Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

22.2.2022 10:44 Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

Remu Raitanen tuo leveyttä Susijengin isoon päähän. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Kun Korisliigan ylempi jatkosarja on vanhennut parin kierroksen verran, viihtyy KTP-Basket liigan viidennellä sijalla. Suurimpia syitä kotkalaisjoukkueen menestykseen on ollut Raitasen pelaaminen.

Raitasen edesottamukset ovat tilastojen valossa mykistäviä: hän on Korisliigan pistetilaston viides (17,9/ottelu), levypallotilaston kymmenes (7,4), tehotilaston kahdeksas (20,4) ja näiden lisäksi liigan 19. tarkin kahden pisteen heittäjä (58,0%), 14. tarkin kolmen pisteen heittäjä (41,5%) ja toiseksi tarkin vapaaheittäjä (91,7%).

- Kun ekana treenaa hyvin ja ahkerasti ja saa paljon toistoja alle, kertyy myös itseluottamusta ja itseluottamus on jättimäinen iso koripallopeliä, Raitanen arvioi omaa alkukauttaan.

- Tietenkin KTP:lla on hyvä pelisysteemi ja hyvä valmentaja, jotka tietenkin auttavat tällaisen vireen saamiseen. Toivottavasti jatkuu kauden loppuun samalla tavalla. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on se, että voitetaan joukkueena pelejä.

Raitanen debytoi Korisliigassa syksyllä 2020 sitten, jolloin hän solmi yksivuotisen sopimuksen Lapuan Kobrien kanssa. Tuolloin Raitasen sopeutumista Korisliigaan häiritsi alkukauden nilkkavamma, jonka jälkeen koronapandemia typisti kevätkauden 2021.

Nyt, vuoden vanhempana toisen kauden liigapelaajana Raitanen tuntee Korisliigan ja sen pelaajat ja pystyy pelaamaan suuremmalla itsevarmuudella.

- Hännän ja kärjen ero on iso niin kuin kuuluukin, mutta puolentoista kauden otannalla voin sanoa, että Korisliiga on tosi hyvä sarja, jossa saa paahtaa tosissaan. Mikäs tässä pelatessa, kun on nyt jo aika pitkään saanut ilman isompia loukkaantumisia mennä.

San Francisco toi kypsyyttä

Heittäjälegenda Jari Raitasen poika Remu sai koripallo-oppinsa ToPossa, missä hän pelasi samassa juniori-ikäluokassa, ’97 syntyneissä, kahden muun nuoren kaartin Susijengi-pelaajan, Henri Kantosen ja Lassi Nikkarisen kanssa.

Suurempi suomalainen koripalloyleisö sai väläyksen Raitasesta kesällä 2016, jolloin Suomi isännöi 20-vuotiaiden miesten EM-kisoja Helsingissä. Tuon jälkeen Raitanen suuntasi Atlantin taakse ja vietti neljä kautta San Franciscon yliopiston joukkueessa.

Kaikkiaan Raitanen ehti pelata San Franciscossa 130 NCAA-ottelua 14,5 minuutin, 4,1 pisteen ja 2,8 levypallon urakeskiarvoin. Ennen kaikkea Raitanen kertoo kypsyneensä NCAA-vuosinaan ihmisenä ja koripalloilijana.

- Stipendipelaajana mua arvioitiin koko nelivuotiskauden ajan tietyillä standardeilla, ja jos joskus tulikin yksittäiset harjoitukset, joissa toteutukseni oli vähän löysempää tai annoin muutaman heikomman syötön, sain heti palautteen ja penkityksen, Remu kuvailee.

- Sanoisin oppineeni San Franciscossa ennen kaikkea asennetta ja koripallokulttuuria, täsmällisen duunin tekemistä. Mä en ole muutenkaan ollut koskaan se pelaaja, joka tulisi treeneihin ottamaan löysin rantein, mutta NCAA:ssa opin päivittäisen työnteon ja asenteen merkityksen, jonka olen tahtonut ottaa mukaan Korisliigaan ja ammattilaisuralleni.

Vaikka Raitanen tekee paraikaa selvää jälkeä Korisliigassa ja odottaa jalometallin kiilto silmissään pudotuspelejä KTP-Basketin kanssa, hänellä on myös tähtäimessään kansainvälisille ammattilaiskentille siirtyminen.

- Viime kesänä kysyntää oli jonkin verran, mutta ei niin houkuttelevia tarjouksia, että olisin tahtonut Suomesta lähteä, hän kertoo.

- Vähän ennen kauden alkua tuli vielä yksi mielenkiintoinen viime hetken tarjous, mutta ulkomaanoptio KTP:n kanssa oli umpeutunut ja mun fokukseni oli muutenkin täysillä jo KTP:ssa. Nyt vedetään täysillä Kotkassa kausi loppuun asti ja katsellaan vasta sitten tulevaisuudennäkymiä.

Isossa päässä taistelua pelipaikoista

Susijengi-debyyttinsä Raitanen teki koronakesän 2020 kahdessa Viro-maaottelussa. Jo ensimmäisessä A-maaottelussaan Raitanen naulasi häkkiin veret seisauttavat debyyttipisteet, 15.

Maajoukkuekesän 2021 aikana Raitaselle merkittiin peräti seitsemän A-maaottelua: ensiksi tuplamaaottelu olympialaisiin valmistautunutta Tshekkiä vastaan, sitten kolme ottelua Okinawan turnauksessa ja lopuksi Urhea-hallin avajaiset, joissa kohdattiin Tanska kahdesti.

Raitasen pelivalmiudesta kertoo sekin, että helmikuun 2022 MM-karsintaotteluun nimetyistä susipelaajista hänellä on kuudenneksi korkein A-maaottelun pistekeskiarvo (8,4).

- Mulla on pitkä junnumaajoukkueura takana ja senkin perusteella mulla on selkeä käsitys susikonseptista ja selvä rooli joukkueessa. Kun kentälle menee, tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii ja mitä on tehtävä, Remu arvioi.

Remu oli nimetty jo marraskuun 2021 MM-karsintaryhmään, mutta loukkaantuminen piti häntä sivussa tositoimista. Susijengi operoi marraskuussa varsin vajaalla ryhmällä, silloin tuolloin sivussa olivat isosta päästä Raitasen lisäksi Murphyn veljekset Erik ja Alex, viime vuosien korinaluspuolustuksen lukko Alexander Madsen sekä Kroatia-kotiottelusta myös sairastunut Juho Nenonen.

- Ei ollut kiva katsoa sivusta sellaisia matseja, joissa tietää, että olisi voinut olla avuksi. Ruotsi-pelissä oli tosi nihkeää, mutta onneksi kotimatsia Kroatiaa vastaan klaarattiin, Remu miettii viime marraskuuta.

Raitanen ei ole vielä saanut komentoa arvokisakarsintaotteluun Susijengin kanssa. Tällä viikolla hän kuitenkin kilpailee yhdeksäntoista muun pelaajan kanssa paikasta tuplamaaotteluun Sloveniaa vastaan.

- Menen joka treeneihin paikalle taistelemaan ja treenaamaan kovalla energialla ja oon aina valmis tuomaan jengiin sitä, mitä vaaditaan. Edetään treeni kerrallaan ja jos kutsu kokoonpanoon tulee, niin olen valmis.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 25.2. klo 18.30 alkaen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen Slovenian Koperissa maanantaina 28.2.

Lipunmyynti Susijengin ja Slovenian otteluun täällä.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia