Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

25.8.2011 Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

Teemu Rannikko roihahti ilmiliekkeihin toisella puoilajalla Coimbran myöhäisillassa.

Rannikon aisaparina tahtipuikkoa oli heiluttamassa Petteri Koponen.

Suomi heitti passiivisuuden sivuun toisella puoliajalla ja hyökkäsi palloa kohti. Kuvassa Tuukka Kotin tyylinäyte.

Shawn Huff kuului Suomen onnistujiin.

Henrik Dettmannin (alhaalla, keskellä) suojatit ovat selviytyneet kuluneesta kesästä pelikkä voitoilla.

Seuraavaksi Suomi lentää testaamaan itseään EM-kisoihin, joissa avausvastustaja on Kroatia (5.8.). Kuvat: Ville Vuorinen.

Suomi kävi Portugalin myöhäisillassa jo sillassa, muttei taipunut. Pahimmillaan inivalkoiset olivat 18 pisteen tappioasemassa. Joukkueen pelastukseksi nousivat toisella puoliajalla tiivistynyt joukkuepuolustus sekä tähtitakamiesten Petteri Koposen ja Teemu Rannikon erinomaiset heittopelit.

Koponen tälläsi lopulta portugalilaisten edestä 26 pistettä, jonka lisäksi liukasliikkeinen Italian-ammattilainen jakeli peräti yhdeksän koriin johtanutta syöttöä. Rannikko puolestaan heitti kaikki 21 pistettään ottelun toisella puoliskolla.

Koposen ja Rannikon on tänä kesänä nähty parketilla yhtä aikaa harvanlaisesti. Portugalia vastaan yhteinen sävel löytyi ja kotijoukkue sai kärsiä.

- Teemun kanssa on helppo pelata, kun kentällä on toinen pelaaja, joka luo tilanteita ja voi ottaa pelin haltuunsa. Siitä tulee sellainen turvallinen fiilis, kuvaili Koponen ottelun jälkeen.

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann myhäili tyytyväisyyttään luottotakamiestensä yhtäaikaisesta onnistumisesta.

- Olen iloinen, että molemmat ottivat vaikeilla hetkillä sen vastuun, joka heidän kuuluu ottaa. Toinen puoliaika oli hyvä ”bench-markkaus” sille, miten he voivat tulla mukaan peliin.

Koposen ja Rannikon kädet kävivät portugalilaisten kannalta murhaavan tarkasti. Kaksikko pisti toisen puoliajan kolmosensa sisään tarkkuudella 7/10.

- Erityisesti Koponen pääsi yllättämään 26 pisteellään. Hän teki edellisessä pelissä meitä vastaan vain muutaman korin, pudisteli päätään Portugalin takamies Filipe da Silva.

”Hieno välietappi”

EM-karsinnat, valmistavat ottelut ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailut mukaan lukien Suomen tili on tältä kesältä puhdas 10-0. ”Susijengi” tiedostaa, että ensi viikolla EM-koreilla vastus kovenee ja Suomen on petrattava peliään entisestään.

- Jos suomalainen palloilujoukkue pystyy lyömään pöytään 10-0-rekordin maailmanlaajuisesti harrastetussa lajissa, on se kunnioitettava saavutus. Tämä on kuitenkin vasta välietappi, Dettmann kuvasi.

Portugali-ottelu itsessään osoitti, että muikeasta voittosuhteesta huolimatta parannettavaa löytyy.

- Emme ole tänä kesänä vielä onnistuneet pelaamaan täyttä 40-minuuttista sillä tasolla, mihin pystymme. Olemme nähneet välähdyksiä hyvästä hyökkäyksestä ja hyvästä puolustuksesta, mutta joukkoon mahtuu synkkiä hetkiä. Onneksi karsinnat menivät niin kuin pitikin ja pääsemme EM-kisoissa toivottavasti näyttämään mihin pystymme, kaavaili Rannikko.

Usko säilyi

Melkein puoliltaöin Suomen aikaa keskiviikkoiltana käynnistynyt Portugali-ottelu tarjoili kaikki Rannikon mainitsemat elementit; välähdyksiä loistavasta puolustus- ja hyökkäyspelaamisesta, mutta myös synkän – todella synkän – hetken.

Pelattuaan ottelun avausminuutit terävästi, toisella neljänneksellä suomalaissilmiin heiteltiin unihiekkaa. Puolustuksesta puuttui intensiteetti ja hyökkäyksestä keskittymisen tuoma rauhallisuus. Uneliaan Suomen torkahduksista Joao Santos roihautti kuumaveriset portugalilaiset liekkeihin. Portugali repäisi tasatilanteesta 24-24 Suomen uinuessa käsittämättömästi vajaan neljän minuutin jakson aikana 45-27-johtoon (21-3).

Puoliaikaan mennessä Suomi oli kerännyt yhdeksän menetystä, jonka lisäksi edellisessä ottelussa Unkaria vastaan löytynyt kaukoheitto loisti poissaolollaan. Suomen kolmen pisteen heitot kirjattiin 2/14. Tilanne ei ollut ruusuinen, kun tiedossa oli se, että Suomi voi hävitä ottelun 12 pisteellä varmistaakseen karsintojen ykkössijan.

Toiselle puoliajalle tuli piristynyt Suomi päävalmentaja Henrik Dettmannin ”hiustenkuivaajapuhuttelun” jälkeen.

- Vähän puhuttiin puoliajalla, kuittasi Dettmann pukukoppikeskustelut.

Ainakin Rannikkoon puoliajalla käydyt ”puhumiset” vaikuttivat.

- Pakko oli toisella puoliajalla kokeilla omaa heittoa, kun tulin kentälle. Tuli pari hyvää onnistumista ja itseluottamus nousi. Sitten saimme stoppeja aikaiseksi puolustuksessa, Rannikko kertasi kenttätapahtumia.

Suomi sai toiseen puoliaikaan loistavan lähdön, kun Shawn Huff pisti portugalilaisten epäurheilijamaisen virheen jälkeen kaksi vapaaheittoa pohjaan ja Koponen nosti alta Suomelle kaksi pistettä. Hetkeä myöhemmin Huff onnistui vielä kolmosviivan takaa. Sen jälkeen Rannikko otti pelin haltuunsa säkittämällä loppujakson aikana 13 pistettä hilaten Suomen suosta kuiville.

Vaikka ero kävi pahimmillaan 18 pisteessä, ei susipaitojen usko voittoon horjunut.

- Oli koko ajan sellainen olo, ettemme voi pelata niin huonosti koko peliä kuin pelasimme ensimmäisellä puoliskolla. Puolustusasenteemme muuttui ja alettiin myös pistämään palloa koriin, Koponen arvioi.

- Tilanne oli vaikea, mutta me halusimme tätä voittoa, emmekä luovuttaneet. Usko omaan systeemiin säilyi, teimme töitä ja se tuotti tulosta, iloitsi maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä.

Koponen-Rannikko-tandemin ohella Suomen onnistujiin kuuluivat joka paikkaan jälleen kerran ehtinyt Kimmo Muurinen (10/8) ja Huff (10/5).

Alytus – here we come!

Torstaina Suomi matkustaa Portugalista takaisin kotimaan kamaralle. Parin lepopäivän jälkeen edessä on tiukka rupeama.

EM-kisat käynnistyvät ensi keskiviikkona (31.8.) Suomen osalta myöhäisottelulla (klo 21) Kroatiaa vastaan. Luvassa on viisi ottelua kuudessa päivässä, kun Suomi ottaa seuraavina päivinä mittaa Kreikasta (1.9.), Bosnia-Hertsegovinasta (3.9.), Makedoniasta (4.9.) ja Montenegrosta (5.9.).

Suomen alkulohko C pelataan Alytuksen kaupungissa. Alkulohkojen kolme parasta selviytyy jatkosarjavaiheeseen, jolloin koko sirkus siirtyy Vilnaan. EM-kisat päättyvät Kaunasissa pelattaviin loppu- ja pronssiotteluihin 18.9.

Portugali – Suomi 78 – 86 (21-17, 24-13, 16-28, 17-28), miesten EM-karsintaa, Coimbra (POR) 24.8.

Suomi: Mikko Koivisto 2/0, Antti Nikkilä 0/0, Kimmo Muurinen 10/8, Shawn Huff 10/5, Gerald Lee Jr 0/2, Tuukka Kotti 2/1/3 riistoa, Petteri Koponen 26/3/9 syöttöä, Hanno Möttölä 5/0, Petri Virtanen -, Teemu Rannikko 21/5/4 syöttöä, Vesa Mäkäläinen 2/0, Sasu Salin 8/0.

Suomi (4-0) voitti EM-karsinnan, Portugali (2-2) oli toinen ja Unkari (0-4) neljäs. Suomi sekä Portugali selviytyivät EM-lopputurnaukseen, joka pelataan Liettuassa 31.7.-18.9.2011.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

15.8.2011 Maaottelu

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.