Susijengi seppelöi pitkäaikaiset legendansa maanantain maaottelun yhteydessä

14.11.2022 08:50 Yhteensä 84 maajoukkuevuotta, 887 miesten maaottelua, 6 896 maaottelupistettä ja kahdetkymmenetseitsemät arvokisat: Susijengin Viro-ottelun yhteydessä muistettava legendojen kuusikko on näytellyt korvaamatonta roolia joukkueen nousussa kansainvälisten arvokisojen vakiokävijöiksi.

Mikko Koivisto ja Shawn Huff kuuluvat maanantaina muistettavien Susijengi-legendojen joukkoon. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Tuukka Kotti

Forssan Koripoikien juniorimyllyn kasvatti Tuukka Kotti debytoi miesten maajoukkuetasolla 20-vuotiaana ja 205-senttisenä pienenä laitahyökkääjänä, joka – kiitos pallonkäsittelytaitonsa – päätyi ensimmäisissä EM-karsinnoissaan pelaamaan molemmilla takamiehen paikoilla.

Lopullisen läpimurtonsa miesten maajoukkueympyröihin Kotti teki B-divisioonavuosina 2006–07, jolloin Providencen yliopistossa korinaluspelaajaksi koulitun forssalaisen ulottuvuus, liikkuvuus ja voima pääsivät oikeuksiinsa Susijengin sisäpuolustuksen kenties tärkeimpänä yksittäisenä palasena.

Oivallukset seurasivat toisiaan, ja viimeistään vuoden 2011 EM-kisoissa Liettuassa Kotti oivalsi pystyvänsä Susijengin joukkuekonseptin sisällä ottamaan tasaväkisesti mittaa Euroopan parhaista korinaluspelaajista aina Ioannis Bourousisista (Kreikka) Nikola Pekoviciin (Montenegro) ja Pero Anticiin (Makedonia).

Kotti rikkoi 200. pelatun miesten maaottelun haamurajan EM-kotikisakesänä 2017 ja ylsi vielä saman vuoden EM-kisoissa ja vuosien 2017-19 MM-karsinnoissa selkeästi ikämiesiässä useita kertoja kaksinumeroisille pisteluvuille. Tätä kirjoitettaessa Kotti on 225 maaottelullaan kaikkien aikojen pelattujen miesten maaotteluiden listan selkeä ykkönen.

Jamar Wilson

New Yorkin Bronxissa koripallokasvatuksensa saanut ”Jammu” sai ensikosketuksensa Suomeen silloisen tyttöystävänsä, sittemmin vaimonsa Lauran myötä Albanyn yliopistossa New Yorkissa. Koripalloammattilaisuus toi Jammun Suomeen ja Korisliigaa pelanneeseen Espoon Honkaan kaudeksi 2010-11. Loppu on historiaa.

Suomen luontoon, puhtauteen ja kauneuteen ihastunut Jammu läpäisi kansalaisuustestin vuonna 2014, sai seuraavana kesänä kutsun Susijengin vahvuuteen ja opetteli ensi töikseen Maamme-laulun sanat, jotka hän tulkitsi antaumuksella elokuussa 2015 pelaamansa ensimmäisen maaottelunsa yhteydessä.

Erityisesti Teemu Rannikon jäätyä Bilbaon MM-kisojen jälkeen väliaikaisesti pois Susijengin vahvuudesta nousi kokeneen kolmekymppisen Wilsonin osaaminen arvoon arvaamattomaan. Jammun pallonkäsittelytaito, räjähtävä lähtönopeus sekä kyky viimeistellä kori ruuhkasta ovat tuottaneet monta ikimuistoista hetkeä susifaneille.

Syystä tai toisesta Jammu syttyi vuosien aikana erityisesti otteluihin Ranskaa vastaan. Kukaan ei voisi unohtaa esimerkiksi hänen voittokoriaan Ranskasta Helsingin EM-kotikisoissa 2017 tai 29 pisteen energiapurkaustaan niin ikään Ranskaa vastaan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla helmikuussa 2019.

Shawn Huff

Huff kohosi maajoukkuevahvuuteen urheilullisena laitahyökkääjänä, jonka vahvuuksia olivat erityisesti nopeus, ponnistusvoima ja luotettava heitto. Susijengin tarinan kannalta Huff kypsyi huippupelaajaksi täsmälleen oikeassa vaiheessa, kun joukkue tarvitsi kolmospaikalleen epäitsekästä, urheilullista ja älykästä duunaripelaajaa.

Neljä nousujohteista vuotta Valparaison yliopistossa Yhdysvalloista vaihtuivat pitkäksi ja ansiokkaaksi ammattilaisuraksi, jonka aikana Huff pääsi oikeuksiinsa erityisesti Saksan Bundesliigassa.

Susijengissä Huff on ollut ennen kaikkea ”glue guy” – kaveri, joka tekee täsmälleen sitä, jota vieressä olevat kaverit eniten tarvitsevat, on se sitten kommunikaatiota ja liikettä apupuolustuksessa, levypallopelaamista tai puolen matkan kääntyviä hyppyheittoja. Huffin periksiantamattomuus ja sosiaalinen äly takasivat hänelle myös kapteeninnauhan kesällä 2015.

Tätä nykyä uraa valtakunnanpolitiikassa hakeutuvan Huffin maajoukkueura tuli päätökseen symbolisimmassa mahdollisessa paikassa, historiallisissa syksyn 2022 EM-pudotuspeleissä Berliinissä, ikään kuin siltana kahden Susijengin sukupolven välillä.

Mikko Koivisto

Vantaan Pähkinärinteen kasvatti debytoi kotimaisessa divarissa teinipoikana, kunnes jätti koti-Vantaan taakseen ja suuntasi viideksi vuodeksi Yhdysvaltoihin kasvamaan korkoa high school- ja yliopistokentillä. UNC Greensboron riveissä vietetyt kaudet hioivat Koivistosta kansainvälisen tason kaukoheittäjän, jota kunnioittivat niin Mike ”Coach K” Krzyzewski kuin tuleva NBA-legenda Stephen Currykin.

Koivisto teki ensiesiintymisensä miesten maajoukkuepaidassa EM-karsintakesänä 2008 ja linkosi heti miesten maaotteludebyytissään 17 pistettä tuoretta EM-pronssimitalistia Liettuaa ja Sarunas Jasikeviciusta vastaan. Ottelu määritti Koiviston maajoukkueuran suunnan.

Koiviston täsmäase – maailmanluokan kolmen pisteen heitto – upposi käsittämättömin tarkkuuksin lähes viidentoista Susijengissä vietetyn vuoden aikana. Koivisto otti maajoukkueuransa aikana 414 kolmen pisteen heittoyritystä ja säkitti niistä 41%. Lisäksi Koivisto ansaitsi joukkuetovereidensa luottamuksen älypelaajana, joka tiesi aina, milloin syöttää, milloin heittää, milloin puhua ja minne asemoitua puolustuksessa.

Seurajoukkueurallaan Koivisto ehti kokea niin Turkin kuin Saksankin pääsarjat, mutta kunnostautui ennen kaikkea varsinaissuomalaisten joukkueiden mestaruuden takuumiehinä – Loimaa Bisonsissa 2012 ja 2013 sekä Salon Vilppaassa 2021.

Petteri Koponen

Sukupolvensa ja erään Suomi-koriksen aikakauden keulakuva; ihmelapsi ja teinisensaatio, josta kasvoi ”Kenraali”, Susijengin 2010-luvun superstara ja yksi suomalaisen koripallon ansioituneimmista pelaajista.

Koponen debytoi Susijengissä hädin tuskin 18 vuotta täytettyään ja otti joukkueen pelinrakentajan tontin haltuunsa vasta 20-vuotiaana. 2010-luvun arvokisaputken aikana Koponen otti Susijengin alfasuden valtikan Hanno Möttölältä ja Teemu Rannikolta ja ratkaisi lukemattomia pelejä jengin hyväksi taidollaan ja periksiantamattomuudellaan.

Vertaansa vailla oleva seurajoukkueura, joka alkoi mestaruusvuosilla Espoon Hongassa, eteni kesän 2007 NBA:n ykköskierroksen varauksen myötä neljäksi nousujohteiseksi vuodeksi Virtus Bolognassa ja sitä kautta BC Himkiin, jossa Koponen kohosi ikäluokkansa eurooppalaiseen eliittiin. Tarunhohtoinen ura jatkui vielä FC Barcelonassa, Bayern Münchenissa, Reggio Emiliassa sekä Helsinki Seagullsissa.

Miesten maajoukkueuran kaikkien aikojen historian neljänneksi ahkerin pistemies, joka ansaitsi maajoukkuevuosinaan Euroopan huippujen kunnioituksen aina Vassilis Spanoulisista Ricky Rubioon ja Milos Teodosiciin.

Matti Nuutinen

Kaarinalaisen Ura Basketin turkulaislähtöisen kasvatin Matti Nuutinen on nuoruudestaan asti ollut koripallokentällä kuin monitoimityökalu, joka on pystynyt puolustamaan kolmea pelipaikkaa, painimaan isoja vastaan ja jahtaamaan heittäjiä, upottamaan kulmakolmosen ja ratkaisemaan selkä koria kohti, unohtamatta vähintään pari kertaa vuodessa koittaneita korkeiden pisteiden iltoja.

Nuutisen pääsarjaura alkoi Kouvoissa jo 17-vuotiaana ja Korisliigan eliitti kutsui viimeistään vuosien 2012 ja 2013 Bisonsin kanssa juhlittujen Suomen mestaruuksien myötä. Samoihin aikoihin avautuivat myös Susijengin ovet. Nuutinen otti mukisematta Kimmo Muuriselta perityn duunarin roolin ja sai kuulla vuoden 2014 MM-kisojen Turkki-ottelussa kahdeksan tuhannen suomalaisfanin huutavan nimeään.

Vuodet Susijengissä toivat ”Masa Mäyrälle” kolmet arvokisat, kolmet arvokisakarsinnat ja tosifanien suosikin maineen duunarina, joka ottaa iskut, hakee mustelmat, dyykkaa irtopallojen perään ja on aina ensiksi nostamassa kaatunutta joukkuekaveria parketin pinnasta.

Maajoukkueuran kylkeen Nuutinen uurasti ammattilaisena Kreikassa, Espanjassa, Romaniassa ja Ranskassa, unohtamatta Bisonsin kanssa pelattuja pelejä VTB-liigassa.

 
20.12.2022 19:40 NBA

Äänestä Lauri Markkanen NBA:n tähdistöotteluun

Vuoden 2023 tähdistöottelu pelataan Utah Jazzin ja Lauri Markkasen kotikentällä Salt Lake Cityssa helmikuun 19. päivä. Fanit saavat äänestää päivittäin suosikkipelaajiaan ja äänestys on käynnissä kuukauden ajan tammikuun loppupuolelle asti.

19.12.2022 18:09 Susijengi

Henrik Dettmann ehdolle eduskuntavaaleihin

Suomalaisen urheilun ja koripallon ikonisimpiin hahmoihin lukeutuva Henrik Dettmann, 64, asettuu ehdolle kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

18.12.2022 09:50 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen ja Topias Palmi tarkkakätisinä

Remu Raitasen vahva kausi Espanjan LEB Orossa sai jatkoa, kun hän rikkoi jälleen 20 pisteen rajan. Samaan rajapyykkiin ylsi myös Topias Palmi Romaniassa.

15.12.2022 07:21 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni näpäytti entistä seuraansa – taikoi Merlinsille voiton loppuminuuteilla

Edon Maxhuni otti Merlins Crailsheimin reppuselkäänsä ja kantoi joukkueen voittoon entistä seuraansa Heroes Den Boschia vastaan FIBA Europe Cupin jatkolohkovaiheen avausottelussa. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti lohkovoiton.

12.12.2022 09:35 Susijengi

Susijengin Saksa-ottelun aitiot ja VIP-paketit myynnissä

Susijengin MM-karsintaurakka huipentuu maanantaina 27.2. Espoo Metro Areenalla, kun Suomi ja Saksa ratkaisevat karsintarupeaman lohkovoiton. MM-paikan jo saalistaneelle Susijengille jokainen lisävoitto karsinnoissa vie kohti parempaa arvontakoria ensi kesän MM-kisoihin.

12.12.2022 09:20 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella lupaava debyytti Rostockissa

Elias Valtonen teki ensiesiintymisensä Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesin riveissä ja pelasi heti mallikkaasti. Aatu Kivimäki oli niin ikään iskussa Saksassa, Remu Raitasen vahvat otteet saivat jatkoa Espanjassa ja Shawn Hopkins esiintyi väkevästi Romaniassa.

8.12.2022 15:14 Susijengi

Susijengille ja Suomi-korikselle roppakaupalla ehdokkuuksia Urheilugaalassa

Suomalaisen koripallon nousuvire näkyy myös vuotuisen Suomen Urheilugaalan palkintokategorioissa. EM-kisoissa seitsemänneksi sijoittunut ja MM-kisapaikkansa varmistanut Susijengi on ehdolla mm. vuoden esikuvaksi ja vuoden joukkueeksi. Muissa palkintokategorioissa ehdolla ovat Lauri Markkanen, Tuomas Iisalo ja Miro Little.

8.12.2022 06:38 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo johdatti Bonnin lohkovoittoon Mestarien liigassa

Mestarien liigassa Tuomas Iisalon Bonn varmisti lohkovoiton voitettuaan omassa ottelussaan Pinar Karsiyakan ja Alexander Madsenin AEK voitti omassa ottelussaan Reggio Emilian. Samalla AEK piti jatkohaaveensa elossa.

5.12.2022 14:01 Susijengi

Elias Valtonen loppukaudeksi pelaajavuokralle Saksan Bundesliigaan

Viimeiset puolitoista kautta BAXI Manresaa Espanjan ACB-liigassa ja FIBA Mestareiden Liigassa edustanut Susijengin luottolaituri Elias Valtonen, 23, siirtyy loppukauden kattavalla pelaajavuokrasopimuksella Saksan Bundesliigan Rostock Seawolvesiin. Valtosen kevääseen 2024 asti ulottuva sopimus Manresan kanssa pysyy voimassa.

5.12.2022 10:00 Susijengi

Lipunmyynti Susijengin lohkovoiton ratkaisevaan MM-karsintaotteluun nyt käynnissä

Susijengi ja Saksa ratkaisevat MM-jatkolohkon ykkössijan helmikuun 27. päivä pelattavassa karsintojen päätösottelussa. Hanki liput nyt lahjaksi pukinkonttiin.

5.12.2022 07:58 Suomalaiset ulkomailla

Salin ja Raitanen huippuiskussa Espanjassa – Madsen juhli kovaa voittoa

Sasu Salin ja Remu Raitanen paukuttivat kovat pisteet tauluun viikonloppuna Espanjan kentillä ja Alexander Madsen oli isossa roolissa, kun AEK voitti Kreikan liigan kärkikamppailun.

2.12.2022 16:29 Susijengi

Koripallon MM-kisojen alkulohkot arvotaan 29. huhtikuuta

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on ilmoittanut, että 25.8.-10.9.2023 pelattavien koripallon MM-kisojen alkulohkot arvotaan Manilassa (Filippiinit) 29. huhtikuuta. Susijengi varmisti paikkansa Aasian MM-kisoissa ensimmäisenä eurooppalaisena joukkueena viime elokuussa.

1.12.2022 17:13 Susijengi

Henrik Dettmannille Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki

Koripalloliiton valmennuksen johtaja ja Susijengin pitkäaikainen päävalmentaja Henrik Dettmann on saanut Tasavallan Presidentin myöntämän kunniamerkin ansioituneesta työstään.

1.12.2022 09:09 Suomalaiset ulkomailla

FIBA Europe Cupissa alkulohkovaihe päätökseen – Maxhunin, Palmin ja Hopkinsin joukkueet jatkoon

FIBA Europe Cupissa saatiin alkulohkovaiheet päätökseen ja suomalaispelaajista Shawn Hopkinsin, Topias Palmin ja Edon Maxhunin kamppailut jatkuvat jatkopeleissä. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa on lähellä lohkovoittoa.

29.11.2022 08:42 Susijengi

Petteri Koponen Adidas Next Generation -turnauksen U18-kutsujoukkueiden päävalmentajaksi

Yksi suomalaisen koripallon historian kaikkien aikojen pelaajista, vastikään uransa Susijengissä päättänyt Petteri Koponen, 34, on kutsuttu kevättalvella pelattavan Adidas Next Generation -turnauksen kutsujoukkueiden päävalmentajaksi.

28.11.2022 10:08 Suomalaiset ulkomailla

Max Besselink saalistamassa kovaa päänahkaa

Max Besselink käytti hienosti näyttöpaikkansa hyväkseen, kun Göttingen yllätti ALBA Berliinin Saksan Bundesliigassa. Edon Maxhuni ja Sasu Salin jatkoivat vahvasti avittaen joukkueensa voittoihin.

24.11.2022 07:37 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni juhli FIBA Europe Cupin suomalaiskohtaamisessa – ”Iso voitto meille”

Edon Maxhuni pääsi makselemaan Topias Palmille ja Shawn Hopkinsille kalavelkoja, kun Merlins Crailsheim haki tärkeän voiton Craiovasta FIBA Europe Cupissa. Myös Mestarien liigassa nähtiin suomalaisten kohtaaminen.

21.11.2022 10:42 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Aatu Kivimäki palasivat maajoukkuetauolta kynnet teroitettuina

Topias Palmi ja Aatu Kivimäki olivat loistavassa iskussa, kun miesten sarjat palasivat maajoukkuetauolta tositoimiin. Sasu Salinin sihti oli jälleen kohdillaan Espanjassa ja Edon Maxhuni lämpiää Saksassa.

19.11.2022 09:59 Susijengi

Susijengin EM-puolivälierissä peitonnut Espanja maailman ranking-ykköseksi

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on jälleen julkaissut uuden miesten maailmanrankinginsa. Syksyn EM-kisojen puolivälieräottelussa Susijengin niukasti pudottanut ja sittemmin Euroopan mestaruuden voittanut Espanja kuittasi rankingin kärkisijansa nousemalla ohi Yhdysvaltojen. Susijengi paranteli puolestaan ranking-sijoitustaan yhdellä pykälällä.

16.11.2022 17:15 Susijengi

Lassi Tuovi sivuun SIG Strasbourgin päävalmentajan tehtävistä

Susijengin päävalmentajaksi kesällä noussut Lassi Tuovi, 35, jää sivuun SIG Strasbourgin päävalmentajan tehtävistä. Viimeisen lähes kolmen vuoden ajan Strasbourgia menestyksekkäästi niin Ranskan liigassa kuin FIBA Mestareiden Liigassa valmentaneen Tuovin kevääseen 2023 asti ulottuva sopimus on purettu yhteisymmärryksessä.

Näytä lisää vastaavia