Katajan EuroChallenge-taru päättyi kahden jatkoajan trilleriin

14.3.2013 22:20 EuroChallengen puolivälierien avausottelussa 29 pisteellä Ranskan liigakärki BCM Gravelines-Dunkerqueta vastaan kaatunut Joensuun Kataja taisteli leijonan lailla torstaisessa kotiottelussaan jatkaakseen eurokenttien tuhkimotarinaansa. Viidenkymmenen minuutin trillerin jälkeen Joensuun Areenan katsomo osoitti seisaaltaan suosiotaan Katajalle, jonka eurotaru päättyi 98–102 (50–46, 83–83, 91–91)-tappioon.

Vesa Mäkäläisen Kataja taisteli, mutta taipui Gravelinesille kahden jatkoajan trillerissä.

Jonte Flowers teki tehokkaan paluun kentille oltuaan ensimmäisestä puolivälieräottelusta sivussa.

Antti Kanervo oli liekeissä ensimmäisellä puoliajalla.

Gravelinesin voiton takuumies oli ilmiömäinen Dwight Buycks.

Joensuun Areenan kotiyleisö osoitti ottelun lopussa seisaaltaan suosiotaan kotijoukkueelle. Kuvat: Vesa Kuukka/Kuvanmaailma.

Tiistain puolivälieräavauksessa Gravelines oli täysin ylivoimainen vieraisiinsa nähden, mutta Jukka Toijalan iskuryhmä oli koonnut itsensä täydellisesti ja alkoi torstain ottelun toisen kymmenminuuttisen alusta lähtien jallittaa viiden miljoonan euron budjetilla operoivaa vierasjoukkuetta.

 

Vesa Mäkäläinen (5/4) loisti Katajan taistelun perikuvana, kun joensuulaisten ”susipuolustus” alkoi saada Gravelinesin hyökkäyspelin solmuun. Sormivammastaan toipuva Jonte Flowers (21/5) ja avauspuoliskolla liekeissä ollut Antti Kanervo (18/0) heittivät hyökkäyspäässä lisää löylyä onnistumisillaan, ja tauolle lähdettäessä ilmeet ranskalaisleirissä olivat totisia.

 

Tauon jälkeen Katajan irtioton esti henkilökohtaisesti Gravelinesin amerikkalaistakamies Dwight Buycks (30/6/5 syöttöä), joka upotti sanoinkuvaamattoman vaikeita heittoja yhden toisensa jälkeen.

 

Katajalle tarjoutui varsinaisen peliajan lopussa mahdollisuus upottaa voittokori tilanteessa 83–83, mutta tripla-tuplaa hätyytelleen Johnell Smithin (17/7) syöttöä) rohkea ajo osui rautoihin. Smith oli minuuttia aiemmin vienyt Katajan 83–80-johtoon kolmosellaan.

 

Flowers: ”Kummallakin oli mahdollisuutensa voittaa”

 

Ensimmäisen jatkoajan lopussa joensuulaiset puolestaan väänsivät väkisin pelille viisi lisäminuuttia, kun Petri Virtanen (15/1/3 syöttöä) säkitti vapaaheitot koriin 15 sekuntia ennen loppua ja hetkeä myöhemmin Vesa Mäkäläinen ahdisti vieraiden Cyril Akpomedahin donkin takarautaan.

 

Kataja oli vielä vajaat kaksi minuuttia ennen toisen jatkoajan loppua voitossa kiinni, kun Jonte Flowers vei ajollaan kotijoukkueen 96–94-johtoon. Gravelines toi kuitenkin Buycksin ja Juan Edwardsin (11/7/8 syöttöä/3 riistoa) koreilla pelin tasoihin ja viimeisteli neljän pisteen voiton vapaaheittoviivalta Katajan viimeisten heittoyritysten osuttua rautoihin.

 

Runsaslukuinen joensuulaisyleisö nousi ottelun viime sekunneilla seisaalleen osoittamaan suosiotaan kotijoukkueelle, jonka tarunomainen kausi eurokentillä päättyi torstai-illan trilleriin.

 

– Olemme totta kai pettyneitä siihen, että emme pystyneet tänään voittamaan, mutta samalla olemme onnellisia kaikesta, mitä olemme EuroChallengessa saavuttaneet, mietti ensimmäisestä puolivälieräottelustaan sivussa ollut Jonte Flowers.

 

– Moni ei uskonut, että meistä olisi ollut tähän, mutta onnistuimme lähestulkoon mahdottomassa. Pääsimme EuroChallengen kahdeksan parhaan joukkoon ja taistelimme loppuun asti. Ei tällaisen matsin jälkeen voi olla vihainen, kummallakin oli mahdollisuutensa voittaa.

 

Toijala: ”Olen todella ylpeä”

 

Joensuun Katajan päävalmentaja Jukka Toijala oli tappion jäljiltä kiitollinen, mietteliäs ja pettynyt. Vaikka tappio kirveli, valmentaja osasi asettaa Katajan saavutuksen perspektiiviin.

 

– Pukuhuoneen taululla luki tänään: ”Näytetään, mitä osaamme tehdä”, ja sen teimme, Toijala latasi.

 

– Tietenkin, kun voittoon tähtää, on vaikea olla iloinen tappion hetkellä, mutta kun tätä saavutusta tarkastelee laajemmalla perspektiivillä, voin sanoa olevani todella, todella, todella ylpeä näistä herroista.

 

Ottelun voitto olisi Toijalan mukaan ollut pienestä kiinni. Valmentaja ei kuitenkaan lähtenyt spekuloimaan loppuratkaisuilla.

 

– Juhani Tamminen on todennut, että peli ei ole aina oikeudenmukainen. Kahden jatkoajan jälkeen voi aina spekuloida sillä, mitä olisi voinut tehdä, mutta se on turhaa. Parempi joukkue meni jatkoon ja lopputulosta pitää kunnioittaa, pyöritteli Toijala.

 

– Energiat olivat lopussa vähissä. Totta kai tuli mietittyä, olisinko voinut peluuttaa hieman laajempaa rotaatiota, mutta jos peli kulkee, niin toimivalla viisikolla mennään.

 

Gravelinesin päävalmentaja Christian Monschau oli vakuuttunut näkemästään.

 

– Kunnioitan suuresti suomalaista koripalloa sekä Joensuun Katajaa, joka pelaamalla selvitti tiensä joidenkin maanosan parhaiden joukkueiden kanssa EuroChallengen puolivälieriin. He olisivat aivan hyvin voineet voittaa tänään. Uskon, että suomalaisella koripallolla on edessään hyvä tulevaisuus, Monschau virkkoi.

 

Päänahat Ploiestista, Ventspilsistä, Karsiyakasta…

 

Joensuun Kataja aloitti EuroChallenge-taipaleensa kohtaamalla suurena altavastaajana Turkin liigaa pelaavan Aliaga Petkimin karsintavaiheessa. Kataja ajautui karsinta-avauksessa 17 pisteen tappioasemaan, mutta haki lopulta Petri Virtasen hurmoskorien siivittämän 12 pisteen voiton ja dominoi viikkoa myöhemmin kenttätapahtumia Turkissa.

 

Alkusarjan avausottelussa moninkertainen Romanian mestari CSU Asesoft Ploiesti romahti Joensuussa 24 pisteellä. Hävittyään kaksi seuraavaa otteluaan Kataja palasi voittokantaan nujertamalla Ploiestin toistamiseen ja hakemalla seuraavassa pelissään kyproslaisesta Keravnosista täpärimmän mahdollisen voiton, selvittäen siten jatkosarjapaikkansa riittävällä korierolla.

 

Heti jatkosarjan alkajaisiksi Kataja jysäytti pommin hakemalla Latvian suurseura Ventspilsistä kahden pisteen kotivoiton. Kolme perättäistappiota pakottivat joensuulaiset selkä seinää vasten, mutta Kataja osoitti jälleen venymiskykynsä hakemalla perättäiset kotivoitot romanialaisesta CS Gaz Metan Mediasista sekä sensaatiomaisesti Turkin liigan kärkikolmikkoon kuuluneesta Pinar Karsiyakasta.

 

EuroChallengen puolivälierissä Kataja kohtasi lopulta Ranskan liigakärki Gravelines-Dunkerquen. Ensimmäinen osaottelu päättyi Gravelinesin 29 pisteen voittoon, mutta toisessa osaottelussa Joensuussa Gravelines joutui huhkimaan kaksi jatkoaikaa ennen Final Four-paikan ratkeamista.

 

Joensuun Kataja jatkaa pelikautta 2012/13 kotoisen Korisliigan merkeissä. Kataja huilailee loppuviikon ja kohtaa ensi viikon tiistaina ”Karjalan mestaruusottelussa” Lappeenrannan NMKY:n.

 

 

Joensuun Kataja – BCM Gravelines-Dunkerque 98–102 (19–26, 50–46, 68–69, 83–83, 91–91)

Kataja: Jonte Flowers 21/5, Antti Kanervo 18/0, Johnell Smith 17/7/9 syöttöä, Petri Virtanen 15/1/3 syöttöä, Dan Coleman 13/9/4 syöttöä, Sami Lehtoranta 6/6, Vesa Mäkäläinen 5/4, Juho Nenonen 3/1, Jerald Fields 0/2, Juho Lehtoranta 0/2, Arttu Koljonen, Johannes Lasaroff.

Gravelines:
Dwight Buycks 30/6/5 syöttöä, Cyril Akpomedah 13/8/3 blokkia, Juan Edwards 11/7/8 syöttöä/3 riistoa, Ludovic Vaty 11/3.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

Näytä lisää vastaavia