EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

1.9.2017 00:03 Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

Kapteeni Shawn Huff ja Susijengi käynnistivät EM-kisat jättimäisellä voitolla Ranskasta.

Voittokorin viisi sekuntia ennen jatkoajan loppua nosti "Jammu" Wilson.

Se fiilis, kun Susijengi voittaa Ranskan.

Susijengi pelasi ennätysyleisönsä edessä.

"Malmin roskisdyykkari" Sasu Salin raatoi ratkaisevan stopin Suomelle...

... kun taas Lauri Markkanen heitti arvokisadebyytissään 22 pistettä.

"Spin Doctor" Gerald Lee jr. nosti tärkeät pisteet jatkoajalla.

Susijengi...

... ja 6. pelaaja ovat valmiita viikonloppuun: Slovenia ja Puola. Kuvat: Ville Vuorinen ja MIkko Ovaska.


Vajaat kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Orlando Magic -pistenikkari Evan Fournier (25/4) heitti laitakolmosella ranskalaiset kahdeksan pisteen johtoon 70-62. Suomen päät eivät jääneet kuitenkaan kämmeniin, vaan Mikko Koiviston vapaaheitot ja Lauri Markkasen kolmonen nostattivat desibelit Helsinki Areenassa kattoon ja Susijengin kolmen pisteen päähän 70-67.

Lempinimi ”Malmin roskisdyykkari” ei tule turhasta, kun Salin hyppäsi pää edellä irtopalloon ja pelasti pelivälineen Wilsonille, joka lähti ajamaan löytäen päätymainoksista itsensä keräilleen Salinin, jonka kolmonen toi Susijengin tasoihin 70-70. Ranskan sekavassa hyökkäyksessä pallo päätyi Fournierille, joka nakkasi pallon Suomen puolustajien ylitse ja pelikelloon jäi aikaa 33,3 sekuntia. Wilson oli jälleen mies paikallaan luikerrellen eurostepillä pelin tasoihin 72-72. Ranskalle jäi vielä 15,4 sekuntia aikaa, mutta Tuukka Kotti sai vaikeutettua de Colon (21/6) heittoa riittävästi.

Jatkoaika oli pitkälti Fournier ja de Colo vastaan Susijengi. Gerald Lee jr., Wilson ja Markkanen esittelivät verkkokalvoille pitkään piirtyneitä liikkeitä, mutta Fournier ja de Colo kuittasivat jokaisen omalla vastaavallaan. ”Jammun” veivit ja lopulta kotiyleisön vielä kerran räjäyttänyt Markkasen kolmonen laidasta reilu minuutti ennen loppua veti Susijengin 79-84-johtoon, mutta Boris Diaw rynni hyökkäyslevypallosta korin ja 26 sekuntia ennen loppua loppumattomalla itseluottamuksella varustettu Fournier hiljensi Helsinki Areenan kaukoheitollaan tasoihin 84-84.

Suomen aikalisän jälkeen pallo annettiin taiteilijasielu Wilsonin hyppysiin, joka pyöri kuin väkkärä kohti koria säkittäen Suomen kahden pisteen johtoon. Ranskalle jäi aikaa viisi sekuntia ja lopullisen niitin voitolle löi Salin, joka otti laitaa pitkin purjehtineen de Colon rintalastallaan vastaan, pakottaen viime EM-kisojen arvokkaimman pelaajan epätasapainoiseen heittoon, joka jäi vajaaksi.


Dettmann: ”Emme antaneet periksi”


Susijengi näytti jälleen suuren suomalaisen sydämen ja sisun. Vaikka Ranska maapallon yhtenä kärkijoukkueena oli ajoittain dominoiva, niin suomalaiset puristivat hampaat yhteen, ottivat mustelmat vastaan ja kairasivat takaisin kylkeen.

– Jos voittaa jatkoajalla, niin pitää olla onnekas. Mutta onnen lisäksi olimme tänään fiksuja ja pidimme päämme paineen alla. Emme missään vaiheessa antaneet periksi, vaikka Ranska meni välillä ohitse, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann virkkoi.

– Saimme hienon voiton loistavaa joukkuetta vastaan. Ranska on yksi koko turnauksen suosikeista. Jos pääsemme pelaamaan vielä toisen kerran heitä vastaan näissä kisoissa, niin se olisi jo jotain, Dettmann myhäili.

Avausneljänneksen hahmo oli Susijengi-teräsmies Kotti (14/3), joka nakutteli kourallisen tyylipuhtaita hyppyheittoja ja jakoi kyynärpään jos toisenkin vastustajilleen muistoksi. Koivisto (8/0) heitti kaksi tärkeää kolmosta, Petteri Koponen (4/4/8 syöttöä) ja Lee (4/5) osoittivat tärkeytensä ollen plusmiinus-tilastoissa +14 mieheen. 

– Takana on vaikea kesä ja paljon tappioita. Voitto oli turnauksen kannalta erittäin tärkeä. Näytimme tänään, että meillä on kaikki mahdollisuudet, kun pelaamme sydämellä, loukkaantumisesta EM-kisoihin toipunut Koponen sanoi ottelun jälkeen.

Ratkaisuhetkien arkkitehdit olivat troikka Wilson, Markkanen ja Salin. Kotiyleisön lemmikki Markkanen (22/7) aloitti pelin alley-oopilla, löi yhden voimakkaan kahden käden vasaran hyökkäyslevypallosta ja nakutti heittonsa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Salin veisteli haalarihommien lisäksi 14 pistettä ja 4 levypalloa, mutta Wilson oli se mies, jonka henkilökohtainen hyökkäyksen työkalupakki ratkaisi loppujen lopuksi voiton Susijengille.

– Kaikki antoivat panoksensa. Ilman jätkien kovaa työtä minulle ei olisi tullut paikkaa tehdä ratkaisevaa koria. Uskon, että minun rooli on tuoda energiaa ja sytyttää joukkue, Wilson sanoi vaatimattomasti.

Viikonloppuna Slovenia ja Puola

Susijengi viettää perjantaina välipäivää, jonka jälkeen vastaan tallustelee avauspelissään Puolan 90-81 voittanut Slovenia. Slovenian johtotähtinä toimivat huikeat 30 pistettä pussittanut Goran Dragic ja vain 18-vuotias jättilupaus Luka Doncic (11/8/6 syöttöä). Puolan suomalaiset saavat vastaansa sunnuntaina.
 

– Minulla on suuri arvostus Sloveniaa kohtaan urheilu- ja koripallomaana. Näin pelin jälkeen ajatukset olevat kuitenkin Ranskassa, Dettmann sanoi ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa.
 

Jos jokin on varmaa, niin Susijengi voi jälleen luottaa viikonloppuna sekä Sloveniaa että Puolaa vastaan kotiyleisön vankkaan tukeen.
 

– Yleisö auttoi tänään meitä, kun sitä vain tarvitsimme. Nyt on aika valmistautua Sloveniaan, Markkanen nyökkäili.

 
9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

9.9.2015 Maaottelu

Susijengi ulvoi Bosnia-Hertsegovinan kumoon, EM-jatkopaikka varmistui

Susijengi varmisti jatkopaikkansa EM-kisoissa superonnistumisella oikeaan paikkaan Montpellierin huutomyrskyssä. Susijengin torahammas eli aggressiivinen puolustus ruokki onnistumisia ja itseluottamusta hyökkäykseen, minkä myötä Suomi jylläsi ylivoimaiseen 59-88 (27-41) -voittoon Bosnia-Hertsegovinasta.

7.9.2015 19:00 Maaottelu

Koponen heitti Susijengin Venäjän ohitse loppusekunneilla

Susijengi avasi voittotilinsä EM-kisoissa mielettömällä tavalla Montpellierin helteessä, kun Petteri Koponen ratkaisi tavaramerkkihyppyheitollaan 81-79 (36-38) -voiton Suomelle 3,5 sekuntia ennen loppua. Koponen tuskaili koko ensimmäisen puoliajan, heitti viimeisen kahden minuutin aikana neljä heittoa ohitse, mutta laittoi sinetin pelille, kun sitä häneltä tarvittiin.

6.9.2015 Maaottelu

Israel juoksi Susijengiltä tassut alta

Susijengi joutuu hakemaan avausvoittoaan EM-kisoissa huomenna, kun Israel veti pidemmän korren numeroin 66-79 (31-46) Montpellierin lohko A:n toisena päivänä. Nihkeästi aloittanut Susijengi joutui altavastaajaksi ensimmäisellä puoliajalla, eikä toisen puoliajan kiri riittänyt voittoon asti.

23.7.2015 Maaottelu

Venäjä vahvempi 18-vuotiaiden poikien EM-avauksessa

18-vuotiaat pojat kärsivät tappion A-divisioonan EM-kisojen avauspelissä, kun laadukas Venäjä oli lähestulkoon kaikilla osa-alueilla parempi ja korjasi 62-89 (29-50) -voiton. Tilastoissa selkeimpänä erottajana oli Venäjän heittäminen, kun venäläiset pistivät kakkoset ja kolmoset yli 50% tarkkuudella sisään.

17.9.2013 01:03 Maaottelu

Susijengi puraisi Ljubljanan hiljaiseksi – Suomi EM-kisojen 9. sijalle

Suomen miesten maajoukkueen toinen perättäinen EM-kisojen yhdeksäs sija on tosiasia. EM-jatkosarjan viimeisessä ottelussaan myöhään maanantai-iltana Susijengi löysi raivokkaan joukkuepuolustuksen rinnalle hurmoksellisen heittopelin ja hiljensi Ljubljanan Stozice Areenan 12,900-päisen kotikatsomon 92–76 (42–42)-voitollaan.

14.9.2013 21:40 Maaottelu

Sisukas Susijengi kaatui saappaat jalassa Espanjan härjille

Kynsin hampain paikasta EM-puolivälierissä pelannut Suomen Susijengi ei antanut mitään ilmaiseksi hallitsevalle Euroopan mestarille Espanjalle EM-jatkosarjan ottelussa. Tulikuuman kolmoskäden Ljubljanan Stozice Areenalle tuoneen José Calderónin johdattama Espanja karkasi kuitenkin Suomelta neljännellä jaksolla omille teilleen ja tyylitteli voiton pistein 82–56 (42–30).

12.9.2013 18:30 Maaottelu

Kroatian vahvuudet myrkkyä Susijengille

Pitkä, vahva ja liikkuva Kroatia oli Suomea vastaan juuri niin hankala jatkosarjavastus kuin etukäteen arvioitiin. Kun Susijengi oli liikkeellä tavallista raskaammalla käpälällä puolustuspäässä ja kaukoheitot hylkivät korirengasta, onnistui levypalloja ja pelitempoa hallinnut Kroatia kasvattamaan voittotiliään loppunumeroin 63–88 (20–39).

9.9.2013 18:45 Maaottelu

Susijengin saalistus jatkuu: mestarisuosikki Kreikka murtui Koperissa, Koponen myllytti 29 pistettä

Susijengin häkellyttävien voittojen sarja EM-kisaestradeilla sai jatkoa, kun suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuva Kreikka sai ottelun ehdottomalta altavastaajalta oppitunnin joukkuepelistä. Kisojen tähänastisen piste-ennätyksen, 29, lingonnut Petteri Koponen jätti Euroliigan MVP:n Vassilis Spanoulisin varjoonsa Suomen nautiskellessa 86–77 (36–35)-voiton.

7.9.2013 20:44 Maaottelu

Taisteleva Susijengi jäi latautuneen Italian käpälälautaan

Kahdella voitolla EM-kisansa aloittanut Suomen Susijengi pelasi suurella sydämellä ja raatoi polvet ruvella, mutta ei löytänyt ”kotiyleisönsä” edessä pelannutta Italiaa vastaan toisella puoliajalla hyökkäysvireen häivää. Italia puristeli Susijengin pallonkäsittelijöiden ja heittäjien tilan pois, masensi Suomen korilleajajat blokeillaan ja jatkaa lohkon kärjessä 62–44 (31–26)-voitollaan.

5.9.2013 17:45 Maaottelu

Susijengi jauhoi Ruotsin hampaissaan, Suomi jatkaa D-lohkon kärjessä

Iso paha susi tuli ja puri Ruotsia Slovenian EM-kisojen alkulohko D:n toisena kisapäivänä. Shawn Huffin ja Tuukka Kotin saatua Ruotsin NBA-miehet Jonas Jerebkon ja Jeff Taylorin solmuun ponnahti Suomi täysin omalle kiertoradalleen ja nautiskeli länsinaapuristaan komean 81–60 (48–31)-voiton fanikatsomon osoittaessa suosiotaan seisaaltaan.

4.9.2013 18:00 Maaottelu

”Koperin ihme” käynnisti EM-kisat – Susijengi pakotti MM-hopeamitalisti Turkin parketin pintaan

EM-kisojen D-lohko Slovenian Koperissa alkoi täydellisellä jättiyllätyksellä, kun Suomen Susijengi karkasi 19 pisteen johtoon hallitsevalta MM-hopeamitalisti Turkilta ja piti kiihkeillä loppuhetkillä ansiokkaasti johdon käsissään. Sasu Salinin ratkaisevan kuuden pisteen ja oikea-aikaisten puolustuspään onnistumisien myötä Susijengi jääti Turkin ja narrasi 61–55 (32–19)-avausvoiton.

Näytä lisää vastaavia