Tartu Rock kaatoi Lappeenrannan Eurocupissa

7.1.2008 Viron hallitseva mestari Tartu Rock oli odotetun kova vastustaja Lappeenrannan Eurocupin kotiottelussa maanantai-iltana. Lappeenrantalaiset eivät onnistuneet pysäyttämään lohkon ykkösjoukkueen huikeaa heittopeliä ja kamppailu päättyi lukemin 102-94 (50-46) Tartu Rockin hyväksi.

Tappion myötä Lappeenrannan mahdollisuudet Eurocupin jatkokierroksille vaikeutuivat, mutta eivät lopullisesti vielä hävinneet. Joukkue on pakkovoiton edessä ensi tiistaina Venäjältä Lappeenrantaan vierailulle tulevaa Samaraa vastaan, jolle se hävisi vieraissa luvuin 94-82.

Urheilukanavalta suorana lähetyksenä tulleen ottelun avausjakso mentiin Tartu Rockin suunnitelmien mukaan. Virolaisvierailija kontrolloi ottelun kulkua kentän molemmissa päissä. Tartu onnistui pakottamaan Lappeenrannan lähes täysin pois sen omasta pelikirjasta pitäen ottelun tempoa tiukasti käsissään. Ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen Tartu oli karannut yhdeksän pisteen johtoon 25-16.

Juha Sten toi vahvoilla korille ajoillaan Lappeenrannan toisen jakson alussa takaisin peliin. Lappeenrannan puolustus ei kuitenkaan toiminut päävalmentaja Mika Turusen toivomalla tavalla Tartu Rockin päästessä kerta toisensa jälkeen kotijoukkueen korin alle.

Lappeenranta roikkui ottelussa mukana lähinnä onnistuneiden kolmostensa avulla, joista muutaman nakkasi koko Eurocupin kuudenneksi paras pisteiden tekijä Petri Virtanen. Puoliajalle lähdettiin Tartu Rockin johtaessa lukemin 50-46, joka Viron mestaria vastaan oli kotijoukkueelta kohtuullisen hyvä suoritus.

Parhaimmillaan 11 pistettä johdossa olleiden vierailijoiden ensimmäisen puoliajan hahmona toimi huikean pelisilmän omaava George Tsintsadze. Lappeenrannan aloitusviisikon pelaajista Pasi Riihelällä ja Andrian Henningillä oli molemmilla jo kolme virhettä rasitteenaan 20 minuutin jälkeen.

Tartu rokkasi kolmannella jaksolla

Kolmannen jakson alussa vierailijat tiivistivät puolustamistaan entisestään ja repäisivät parissa minuutissa 9-2 jakson (59-48) pakottaen Lappeenrannan aikalisälle. Sama ilotulitus jatkui vierailijoilta kotijoukkueen neuvonpidon jälkeenkin, kun puolestaan lappeenrantalaisten hyökkäykset typistyivät lähes poikkeuksetta Tartu Rockin käsiviidakkoon.

Lappeenranta ei löytänyt lääkkeitä Tartu Rockin myllytykseen ja kolmas jakso meni vierailijoille 30-19.

Viimeinen neljännes alkoi kotijoukkueen takaa-ajoasemasta lukemin 80-65. Lappeenranta sai neljännen jakson alkuun terävyyttä puolustuspeliinsä ja alkoi virittelemään loppukiriä. Viljami Vanjoki toi kolmosellaan kotijoukkueen kymmenen pisteen päähän, kun jaksoa oli vielä seitsemän minuuttia pelaamatta.

Neljän minuutin tahkoamisen jälkeen oli Lappeenranta edelleen tiukasti 13 pisteen päässä. Ottelussa 19 pistettä heittänyt ja Tartun peliä näpeissään pitänyt George Tsintsadze sai tässä vaiheessa viidennen virheensä.

Pallovarman Tsintsadzen poistuttua kentältä Lappeenrannan raivoisa koko kentän prässi toi joukkueen aina kahdeksan pisteen päähän, mutta sen lähemmäksi ei kokenut vierailija Lappeenrantaa päästänyt viimeistellen vapaaheittoviivalta tarvittavat pisteet.

Ottelu päättyi Lappeenrannan kotitappioon luvuin 102-94. Lappeenranta kohtaa ensi tiistaina kovan venäläisjoukkueen Samaran ja on pakkovoiton edessä selvittääkseen tiensä Eurocupin jatkokierroksille.

Lappeenrannan korkeimman pistesaaliin keräsi Adrian Henning 28/6. Petri Virtanen heitti 20 pistettä ja jakoi peräti yhdeksän syöttöä. Tartu Rockin tehokolmikkona toimivat Brian Cusworth 20/10, Janar Talts 20/9 sekä George Tsintsadze 19/5/6 syöttöä.

”102 pistettä liikaa kotisalissa”

Lappeenrannan päävalmentaja Mika Turunen oli pettynyt joukkueensa puolustamiseen, mutta antoi samalla tunnustusta Tartu Rockin äärimmäisen kovalle ryhmälle. Ottelu ratkesi päävalmentajan mukaan lappeenrantalaisten heikkoon kommunikointiin.

- Palloscreenien puolustaminen oli ihan luokatonta, mutta täytyy myös ihailla vastustajan heittotaitoa. Jos annetaan kotikentällä 102 pistettä, niin ei voida voittaa, harmitteli Turunen.

Tartu Rock jatkanee lohkon ykkösenä Eurocupin jatkokierroksille. Myös Turusen mukaan tänään oli vastassa ylivoimaisesti koko lohkon kovin joukkue, mutta ei suinkaan mahdoton voitettava.

-  Jos puolustuksemme olisi pitänyt, kuten suunnittelimme, niin ihan voitettavissa oleva joukkue Tartu olisi ollut. 94 pistettä kotisalissa pitäisi riittää näissä peleissä voittoon. Tänään kuitenkin nähtiin, miten taitavasti he löysivät aina vapaan miehen ja pistivät pallon varmasti pussiin, Turunen jatkoi pohtien oman joukkueensa hiljaisuutta kentällä.

Turunen marssittaa suojattinsa tuttuun tapaan rentoutumaan ja palautumaan paikalliseen kylpylään, jonka jälkeen alkaa huolellinen valmistautuminen Samaran kohtaamiseen.

Lappeenrannan maajoukkuemies Petri Virtanen käänsi katseensa myös tulevaan, vaikka hampaankoloon Tartua vastaan jääkin paljon.

- He pelasivat juuri niin hyvin, kuin mitä osasimme odottaa. Tiedettiin, kyllä miten he pelaavat, mutta silti jäi jätkiä vapaaksi, Virtanen manasi.

- Kyllähän tämä on paha kolaus, mutta ei tässä mitään. Päät vaan ylös, koska vielä on mahdollisuudet jatkaa eteenpäin. Meidän pitää saada jalat liikkeelle ensi tiistaina, sillä vastassa on iso joukkue ja pitää yrittää juosta heiltä paljon helppoja pisteitä, kaavaili Virtanen.

Ottelun tilastot tästä.

Asiat

29.4.2024 21:01 Pääjuttu

Nokialle ja Seagullsille jälleen yhdet välierävoitot – Kataja ja Kauhajoki kumpikin selkä seinää vasten

BC Nokia ja Helsinki Seagulls johtavat miesten Korisliigan välieriä. Kummallakin joukkueista on kasassa kolme voittoa.

29.4.2024 11:31 Suomalaiset ulkomailla

Saksan mestaruustaistelu viidenteen otteluun – Kalinin ja Äijäsen Ferrol lähellä jättiyllätystä

Saksan Bundesliigan mestaruustaistelu huipentuu viidenteen otteluun, Awak Kuierin Reyer Venezia on lähellä välieräpaikkaa Italiassa ja Espanjassa Marianne Kalinin sekä Anniina Äijäsen Ferrol taisteli upeasti huippujoukkue Avenidaa vastaan.

29.4.2024 10:38 Naisten Korisliiga

Niko Kuusi Bundesliigan Eigner Angels Nördlingenin päävalmentajaksi

Niko Kuusi on solminut päävalmentajasopimuksen Saksassa naisten Bundesliigaa pelaavan Eigner Angels Nördlingenin kanssa. Kuusen johdolla Torpan Pojat voitti tällä kaudella seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden ja Suomen Cupin.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

29.4.2024 09:37 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa taipui Mestarien liigan finaalissa

Teneriffa ei onnistunut uusimaan kahden vuoden takaista Mestarien liigan voittoa, kun Malaga oli vahvempi finaalissa. Alexander Madsenin Andorra varmisti sarjapaikkansa Espanjassa ja Edon Maxhuni heitti Le Portelin pudotuspeleihin Ranskassa.

28.4.2024 19:32 19-vuotiaiden tyttöjen SM

Espoo Basket Team ja Drive Basketball Academy Black ovat 19-vuotiaiden Suomen mestarit

19-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruudet ratkesivat suoraan kahdessa ottelussa. Tyttöjen Suomen mestari on Espoo Basket Team, kun taas poikien puolella mestaruuden vei Drive Basketball Academy Black.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

27.4.2024 10:48 Susijengi

Touko Tainamo seniorikaudeksi Wyomingiin

Erinomaiset kolme kautta Denverin yliopistossa pelannut Susijengin ison pään lupaus Touko Tainamo, 205 cm ja 23 vuotta, vaihtaa joukkuetta seniorikaudekseen. Munkkiniemen Kisapoikien kasvatin uusi joukkue on Wyoming, joka sijoittui NCAA-liigan Mountain West -konferenssin keskivaiheille päättyneellä kaudella.

27.4.2024 08:04 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa eteni Mestarien liigan finaaliin

Teneriffa pääsee taistelemaan Mestarien liigan voitosta, kun se eteni finaaliin kaatamalla kreikkalaisen Peristerin.

26.4.2024 19:30 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut hakee paikkaa EuroCupiin – Mestarivalmentaja Roope Mäkelä palaa päävalmentajaksi

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa voittanut kotkalainen Peli-Karhut lähtee kauteen 2024–25 kunnianhimoisin suunnitelmin, kun joukkue on päättänyt hakea paikkaa naisten EuroCupiin.