VeikkausTV: Vilpas saa vieraakseen Joensuun Katajan

15.1.2016 VeikkausTV tarjoaa Korisliigan perjantain kierrokselta todellisen herkkupalan, kun hallitseva mestari ja sarjakärki Joensuun Kataja matkustaa pirteästi viime aikoina esiintyneen Salon Vilppaan vieraaksi. Mainetta niittänyt, äänekäs Vilppaan fanilauma on varmasti valmiina toivottamaan Teemu Rannikon johdattaman Katajan Salohallin parketille perjantai-illan näytökseen. Lähetys ottelusta alkaa VeikkausTV:ssä kello 18.30.

Salon Vilpas ja joukkueen kapteeni Juho Nenonen ovat valmiina vastaanottamaan vieraita Joensuusta...

...kun perjantai-illan VeikkausTV:n ottelussa Kataja ja Teemu Rannikko astelevat Salohallin parketille. Kuvat: Francois Perthuis & Matti Koskinen

VeikkausTV:n perjantain näytös lähetetään Salosta, jossa vastakkain asettuvat kolme edellistä kotiotteluaan voittanut Vilpas ja sarjakärki sekä kuntopuntarin ykkösnimi, hallitseva mestari Joensuun Kataja. Kataja tulee otteluun tappion saattelemana, joukkueen hävittyä keskiviikkona kovan taistelun jälkeen FIBA Europe Cupin ottelussa israelilaiselle Rishon Maccabille. Vilpas sen sijaan kärsi tappion sunnuntaina BC Nokian vieraana.


Latausta ja panosta illan ottelusta ei varmasti tule puuttumaan, siitä pitävät huolen Vilppaan äänekäs fanilauma ja sarjataulukko. Kataja pysyy voitolla sarjakärjessä myös viikonlopun otteluiden jälkeen, Vilppaan noustessa voiton turvin seitsemänneksi.


Vierailijat saapuvat Saloon kulkematta lähtöruudun kautta. Israelin matkalta vasta palanneet joensuulaiset matkustavat Helsingistä Kisakallion kautta Saloon. Tiukka ottelutahti ja matkustaminen luovat omanlaisensa haasteen Katajalle, mutta perjantai-ilta ja ottelun tärkeys ovat omiaan nostamaan joukkueen kuin joukkueen energiatason korkealle.


- Tel Aviv - Istanbul - Kisakallio - Salo. Perjantai-illan huumaa luvassa Salohallissa. Tavoitteena on kasata energiaa niin korkealle, että pystymme vastaamaan kotijoukkueen intensiiviseen haasteeseen, toteaa Katajan päävalmentaja Jukka Toijala.


Mahdollisesta matkaväsymyksestä huolimatta Kataja lähtee otteluun suosikkina. Joensuulaiset ovat osoittaneet olevansa tälläkin kaudella suosikkeja Korisliigan mestariksi. Sarjan kärjessä keikkuva Kataja on voittanut 18:sta ottelustaan 14, ja viimeisestä kymmenestä ottelustaan yhdeksän. Keskimäärin 89 pistettä illassa takova Kataja juoksuttaa Salohallin parketille sarjan tehokkaimman hyökkäyksen, jonka johtajana toimii taikurimainen takamies Teemu Rannikko.


- Kataja on erinomainen joukkue, jolta löytyy urheilullisuutta, heittovoimaa ja sarjan paras takapelaaja. Erittäin vaikeasti puolustettava joukkue, jonka ysäyttämiseksi on ensiksi pysäytettävä Teemu Rannikko, summaa Vilppaan päävalmentaja Mikko Tupamäki.


Rannikko todellakin on ollut Katajan hyökkäyksen moottori. Tutulla, Susijengin paidassakin nähdyllä tehokkuudella hyökkäystä pyörittävä takamies on operoinut keskiarvoikseen kuluvalla kaudella 13,1 pistettä ja 10,2 syöttöä ottelua kohden. Edellisessä neljässä Korisliigan ottelussaan ennen perjantaita, on Rannikko kirjauttanut jokaisessa vähintään 12 syöttömerkintää tililleen.


Rannikon työtä hyökkäyksen johtajana helpottavat omalla panoksellaan joukkueen jenkkinelikko. Tarkkakätinen laituri Lamayn Wilson (16,7 pistettä/5,7 levypalloa) upottaa 45,9 prosenttia kolmen pisteen heitoistaan, joita mies lähettää ilmaan likimain 7 ottelua kohden. 198-senttinen Thomas Scrubb pelaa lähes tupla-tuplan keskiarvoilla (12,4/8,2/1,9 syöttöä) ja upottaa kolmoset 38,6 prosentin tarkkuudella.


Trevis Simpsonilla on hyökkäyksessä hieman vapaammat kädet kuin kenties muullla kolmikolla, eikä syyttä, miehen johtaessa joukkuetta pisteissä 17,3 pisteen keskiarvolla. Kolmoset putoavat sukkaan 38,5 prosentin tarkkuudella. Tämän vuoden koodinimi ”Tom Knight”, 213-senttinen sentteri Carson Desrosiers ei ehkä tilastojen valossa (9,8/5,8/1,6 torjuntaa) ole häikäissyt, mutta on tärkeä osa Katajan parasta viisikkoa joka on +/- -tilastossa 91 pistettä plussan puolella koko kauden ajalta.


- Tavoitteena illan ottelussa on kontrolloida tempoa, pärjätä levypalloissa ja pitää menetykset minimissä, Toijala niputtaa ottelun lähtökohdat joensuulaisittain.


Kotijoukkue Vilpas lähtee perjantain koitokseen sarjataulukon kahdeksannelta sijalta. Vierastappio BC Nokiaa vastaan sunnuntaina tiputti joukkueen seitsemänneltä sijalta pykälän alaspäin, mutta matkaa kuudentena majailevaan Pyrintöön on vain voiton verran eikä neljäntenä oleviin Kouvoihinkaan ole kuin kolme voittoa.


Vilpas on parantanut otteitaan tasaisesti kauden mittaan. Vierasparketilla ei tarvittavaa tasaisuutta ole vielä löytynyt, mutta Salohallissa Vilpas on voittanut kymmenestä ottelustaan kuusi. Perjantain kamppailuun joukkue lähtee voitettuaan kolme edellistä kotiotteluaan. Eivätkä voitot ole tulleet mitä tahansa joukkueita vastaan. Joulukuun puolenvälin tienoilla kaatui Bisons, vuoden 2015 viimeisessä ottelussa Pyrintö oli täydellinen vastaantulija ja kuluvan vuoden ensimmäisessä kotiottelussa Vilpas voitti Kouvot.


- Vilppaan ilme kotihallissa on ollut jo pitkään positiivinen ja se on saanut hyvän yhteyden äänekkääseen faniryhmään. (Doug) Wiggins työntää palloa kovalla vauhdilla avoimella kentällä ja Juho Nenonen sekä Austin Dufault levittävät kenttää hyvin heittävinä isoina miehinä, avaa Toijala kotijoukkueen vahvuuksia.


Jos Rannikko on Katajan hyökkäyksen moottori, on Doug Wiggins vähintään yhtä tärkeä osa Vilppaan hyökkäyspelaamista. Räjähtävä, 185-senttinen takamies ei yllä Rannikon lukemiin 15,8 pisteen ja 5,4 syötön keskiarvoillaan, mutta edellisen kolmen ottelun syöttökeskiarvoksi Wiggins on kirjauttanut 8,3.


Wigginsin vahvuudet ovat erityisesti avoimen kentän pelaamisessa, jossa mies pääsee käyttämään nopeuttaan toden teolla hyväkseen. Wiggins ei heittäjänä lukeudu sarjan kärkipäähän, mutta vikkelästi ja taitavasti korille ajava pelaaja luo heittoja itselleen ja joukkuekavereilleen etenkin ajamalla palloskriinitilanteista puolustuksen keskustaan. Wiggins on myös taitava selvittämään tiensä vapaaheittoviivalle, ja keskimäärin seitsemällä vastustajalle hankkimallaan virheellä mies on sarjan rikotuin pelaaja.


Vilppaan joukkue elää paljolti isojen miestensä heittotaidon varassa. Juho Nenonen (11,3/6,1) ja Austin Dufault (14,7/5,8) eivät ole järin romuluisia sisäpelaajia, mutta molemmat ovat kokoisekseen todella hyvin liikkuvia ja hyvin heittäviä, naama koria kohti pelaavia isoja pelaajia. Nenonen pussittaa kolmosensa 37,4-prosenttisesti, Dufaultin kolmosprosentin ollessa vieläkin vakuuttavampi 44,8.


Vilppaan jenkkinelikon täydentävät sentteri Cavell Johnson (11,3/7,0/2,0 torjuntaa), sekä sarjan monipuolisimpiin laitureihin lukeutuva 195-senttinen Monyea Pratt (11,5/8,7/3,2 syöttöä/1,8 riistoa). Etenkin Pratt on ollut useassa voitokkaassa ottelussa Vilppaan tärkeimpiä pelaajia.


Jenkkinelikon ulkopuolelta tärkeitä minuutteja tarjoavat, otteitaan joukkueen mukana parantaneet Ilmari Kallio (4,1) ja Okko Järvi (6,1). Kaksikko toimii takakentän pelaajien uupumattomina puolustajina ja hyökkäyspäässä heittonsa joukkuehyökkäyksen kautta saavina pelaajina, mutta erityisesti Kallio on nostanut profiiliaan yhtenä sarjan parhaista puolustuspelaajista. Myös kolmen pisteen heitot löytävät kaksikon käsistä tiensä kiitettävällä tarkkuudella pussin pohjalle, Järven naulatessa 34,5 prosenttia kaukoheitoistaan ja Kallion liekittäessä sukkaa peräti 51,7 prosentin tarkkuudella bonusviivan takaa.


Kahdeksan pelaajan rotaatiota Sami Ikävalkon sopimuksen purkamisen jälkeen pyörittävä Vilpas ei liiemmin kestä loukkaantumisia avainpelaajilleen. Perjantain otteluun salolaisryhmä lähtee kuitenkin verrattain terveellä kokoonpanolla.


- Nokialla nilkkansa loukanneen Ville Hännisen kanssa ollaan edetty päivä kerrallaan. Muuten joukkue näyttää terveeltä, Tupamäki paljastaa.


Oman mausteensa otteluun tuo Vilppaan äänekäs ja runsaslukuinen faniryhmä. Myös vieraspeleissä joukkueen mukana matkustaneet fanit ovat muodostumassa yhdeksi kauden suurimmista ilmiöistä Korisliigassa, ryhmän luodessa tunnelmaa ottelutapahtumiin niin Salohallissa kuin vierashalleissakin ympäri Suomen. Ei liene sattumaa, että edellisten viiden kotiottelun yleisömäärä Salohallissa on ollut 1276 silmäparia ottelua kohden. Ääntä ja tunnelmaa ei tule varmasti puuttumaan illan kamppailusta.


VeikkausTV:n kamerat lähettävät Vilppaan ja Katajan välisen ottelun Salohallista kello 18.30 alkaen.


Myös kahdella muulla paikkakunnalla pelataan Korisliigaa perjantaina. Kotkassa KTP isännöi Lapuan Kobria putoamisviivan molemmin puolin majailevien joukkueiden välisessä ottelussa, ja Tampereen Pyynikille Pyrinnön vieraaksi matkustaa Helsingin koripalloylpeys Seagulls. Kaikki perjantain ottelut alkavat kello 18.30, ja kaikkia Korisliigan kauden 2015/2016 otteluita voit seurata Elisa Viihteen Fanseat.com -palvelun kautta.

 

Lisätiedot: VeikkausTV
 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

Näytä lisää vastaavia