Australia näytti mestarin elkeitä MM-avauksessa

25.8.2023 14:24 Suomalaisyleisö rokkasi, Australian pelaajat kiukuttelivat ja Susijengin johto kasvoi parhaimmillaan kahdeksaan pisteeseen perjantain MM-avausottelussa. Sen jälkeen olympiapronssimitalisti Australia oppi virheistään, valjasti odotetut aseensa käyttöön ja karkasi 72–98 (40–45) -voittoon.

Australia piti Susijengille klinikan olympiamitalitason koripallosta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Sasu Salin rankaisee Patty Millsiä perättäisillä kolmosilla ja bonusvapaaheitolla. Elias Valtonen tiputtaa ajollaan Joe Inglesin keräilemään itseään päätyrajalle. Mikael Jantunen rouhii riistoja ja roskapalloja, Olivier Nkamhoua torjuu kaksi perättäistä australialaisten donkkiyritystä.

Seitsemäntoista minuutin ajan Susijengin peli pyöri Australiaa vastaan kuin unelma ja ”suuri ryöstö” roikkui ilmassa.

MM-kisojen mitalistisuosikkien joukkoon lukeutuva Australia rauhoitti kuitenkin pelinsä, haki Patty Millsin ja Josh Giddeyn ratkaisuilla hyökkäykseensä oikean rytmin ja imi puolustuksellaan kaiken tilan pois haastajaltaan kuin suoraan oppikirjasta.

Ottelun viimeiset 23 minuuttia merkittiin vahvan viestin lähettäneelle Australialle pistein 60–34.

- Erittäin hieno työnäyte Australialta. He ottivat meiltä tilan pois pala palalta ja aiheuttivat meille joukon vaikeuksia, Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi kuittasi avausottelun tarjonnan.

- Meidän vahvuutemme tuskin tulivat heille yllätyksenä, mutta heiltä kesti oman aikansa löytää vastalääkkeet meidän aseisiimme. Australia oppi ihailtavasti läpi pelin, teki meidän hyökkäyksestämme hankalaa ja löysi 1–1-ratkaisuista itseluottamuksensa. Ei ole ihme, että he ovat yksi tämän turnauksen ennakkosuosikeista.

Markkanen Boomersin hampaissa

”Boomersin” puolustussuunnitelma keskittyi odotetusti Lauri Markkasen hidastamiseen.

Aivan kuten vuoden takaisessa EM-puolivälierässä Espanjaa vastaan, sai Markkanen tyypilliset heittonsa ja nousi Susijengin tehoykköseksi, mutta joutui tekemään ylitöitä jokaisen pisteensä eteen. Samalla susihyökkäys muuttui Australian onnistumisen myötä yhä staattisemmaksi ja varovaisemmaksi.

Kun ottelun toisen puoliajan yhdestätoista kolmen pisteen heittoyrityksestä vain yksi onnistui, tipahti Susijengi kyydistä noin 25 minuutin pelin jälkeen.

- Ei tuolla tosiaan mitään yllätyksiä tullut. Australia pelasi kovaa ja teki aika lailla ne asiat mitä odotimmekin. Heillä on kuitenkin aika paljon rutiinia kovimman tason kansainvälisistä peleistä ja se näkyi, Markkanen kommentoi.

Australia sitoi ja rappasi Markkasta reippaalla kädellä ja usutti kaksi, parhaimmillaan kolmekin puolustajaa hänen kimppuunsa. Lisäksi Australia onnistui pysäyttämään Markkasen suunnanmuutospelin heti alkutekijöihinsä.

Reilu peli, totesi Lauri.

- Ihan normaalia puolustusta tällä tasolla. Kovaa siellä sai ottaa kiinni, mutta niin pitääkin.

Katse kohti seuraavaa

Kuten aina arvokisoissa, Susijengin leirissä keskityttiin ottamaan oppi tappiosta ja kääntämään katse tulevaan.

- Tällaisissa kisoissa ei ole hirveästi aikaa jäädä miettimään. Seuraava peli on ylihuomenna ja siellä tulee taas ihan erilainen vastustaja vastaan, joukkueen parhaimmistoon kuulunut Mikael Jantunen totesi viitaten sunnuntai-illan otteluun Japania vastaan.

Viedessään peliä avauspuoliskolla Susijengi pelasi nimenomaan omilla aseillaan – upotti kolmosia, juoksi kenttää ja siirsi palloa mieheltä miehelle.

Markkasen, Jantusen ja Salinin hyvän tason perussuorittamisen lisäksi erityisesti Elias Valtonen, Alexander Madsen ja Olivier Nkamhoua väläyttelivät kansainvälisen tason suorituskykyään pelin ensimmäisellä vajaalla puoliskolla. Noin esimerkkeinä.

- Oli tässä illassa hyviäkin asioita. Otetaan niistä kiinni. Meillä on tullut taas hyvä joukko suomalaisia paikan päälle ja seuraavassa matsissa tehdään heistä ylpeitä.

Susijengi ja Japani kohtaavat sunnuntaina 27.8. klo 15.00 Suomen aikaa (klo 21.00 paikallista aikaa).

Susijengi – Australia 72-98 (21–17, 40–45, 54–70), miesten maaottelu, MM-kisat (alkusarjaa), Okinawa City (Japani) 25.8.2023

Susijengi: Lauri Markkanen 19/8/4 syöttöä, Sasu Salin 13/2, Mikael Jantunen 8/5, Alexander Madsen 8/1, Elias Valtonen 7/2, Olivier Nkamhoua 6/2/2 blokkia, Alex Murphy 4/2, Miro Little 3/2/4 syöttöä, Edon Maxhuni 2/1/3 syöttöä, Henri Kantonen 2/0, Jacob Grandison 0/1, Ilari Seppälä 0/0.

Australia: Patty Mills 25/8/4 riistoa, Josh Giddey 14/9/8 syöttöä, Joe Ingles 13/4, Dante Exum 10/2/4 syöttöä, Duop Reath 8/5.

 
1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

8.5.2017 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsinnat vieraskentällä marraskuussa

MM-karsintojen alkulohko F:ssä pelaava Susijengi aloittaa karsintaurakkansa 24. marraskuuta, kun se kohtaa vieraskentällä myöhemmin selviävän MM-esikarsintojen lohkovoittajan. Karsinnat jatkuvat Suomen osalta 27. marraskuuta kotiottelulla Tshekkiä vastaan.

4.9.2014 17:40 Maaottelu

Uupunut Susijengi taisteli lopussa, Uuden-Seelannin etumatka liikaa

Keskiviikon myöhäisillan Turkki-tappion jälkeen Susijengillä oli suuria vaikeuksia saada peliään käyntiin Bilbaon alkulohkon päätöspelissä Uutta-Seelantia vastaan. Teemu Rannikon ja Gerald Lee juniorin herättämä Suomi nousi huutomyrskyssä 20 pisteen takaa pisteen päähän ja sai lopussa potentiaaliset voitto- ja tasoitusheitot ilmaan, mutta Uusi-Seelanti piti pintansa.

3.9.2014 20:45 Maaottelu

Turkki jatkoajalla voittoon Susijengistä, jatkopaikka vielä mahdollinen

Susijengin keskiviikon MM-kisaottelu päättyi pettymykseen, kun Susijengin vahva ote Turkista lipesi ja taistelevat turkkilaiset rynnistivät tuhansien suomalaiskannattajien harmiksi 77–73 (27–41, 68–68)-jatkoaikavoittoon. Tappiosta huolimatta Susijengin paikka Barcelonan jatkopeleissä on vielä voitolla mahdollinen saavuttaa.

3.9.2014 00:45 Maaottelu

Dominikaaninen Tasavalta kaivoi Susijengille sudenkuopan

Susijengin kolmas MM-kisaottelu päättyi huokauksiin, kun korinalustaa hallinnut Dominikaaninen Tasavalta vei suomalaisilta pelihuumorin. Petteri Koponen ja Mikko Koivisto toivat loppuhetkillä Susijengin 16 pisteen takaa heiton päähän, mutta karibialaiset jäädyttivät pelin hyökkäyslevypalloillaan ja jäivät juhlimaan 68–74 (32–41)-voittoa.

31.8.2014 19:00 Maaottelu

Susijengi selviytyi Ukrainan hermopaineesta, avasi voittotilinsä MM-kisoissa

Suomen Susijengin historian ensimmäinen MM-kisavoitto irtosi sunnuntaina Bilbaossa, kun viime kesän EM-kisoissa kuudenneksi sijoittunut Ukraina kaatui Susijengin kynsiin 81–76 (35–37). Ukraina kiri toisella puoliajalla kahdesti Susijengin runsaan johdon miltei umpeen, mutta Suomi osoitti tahtonsa lujuuden sekuntien kiertyessä kellosta vähiin.

31.8.2014 Maaottelu

Maailmanmestari USA juoksi Susijengiltä tassut alta

Historiansa ensimmäisissä MM-kisoissa pelaava Susijengi pysyi hallitsevan maailmanmestarin ja olympiakultamitalistin USA:n kyydissä kuutisen minuuttia täyteen ammutun Bilbao Areenan todistaessa. Saatuaan nopean vastahyökkäyspelinsä kulkemaan USA painoi kaasun pohjaan ja imi toisella neljänneksellä energian ja itseluottamuksen Suomen pelistä. USA kuittasi voiton pistein 114–54 (60–18).

Näytä lisää vastaavia