Viime kevään finalistit avausvoittoihin välierissä

21.4.2012 Viime kevään Korisliigan finaaleissa toisistaan mittaa ottaneet Tampereen Pyrintö ja Joensuun Kataja avasivat välierät voitokkaina. Kataja nipisti Sami Lehtorannan viime hetken vapaaheitoilla voiton ToPolta 77–76 (43–42) ja uskomattoman ottelun pelanneen Damon Williamsin rytmittämä Pyrintö narrasi Nilan Bisonsista 87–93 (42–45, 83–83)-jatkoaikavoiton Loimaalla.

Sami Lehtorannan Kataja haki täpärän voiton ToPosta välieräavauksessa.

Justin Hawkins oli lähellä hakea ToPolle ryöstön avausottelussa.

Loimaan Liikuntahallin parketti kuului lauantai-iltana Damon Williamsille.

Bisonsin Eero Aaltonen villitsi kotiyleisöä piste-ennätyksellään. Kuvat: Tytti Nuoramo, Francois Perthuis, Kai Kilappa & Eveliina Toivola.

Runkosarjavoittaja Joensuun Kataja haki Korisliigan välierien avausottelussa äärimmäisen täpärän 77–76 (43–42)-voiton nousukuntoisista Torpan Pojista.

 

Voitto matkasi Joensuuhun jännittävimmällä mahdollisella tavalla. Vielä 23 sekuntia ennen loppua ToPolla oli voiton avaimet käsissään, kun 12 peräkkäisellä pisteellä ToPon kahdeksan pisteen tappioasemasta 75–76-johtoon johdattanut Justin Hawkins pääsi heittämään vapaaheittoja. Hawkins kuitenkin heitti molemmat heittonsa ohi.

 

Kataja-konkari Sami Lehtoranta kalasti toisessa kenttäpäädyssä virheen Kimmo Muuriselle kolme sekuntia ennen loppua ja upotti tyylikkäästi vapaaheitoillaan joensuulaiset johtoon. Hanno Möttölä ja Timo Heinonen pääsivät vielä yrittämään voittokoria, mutta heitot pomppivat raudoista ulos.

 

– Kyllähän tämä oli pudotuspelidraamaa parhaimmillaan. Uskon, että kaikki Mehtimäen Jäähallille saapuneet yli 1700 katsojaa olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Sami Lehtorannalta jäätävät vaparit lopussa, huikkasi Katajan päävalmentaja Jukka Toijala.

 

Kahden erinomaisen puolustusjoukkueen välinen ottelu eteni aalloittain. Tasaisen 15-minuuttisen jälkeen Hanno Möttölä vei ToPon 31–39-karkumatkalle, ennen kuin uuden vaihteen puolustuksessa löytäneet joensuulaiset veivät jakson lopun 12-3.

 

Kolmannella jaksolla Möttölä viritteli kolmosillaan uudelleen ToPon karkumatkaa, mutta Kataja mursi jälleen hyökkäyspään jäänsä ja nykäisi jakson lopun 10-0. Päätösjakson kääntyessä lopuilleen Kataja kävi parhaimmillaan 71–63-johdossa ennen Justin Hawkinsin kahdentoista perättäispisteen näytöstä ja loppuhetkien vapaaheittodraamaa.

 

– Aika pitkälti sellainen peli kuin odotinkin viikon pelitauon jälkeen. Olimme hiukan hermostuneita ja tiesimme, että kohtaamme kovan vastustajan, jota vastaan emme ole pelanneet heidän nykykokoonpanollaan. Peli oli aika aallokoista, ja pelitapahtumien aikana meidän oli muutettava yhtä jos toistakin omasta pelaamisesta, Toijala arvioi.
 

Katajan voiton kulmakivet olivat tutut miehet: Jared Newson (18/8), Jeremy Price (15/7), Sami Lehtoranta (14/7/3 syöttöä) sekä B.A. Walker (11/2/4 syöttöä). Newson säkitti eleettömän varmasti koreja erityisesti Katajan suvantovaiheissa, Price puolestaan oli pitelemätön ottelun avauspuoliskolla.

 

ToPon tehomiehet olivat kauden parhaan pelinsä pelannut Hanno Möttölä (23/7) sekä Justin Hawkins (22/7). Lisäksi Carl Lindbom (13/3) käytti heittopaikkansa tehokkaasti.

 

Välieräsarjan toinen osaottelu pelataan maanantaina 21.4. Helsingissä. URHOtv televisioi ottelun suorana.

 

– Varmaan molemmilla joukkueilla käy tallenteet kuumana tämän matsin jälkeen. Tämä on raaka ottelusarja, eikä yhtään voittoa tule irtoamaan huonolla toteutuksella, mutta niin sen pitää ollakin, Toijala miettii.

 

Pyrintö antoi osoituksen kokemuksestaan, Damon Williams hurjana

 

Kauden aikana vain kahdesti kotonaan hävinnyt loimaalainen Nilan Bisons joutui myöntämään välierien ensimmäisessä ottelussa Tampereen Pyrinnön paremmakseen. Hallitseva mestari käytti etsikkoaikansa jatkoajalla ja haki välieräsarjan avausvoiton pistein 87–93 (42–45, 83–83).

 

Sarjan avausottelu tarjosi korkealuokkaista koripalloviihdettä yli tuhatpäiselle loimaalaisyleisölle sekä URHOtv:n katsojille. Johto aaltoili puolelta toiselle niin koti- kuin vieraskannattajienkin eläessä tunteella kenttätapahtumissa mukana.

 

Pyrinnön Kenneth Lowen tasoitettua tilanteen varsinaisen peliajan lopun vapaaheitoillaan hallitsivat tamperelaiset jatkoaikaa kokemuksellaan. Antero Lehto siirsi perättäisillä koreillaan Pyrinnön nopeasti kuuden pisteen johtoon, ja vaikka kotijoukkueen Mikko Koiviston donkki sai kotiyleisön kohahtamaan, jäivät Bisonsin nimimiehet Pyrinnön puolustuksen varjoon viimeisen kolmen minuutin aikana.

 

– Hienotunnelmainen ottelu. Tällaisen pelin voittaminen vaatii aina hyvän pelin lisäksi hieman onnea, mutta totuus on se, että onni pitää ansaita ja useimmiten kokemus tuo mukanaan yhä enemmän onnea, virnisti Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola.

 

Puolivälieräsarjassa KTP:ta vastaan täysin omalla tasollaan ollut Damon Williams (39/20/3 syöttöä) kunnostautui jälleen. Williams piti ensimmäisen puolentoista jakson ajan Pyrintöä lähes yksin pystyssä hyökkäyspään suorituksillaan ja veti kahdesti tamperelaiset suosta Bisonsin yrittäessä karkumatkaa kolmannen ja neljännen jakson aikana.

 

Hyviin suorituksiin tamperelaisilta ylsivät myös toisella puoliajalla irti päässeet Kenneth Lowe (18/3) ja Antwine Williams (13/4), joista jälkimmäinen piti Bisonsin pelätyn Jeb Iveyn pitkälti nippusiteissä, sekä jatkoajalla loistanut Antero Lehto (11/5). Pyrinnön tornikaksikosta Olli Ahvenniemi (5/8) oli erinomaisesti tilanteen tasalla puolustuspäässä.

 

Loimaalaisten pisteykköseksi nousi seuran oma kasvatti, 20-vuotias Eero Aaltonen (18/6), joka ei kumarrellut kuvia vaan yllätti tamperelaisia monipuolisella hyökkäysosaamisellaan. Biisoneiden täsmätykit Jeb Ivey (17/3/5 syöttöä) ja Martin Zeno (13/13/8 syöttöä) onnistuvat vain ajoittain Pyrinnön ruuvipenkkipuolustuksessa. Matti Nuutinen (13/4) ja Ryan McDade (12/9) elättelivät myös hetkittäin toiveita loimaalaisyleisössä.

 

– Zenon ja Koiviston kanssa teimme erinomaista työtä. Iveyn kanssa teimme kolme puolustuksellista merkkausvirhettä, ja hän teki jokaisesta virheestämme korin. Tiesimme, että Eero Aaltonen osaa pistää pallon koriin ja hyvä peli häneltä, mutta en usko, että hän tulee voittamaan tätä ottelusarjaa, Poikola analysoi.

 

Välieräsarjan toinen osaottelu pelataan maanantaina Tampereella.

 

– Kuten KTP-sarjassa kävi, tiedän meidän pystyvän vastaamaan Biisoneiden aseisiin yhä paremmin tämän ottelusarjan edetessä. Meille tuli paljon merkkausvirheitä ja useimmiten Bisons pääsi yrittämään karkuun nukahdustemme seurauksena. Toisessa osaottelussa meillä on kotiyleisö tukenamme ja uskon, että tulemme pelaamaan paljon paremmin, Poikola ennakoi.

 

Lisätietoja: Kataja-ToPo 


 

Lisätietoja: Nilan Bisons-Pyrintö

 

 
19.7.2024 12:24 Korisliiga

Kataja Basket teki kaksi kiinnitystä: Knihtiselle jatkosopimus, Jocelyn siirtyy Joensuuhun Uudestakaupungista

Joensuulainen Korisliiga-joukkue Kataja Basket rakentuu pelaajistonsa osalta hyvää vauhtia kohti tulevaa pelikautta. Tuoreimmat kiinnitykset sinivalkoasuun tekivät 25-vuotiaat laiturit Teemu Knihtinen sekä yhdysvaltalainen, New Jerseystä kotoisin oleva Travis Jocelyn. Kouvot-kasvatti Knihtiselle kausi Katajassa tulee olemaan kolmas, liigaurallaan jo kahdestoista. Uudenkaupungin Korihaiden riveistä tuttu Jocelyn aloittaa syksyllä neljännen ammattilaiskautensa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2024–2025.

19.7.2024 12:10 Korisliiga

Bisons ja Jeremiah Wood sopimukseen - Woodille seitsemas kausi Korisliigassa

Miesten Korisliiga-kauteen valmistautuva Bisons Loimaa on solminut sopimuksen 39-vuotiaan Jeremiah Woodin kanssa. Wood tuo Bisonsin korin alle jo seitsemännen kauden Korisliiga-veteraanin.

15.7.2024 12:00 Korisliiga

Kalle Peltonen tuo voimaa ja monipuolisuutta Korihaihin

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt vuoden mittaisen sopimuksen laituri Kalle Peltosen kanssa. Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti siirtyy Uuteenkaupunkiin Nokialta, jossa hän voitti viime kaudella uransa toisen Suomen mestaruuden.

10.7.2024 12:00 Korisliiga

Thomas Vehmanen ja Viljami Arvonen jatkavat Korihaissa

Uudenkaupungin Korihait on tehnyt jatkosopimukset takamiehien Thomas Vehmasen ja Viljami Arvosen kanssa. Suomalais-virolaisen Vehmasen jatkosopimus on yksivuotinen, Korihait-kasvatti Arvosen sopimus on mallia 1+1.

8.7.2024 18:37 Korisliiga

Pyrintö teki sopimuksen ammattilaisuransa Suomesta aloittavan Xavier Bledsonin kanssa

Pyrinnön uusin pelaajasopimus on solmittu 24-vuotiaan Xavier Bledsonin kanssa. Viimeiset kolme kautta Indiana Staten yliopistossa pelanneelle Bledsonille luvassa on ensimmäinen kausi ammattilaisena.

5.7.2024 19:16 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2024–25 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy lokakuun ensimmäisenä perjantaina ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 15.5.2025. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

18.6.2024 13:33 Korisliiga

Max Besselink palaa BC Nokiaan

Viimeisen kahden kauden aikana Saksan Bundesliigassa ja Belgian ja Alankomaiden yhteissarjassa pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 22 vuotta, palaa Suomeen. Besselink palaa yksivuotisella sopimuksella tuoreeltaan Suomen mestaruuden voittaneeseen BC Nokiaan, jota hän edusti viimeksi kaudella 2021–22.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

18.6.2024 09:29 Pääjuttu

Erotuomari Miltos Ioannidis sai uralleen haluamansa päätöksen: ”Kausi oli hyvä, tunne on loistava”

26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.

12.6.2024 09:27 Korisliiga

Timo Heinosen historiallinen ura jatkuu Seagullsissa

Helsinki Seagulls on tehnyt yhden kauden mittaisen jatkosopimuksen joukkueen pitkäaikaisen luottopelaajan Timo Heinosen kanssa. 1026 Korisliiga-ottelun kokemuksella varustettu 42-vuotias laituri on edustanut joukkuetta jo kaudesta 2015-16 asti.

Näytä lisää vastaavia