Suomi vankistaa asemaansa koripallokartalla, FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis vieraili Suomessa

1.7.2024 16:32 Suomalaisen koripallon nousujohde on noteerattu myös kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n päämajassa, ja viime viikolla Suomessa nähtiinkin varsin korkea-arvoinen vieras: FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis. Zagklis nautti Suomessa Susijengin Uusi-Seelanti -ottelusta ja vieraili pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheassa.

Zagklis (keskellä) keskusteli Susijengin ja Uuden-Seelannin välisen maaottelun lomassa muun muassa Koripalloliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Elon ja toimitusjohtaja Kati Packalénin kanssa.

Susijengi kampeaa maailmanlistan sijalta 83 sijalle 20, pelaa MM-kisoissa ja karsii olympiapaikasta. Tyttömaajoukkueet singahtavat maailmanrankingissa sijalle 10. ja 17-vuotiaiden tyttöjen joukkue matkustaa MM-kisoihin. Edessä on ennennäkemätön kotikisaputki: 18-vuotiaiden miesten EM-kisat 2024, miesten EM-kisat 2025 ja naisten EM-kisat 2027.

Näin suuret urheilulliset harppaukset ja niihin liittyvät muut positiiviset ilmiöt eivät jää huomaamatta kansainvälisen koripallomaailman keskiössä FIBA:ssa. Konkreettisena osoituksena siitä pääsihteeri Zagklis saapui Suomeen tapaamaan henkilökohtaisesti paikallisia koripallopäättäjiä ja tutustumaan Suoman kotikisasuunnitelmiin. Dynaamisena johtajana ja henkeen ja vereen koripallomiehenä tunnettu kreikkalaissyntyinen Zagklis seurasi Susijengin ja Uuden-Seelannin välistä ottelua Koripalloliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Elon, toimitusjohtaja Kati Packalénin ja kisaprojektien pääsihteeri Ari Tammivaaran kanssa.

– Oli suuri ilo vierailla Suomessa ensimmäistä kertaa pääsihteerin ominaisuudessa. Suomen Koripalloliitto tulee isännöimään kahta arvostetuinta turnaustamme, miesten EuroBasket 2025 ja naisten EuroBasket 2027 -turnauksia, ja tämä oli mahdollisuus keskustella siitä, miten tämä turnausten sarja liittyy liiton strategiseen suunnitelmaan, Zagklis sanoo.

FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis (keskellä) ojensi Koripalloliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Elolle ja toimitusjohtaja Kati Packalénille pöytäkirjan Suomen ensimmäisestä ottelusta vuoden Helsingin olympialaisissa 1952. Vastustajana oli Meksiko, joka vei ottelun luvuin 66-48.
FIBA:n pääsihteeri Andreas Zagklis (keskellä) ojensi Koripalloliiton hallituksen puheenjohtaja Timo Elolle ja toimitusjohtaja Kati Packalénille pöytäkirjan Suomen ensimmäisestä ottelusta vuoden Helsingin olympialaisissa 1952. Vastustajana oli Meksiko, joka vei ottelun luvuin 66-48.

– Parin viikon kuluttua Suomi pelaa ensimmäisen naisten maailmanmestaruustason arvokisaturnauksensa, FIBA WU17 World Cupin, mikä on erinomainen mahdollisuus lisätä fokusta naisten koripalloon. Olen vakuuttunut Suomen Koripalloliiton tekemästä työstä – ja tulen varmasti muistamaan pitkään Espoon yleisön juhlinnan Salinin puolenkentän buzzer beaterin jälkeen, Zagklis vakuuttaa.

– FIBA ja Zagklis arvostavat työtä, jota Suomessa on tehty sekä toimijoidemme näkemyksiä kansainvälisen kilpailutoiminnan järjestämisestä. Me olemme aina halunneet enemmän ja tasaisemmin merkityksellisiä maaotteluita niin naisille kuin miehille, Elo kertoo.

Keskusteluissa olivat karsintajärjestelmien lisäksi muun muassa TV-oikeudet, kasvattajaseurojen ja - työn palkitseminen sekä nuorten pelaajien etujen ja maajoukkuetoiminnan turvaaminen kaupallistuvassa urheilumarkkinassa.

– Zagklis oli kiinnostunut nuorista tulevaisuuden nimistä ja naiskoripallon näkymistä Suomessa. Ottelun osalta sanoin hänelle viimeisen erän puolessa välin, että Sasu Salin tulee kentälle pelaamaan viimeiset minuutit ja hankkii yhden hyökkääjän virheen vastustajalle ja upottaa tarvittavat 1–2 kolkkia. No, tällä kertaa yksi riitti, Elo hymyilee.

Zagklis antoi Suomi-Uusi-Seelanti -ottelun jälkeen haastatteluja suomalaismedialle.
Zagklis antoi Suomi-Uusi-Seelanti -ottelun jälkeen haastatteluja suomalaismedialle.

Suomella on suora yhteys korkeimpiin päättäjiin

Ennen tiistai-illan ottelua Zagklis vieraili pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheassa. Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann esitteli Zagklisille akatemian urheilukokonaisuuden ja harjoituspaikat. Pääsihteeri ihasteli modernia ja kompaktia fasiliteettia ja sen loistavaa sijaintia.

– Minulla oli ilo tutustua Helsingin urheiluakatemian korkeatasoisiin tiloihin ja keskustella Suomessa tänä kesänä järjestettävän FIBA:n U18 EuroBasket -turnauksen kynnyksellä siitä, miten FIBA ja Suomen Koripalloliitto voivat työskennellä käsi kädessä nuorten pelaajien kehittämisessä, Zagklis sanoo.

– Tämä vierailu kertoo siitä, että suomalaista koripalloa arvostetaan maailmalla ja että meillä on suora yhteys urheilun korkeimpiin päättäjiin. On erityisen tärkeää pienemmille maille, että niitä kuunnellaan. Fakta on, että ilman hyviä urheilullisia tuloksia ja kisojen järjestämistä FIBA:n pääsihteeri ei saapuisi Suomeen, Dettmann muistuttaa.

 
17.6.2024 08:28 Pääjuttu

Pidä suomikoris taskussa - seuraa Koripalloliiton kanavia somessa

Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.

25.5.2024 13:50 Koripalloliitto tiedottaa

Shawn Huff uutena Koripalloliiton liittohallitukseen – Meri Löyttyniemi ja Petri Peltoniemi uudelle kolmivuotiskaudelle

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 25.5. Kulttuurikasarmilla Helsingissä. Liittohallitukseen saatiin uusi jäsen, kun Susijengin entinen kapteeni Shawn Huff äänestettiin liittohallituksen jäseneksi.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

22.4.2023 12:53 Koripalloliitto tiedottaa

Airamaa, Forsström ja Sten jatkavat liittohallituksessa

Koripalloliiton kevätliittokokous järjestettiin 22.4. lähikokouksena Scandic Espoossa. Liittohallituksen kolme erovuoroista jäsentä hyväksyttiin ehdollepanotoimikunnan esityksen mukaisesti seuraavalle kolmivuotiskaudelle, kun Marko Airamaa, Kaisa Forsström ja Tiina Sten jatkavat liittohallituksessa.

13.2.2023 09:00 Koripalloliitto tiedottaa

Korisbuumi jatkaa kasvuaan: koripallo toista vuotta peräkkäin uuteen lisenssiennätykseen

Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.

1.2.2023 09:45 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliitto hakee kiertue- ja viestintäavustajaa kesän tapahtumiin

Sykkiikö sydämesi koripallolle ja olet kesätöitä vailla? Etsimme joukkoomme ensi kesäksi reipasta ja oma-aloitteista vahvistusta varmistamaan hauskojen koristapahtuminen onnistunut läpivienti.

23.5.2022 09:30 FIBA

FIBA nimesi Venäjän ja Valko-Venäjän korvaajat kilpailuissaan

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on kokouksissaan päättänyt jatkaa Venäjän ja Valko-Venäjän sulkuja maa- ja seurajoukkueiden kansainvälisistä kilpailuista ainakin kauden 2022–23 loppuun asti. Samalla päätettiin ko. maiden korvaajista eri kilpailuissa.

4.5.2022 12:17 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallon tuore lisenssitutkimus: Koripallo vastasi erinomaisesti koronan haasteeseen nostaen pelaajamäärän ennätyslukemiin

Koripalloliiton laajassa lisenssiselvityksessä tutkittiin taustoja uuden lisenssiennätyksen takana. Junioripelaajien ennätysmäärä luo loistavat edellytykset pelaajamäärän kasvattamiselle tulevaisuudessa edellyttäen, että uudet harrastajat saadaan pidettyä kiinni hyvin lajin parissa.

23.4.2022 12:29 Koripalloliitto tiedottaa

Timo Elo jatkaa puheenjohtajana, Hietala ja Mattila uusina Koripalloliiton hallitukseen

Koripalloliiton liittohallitus sai kaksi uutta jäsentä, kun seurojen kevätliittokokous valitsi Jaakko Hietalan ja Kari Mattilan hallituksen uusiksi jäseniksi. Timo Elo puolestaan jatkaa Koripalloliiton puheenjohtajana seuraavalle kolmivuotiskaudelle, kuten myös Elisa Hakanen hallituksen jäsenenä. Tenho Ulmanen palkittiin Heikki Tuomala -palkinnolla.

30.10.2021 12:15 Koripalloliitto tiedottaa

Puheenjohtaja Timo Elo kiitti seuroja onnistuneesta paluusta arkeen

Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Koripalloliitto sai historiansa 13. kunniajäsenen, kun Pentti Hilke valittiin kunniajäseneksi mittavasta ja monimuotoisesta päivätyöstään koripallon parissa.

Näytä lisää vastaavia