Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

5.7.2021 14:36 Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

Henri Kantonen ja Carl Lindbom pelasivat menneellä kaudella Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Koronapandemia väritti ranskalaissarjojen kautta, kun kauteen mahtui muutamia keskeytyksiä ja loppukaudesta rästipelit pelattiin tiukalla aikataululla. Se toi mukanaan haasteita myös pelaajille.

- Raskas ja pitkä kausi henkisesti sekä fyysisesti. Missään vaiheessa ei ollut täyttä varmuutta mitä seuraavalla viikolla tapahtuu, niin kyllä se hieman vaikeuttaa keskittymistä ja valmistautumista. Pitkiä taukoja peleistä ja sitten yhtäkkiä aletaan pelata 2-3 peliä viikossa, Seppälä myönsi.

- Meillä oli kaksi peliä loka-marraskuussa ja muuten 2-4 peliä kuussa. Sitten maalis-huhtikuusta lähtien pelasimme 3/4 kaudesta. Paljon tapahtui ja oli aika erikoinen vuosi, komppaa Kantonen.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Aix-Mauriennelle kausi oli myös joukkueena vaikea. Se taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja onnistui lopulta säilyttämään paikkansa ProB:ssä myös ensi kaudeksi.

- Joukkueelta hiukan tahmea kausi, mutta loppua kohden paransimme ja minimitavoite säilytettiin, Seppälä kertaa.

Kantoselle taistelu sarjapaikasta oli uutta.

- Olihan kausi kokemuksena aika ainutlaatuinen ja toivottavasti ei tule uralle enää vastaavaa. Itselläni oli ensimmäistä kertaa sellainen tilanne, että taistelin sarjapaikasta. Se oli erilainen kokemus ja seuran puolelta tuli aika paljon painetta, että pelejä pitää voittaa.

Kantonen aloitti kauden hyvillä peliminuuteilla, mutta kauden edetessä vastuu aaltoili. Kantosen mukaan kausi oli pelillisesti myös hankala.

- Pelillisesti kausi ei ollut minulta eikä joukkueelta hyvä. Lopulta onnistuimme kuitenkin säilyttämään sarjapaikkamme. Ei voi kuitenkaan olla omakohtaisesti tyytyväinen eikä kausi mennyt hirveän hyvin. Syitä on varmasti paljon, mutta yksi pääsyistä oli se, että koris oli aika isosti erilaista kuin mitä olen aiemmin pelannut. Jouduin muuttamaan omaa pelityyliäni. En saanut peliä rullaamaan oikein missään vaiheessa, 22,5 minuutin, 6,4 pisteen, 3,4 levypallon ja 3,0 syötön tilastoilla kauden läpivienyt Kantonen miettii.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Parhaillaan Susijengin kanssa Japanissa oleva Kantonen aikoo tutkia tulevaisuuden vaihtoehtoja rauhassa.

- Vielä ei ole tietoa, mutta päätavoite on, että pääsisi jatkamaan ulkomailla. Vaikea sanoa millaiset mahdollisuudet tuollaisen kauden jälkeen on. Mitään vaihtoehtoja ei ole suljettu pois eikä valintoja tehty, Kantonen kertoo.

Seppälä pelasi toisen kautensa Aix-Mauriennessa kuuluen jälleen joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. Seppälä sai vastuuta yli 31 minuuttia ja käytti peliaikansa tehokkaasti hyväkseen upottamalla keskimäärin 14,7 pistettä ja antaen 3,4 korisyöttöä.

- Omaan kauteen olen ihan tyytyväinen, mutta totta kai aina löytyy parannettavaa. Vähän rikkonainen loukkaantumisien takia, ja varsinkin loppukaudella peliruuhkassa tullut loukkaantuminen vaikutti muutamaan peliin, kun ei ihan optimaalista kuntoutusta ehtinyt tekemään, ja ensimmäiset "testaukset" täytyi tehdä suoraan pelissä.

Toisen kautensa ulkomaan kentillä pelannut Seppälä mielii jatkaa edelleen ulkomailla.

- Jatkosuunnitelmat ovat vielä auki, mutta tarkoituksena olisi kesän jälkeen taas pakata laukut. Joitain kyselyitä on jo tullut, mutta ainakin Ranskassa siirtomarkkinat alkavat vasta käynnistyä nyt, kun kausi saatiin vihdoin päätökseen.

Henri Kantosen kauden tilastot
Ilari Seppälän kauden tilastot

Lindbomilla haastava kausi

Carl Lindbom aloitti kautensa Puolan liigassa Ostrow Wielkopolskissa, mutta vaihtoi helmikuussa Ranskan ProB-liigan Antibes Sharksiin. Kokonaisuudessaan Lindbomin kausi oli vaikeuksien värittämä.

Puolan sarja oli Lindbomille ennestään tuttu, sillä kaksi edelliskautta olivat sujuneet Radomin joukkueessa. Aika Ostrow Wielkopolskissa jäi kuitenkin lyhyeksi.

- Oli hankala koronakausi. Ensin olin Ostrow'ssa ja venäytin selän puntilla heti toisella viikolla. Sen jälkeen seurajohto antoi potkut päävalmentajalle ja oli myös heti sitä mieltä, ettei minun kanssani tulisi jatkaa sopimusta, koska selkä ei muka tulisi kuntoon. Se ei kuitenkaan pitänyt paikkansa, sillä pääsin nopeasti takaisin pelikuntoon, mutta se oli sen jälkeen enää tekohengitystä. Uuden paikan etsintä oli jo alkanut, Lindbom kertaa alkukautta, Lindbom kertaa alkukautta.

Uusi osoite löytyi Ranskan Rivieralta, kun Lindbom teki sopimuksen ProB:ssä pelaavan Antibes Sharksin kanssa.

- Olin tosi innoissani uudesta mahdollisuudesta. Kuitenkin jo muutamien harjoitusten jälkeen ennen ensimmäistä peliäni, seurajohto ilmoitti valmentajan vaihtuvan. Samalla sitten tuli uusi pelityyli ja uudet vahvistukset, Lindbom kertoo.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Uuden päävalmentajan alaisuudessa Lindbomille ei löytynyt kunnollista roolia. Peliaika vaihteli, ja vaikka onnistumisiakin tuli, niin Lindbomin asema oli koko ajan vaikea.

- Pelityyli oli minulle ihan uusi eikä sopinut omiin vahvuuksiini millään tavalla. Se oli tosi hankalaa.

Antibes taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja lopulta sarjapaikka jäi pelillisesti uusimatta. Kabinettien kautta Antibes nähdään kuitenkin myös ensi kaudella ProB:ssä.

- Siellä oli hätänappi jo pohjassa, kun menin sinne, ja sitä painettiin sitten koko loppukausi. Emme pelanneet joukkueena hyvin enkä pelannut itsekään. Tiesin kuitenkin pystyväni pelaamaan siinä sarjassa.

Aivan pelkästään pyyhkeitä aika Antibesissa ei kuitenkaan saa.

- Kaupunki on kaunis ja organisaatio sekä puitteet ovat mahtavat, Lindbom kehaisee.

Lindbom otti vaikeasta kaudesta mukaansa positiiviset asiat.

- Aika paljon oli kauden aikana huonoa tuuria, mutta tämä oli opettavainen kausi. Olen joutunut vaikeisiin tilanteisiin ja pystynyt selviämään niistä. Lisäksi pelillisesti pystyin kauden aikana parantamaan monia heikkouksiani. Jos tulevina kausina tulee tällaisia samanlaisia vaikeuksia, niin osaan kääntää ne entistä paremmin voitokseni.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Lindbomin kannalta vielä auki.

- Katselen nyt ihan rauhassa minne menen. Nautiskellaan nyt perhe-elämästä vähän aikaa, tuoreen tyttövauvan isä kertoo.

Carl Lindbomin tilastot Puolassa
Carl Lindbomin tilastot Ranskassa

Loukkaantumiset riivasivat van Andringan kautta

Marius van Andringan ensimmäisestä kaudesta ulkomaan kentillä muodostui lähes painajaismainen. Kausi meni penkin alle sekä koronapandemian että van Andringan loukkaantumisten takia.

- Kausi taisi keskeytyä kahdeksan tai yhdeksän kertaa koronapandemian takia. Me olimme viisi kertaa karanteenissa, eli yhteensä 50 päivää. Kokonaisuudessaan kausi oli aika hirveä. Kuuden pelin jälkeen kausi keskeytyi kahdeksi kuukaudeksi ja joukkueestamme kaikki muut paitsi kaksi pelaajaa sairastui koronaan, itse kahdesti viruksen sairastanut van Andringa manaa.

Lorientin kausi alkoi hyvin ja joukkue taisteli NM1:n kärkisijoista vielä joulutauolle lähdettäessä. Kevätkaudella joukkueen tulokset kuitenkin heikkenivät useiden karanteenien takia. Van Andringa taisteli lähes koko kauden eri loukkaantumisten kanssa ja kausi päättyi lopulta leikkauspöydälle.

- Tämä oli varmasti urani vaikein kausi. Preseason meni vielä hyvin, vaikka putosimme Ranskan cupista ensimmäisellä kierroksella. Omalta kohdaltani pari ensimmäistä peliä tuntui ihan ok, mutta sitten alkoi sama polvi vaivata kuin ennenkin. Yritin pelata muutaman pelin ja sain piikkiä polveen ja kipulääkkeitä. Lopulta polveen piikitettiin myös omaa vertani, muttei siitäkään ollut apua. Vihdoin sain luvan käydä leikkauttamassa polven, van Andringa kertaa kautta.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

- Kokonaismaku kaudesta oli tosi tosi huono enkä toivoisi tällaista kenellekään. Yritin pelata loukkaantuneena ja siitä alkoi sitten helvetillinen kierre, joka lähti vyörymään kuin lumipallo. Kun polvi ei ollut kunnossa, niin se sitten heijastui selkään ja se kipeytyi. Nyt vain yritän päästä taas täyteen kuntoon enkä koskaan enää pelaa, jos olen rikki. Joko pääsen täyteen kuntoon ja jatkan uraani, tai jos en pääse, niin sitten en jatka, van Andringa jatkoi.

Seuraavaksi van Andringa haluaa jättää kauden taakseen ja on suunnannut katseensa jo eteenpäin.

- Jatkan uraani omilla ehdoillani ja yritän päästä parhaaseen mahdolliseen kuntoon, ja se duuni on aloitettu jo. Siinä menee pari kuukautta ennen kuin pääsen takaisin pelikentille ja kunnon preseasonin jälkeen pääsisin taas oikeasti kuntoon ja pelaamaan hyvällä tasolla. Into pelaamaan on hirveän kova. Haluan olla taas niin hyvä kuin tiedän pystyväni olemaan. Teen sen kuitenkin omilla ehdoillani.

Marius van Andringan kauden tilastot

 
15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

Näytä lisää vastaavia