Luukas Vaara: ”Mulla on itsevarma olo kauden jälkeen”

16.6.2023 12:08 Kotikaupungistaan Lahdesta maajoukkueympyröihin tiensä raivannut Luukas Vaara, 23, sai päättyneestä seurajoukkuekaudesta rautaisannoksen kovuutta ja itseluottamusta Saksan Pro A:n Phoenix Hagenin paidasta. Vaikka peliminuutit jäivät Saksassa vähiin, on Vaara, 207 cm, lähtenyt maajoukkuekesään tarkoituksenaan osoittaa potentiaalinsa kansainvälisellä tasolla.

Saksan kausi toi Luukas Vaaralle rautaisannoksen fyysisyyttä. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vaara siirtyi ammattilaiskentille jo kaksi vuotta sitten liittyessään Lassi Tuovin tuolloin valmentamaan SIG Strasbourgin kehitysjoukkueeseen, mutta loukkaantumiset veivät ison miehen jo varhain tuona syksynä sairastuvalle.

Vaaran minimitavoite seurajoukkuekauteen 2022–23 lähdettäessä oli pysyminen pelikuntoisena. Alustavien keskustelujen mukaan Saksan kakkossarjan Pro A:n Phoenix Hagen tarjosi nuorelle suomalaisvahvistukselleen kakkossentterin roolia, mutta lopulta ottelukohtaisia peliminuutteja tarjoutui vain 6,6 ottelua kohden.

- Lyhyesti sanottuna kausi oli tosi opettavainen. Saksassa pelataan todella intensiivistä ja fyysistä koripalloa ja minulta kesti hetken saada juonesta kiinni, mutta sen jälkeen kehityin omasta mielestäni tosi nopeasti, Luukas niputtaa päättynyttä kautta.

- Peliaikaa ja vastuuta olisin omasta mielestäni ansainnut enemmän, mutta monien syiden summana seura peluutti lopulta pelaajia aika konservatiivisesti. Ihan loppukeväällä, kun joukkue saavutti kauden tavoitteensa eli pudotuspelipaikan, minuuttejakin alkoi irtoamaan eri tavalla.

Lajiin ja ammattilaisuuteen liittyviä pikkukremppoja lukuun ottamatta Vaara sai kuitenkin viettää ensimmäisen Saksan kautensa ehjänä. Ammattilaispelaajia vastaan kamppaileminen päivittäisissä harjoituksissa sekä ansaitut peliminuutit kantoivat joka tapauksessa hedelmää.

- Ihan ensimmäisenä Saksasta jäi mieleen sarjan fyysisyys. Jokaiseen tilanteeseen tultiin täysillä ja korin alla pelattiin aina kovaa. Sama meno oli treeneissä. Nyt tarkoitus olisi löytää ensi kaudeksi sellainen paikka ja rooli, että pääsen hyödyntämään opittuja taitoja. Susijengi Rising Stars -leiritys on ensimmäinen etappi matkalla sinne, Vaara jatkaa.

Yleisurheilukentiltä hyvä pohja korikseen

Susijengin Rising Stars -ryhmittymässä on koko joukko pelaajia kirjavista taustoista ja heidän koripalloilijanpolkunsa ovat olleet keskenään varsin erilaiset.

Vaara pelaili vielä lukioikäiseksi asti koripalloa enemmän tai vähemmän huvikseen kotikaupungissaan Lahdessa. Ikäluokkamaajoukkueeseen hän nousi vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja Pussihukissa vietetyn divarikauden jälkeen ovi avautui abiturienttivuodeksi HBA:han, jossa hän vakuutti valmennusjohdon fiksuna ison pään roolipelaajana.

- Mun motivaationi korista kohtaan alkoi kasvaa oikeasti vasta, kun pääsin Lahden lyseon urheilulukioon. Pituuskasvu alkoi kiihtyä samaan aikaan ja olin myös oikeassa paikassa hyvien valmentajien ympäröimä. Mun polkuni oli vähän erilainen kuin muilla, mutta olen saanut kaikkialta tosi hyvää opastusta ja ehkä olen myös osoitus siitä, että koripalloilijaksi pääsee monenlaisia reittejä, Vaara kertailee taustojaan.

Monien muiden Susijengi Rising Stars -ryhmässä esiintyvien nuorten lupausten tavoin Vaara tunnistaa, että maan parhaiden pelaajien joukkoon on tunkua. Korien läheisyydessä isoilta pelaajilta vaaditaan jatkuvasti enemmän nopeutta ja urheilullisuutta. Harjoitellessaan Vaara kertoo pitävänsä nämä kansainvälisen tason vaatimukset jatkuvasti mielessään.

- Saksassa pelatessani huomasin, etten ollut enää välttämättä kentän pisin tai vahvin. Se pakotti adaptoitumaan ja kehittämään omaa peliä dynaamiseksi. Aloin hyödyntämään omaa urheilullisuuttani paremmin perusjutuissa, skriineissä ja rolleissa, sekä puolustuksessa niin pallollisena kuin pallottomanakin. Se on ollut iso oppi päättyneeltä kaudelta, jota aion kehittää entisestään tulevaisuudessakin, Vaara luettelee.

Vaaralla on hallussaan myös nykykoripallon yksi tärkeimmistä ominaisuuksista – raudan yläpuolella pelaaminen.

- Mulla on yleisurheilutausta ja siellä erityisesti korkeushyppy oli mun lajini. Se on muovannut liikkumistani ja tekemistäni. Koriksessa musta on ollut aina hauskempaa olla nopea ja juosta donkkiin kuin painia ja työntää korin alla. Ja kun tilannekovuutta vaaditaan, sitä löytyy etenkin tuon viime kauden jälkeen, Vaara jatkaa.

- Tarkoitus on pitää tämä paketti hyvin kasassa ja vähitellen kehittää lisää työkaluja tälle pelipaikalle. Lähitulevaisuuden isoimpia kehityskohteita ovat heittotaito ja pallonkäsittely.

Intti kunnialla loppuun ja minuutteja maajoukkuepaidassa

Kesken Pro A:n runkosarjan haasteiden Vaara piipahti päivän verran Suomessa ilmoittautumassa Santahaminan urheilukouluun muiden alokkaiden kanssa. Varusmiespalveluksen ensimmäinen kuukausi sujui Vaaralta kuitenkin etänä.

- Kävin Santahaminassa ilmoittautumassa 17. huhtikuuta, palasin vielä samana päivänä Hageniin ja 15. toukokuuta, kun kauden päätyttyä hyppäsin muiden mukaan suoraan taisteluharjoituksiin, hän naurahtaa.

- Intti on ollut tähän asti hauska kokemus, mutta myös fyysisesti rankka, koska en ole saanut kunnolla lepoa kauden jälkeen. Siitä syystä otin esimerkiksi ensimmäisen Rising Stars -treeniviikon vielä vähän kevyemmin. Tavoite on kuitenkin nyt käydä armeija kunnialla läpi ja saada kroppa hiljalleen pelikuntoon.

Muiden nuorten pelaajien tavoin Vaara pitää alkanutta maajoukkuekesää sekä itseisarvona että näyteikkunana. Vähille peliminuuteille jääminen seurajoukkuekauden aikana kasvatti Luukaksen nälkää ja sytytti halun osoittaa, mihin hänestä on.

- Voi olla, että mun on keksimääräistä helpompaa lähteä maajoukkuekesään, kun viime kauden tilastojen perusteella moni ei välttämättä odota minulta hirveästi mitään. Se kelpaa minulle, saan treenata ja pelata ilman paineita, Vaara naurahtaa.

- Mulla on kuitenkin itsevarma olo kauden jälkeen. Mulla on hirveä näytönhalu ja päätin ihan alusta asti, että menen treeneissä samalla pelikovuudella kuin Saksassa. Mun aikataulussa universiadeihin pääseminen on kesän ykkösjuttu, ja Susijengiin tahdon ehdottomasti mukaan sen jälkeen, jos kutsu käy.

Luukas Vaara ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron.

Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

7.8.2023 10:18 Susijengi

Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

1.8.2023 10:50 Susijengi

Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

31.7.2023 14:50 Susijengi

Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

28.7.2023 11:51 Susijengi

Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

27.7.2023 12:23 Susijengi

Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

26.7.2023 13:25 Susijengi

Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

Näytä lisää vastaavia