Hannes Pöllä: “Lähivuosina on tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa”

5.8.2022 11:29 Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.

Hannes Pöllä nauttii roolistaan Susijengin korien alla. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Pöllä ammensi koripallo-oppia Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Oklahoman ja Tennessee-Martinin joukkueissa neljän vuoden ajan ja siirtyi vanhan mantereen ammattilaiskentille vuosi sitten.

Alustavien ulkomaiden tunnustelujen jälkeen Pöllä päätti pelata varman päälle ja solmia yksivuotisen sopimuksen Kouvojen kanssa. Jos minuutit NCAA:ssa jäivät verrattain vähiin, Kouvolassa maailma aukeni. Pöllä kuittasi päävalmentaja Jyri Lehtosen rotaatiossa 22 minuuttia ottelua kohden ja kirjautti keskiarvoikseen 10,4 pistettä, 6,8 levypalloa ja 0,9 blokkia per peli.

- Oli hauskaa koko viime kausi koripallon kanssa. Huomasin eron siinä, että oli ihan oikeasti onnellinen fiilis ja homma kului eri tavalla joihinkin aikaisempiin kausiin verrattuna. Homma skulasi vapautuneemmin ja homma oli myötävaikuttavampaa, Pöllä hymyilee.

Pöllä siirtyi yliopistokentille kaudeksi 2017-18 Trae Youngin tähdittämän Oklahoma Soonersin paitaan. Kolmen Oklahoman kauden jälkeen Pöllä edusti seniorikautensa aikana Tennessee-Martinia 4,2 pisteen ja 2,8 levypallon ottelukeskiarvoin.

Vaikka minuutit jäivät vähiin, lahtelaisjätti näkee pilvessä kultareunuksen.

- Itse ajattelen sitä nelivuotista yhtenä kokonaisuutena ja pidän sitä ennen kaikkea oppimiskokemuksena. Uskon ammentaneeni siitä todella paljon asioita viime kauteen ja tuleviinkin.

Isot miehet, kestävä luonnonvara

Nykyaikaisen huippukoripallon maailmassa Pöllä on tuulahdus vanhan liiton maailmasta, jossa Patrick Ewingin, Vlade Divacin ja Arvidas Saboniksen kaltaiset voimapelaajat hallitsivat korinalustoja ja koripallopeliä.

Ainakin viimeksi kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana koripallopiireissä on puhuttu jatkuvalla syötöllä pelin nopeutumisesta ja vanhan koulukunnan senttereiden on epäilty kuolevan sukupuuttoon. Tässä ympäristössä Pöllä on ylpeästi ”old school”.

- Mä otan mun pelitavan ylpeytenä. Ammennan sieltä perinteisistä tavoista. Partioin mieluusti sisällä, bruisaan ja möyrin vastustajien kanssa, hän arvioi rooliaan.

- Isoista pelaajista tulee ehkä vähän nopeampia kuin ennen, mutta kyllä meitä yli 210-senttisiä tulee korin alla jatkossakin olemaan. Kyllä nämä Miroslav Raduljicat ja muut ovat aika kovia kavereita edelleen.

Pöllä itse arvioi olevansa tänä päivänä uransa parhaassa kunnossa. Iso mies on edelleen iso mies, mutta mörssäristäkin löytyy tarpeen tullen sähäkkyyttä.

- Kouvoilla on aika liikkuva ja nopea pelityyli ja juokseminenhan on kivaa, jos pallo liikkuu. Ja jos treeniin ottaa mukaan jenkkifutiselementtejä, kyllä isoonkin mieheen saadaan nopeutta tarttumaan.

Susijengissä pelataan ”pitkää peliä”

Pöllä kutsuttiin Susijengin rinkiin ensimmäisen kerran kesällä 2018. Iso mies on urakoinut ahkerasti harva se kesä maajoukkueen matkassa ja pelannut nöyrästi rooliaan.

Lähitulevaisuuteen hän suhtautuu odottavaisin mielin: pitkään Susijengiä johtaneesta ”vanhasta miehistöstä” mukana ringissä ovat tällä hetkellä enää Shawn Huff, Petteri Koponen ja Sasu Salin ja peliminuutteja on yhtäkkiä jaossa eri tavalla kuin ennen.

- Onhan tässä tulossa sellainen tilanne, että lähivuosina olisi tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa. Tässä on tehty monta vuotta joka kesä töitä sitä varten ja tehdään jatkossakin. Jos käytetään kliseistä sanontaa, niin tämä on maraton, eikä sprintti.

Kuluvaan vuoteen Pöllälle on mahtunut myös varusmiespalvelus Santahaminan urheilujoukoissa. Tätä kirjoitettaessa aamuja on nuorella miehellä jäljellä enää nelisenkymmentä ja bonukset päälle.

- Mulle intti on ollut tosi hauska kokemus, lopulta olen nauttinut joka ikisestä hetkestä tiellä. Koripallon ja intin kanssa on tietysti ollut vähän tasapainottamista, mutta koen äärimmäisen tärkeänä sen, että se homma hoidetaan kunnialla. Näen, että armeijassakin ollaan lopulta kaikki Suomen maajoukkueessa.

Susijengi ja Belgia kohtaavat lauantai-iltana 6.8. klo 19.30 Tampereen Hakametsän palloiluhallissa. Liput otteluun täällä.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia