Kohtaamisia-hanke vahventamaan lajikulttuuria

10.10.2016 Tällä viikolla alkaa Koripallomuseon huipputärkeä "Kohtaamisia"-hanke, jossa Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vahvennetaan pahimmassa drop out-iässä olevien lasten/nuorten laji-/seuratietoutta ja -juuria.

Toisin sanoen: Kulttuuria vahventaen uskotaan vaikutettavan vähentävästi liikuntaharrastusten lopettamisiin. Samalla halutaan entisiä mukanaolleita toimijoita nostaa esiin ja linkittää heitä nykyjunioreihin ja -seuraan.

Yksittäisiä kohtaamisia eri ikäpolvien välillä järjestetään pian starttaavan valtakunnallisen kiertonäyttelymme mukana ympäri Suomea. Tiiviimmässä 5-vaiheisessa pilottikokeilussa ovat mukana kolme seuraa eri alueilta: Kouvot (Kouvola), HNMKY (Helsinki) ja TuNMKY (Turku). Kohderyhmänä ovat C-juniorit.

Hankkeessa tutkitaan lasten/nuorten sitoutumista omaan seuraan ja lajiin, sekä sitoutumisen muutosta vuoden vaikutusjaksolla. Seuran eri ikäpolvien kohtaamiset luovat siltaa ja ymmärrystä toinen toistaan kohtaan, molempiin suuntiin. Näin museo pääsee mielenkiintoisella tavalla vaikuttamaan yhteiskunnallisesti tärkeään kysymykseen lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lopettamisesta. Mukana on myös yhdellä kerralla urheilupsykologi, jonka kanssa nuoret pelaajat pohtivat motivaatio ja tavoite-kysymyksiä ylipäänsä elämässä.

"Meillä museoilla on kulttuuri-instituutioina valtava potentiaali hyödyntämättä, jos pysyttäydymme vain kokoelmakeskustelussa. Haluan Koripallomuseon profiloituvan kevyen organisaation museona erityisesti kokeilemaan uudenlaisia vaikuttavuuden muotoja. Oma taustani yli parinkymmenen vuoden valmentajakokemuksella on synnyttänyt luonnollista kiinnostusta pohtia, voiko museo auttaa omalta osaltaan lajia ja harrastajia. Tällainen hanke, jossa Koripallomuseo pääsee museotoimijana ja omilla vahvuuksillaan vaikuttamaan lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen jatkumiseen, tulee olemaan tärkeää työtä ja toivottavasti myös hyvää pr:ää museoita kohtaan.", kertoo Suomen Koripallomuseon johtaja Jari Toivonen.

Hankkeen mukana pyritään myös nostamaan esiin kysymystä erilaisista harrrastusmahdollisuuksista seuroissa, sillä on aivan olennaista tarjota monenlaisista lähtökohdista mukaan haluaville lapsille juuri heidän kaipaamiaan palveluja. Keskiviikkona 12.10. onkin Koripallomuseon Malmin näyttelyssä aiheesta avoin seuratapahtuma, joka myös välitetään Facebookin kautta Livenä klo 18 alkaen.
 

Lisätietoja:
Jari Toivonen
museonjohtaja
Suomen Koripallomuseo
040 5708078
jari.toivonen@kotka.fi
 
5.9.2016 Pohjoinen alue

Koripallomuseo aloittaa valtakunnallisen esine-, valokuva- ja liikkuvakuvakeruun

Suomen Koripallomuseo aloittaa valtakunnallisen esinekeruun Opetus- ja kulttuuriministeriön hanketuella tarkoituksena tallentaa kokoelmiin suomalaista koripallokulttuuriperintöä tulevia sukupolviakin ajatellen. Koripallon alkuvuosikymmenten ja erityisesti menestysvuosikymmenen 1960-luvun esineluovuttajat ja muistotiedon omaavat alkavat kadota. Samalla katoaa merkittävä määrä esineistöä ja esineistöön/valokuviin liittyvää metadataa. Tämän kulttuuriperinnön tallentaminen on nyt ajankohtaista ja tärkeää.

18.8.2016 Pohjoinen alue

Koripallomuseo avautuu Helsinkiin ti 23.8.

Suomen Koripallomuseo avaa näyttelyn Helsinkiin, Malmille, tiistaina 23.8. kello 10.00. Näyttelyssä esitellään suomalaisen koripalloilun Hall of Fame, maajoukkueiden historiaa, fanikulttuuria ja kolme vuosittain vaihtuvaa pääkaupunkilaisseuraa. Ensimmäisenä kautena kolme seuraa ovat: HNMKY, Honka ja MaSu.

1.7.2016 Pohjoinen alue

Koripallomuseolle merkittävä lajikulttuuria vahvistava hanketuki OKM:lta

Suomen Koripallomuseo on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöstä tuen hakemalleen hankkeelle, jonka avulla on tarkoitus mm. pyrkiä vaikuttamaan drop out-ilmiön vähentymiseen seuroissa. Hankkeen on tarkoitus kestää 2016-2017.

26.10.2023 12:20 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton kauden 2023-24 aluesarjojen ilmoittautumiset avattu

Kevätkauden sarjailmoittautumiset alueen sarjoihin on avattu eLSA-sarjanhallintajärjestelmässä. Ilmoittautuminen kevätsarjaan on mahdollista 3.12.2023 asti. Vain kokonaan uudet joukkueet ilmoittautuvat järjestelmän kautta, sarjaa vaihtavat joukkueet ilmoittavat sarjavaihdoksesta sarjan järjestäjälle.

5.6.2023 12:18 Koripalloliitto tiedottaa

Sarjailmoittautumiset koriskaudelle 2023-24 avattu

Kaudella 2023-24 Koripalloliiton sarjanhallinnan käyttöliittymiä on edelleen olemassa kaksi; tilastointia vaativat sarjat hallinnoidaan vanhemmassa FIBA Organizer -sarjanhallintaympäristössä. Kaikki muut sarjat hallinnoidaan jo tutuksi tulleessa eLSA-sarjanhallintajärjestelmässä.

20.10.2022 11:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton kevään aluesarjojen ilmoittautumiset avattu

Kevätkauden sarjailmoittautumiset on avattu eLSA-sarjanhallintajärjestelmässä, joka on käyttöliittymältään sama kuin eSCO-pöytäkirjasovellus. Järjestelmät helpottavat joukkueen yhteyshenkilön kauden aikaista otteluiden hallintaa. Ilmoittautuminen kevätsarjaan on mahdollista 4.12.2022 asti.

13.6.2022 07:56 Koripalloliitto tiedottaa

Joukkueiden ilmoittautumiset sarjakaudelle 2022–23 avattu – uusi sarjanhallintajärjestelmä eLSA

Kaudella 2022–23 Koripalloliiton sarjanhallinnan käyttöliittymiä on olemassa kaksi. Tilastointia vaativat sarjat hallinnoidaan edelleen tutussa FIBA Organizer -sarjanhallintaympäristössä. Kaikki muut sarjat siirtyvät uuteen sarjanhallintajärjestelmään, jonka käyttöliittymä seura-, joukkue- ja erotuomarikäyttäjille näkyy eLSA-nimisenä palveluna.

30.12.2021 13:22 Koripalloliitto tiedottaa

Kilpailujaoksen päätös 30.12.2021 pelaamisesta rajoitusten aikana

Alueelliset viranomiset ovat tehneet tai ovat tekemässä rajoituspäätöksiä, jotka vaikuttavat Suomen Koripalloliiton alaisten sarjojen otteluiden järjestämiseen. Näitä päätöksiä ovat tartuntatautilain 58 g mukaisesti joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävien sisätilojen sekä kuntosalien ja muiden vastaavien sisäliikuntatilojen sulkeminen viranomaisen määräämäksi ajaksi. Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan sekä ammattiurheiluun.

4.11.2021 15:04 Koripalloliitto tiedottaa

Ilmoittautumiset alueiden kevätsarjoihin avattu – läntisellä alueella tarjolla pilottina sekasarja

Koripalloliiton alueiden kevään sarjoihin ilmoittautumiset on nyt avattu FIBA Organizer -sarjanhallinnassa. Kevään sarjailmoittautuminen on mahdollista 1.12.2021 asti. Läntisellä alueella pilotoidaan mikro- ja mini-ikäisten sekasarjoilla sekä nuorten aikuisten U22-harrastesarjoilla.

28.10.2021 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Digitaalinen ottelupöytäkirja eSCO on vallannut korissarjat

Digitaalinen ottelupöytäkirja eSCO tuli täksi kaudeksi korvaamaan paperiset pöytäkirjat kaikissa korissarjoissa. Huolimatta täysin vapaaehtoisesta käytöstä siirtymävaiheen aikana, peräti 97 prosentissa kauden otteluista on ollut jo käytössä uusi ottelupöytäkirja.

Näytä lisää vastaavia