olla tosi tarkkana. On tosi silmiä avaava kokemus, eikä saa herpaantua hetkeksikään, Little kuvailee.
- Mä suhtaudun yleisesti ottaen jokaiseen vastustajaan yhtä kunnioittavasti ja yhtä itseluottamuksella riippumatta siitä, pelaanko Divari A:ta vai EM-kisoissa vai missä. Mutta on myös ollut siistiä nähdä, että mulla on match-upina joku NBA- tai Euroliiga-pelaaja, ja pärjään ihan hyvin omalla tontillani.
Yhtä lailla Mirolle on ollut oppimiskokemus ottaa roolinsa maajoukkueessa, valtakunnan parhaan kahdentoista pelaajan joukossa, ja nousta jengistä esille omana itsenään, omine vahvuuksineen.
- Kaikki on ottanut tosi hyvin vastaan. On tosi makeeta olla osa tällaista joukkuetta. Tosi siistiä nähdä, kun pystyy eilisen tavoin hakemaan muutaman onnistumisen ja ruokkimaan sillä koko joukkueen itseluottamusta.
Samalla Little myöntää, ettei oikein pysty edes käsittämään eilisen Kroatia-voiton historiallista perspektiiviä – sitä, että Suomi eteni EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon edellisen kerran silloin, kun Henrik Dettmann oli 9-vuotias.
- Musta tuntuu, että tästä jengistä mä kaikkein vähiten pystyn sitä käsittämään, kun oon ollut mukana muutenkin vasta muutaman kuukauden, Miro nauraa.
- Ollaan tänä aikana voitettu Kroatia kahteen kertaan, Slovenia kahteen kertaan. Espanja on hallitseva maailmanmestari, mutta nyt on uusi vuosi ja uusi turnaus. Lähdetään samalla rohkeudella myös heitä vastaan.
Susijengi ja Espanja kohtaavat EM-kisojen puolivälierässä Berliinin Mercedes-Benz Arenalla tiistaina 13.9. klo 17.15 paikallista aikaa (klo 18.15 Suomen aikaa).
Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.
Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.
Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.
Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.
Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.
Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.
Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.
Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.
Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.
Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.
Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.
Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.
Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.
Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.
Susijengin kapteenin nauhan Hanno Möttölältä perinyt Ludwigsburgin laituri Shawn Huff, 31, pitää FIBA Europen päätöstä antaa EM-kisojen alkulohkoisännyys Suomelle suurena tunnustuksena koko suomalaiselle koripalloperheelle. Huff arvioi vuoden 2017 EM-kisoja osana Susijengin tuhkimotarinan luontaista jatkumoa.
Susijengi siirtyi Montpellieristä alkulohkon jälkeen Lilleen, jossa pudotuspelivaiheen ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu sunnuntaina tappiottomana alkulohkon läpi liidellyt Serbia. Susijengin Erik Murphy sekä Shawn Huff odottavat ottelua kovana haasteena.
Keväällä Suomen kansalaisuuden saanut Susijengin takamies Jamar Wilson pukee Suomi-paidan lauantaina ensimmäistä kertaa päällensä arvokisoissa, kun Suomea isännöi EM-kisojen avausottelussa hallitseva Euroopan mestari Ranska.
Hallitsevan Euroopan mestari Ranskan tähtipelaaja Tony Parker, 33, kertoo FIBA:n haastattelussa, että tämän kesän ranskalaisjoukkue on maan historian paras joukkue. Parker valittiin EM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP), kun Ranska jylläsi ensimmäiseen Euroopan mestaruuteensa vuoden 2013 kisoissa. Ranska kohtaa Suomen Susijengin lauantaina 1.8. Tampereen Hakametsän Jäähallissa.
Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.
Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.