Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

12.6.2017 Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

 

 

Petteri Koponen pelasi haastavan debyyttikauden FC Barcelonassa ja palasi tovi sitten koti-Suomeen kesän viettoon. Koponen tapasi median edustajia tulevalla EM-kisanäyttämön Hartwall Arenan Niemi Centerissä ja muistutti, kuinka hienoa aikaa suomalainen koripalloperhe juuri tällä hetkellä elää.

 

EM-kotikisat elo–syyskuussa. Millaisia ajatuksia?

– Ihan magee fiilis. Odotan jo sitä, että pääsee jätkien kanssa treenaamaan ja valmistautumaan. Toivottavasti Suomeenkin saadaan vähän aurinkoa ja pääsee nauttimaan Suomen kesästä.

– Pikkuhiljaa jätkät palaavat Suomeen ja pääsemme treenaamaan. Nyt on pari viikkoa open gymiä ja heinäkuun puolessa välissä aletaan virallisesti valmistautumaan kohti kisoja.

 

Susijengin taival on kulkenut pitkän matkan B-divisioonasta EM-kotikisoihin. Millaisin silmin katsot jo kuljettua matkaa?

– Kyllä sitä aina välillä pysähtyy ja miettii kuinka pitkä matka ollaan tultu. Se on pienistä jutuista kiinni. Pari juttua eri lailla ja me emme olisi tässä tilanteessa. Suomalainen koripallo elää tällä hetkellä hienoa aikaa.

– Sitä olen sanonut nuorille, että koittakaa nauttia tästä, koska tämä ei ole ollut aina tällaista. Muistan kun tulin itse (maajoukkueeseen). Oli Luxemburgia ja kävimme pienissä saleissa pelaamassa. Vantaalla oli alle tuhat ihmistä katsomassa pelejä. Sitä on ehkä uuden sukupolven vaikea ymmärtää, että tämä ei ole aina ollut tällaista kuin nyt.

– Tämä on hienoa aikaa ja tästä pitää nauttia. Tämä voisi olla se standardi, mikä suomikoriksella pitää olla nyt ja tulevaisuudessa. Voisi sanoa, että on hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä.

 

Susijengi on kuluvana kesänä laaja lauma, josta löytyy nuorta lupausta ja kokeneempaa pelaajaa. Millaisia ajatuksia joukkue herättää?

– On hieno juttu, että löytyy molempia. Teemu (Rannikko) osoitti tällä kaudella kuinka kova pelaaja hän on edelleen. Toivon, että hän tulisi leiritykseen. Hän olisi meille iso lisä joukkueeseen kentällä ja sen ulkopuolella. Minulla on ollut kunnia saada pelata Teemun kanssa monta vuotta yhdessä. Olisihan se hienoa Teemullekin, että voisi laittaa maajoukkuetossut naulaan kotikisojen jälkeen.

– Tottakai Lauri (Markkanen) on tulevaisuuden timantti ja meillä on paljon muitakin hyviä pelaajia. Lauri tulee olemaan suomalaisen koripallon lippulaiva seuraavat 10–20 vuotta. Kaikkiaan hieno joukkue tulossa. Toivottavasti kaikki pysyvät terveenä ja pääsemme täydessä iskussa valmistautumaan ja pelaamaan hyvät kisat.

 

Susijengissä on enää 5 sinua vanhempaa pelaajaa. Miten koet uuden roolin?

– Ei varmaan tarvitse enää kerätä palloja tai kantaa kasseja. Muistan kun minulla oli lähemmäs sata maaottelua ja kantelin edelleen laukkuja ja keräilin palloja. Sanoin: miten tämä voi olla mahdollista? Yritin ajaa uutta sääntöä sisään, että nämä hommat menisivät pelien tai vuosien perusteella. Ei mennyt läpi, vaan kyllä se meni aina ikävuosien perusteella.

– Katsotaan millaisia pelaajia tulee jatkossa. Voi olla, että Laurikin kantaa vähän aikaa niitä palloja ja kerää juomapulloja. Ei se kyllä omaa tekemistä muuta. Koitan tehdä asiat samalla tavalla kuin ennenkin ja auttaa nuoria, jos heillä on jotain kysyttävää. Yritän olla oma itseni ja pelata samalla tavalla kuin ennenkin.

 

Numero 6 jäädytettiin Suomen koripallomaajoukkueen faneille maajoukkuetoiminnassa, mikä on maajoukkuetasolla ainutlaatuista. Minkälainen merkitys tällä on pelaajalle?

– Fanit ovat olleet iso osa tätä matkaa. He olivat iso tuki EM- ja MM-kisoissa. Kaikki muistavat vielä Bilbaon. Edelleen puhutaan, että se oli makein reissu ikinä. Espanjassa ihmisiä tuli sanomaan, että he muistavat kaikki suomalaiset Bilbaosta.

– (Numeron jäädytys) on iso kunnianosoitus faneille. Ilman heitä emme olisi menestyneet näin hyvin. Se on ihan ansaittu juttu.

 

 

 
9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

12.12.2015 18:08 Haastattelu

Shawn Huff: ”EM-isännyys on suuri tunnustus koko suomalaiselle koripalloperheelle”

Susijengin kapteenin nauhan Hanno Möttölältä perinyt Ludwigsburgin laituri Shawn Huff, 31, pitää FIBA Europen päätöstä antaa EM-kisojen alkulohkoisännyys Suomelle suurena tunnustuksena koko suomalaiselle koripalloperheelle. Huff arvioi vuoden 2017 EM-kisoja osana Susijengin tuhkimotarinan luontaista jatkumoa.

12.9.2015 Haastattelu

Erik Murphy: ”Sunnuntain ottelu on meille kova mittari”

Susijengi siirtyi Montpellieristä alkulohkon jälkeen Lilleen, jossa pudotuspelivaiheen ensimmäisellä kierroksella vastaan asettuu sunnuntaina tappiottomana alkulohkon läpi liidellyt Serbia. Susijengin Erik Murphy sekä Shawn Huff odottavat ottelua kovana haasteena.

4.9.2015 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Unelmani käy toteen”

Keväällä Suomen kansalaisuuden saanut Susijengin takamies Jamar Wilson pukee Suomi-paidan lauantaina ensimmäistä kertaa päällensä arvokisoissa, kun Suomea isännöi EM-kisojen avausottelussa hallitseva Euroopan mestari Ranska.

29.7.2015 12:35 Haastattelu

Suomeen tulevan Ranskan tähti: ”Meillä on paras maajoukkue koskaan”

Hallitsevan Euroopan mestari Ranskan tähtipelaaja Tony Parker, 33, kertoo FIBA:n haastattelussa, että tämän kesän ranskalaisjoukkue on maan historian paras joukkue. Parker valittiin EM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP), kun Ranska jylläsi ensimmäiseen Euroopan mestaruuteensa vuoden 2013 kisoissa. Ranska kohtaa Suomen Susijengin lauantaina 1.8. Tampereen Hakametsän Jäähallissa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

21.8.2009 Haastattelu

Teemu Rannikko: "Joukkueen suoritustaso on noussut tasaisesti"

Teemu Rannikolla on takanaan ikimuistoinen maajoukkueviikko. Maanantaina Rannikko loisti kentän hahmona Suomen kukistaessa Ranskan ja torstaina turkulaissyntyinen takamies oli tuttuun tapaan näkyvässä roolissa Suomen hakiessa vierasvoiton Italiasta. Rannikon mukaan kesän 2011 EM-kisat ovat täysin Suomen saavutettavissa, kunhan maajoukkueen kehitys jatkuu tasaisena.

14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

18.1.2018 22:40 EM-kilpailut

”Me yhdessä!” – Susijengi, koripallon EM-kotikisat ja Lauri Markkanen keräsivät tunnustusta Suomen Urheilugaalassa

Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.

Näytä lisää vastaavia