Jamar Wilson: ”Viimeiset pari viikkoa ovat osoittaneet hyvää”

14.8.2017 11:05 Susijengi saalisti EM-kotikisakesän 2017 ensimmäisen voittonsa myöhään lauantai-iltana torjumalla Turkin loppurynnistyksen Cagliarin leirityksen päätteeksi. Kolmatta kesäänsä Susijengissä pelaava Jamar ”Jammu” Wilson, 33, uskoo voiton tuoneen jengille juuri oikean määrän itseluottamusta kahdeksi kisoja edeltäväksi viikoksi.

Jamar Wilson loisti, kun Susijengi peittosi Turkin lauantaina.

Wilson on kuluvana kesänä astellut kentälle Susijengin aloitusviisikon pelinrakentajana.

Kaksi vuotta sitten kansalaisuuden saanut Wilson pelasi Korisliigassa Hongan paidassa 2010-11.

Kuluvana kesänä Wilson on saanut uudeksi kollegakseen Teemu Rannikon (taustalla).

Wilson arvioi Susijengin pelin kehittyneen tasaisesti kesän aikana. Joukkue matkaa seuraavaksi Tshekkeihin. Kuvat: Ville Vuorinen.

- Uskon, että saimme tällä voitolla apinan karistettua selästä, Wilson totesi ottelun jälkeen.

Susijengi oli ollut lähellä voittoa aiemminkin tänä kesänä: Israel-ottelu Pietarissa ratkesi viimeisellä minuutilla, kun taas perjantaina Italiaa vastaan Susijengi hallitsi peliä 28 minuuttia ennen kuin Italia istui kuskin paikalle.

Lauantaina Turkki nousi 19 pisteen takaa yhden pisteen tuntumaan, mutta Susijengi piti päänsä kylmänä ja onnistui hakemaan EM-kisaisäntäkollegastaan viiden pisteen voiton.

- Olemme tehneet valtavasti töitä viime viikkoina ja voitto on aina voitto. Turkki on iso maa, jolla on pitkä koripallohistoria takanaan, ja Turkin tasoisen maan voittaminen on aina hieno saavutus, jatkaa Wilson.

- Tämä on kuitenkin vain yksi välitavoite. Meillä on vielä melkein kolme tehokasta työviikkoa jäljellä ennen kisojen alkua. Jatkoon valmistautuminen on helpompaa, kun on voitto alla.

”Oman flow’n löytäminen on vienyt aikansa”

Wilson saapui ensimmäisen kerran Suomeen kaudeksi 2010-11, jolloin hän edusti Espoon Honkaa Korisliigassa ja VTB-liigassa. Vaikka Wilson on kiertänyt maailmaa ammattilaiskoripalloilijana koko tämän vuosikymmenen, on hänen perheensä ja kotinsa Suomessa ja kaksi vuotta sitten läpäistyn kansalaisuuskokeen seurauksena on hänestä tullut virallisesti Susijengin jäsen.

Kahtena edellisenä kesänä Wilson on osoittanut arvonsa Susijengille pallonkäsittelijänä, energiapelaajana ja korintekijänä, joka on saanut Euroopan parhaatkin maat hämmästelemään taitojaan – esimerkkinä mainittakoon silloinen hallitseva Euroopan mestari Ranska, jota Wilson jallitteli 21 pisteellä Montpellierin EM-alkulohkon avausottelussa 2015.

Tänä kesänä Wilsonin työnsarka on ollut kuitenkin aiempaa suurempi. Petteri Koposen ja Roope Ahosen kuntoutuessa vammoistaan on Wilson kantanut vastuuta Susijengin aloitusviisikon pelinrakentajana.

- Sanoisin, että prosessi on vienyt aikansa, mutta viimeiset pari viikkoa ovat osoittaneet hyvää, Wilson arvioi.

- Pelaan eri roolissa ja eri minuuteilla kuin aiemmin, joten rytmittäminen ja oman flow’n löytäminen ovat vieneet oman aikansa. Samaan aikaan tämä on ollut minun mielestäni hauska haaste. Tuntuu kivalta päästä tekemään asioita, joita ei aiemmin urallaan ole tehnyt.

Viimeisen kahden viikon aikana Wilson on saanut tilaisuuden pelata ensimmäistä kertaa urallaan koripalloprofessori Teemu Rannikon vierellä. Kokemus on ollut Wilsonin mukaan mieluisa.

- Vaikea kuvitella, että tässä pelissä olisi osa-aluetta, jota Teemu ei tuntisi juurta jaksain. Hän on pelannut tätä peliä ammatikseen lähes 20 vuotta ja on suoraan verrannollinen valmentajaan kentällä, Wilson ylistää.

- On mielenkiintoista seurata Teemun työskentelyä vierestä ja nähdä pelaajan näkökulmasta ne asiat, jotka Teemu näkee kentällä. Siitä on ollut minulle suuri apu.

”Meillä on vielä riittävästi aikaa”

Susijengi lensi Cagliarista koto-Suomeen sunnuntaina iltapäivällä. Joukkueen pelaajat ja valmennusjohto saavat tilaisuuden nukkua omissa sängyissään ja viettää aikaa perheidensä kanssa ennen kuin joukkueen lentokoneen kokka suuntaa kohti Prahaa.

- Tämä on ollut pitkä, mutta antoisa viikko, ja tuntuu hyvältä päästä kotiin. Kuulin, että Etelä-Suomen läpi on mennyt kova ukonilma sateineen, mutta mikäs sen parempaa kuin vetää kurahousut jalkaan ja päästä lasten kanssa leikkimään lätäköissä, Wilson nauraa.

Välihengähdyksen jälkeen työt jatkuvat. Prahassa Susijengi keskittyy harjoitteluun, ja leiritys huipentuu maaotteluun toista EM-kisajoukkuetta, Tshekkiä, vastaan.

- Olemme parantaneet peliämme jatkuvasti Latvia-ottelun jälkeen. Luonnollisestikin valmistautumisaika kisoihin on lyhyt, mutta alamme olla pisteessä, jossa voimme keskittyä enää yksityiskohtien hiomiseen, ”Jammu” pohtii.

- Alamme löytää rytmiämme ja kansainvälisessä pelissä vaadittavaa pelitempoa. Vielä on kuitenkin parannettavaa. Onneksi meillä on vielä riittävästi aikaa, ennen kuin kisat käynnistyvät Ranskaa vastaan.

Susijengi kohtaa perjantaina 18.8. Prahassa Tshekin ja isännöi Hartwall Areenan EM-kenraalissaan Venäjää perjantaina 25.8.

EM-kotikisat käynnistyvät torstaina 31.8. iltaottelulla Ranskaa vastaan.

Lisätietoja: Jamar Wilson

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

20.7.2017 16:15 Haastattelu

Markkanen ja Salin White vs. Blue -tapahtuman aattona: ”Kiva järjestää 6. pelaajalle tällainen tapahtuma”

Chicagosta palannut Lauri Markkanen ja alkuviikon uudessa kotikaupungissaan Malagassa viettänyt Sasu Salin tapasivat mediaa Susijengin perjantaisen White vs. Blue -tapahtuman aattona. Susijengin tähdet huokuivat innostusta saadessaan mahdollisuuden tavata fanejaan yhteisen ”perhetapahtuman” muodossa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

12.6.2017 Haastattelu

Petteri Koponen odottaa innokkaana EM-kotikisoja: ”On hienoa olla suomalainen koripalloilija tällä hetkellä”

Ensimmäisen kautensa suurseura Barcelonan riveissä pelannut Petteri Koponen kertoo, että suomalainen koripallo elää kukoistuksen aikaa. Susijengin ”alfoihin” kuuluva pelintekijä odottaa kesältä ennen kaikkea kotikisahuumaa – kovia otteluita ja fanien luomaa tunnelmaa.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

Näytä lisää vastaavia