Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

25.8.2022 11:16 Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

361 miesten maaottelua ja 3643 maaottelupistettä - Shawn Huffin ja Petteri Koposen maaottelu-ura huipentuu tähän syksyyn. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Parempia asetelmia uransa viimeiseen kotimaaotteluun kaiken nähneet Susijengi-konkarit tuskin saisivat.

Tampereen uutuuttaan kiiltelevällä Nokia Arenalla on tätä kirjoittaessa enää nopeasti hupeneva määrä paikkoja vapaana Susijengin ja Israelin väliseen torstai-illan MM-jatkokarsintakoitokseen. Suomen miesten koripallomaajoukkueen yhden kotiottelun yleisöennätys on syyskuussa 2017 Helsingin Hartwall Arenalla Kreikkaa vastaan kirjattu 12 327, joka on lähellä rikkoutua.

- Onhan tämä huikeaa. Mä ja Petteri molemmat muistetaan ne hetket, kun pelattiin valmistavia maaotteluita parille sadalle katsojalle ja B-divisioonapelejä Vantaan Energia Areenalla ehkä tuhannelle katsojalle. Se, että viidessätoista vuodessa päästään tähän, on tosi kova saavutus, Susijengin kapteeninnauhaa kahdeksatta kesäänsä kantava Shawn Huff miettii.

Kova saavutus on sekin, että Susijengi selvitti MM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta tiensä MM-jatkokarsintoihin lohkovoittajana. Vaikka Huffin ja Koposen koripalloura päättyy Prahan ja Berliinin EM-kisoihin, kumpikin tahtoo antaa kaikkensa auttaakseen Susijengin ensi syksynä Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa pelattaviin MM-kisoihin.

- Mä olin ekoina maajoukkuevuosina ihan pikkupoika vielä ja kuuntelin, kuinka nämä vähän kokeneemmat kaverit kelailivat, että oispa kiva päästä edes EM-karsintoihin, niin voisi kokeilla tasoaan isompia korismaita vastaan. Nyt ollaan siinä pisteessä, missä MM-kisapaikka on täysin omissa käsissä. Kyllä se kertoo, että jotain on tehty oikein, Koponen toteaa.

Konkarikaksikolla vahva nousu kaikkien aikojen tilastoissa

Shawn Huffin ura Susijengissä alkoi Ari Tammivaaran päävalmentajakaudella joulukuussa 2003, jolloin Suomi kohtasi Riikassa pelatussa Baltic Cupissa Viron ja Latvian. Koponen puolestaan sai kutsun remmiin vasta 18 vuotta täytettyään ja debytoi Tampereen Pyynikillä pelatuissa PM-kisoissa elokuussa 2006.

Kumpikin pelaaja on vuosien aikana kohonnut tasaisen varmasti miesten kaikkien aikojen maaottelutilaston kärkeen. Ennen MM-jatkokarsintojen ensimmäisen ikkunan alkua on Shawn Huff tukevasti pelattujen maaotteluiden 2. sijalla 215 ottelullaan.

On myös edelleen mahdollista, että Huff saavuttaa ykkössijaa hallitsevan Tuukka Kotin (225 maaottelua) – se toki vaatii sitä, että Huff pelaa kaikki Susijengin elo-syyskuun ottelut ja joukkue etenee Berliinissä EM-mitalipeleihin.

- Se on ehdoton vähimmäistavoite näistä kisoista, kapteeni nauraa.

- Ei voi olla muuta kuin kiitollinen. Se on hirveä läjä otteluita, joihin mahtuu vaikeita hetkiä mutta ennen kaikkea paljon tosi hyviä hetkiä. Niitä matseja alkaa olla sellainen määrä, että ne sekoittuu toisiinsa, ihan ei oo muistot niin freesit kuin muutama vuosi sitten.

Vaikka Koponen onkin Huffia neljä vuotta nuorempi, on hänkin noussut tasaisesti pelattujen maaotteluiden tilastossa ja noussut 146 miesten maaottelullaan Antti Nikkilän ja Kalevi Sarkalahden ohi kaikkien aikojen 14. sijalle. Lisää nousua on näköpiirissä, sillä niin Mikko Koivisto (148), Teemu Rannikko (149), Anssi Rauramo (151) kuin 10. sijan Sakari Pehkonenkin (153) ovat elo-syyskuun aikana tavoitettavissa.

Miesten maajoukkueen kaikkien aikojen pistetilastossa Koposella on puolestaan tuhannen taalan paikka kohota kärkiviisikkoon. Koponen isännöi tällä hetkellä listan kuudetta sijaa 1871 maaottelupisteellään edellään 5. sijan Risto Lignell (1895) ja 4. sijan Hanno Möttölä (1901). Huff puolestaan väijyy Koposen vanavedessä 7. sijalla 1772 pisteellään.

- Kai siinä näkyy se, että monen vuoden ajan jos oli vaikea hetki, pallo pelattiin mulle ja oli vihreä valo heittää. Eikö siinä väkisinkin synny muutama piste, Koponen hymyilee.

Tampereen Nokia Arenalle saapuvalle susiyleisölle konkarikaksikolla on vain yksi toive.

- Meteliä mökkiin, sama ralli päällä kuin EM-kisoissa. Tosi siistiä saada kuudes pelaaja meidän taakse Israelia vastaan!

Susijengi ja Israel kohtaavat MM-jatkokarsintojen avausottelussa Tampereen Nokia Arenalla torstaina 25.8. klo 18.30 alkaen. Ottelulippuja vielä myynnissä täällä.

Nelonen ja Ruutu esittävät ottelun suorana.

 
28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

8.9.2018 10:43 Susijengi

Suomeen palannut Sasu Salin: ”Kun meillä on fanit tukenamme, me voitetaan kenet vaan”

Loppukesän ja alkusyksyn seurajoukkueensa Unicaja Malagan riveissä viettänyt Susijengin sytyttäjä Sasu Salin, 27, palasi tänään lauantaina Suomeen. Salin on kuulunut joukkueen ratkaisijoihin koko kuluvan vuosikymmenen ja valaa uskoa Susijengin mahdollisuuksiin edetä jatkokarsintojen kautta Kiinan MM-kisakentille.

10.5.2018 18:59 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla vaiherikas kausi

Carl Lindbomin monimuotoinen kausi sai päätöksensä viikonloppuna, kun hänen edustamansa Osijekin kausi päättyi Kroatian liigan pudotuspeleissä. Lindbomin kauteen mahtui paljon ja samalla oppia tarttui matkaan runsaasti.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

28.8.2022 23:12 Susijengi

Ruotsi yllätysvoittoon Israelissa – Susijengi MM-kisoihin yhdeksän vuoden tauon jälkeen!

Susijengin ensimmäinen MM-kisapaikka yhdeksään vuoteen on tosiasia! Ruotsin myöhäisillan 83–95 (38–52) -yllätysvoitto Israelista takasi Susijengille paikan elo-syyskuussa 2023 pelattavissa Filippiinien, Indonesian ja Japanin MM-kisoissa. Susijengi on ensimmäinen joukkue Euroopan MM-karsinnoissa, joka varmisti MM-kisapaikkansa.

Näytä lisää vastaavia