Henri Kantonen: ”Ei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia”

25.7.2020 10:24 Tuskin yhdenkään Korisliigan pelaajan tähti on ollut viimeisen parin vuoden aikana yhtä kovassa nousussa kuin ToPo Juniorit-kasvatti Henri Kantosella, 198 cm ja 22 v. Kevään 2018 kehittynein pelaaja ja Suomen mestari, keväällä 2020 yleisöäänestyksessä Korisliigan MVP:ksi valittu Kantonen kärkkyy nyt mahdollisuuttaan lyödä läpi Susijengissä.

Fanien Korisliigan MVP:ksi valitsema Henri Kantonen kärkkyy läpimurtopaikkaansa Susijengiin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Häikäistyään Korisliigan ystäviä ja Salon Vilppaan kannattajakuntaa viime syksynä keräämällä kerta toisensa jälkeen lähes tripla-tupla-lukemia Kantonen antoi Basket.fi:lle syvähaastattelun, jossa kertoi kirjanneensa vuosien aikana vihkoon kirjallisia luonnostelmia koripalloilijantavoitteistaan.

Kantosen pelikauden 2017–18 tavoitteet – Suomen mestaruus joukkueena ja Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinto yksilönä – täyttyivät aikataulussa. Toinen aikataulun mukainen kvanttiloikka nähtiin 2019–20, jolloin Kantonen lunasti lopullisesti paikkansa Korisliigan eliitissä 10,7 pisteen, 5,1 levypallon, 3,9 syötön ja 1,0 riiston matsikohtaisilla keskiarvoilla.

Ei ihme, että koronan keskeyttämän kauden päätteeksi Kantonen valittiin faniäänestyksessä Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP).

Tavoitevihkoonsa Kantonen on viime vuosina kirjannut senkin, että etenee Korisliiga-läpimurtonsa jälkeen kansainvälisille kentille. Tulevalla kaudella hänen uusi joukkueensa löytyykin Ranskan Pro B-liigasta, missä hän ottaa Ilari Seppälän aiemmin menestyksekkäästi isännöimän paikan Aix-Mauriennen takakentällä.

- Agentilta (Jan Wieland) tuli huhtikuun lopussa tieto, että Aix-Maurienne on kiinnostunut minusta ensi kaudeksi. Valmentajan kanssa soiteltiin toukokuun alussa ja siitä parin viikon päästä sopimus oli allekirjoitettu, Kantonen kertoo.

- Ilarin (Seppälä) kanssa käytiin keväällä joitain asioita läpi ja tietääkseni Ilarin viime kauden asunto odottaa minua perillä, eli ihan turvallisille vesille mennään. Sellaista viestiä olen kuullut, että Ranskan korissarjat on keskimääräistä urheilullisempia liigoja, mutta sen näkee, kun paikan päälle menee.

Maajoukkuetason johtamisopinnot

Vaikka Korisliigan kärkipään pelaajien mittapuulla Kantonen on verrattain tuore tuttavuus, ei hän ole missään nimessä eilisen teeren poika.

Osviittaa ToPon kasvatin potentiaalista nähtiin esimerkiksi kaudella 2015–16, jolloin hän johdatti ToPon U19-poikien Suomen mestaruuteen 20,3 pisteen ja 5,9 levypallon ottelukeskiarvoillaan tai kautta myöhemmin, jolloin hän hurjasteli Korikouvojen paidassa miesten divarissa 20,4 pisteen, 9,5 levypallon ja 4,7 syötön matsilukemat.

Pallovarma, kookas ja ratkaisuvoimainen Kantonen onkin vuosi vuodelta voimistanut koripalloilijan työkalupakkiaan pala palalta ja imenyt kuin sieni lisää tietoa kehittyäkseen ammattilaisena, kuten viimeisen kahden kauden aikana Susijengi-veteraanien Teemu Rannikon ja Mikko Koiviston vierellä.

Kantonen onkin ei edes 23 vuotta täyttäneeksi hämmentävän kokenut ja meritoitunut pelaaja, mutta mielenkiintoista kyllä, samalla myös aivan ammattilaisuransa alkumetreillä. Aix-Maurienneen siirtyminen on pitkäksi kaavaillulla ulkomaan ammattilaisuralla vain ensimmäinen askel.

- Fyysisiä ominaisuuksia pitää kehittää jatkuvasti. Kansainvälisessä koripallossa pitää olla nopeampi ja vahvempi, Kantonen tiivistää akuuteimman kehitysaskeleen.

- Jos mennään ihan yksityiskohtiin, niin olen viime aikoina harjoitellut floaterilla viimeistelyä parin kolmen metrin etäisyydeltä ja kuljetuksesta heittämistä. Siinä on varmaan kaksi isointa pelillistä juttua, joiden käyttöönotto pelitilanteissa on sitten vielä oma lukunsa.

Merkittävää osaa Kantosen kehityskaaressa näyttelee myös Susijengi, jonka portteja hän paraikaa äänekkäästi kolkuttelee. Ensiesiintymisensä jengissä Kantonen teki kesällä 2018, jolloin hän viiletti kentällä Latviaa vastaan runsaan kolmen minuutin ajan.

Tänä kesänä Kantonen onkin ollut Susijengin leiritysryhmässä yllättäen veteraanin roolissa. Tälle on toki looginen selitys: leiritykseen on osallistunut peräti yhdeksän ensikertalaista ja leiritettävien pelaajien keski-ikä on ollut 22 vuotta. Tässä ympäristössä Kantonen on kuukautta vaille 23-vuotiaana lähes harmaapartainen pappa.

- Olenhan mä tämän kesän Susijengin mittapuulla aika keski-ikäinen, hän naurahtaa.

- Kentällä suurin ero (edelliseen maajoukkuekesään) tulee siinä, että olen viimeisen parin kauden aikana opetellut johtamista kentällä. Erityisesti viime kaudella Vilppaassa mun piti ottaa se rooli, että komennan joukkuekaverit asemiin. Koen myös, että mulla on jo jonkin verran kokemusta ja tietoa muille jaettavaksi. Siitä kiitos kuuluu tietysti joukkuekavereille ja valmentajille, joiden kanssa olen saanut viime vuosina työskennellä.

Kokoa ja urheilullisuutta EM-karsintoihin

Susijengin lyhyt mutta intensiivinen treenikesä 2020 huipentuu ensi viikon keskiviikkona ja torstaina pelattaviin maaotteluihin Viroa vastaan. Päävalmentaja Henrik Dettmann ei ole vielä nimennyt Viroa vastaan kentälle juoksevien susipelaajien nimiä, mutta varmaa on, että useampi täysin uusi pelaaja saa susikasteensa ja vähemmän maaotteluminuutteja pelanneet pelaajat kellottavat kosolti peliaikaa.

- Mun kannalta tämä on siinä jännä tilanne, että kun en ole hirveästi pelannut junnujen maaotteluita ja aikuisissakin vain yhden, käytännössä kaikki pelaajat ympärillä on sellaisia, joiden kanssa en ole aiemmin pelannut. Tietenkin me heinäkuun aikana tultiin kaikki toisillemme paremmin tutuiksi, mutta kentällä homma sitten punnitaan.

Puhe siirtyykin nopeasti pelikauteen 2020–21 ja marras- ja helmikuun EM-karsintaikkunoihin, joiden kansainvälinen koripalloliitto FIBA on ilmoittanut jatkuvan alkuperäisessä aikataulussaan.

Kun Susijengin valmennusjohto kartoittaa pelaajia tuleviin EM-karsintapeleihin, Kantonen kuuluu potentiaalisimpien uusien karsintavahvuuteen kärkkyvien susipelaajien joukkoon. Valmennusjohdolla onkin varaa mistä valita, kun Kantosen lisäksi kesän maajoukkuevahvuudessa ovat näyttöjä tulevia karsintoja varten antaneet muiden muassa Yhdysvalloista Eurooppaan palaavat Elias Valtonen ja Remu Raitanen sekä BC Nokiassa viime kaudella ihastuttanut kolmikko Daniel Dolenc-Shawn Hopkins-Lassi Nikkarinen.

- Jos tämän leirityksen perusteella pitäisi arvioida, niin kokoa ja urheilullisuutta on tarjolla jokaiselle pelipaikalle, Kantonen arvioi.

- Totta kai mulla on sellainen olo, että voisin auttaa Susijengiä. Koen, ettei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia