Aatu Kivimäki: ”Bundesliiga-paikka on iso mahdollisuus”

12.6.2023 11:28 Aatu Kivimäen, 26, ura on ollut viimeiset kolme vuotta vahvassa nousukiidossa. Kevään 2021 Suomen mestaruutta seurasi aloittavan pelinrakentajan paikka Saksan Pro A:n kärkijoukkue Tübingenissa ja keväällä 2023 nousu Saksan Bundesliigaan. Susijengi Rising Stars -leiritykseen Kivimäki saapuu kokemuksen ja itsevarmuuden siivittämänä.

Aatu Kivimäki debytoi Susijengissä marraskuussa 2022. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Tigers Tübingenin nousu Saksan toiseksi korkeimmalta tasolta Bundesliigaan on tapahtunut ennen aikojaan.

Jo pitkään Saksassa viihtynyt kouvolalaislähtöinen Daniel Jansson otti joukkueen valmennettavakseen huhtikuussa 2020. Vaikka budjetti oli Pro A:n pienimpiä ja Tigers täydellisessä uudelleenrakennusvaiheessa, jo Janssonin toisella kaudella joukkue sijoittui Aatu Kivimäki pelinrakentajanaan Pro A:n runkosarjan toiseksi ja ylsi Bundesliigaan oikeuttavalle toiselle sijalle kauden päätteeksi.

Seuran taustat eivät kuitenkaan vielä olleet tuolloin Bundesliiga-kelpoiset, joten Tigersin tehtäväksi jäi toistaa sama temppu kaudella 2022-23. Jälleen kerran Kivimäen ja Janssonin joukkue ylsi Pro A:n runkosarjan toiseksi, jälleen kerran se varmisti Bundesliiga-kelpoisuutensa etenemällä finaaleihin ja jo toisena perättäisenä vuonna Pro A:n mestaruus jäi harmillisen pienin marginaalein saavuttamatta.

- Totta kai hyvä fiilis noususta Bundesliigaan. Tietysti finaalitappio jäi harmittamaan. Vaikka liiganousun suhteen sillä ei ollut niin merkitystä, totta kai jokainen kilpailullinen pelaaja tahtoo voittaa kauden viimeisen ottelun, Kivimäki arvioi kautta.

- Kauteen lähtiessä yritettiin pitää aika matalaa profiilia Bundesliiga-haun kanssa. Pyrittiin olemaan ajattelematta liian pitkälle, tahdottiin mennä peli kerrallaan ja voittaa aina seuraava ottelu. En oikeastaan ajatellut Bundesliigaan nousemista ennen kuin kolmas semifinaali ratkesi.

Pelinrakentajan tontti on koripallossa se kaikkein haastavin eikä Aatu Kivimäki epäröinyt hetkeäkään ottaessaan paikkansa Tigersin aloittavana pelinrakentajana syksyllä 2021. Kahden Pro A -kauden aikana ”Kivimagic” on hurmannut tübingenilaisyleisön kirjauttamalla keskiarvoikseen 9,7 pistettä, 4,7 syöttöä, 1,7 levypalloa ja 1,1 riistoa ottelua kohden.

Hyvin tehty työ palkitaan jo ennen viime kautta solmitun optiosopimuksen muodossa: Kivimäki kuuluu niihin runkopelaajiin, joiden kanssa Tigersillä on sopimus Bundesliiga-kaudesta 2023-24.

- Bundesliiga-paikka on iso mahdollisuus ja kehityksen paikka. Hieno päästä pelaamaan sitä sarjaa yhdessä näiden tuttujen jätkien kanssa, Kivimäki kiittelee.

Suomen mestaruus toi henkistä valmiutta

”Mee ohi, mee ohi!”

Suomalainen koripalloyleisö on tietenkin tuntenut Kivimäen jo hyvän aikaa, mutta ensiesiintymisensä suuremmalle urheiluväelle hän teki Korisliiga-kevään 2021 ratkaisevassa välieräottelussa Helsinki Seagullsia vastaan.

Pelikellossa oli enää muutama sekunti jäljellä, kun Kivimäki sai pallon hyökkäysalueella ja kuuli Teemu Rannikon käskevän äänen vaihtopenkiltä. Kivimäki ajoi Seagullsin ison kaluston ohi korille, pujotti kakkosen sisään ja antoi Vilppaalle menolipun Korisliigan finaaleihin, joissa Vilpas lopulta peittosi Karhu Basketin.

- Koriksessa henkinen puoli on tosi tärkeä. Teemu huusi mulle, että mee ohi ja mä menin ja pistin pallon koriin. Päästiin finaaliin ja voitettiin mestaruus, mikä oli varmaan paras fiilis mun korisuralla ja ehdottomasti sellainen asia, minkä haluaa saavuttaa tulevaisuudessakin, Kivimäki kertaa.

- Aika paljon koriksessa kyse on toistojen määrästä, ensin treeneissä ja sitten peleissä. Mitä kovemmat panokset peleissä, pitää vaan pystyä tekemään ne toistot koko ajan huolellisemmin ja itsevarmemmin. Mutta sama peli se on silti.

Kivimäki ei ollut todellisuudessa edes ehtinyt ajatella realistisesti ammattilaisuraa Suomen kenttien ulkopuolella, kun hänen juniorimaajoukkueaikojensa valmentaja Daniel Jansson laittoi Vilppaan mestaruuden jälkeen viestiä, että pitäisikö soitella. Tübingenissa vietetyn kaksivuotisensa jälkeen Kivimäki on edelleen sama ”Laatu-Aatu” kuin aikaisemmin.

- Varmaan suurin yksittäinen Saksassa matkaan tarttunut asia on pelikovuus. Toinen taas se, että vaikka olisi huonompi päivä, omat jutut on pystyttävä silti tekemään ilman mitään tekosyitä. Vietän kentän ulkopuolella entistä kurinalaisempaa elämää, jotta olisin valmis jokaiseen peliin ja treeniin, hän luonnehtii.

Kuten kenellä tahansa menestyvällä pelaajalla, myös Kivimäen matka Suomen mestariksi ja ammattilaiseksi on ollut yhdistelmä kovaa työtä, riman kohottamista, kykyä tunnistaa omat kehityskohteet ja työstää niitä, sekä oikeita ihmisiä ympärillä. Kollegiaalinen suhde Daniel Janssoniin on ollut pitkä ja antoisa, kun taas Salon Vilppaan vuosina esimerkiksi mahdollisuus oppia Teemu Rannikolta kehitti paljon.

- Vilppaan treeneissä pelattiin aina aloitusviisikon ja penkin välisiä otteluita ja mun tehtävähän oli pelata Teemua vastaan aina, Aatu naurahtaa.

- Sen kolmen vuoden aikana tarttui useita pieniä juttuja matkaan aina palloskriinipelaamisesta siihen, millä teholla treenit kannattaa vetää, että pelissä olisi helpompaa. Teemun kanssa kiitollista oli sekin, että häneltä tuli yhtä lailla tiukka palaute ja vuolaat kiitokset. Mun mielestäni se on reilu ja toimiva johtajuustyyli.

Silmissä siintää Susijengi

Kivimäellä on takanaan pitkä juniorimaajoukkueura, joka käsittää 64 juniorimaaottelua vuosina 1996–98 syntyneiden ikäluokassa.

Intohimoisesta koripallokaupungista Karkkilasta ponnistava Kivimäki on ollut juniorivuosista asti taitava, tunnustettu ja arvostettu pelinrakentaja ja korintekijä, mutta omassa ikäluokassaan hänestä ei ole aina puhuttu kansainvälisen tason kärkiprospektina. Viimeksi kuluneet kolme kautta kuitenkin osoittavat, että määrätietoinen työnteko palkitaan.

- Ehkä olennaisinta on ollut se, että mä oikeasti tykkään pelata koripalloa. Rakastan korista ja musta on kivaa treenata. Kunhan nauttii tekemisestä ja koittaa aina parhaansa ja keskittyy tekemään koko ajan vähän paremmin, siitä seuraa hyviä asioita, hän arvioi uransa viimeisimpiä käänteitä.

Kivimäki sai kutsun Susijengin rinkiin ensimmäisen kerran jo kesällä 2021, mutta tuo kesä sujui hänen osaltaan toipilaana. Kauan odotetut ensimmäiset miesten maaottelut Kivimäki pelasi lopulta marraskuun 2022 ja helmikuun 2023 MM-karsintaikkunoissa.

Viikko sitten alkaneeseen Susijengi Rising Stars -leiritykseen Kivimäki on ilmoittautunut yhtenä sen kokeneimmista pelaajista. Jos Kivimäeltä kysytään, hänen vuotensa Susijengissä ovat vasta alkamassa.

- Pari kesää meni loukkaantumisten takia sivu suun, joten sitä suuremmalla motivaatiolla olen nyt mukana Susijengissä. Aion antaa tässä Rising Stars -leirityksessä kaikkeni ja sen perusteella katsotaan, mihin omat rahkeet tänä kesänä riittävät, Aatu miettii.

- Lähitulevaisuudessa pyrkimykseni on varmistaa paikkani arvokisakarsintaikkunoissa ja päätavoite on pelata itseni arvokisakokoonpanoon lähivuosina. EM- tai MM-kisat olisi huikea kokemus ja niihin tähdätään.

Aatu Kivimäki ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

Näytä lisää vastaavia