Dettmann: ”Saavutuksista saa moni olla ylpeä”

22.7.2015 Mitä yhteistä on Espanjalla, Italialla, Latvialla, Liettualla, Ranskalla, Saksalla, Serbialla, Turkilla ja Suomella? Viikonvaihteessa päättyneiden 20-vuotiaiden koripallon EM-kisojen jälkeen kyseiset maat ovat Euroopan ainoat valtiot, joiden kaikki poikamaajoukkueet ovat juuri nyt A-tasolla. Pitkän päivätyön Suomen maajoukkueohjelman uudistusten parissa tehnyt Henrik Dettmann tuntee ylpeyttä saavutuksista, ja kannustaa monen muunkin tuntevan samoin.

Suomen 20-vuotiaiden miesten nousu Euroopan A-divisioonaan täydensi suoran, joka nosti Suomen harvalukuiseen maajoukkoon, jolla on kaikki poikamaajoukkueet A-tasolla.

Suomen 18-vuotiaat pojat nousivat A-divisioonaan 2014 (kuvassa) ja 16-vuotiaat pojat puolestaan vuonna 2013.

Juniorijoukkueiden ohella miesten maajoukkue, Susijengi, on tehnyt vaikuttavan nousun Euroopaan aateliin. Kuvassa Susijengin tarkkakäsi Mikko Koivisto.

Maajoukkueiden yhteinen pelitapa helpottaa pelaajien siirtymistä maajoukkueesta toiseen. Alexander Madsen (kuvassa) on yksi neljästä miesten leirille kutsun saaneesta pelaajasta, jotka olivat voittamassa 20-vuotiaiden B-divisioonan EM-kisoja. Kuvat: Ville Vuorinen / FIBA Europe & Francois Perthuis.

Suomen 20-vuotiaiden maajoukkue teki B-divisioonan EM-kisoissa historiaa, kun Anton Mirolybovin valmentama joukkue voitti ensimmäisenä suomalaisjoukkueena ikäluokkansa EM-turnauksen. Päivää aiemmin 20-vuotiaat olivat jo varmistaneet A-divisioonanousunsa selviytymällä finaaliin.

Kansainvälinen koripalloliitto otti nykyisen A- ja B-divisiooniin perustuvan nuorten maajoukkueiden kilpailujärjestelmän käyttöön vuonna 2004. Suomen kaikki poikamaajoukkueet lähtivät uusittuun kilpailuun B-tasolta. 16-vuotiaat nousivat A-tasolle vuonna 2013, 18-vuotiaat saavuttivat ylimmän tason ensimmäisen kerran vuonna 2011 ja toistamiseen viime vuonna. 20-vuotiaiden tuore nousu viimeisteli Suomen A-tasosuoran, jolla voi tällä hetkellä ylpeillä Euroopassa vain yhdeksän maata.

Kun yhtälöön lisätään vielä Suomen miesten maajoukkueen, Susijengin, nousu Euroopan B-tasolta maanosan eliittiin, nousee karaistuneemmankin laji-ihmisen suu messingille.

- Kyllä tässä voi rehellisesti olla ylpeä maajoukkueohjelmamme saavutuksista. Toiminnassa täyttyy hyvän joukkuepelaamisen tunnusmerkit ja sen myötä tulokset. Niistä voi tuntea ylpeyttä niin pelaajat, valmentajat kuin taustajoukotkin, sanoo Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Suomen Koripalloliitto uudisti 2000-luvulla maajoukkuetoimintaansa määrätietoisesti lisäämällä maajoukkueiden harjoitus- ja ottelumääriä sekä panostamalla voimakkaasti valmennukseen ja pelaajien valmentautumisolosuhteiden parantamiseen.

- Vaikka nyt-ja-heti-asenteella toimivassa nyky-yhteiskunnassa sitä on vaikea ymmärtää, urheilun muutoksissa on kyse äärettömän pitkäjänteisestä työstä. Nyt noussut 20-vuotiaiden ikäluokka esimerkiksi kuuluu ensimmäisiin ikäluokkiin, jotka ovat koko junioriuransa pelanneet vain uudistetussa maajoukkueohjelmassamme. Toisaalta esimerkiksi kyseisen joukkueen päävalmentaja Anton (Mirolybov) on ollut mukana 2000-luvun alusta lähtien, joka on auttanut yhteisen toiminta- ja pelitavan eteenpäin viemisessä ja se näkyy tuloksissa, Dettmann kiittelee.

Neljä nousujoukkueesta miesten leiritykseen

Suomen maajoukkueohjelman uudistuksissa joukkueille on luotu yhteinen peli-identiteetti samoine hyökkäys- ja puolustuspelaamisen periaatteiden sekä luotu ns. pelaajakehitykseen tähtäävää ja koripalloammattilaisuuteen valmistava Helsinki Basketball Academy (HBA) yhteistyössä Mäkelänrinteen Urheilulukion sekä Pohjois-Haagan yhteiskoulun kanssa.

- Maailmalla tekemämme muutokset on huomioitu jo aikaisemmin. Kotimaassa ollaan rakenteisiin sen verran kangistuneita, että kyky havainnoida muutoksia on hieman hitaampaa, Dettmann sanoo.

- Seuraamme luonnollisesti kehittymistämme ja tuloksiamme kriittisesti joka vuosi. Nyt jo voidaan esimerkiksi muutaman vuoden pyörineen pelaajahautomon (HBA) osalta sanoa, että tehdyt toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia. Samalla tavalla kuin aiempien muutosten kanssa, todelliset tulokset näkyvät vasta myöhemmin, arvioi Dettmann.

Konkreettisen esimerkin maajoukkueiden yhteisen pelitavan merkityksestä Dettmann sai kokea keskiviikkona, kun virallisen leirityksensä aloittaneen Susijengin harjoitusleirille liittyi neljä pelaajaa A-divisioonaan nousseesta 20-vuotiaiden maajoukkueesta.

- Aivan kuin kaverit olisivat aina harjoitelleet miesten maajoukkueen kanssa, naurahtaa Dettmann kysyttäessä ensivaikutelmaa pelaajista.

Susijengin harjoitusrinkiin kutsun sai 20-vuotiaiden EM-kisoista pelintekijä Tuomas Hirvonen, laiturit Oskar Michelsen ja Alexander Madsen sekä kisojen MVP-palkinnon pokannut Anton Odabasi. Lisäksi loukkaantumisesta kuntoutumisen vuoksi 20-vuotiaiden EM-kisajoukkueesta sivuun jäänyt Samuli Nieminen sekä Suomea Universiadeissa edustanut Julius Rajala kuuluvat Susijengin harjoitusvahvuuteen.

Lue myös seuraavat

 
21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

2.6.2016 10:40 Pohjoinen alue

Uudet Susijengi-fanituotteet julkaistu, ennakkotilattavissa 7.6. saakka

Suomen koripallomaajoukkueiden uudet adidas-peliasut sekä –fanituotteet on julkaistu. Samalla Koripalloliitto tarjoaa innokkaimmille Susijengi-faneille mahdollisuuden ennakkotilata susiperheen uusia fanituotteita. Ennakkotilauksia voi tehdä tiistaihin 7.6. saakka.

6.4.2016 13:00 Liittoa koskeva tiedote

Koripallomaajoukkueet ja adidas mittavaan yhteistyöhön

Maailman johtaviin urheiluvälinevalmistajiin lukeutuva adidas on solminut kolmen vuoden sopimuksen Suomen Koripalloliiton kanssa. Sopimuksen myötä kaikki koripallomaajoukkueet Susijengin johdolla saalistavat vuosina 2016-2018 adidaksen kolmeen raitaan sonnustautuneena.

Susi-tunnuksen päivitys täydentää koripalloperheen uuden visuaalisen ilmeen

Suomen Koripalloliitto on julkaissut maajoukkueiden käyttämästä Susi-tunnuksesta päivitetyn version. Virtaviivaistettu Susi-tunnus täydentää koripallon laaja-alaisen visuaalisen ilmeen uudistuksen, jonka myötä eri sarjojen, liiton ja maajoukkueiden tunnukset muodostavat yhtenäisen tunnusperheen.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

K-ruokakaupat ja Koripalloliitto yhteistyöhön vuonna 2015

K-ruokakaupat ja Koripalloliitto ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka kattaa nuorten koripallomaajoukkueiden sekä Koripalloliiton lasten ja nuorten joukkueiden toiminnan kumppanina toimimisen.

Molten myös Suomen koripallomaajoukkueiden viralliseksi pelipalloksi

Suomen Koripalloliitto on solminut yhteistyösopimuksen, jonka myötä Moltenista tule maajoukkueiden virallinen pelipallo seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Susijengit ja Sudenpennut pelaavat Molten-pallolla jo tulevana kesänä.

Li-Ning on Suomen Koripalloliiton uusi yhteistyökumppani

Li-Ning on solminut 2-vuotisen sopimuksen yhteistyökumppanuudesta Suomen Koripalloliiton kanssa vaatettaen maajoukkueet kentällä ja sen ulkopuolella. Sopimus kattaa kaikki 11 maajoukkuetta, mukaan lukien EM-kisoissa lajihuuman aikaansaaneen, juuri Vuoden joukkueena palkitun Susijengin.

16.12.2013 Pohjoinen alue

Kisakalliosta Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus – Susi Training Center avautuu kesäksi

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto ovat solmineet monivuotisen, strategisen kumppanuussopimuksen, jonka myötä Kisakalliosta tulee Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus. Kisakallio rakentaa koripallon ja maajoukkueiden tarpeisiin oman harjoitusluolan – Susi Training Centerin, joka avataan käyttöön jo ensi kesäksi. Kisakallio sijoittaa koripallon optimaalisiin valmentautumisolosuhteisiin noin kaksi miljoonaa euroa.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

Näytä lisää vastaavia