Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

1.9.2017 Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

Koripallon edelliset EM-kisat järjestettiin vuonna1967 Helsingissä ja Tampereella. Kuva: Koripallomuseo

Juttusarja: Koripallon EM-kisat 1967 Helsingissä ja Tampereella.

Suomessa elettiin jo vuonna 1967 kasvavan koripallo-kiinnostuksen aikaa. Takana oli hieno jakso: vuoden 1964 olympiakarsinnat kesäkuussa Genevessä, pääsy olympiakisoihin Tokioon ja hyvät pelit siellä, toki myös seuraavan vuoden EM-kisat. 

1967 kisojen valinnasta päätettiin Moskovassa kahta vuotta aiemmin. Suomi sai mitä ilmeisimmin kisat järjestettäväkseen, koska liiton silloinen puheenjohtaja Wille Dillemuth osasi kabinettipelin ja oli kielitaitoisena sekä kansainvälisenä ihmisenä hyvissä väleissä FIBA:n pääsihteerin William Jonesin kanssa. Dillemuth oli todellinen gentleman.

Suomella oli myös tarjota ottelupaikoiksi kaksi upeaa ja ennen muuta suurta areenaa, Helsingin ja Tampereen jäähallit. FIBA:n arkistoista löytyy maininta, että vuonna 1967 siirryttiin areenoiden osalta uuteen aikaan. Toki osaltaan päätökseen vaikutti myös Suomen hyvät esitykset edellä mainituissa turnauksissa. Isäntämaalta oli oikeus odottaa menestystä - ei ollut pelkoa, että Suomesta tulisi heittopussi.

Maajoukkue valmistautui huolella

Suomen joukkueen valmistautuminen 1967 kotikisoihin alkoi toden teolla 10. – 12. toukokuuta Kisakallion urheiluopistolla pidetyllä leirillä. Susi Training Centerin historia on siis tavallaan hyvinkin 50 vuoden ikäinen, vaikkei vuonna vielä 1967 varsinaista Susi-jengin ulvontaa kuulunutkaan.

Päävalmentaja Kalevi Tuominen sekä hänen aisaparinsa Robert ”Petteri” Petersen olivat kirjanneet pelaajien kalenterit täyteen, sillä yhteisiä leiri- tai pelivuorokausia kertyi toukokuussa 11, kesäkuussa samoin. Heinäkuussa joukkue oli yhdessä yli 20 vuorokautta, elokuussa 10 ja syyskuussa 13 vuorokautta, minkä lisäksi joukkueelle pidettiin yksittäisiä harjoituksia SVUL:n hallissa Helsingissä.

Joukkue testattiin työterveyslaitoksella toukokuun lopussa sekä heinäkuun alussa, ja prosessin aikana pelaajille tehtiin myös psyykkiset testit. Leiripaikkoina olivat Kisakallion lisäksi Vierumäki, Kuortane, sekä tuleva pelipaikka Helsingin Jäähalli. Eikä joukkueen valmistautuminen tietenkään rajoittunut harjoitteluun. Harjoitusotteluita - niin yksittäisiä pelejä kuin turnausotteluita - kertyi harjoitusjakson aikana 20, kotimaan lisäksi Tallinnassa ja Leningradissa (Pietari).

Suurten odotusten, panostusten ja miesten kisat

Kotikisoista oli tulossa monella mittarilla mitattuna isot kisat. Ensinnäkin suurta yleisöä kiinnosti kovasti pelaajien koko. Tärkeänä tietona kerrottiin, miten kisoihin osallistuu peräti 50 pelaajaa, jotka ovat ”pituuskasvussaan saavuttaneet kahden metrin rajan”. Pisimpiä olivat Neuvostoliiton Kovalenko (217 cm), Andrejev (215 cm) sekä Kreikan Tronzos (215 cm).

Koripalloa kuvattiin 1967 pitkien miesten peliksi ja joukkuekin esiteltiin pituusjärjestyksessä. Tärkeää oli myös mainita kengännumero kokoa korostamaan. Isoimmat kankaiset ja pehmeäpohjaiset Converset olivat kokoa 47 ja pienimmät 42 – aivan, juuri samanlaiset, joilla nykyisin ihan muuten kesällä tallustellaan!

Kisoista oli tulossa suuret myös satsausten muodossa. EM-turnaus oli liitolle aikamoinen taloudellinen ponnistus, koska varmoja kuluja oli kirjattu 400 000 markkaa ja ainoat varmat tuotot olivat se 100 000 markkaa, jonka TV-sopimus tuotti. Suomessa kisoista näkyi tosin vain kaksi suoraa ottelua. Opetusministeriö oli valmis tarvittaessa kattamaan tappioita 75 000,- markkaan saakka.

Lohkoarvonnoista kokoonpanoon

Kisojen varsin karu arvonta suoritettiin 17.5.1967 Münchenissä. Pääsihteeri Jonesin sihteeri neiti Ursula Frank nosteli palloja lasimaljasta ilman erityistä rankingsijoittelua. Etukäteen oli ainoastaan sovittu, että Suomen alkulohko pelattaisiin Helsingissä.

Helsingin Lohko                                            Tampereen Lohko

Jugoslavia                                                            Neuvostoliitto

Puola                                                                      Italia               

Suomi                                                                    Bulgaria

Romania                                                              Kreikka

Espanja                                                                 Ranska

Hollanti                                                                Unkari

Tshekkoslovakia                                             Itä-Saksa

Belgia                                                                    Israel

Joukkueen valinta tapahtui 12.9.1967. Päävalmentaja Tuomisen yksin valitsemaan lopulliseen joukkueeseen tuli kuusi pelaajaa Hongasta, neljä HKT:stä ja yksi sekä Tampereen Pyrinnöstä että KTP:stä.  Seuraavassa Suomen pelaajat on esitelty ajan tapaan pituusjärjestyksessä. Pelaajaluonnehdinnat on koostettu Kalevi Tuomisen ja Pentti Salmen arvioista.

Veikko ”Ville” Vainio                                 

205 cm           19 v                  KTP                  23 mo

”Loistava levypallopelaaja, hän halusi niitä, oli temperamenttinen, kamppaili korin alla elintilasta, ei erityisen hyvä heittäjä.”

Uolevi ”Ulle” Manninen

202 cm           30 v                  Honka             93 mo

”Suomen ensimmäinen kaksimetrinen pelaaja, jonka jalat olivat hiukan hitaat, hyvä ja vaarallinen hook-heitto, teki komean siviiliuran.”

Kari ”Unski” Lahti                                       

200 cm           21 v                  Honka             37 mo

”Liian kiltti pelaaja, hiukan verkkainen mutta hänellä oli hyvä ulottuvuus, hyvä ajoitus mutta koordinaatio hiukan heikko, hyvä pitkien vaihtopelaaja.”

Kari ”Kari” Liimo                                         

200 cm           23 v                  HKT                  79 mo

”Maailmanluokan pelaaja, hyvä heittäjä ja joukkueen tärkein levypallopelaaja, heitossa oli pitkä saatto, oli taktisesti kypsä pelaaja, kokemuksellaan joukkueen ehdoton vastuunkantaja.”

Pertti ”Pepe” Laanti                                   

196 cm           28 v                  HKT                  110 mo

”Hyvä nurkasta heittävä pelaaja, sen ajan isoksi mieheksi liikkui hyvin, oivallinen pukukoppipelaaja, sosiaalinen lisäpaukku joukkueelle.”

Martti ”Mara”Liimo                                    

193 cm           25 v                  HKT                  99 mo

”Marasta näki heti, että hänestä tulee loistava pelaaja, liikeradat olivat hienot, kädet tosi pitkät, liikkui ja harhautti hyvin, käytti hyvin tukijalkaa, oli ovela pelaaja, vaati itseltään aina paljon, oli kova ja hengen kannalta tärkeä pelaaja.”

Kari ”Rönni” Rönnholm

193 cm           22 v                  Honka             47 mo

”Joukkueen tsemppari, taistelevan pelaajan perikuva, haistoi hyvin irtopallot, oli joukkueen parhaita puolustajia ja asenteeltaan esimerkillinen.”

Lars ”Leka” Karell                                       

191 cm           20 v                  Honka             34 mo

”Loistava heittäjä, vaikka jaloistaan hiukan kompura, hyvä vaihtopelaaja.”

Jorma ”Pilkku” Pilkevaara                    

187 cm           22 v                  Honka             82 mo

”Toinen maailmanluokan pelaaja, erinomainen pelinlukutaito, ennakoi tilanteet, loistava pallonkäsittelijä, mestarillinen rannesyöttö. Pilkku kasvatti Heikki Niinisen opeilla loistavan fysiikan ja sai myös lempinimen ’härkä´.”

Olavi ”Olli” Ahonen                                    

  185 cm           26 v                  Pyrintö           42 mo

”Ei hyvä, eikä huono mutta uskollinen puurtaja, yritti aina kaikkensa, ei ehkä uskonut itseensä tarpeeksi.”

Teijo ”Finne” Finneman                          

183 cm           23 v                  HKT                  71 mo

”Kurinalainen pelaaja, joka omaksui asiat hyvin, kova harjoittelija, jolla ei ollut suurta heikkoutta, ei fyysisesti yhtä hyvä kuin teknisesti ja taktisesti.”

Jyrki ”Faija” Immonen                            

   182 cm           21 v                  Honka             60 mo

”Vauhdikas pallon ylöstuoja, hyvä ja nopea korille ajaja sekä puolustaja, hyvä jaloistaan, hyvä ja pallovarma vaihtopelaaja.”

Risto Kala ja Roland Ahola valittiin varapelaajiksi.

Juuri kisojen alla Neuvostoliitto hyväksyi kutsun tulla pelaamaan ja harjoittelemaan Kisakallioon viikon ajaksi. Se oli iloinen asia, joka varmasti osaltaan viritti joukkueen hyvään iskuun.

Helsingin henki oli löytynyt - oli hyvä lähteä haastamaan ketä vain.

 
9.10.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967 (osa 10): Suomi-Romania ja kisojen yhteenveto

Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.

9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

Näytä lisää vastaavia