Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

26.8.2022 11:49 Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

Elias Valtonen pelasi nappipelin Israelia vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Torstai-illan MM-jatkokarsinta-avaus oli kuin sanakirjaesimerkki modernista eurooppalaisesta koripallosta.

Kumpikin joukkue tuli peliin läksynsä lukeneena ja pyrki määräämään pelitempon. Israel löi alkutahdit, kunnes Susijengi pääsi pitkän tasaväkisen väännön jälkeen ilmatiiviillä puolustuksellaan karkumatkalle.

Israel teki vastaavasti omat siirtonsa kolmannella jaksolla sakkauttamalla susihyökkäyksen, kunnes Valtonen, Lauri Markkanen ja Petteri Koponen onnistuivat loppuhetkien ratkaisuissaan ja kotiyleisö pääsi mylvimään Susijengin MM-karsintavoittoputken jatkumista.

- Olihan se kilpailu. Tiedettiin ennalta, että Israel pitää yllä melkoista syöttörallia ja hakee sillä heittotilaa, mutta me pitkälti estettiin heitä pääsemästä haluamiinsa heittoihin. Vaikka Israel jonkin verran rokotti meitä hyökkäyslevypalloilla, pystyttiin kamppailemaan korin alla ja pitämään pelisuunnitelmasta kiinni, Valtonen summasi ottelun kulun.

Ennen kaikkea Susijengi paalutti voittonsa ”uuden sukupolven susipuolustuksella”, jossa jokaiselle pelipaikalle löytyy pitkäkätinen, urheilullinen, atleettinen ja erinomaisesti peliä lukeva puolustuspään rakkikoira.

Kuin symbolisena osoituksena tästä nähtiin päätösneljänneksellä tilanne, jossa Israelin NBA-tähti Deni Avdija lähti haastamaan Valtosta 1-1-tilanteessa vain tullakseen ”Euran Jordanin” tylysti blokkaamaksi.

- Puolustus on lopulta aina kiinni tahdosta ja yrityksestä. Välillä tuli nukahduksia, mutta ihan yhtä lailla me tehtiin ryhtiliike aina, kun tarvittiin.

Systeemi tuo paikkoja, Markkanen luo tilaa

Lauri Markkanen kohosi ottelussa otsikoihin murjomalla Nokia Arenan naruihin 28 pistettä, kun taas harmaaturkkiset sudet Shawn Huff ja Petteri Koponen saivat osakseen ansaitut aplodit uransa viimeisessä kotimaaottelussa.

Valtoselta ottelu oli mainio tyylinäyte paitsi puolustuspään osaamisesta, myös hyökkäystehojen saralla. Elokuun Liettua- ja Ukraina-otteluissa pari pykälää pienempiin pistemääriin jäänyt Valtonen keräsi MM-jatkokarsinta-avauksessa 17 pisteen saldon.

- Mä luotan meidän pelisysteemiin täysin. Hyökkäyspään onnistuminen on ennen kaikkea itsestä kiinni. Pitää olla aggressiivinen, uskaltaa, hyödyntää paikkansa ja laittaa pallo ilmaan, kun tilaisuus tulee. Jos tekee asiat oikein, pallo kyllä löytää tiensä pelaajan luokse.

Ensimmäistä kesäänsä Susijengin kanssa neljään vuoteen Lauri Markkasen mukanaolo vaikuttaa niin ikään muun joukkueen tekemiseen molemmissa kenttäpäädyissä, Valtonen huomauttaa.

- Kaikki tietää, että Lauri on yksi Euroopan parhaista pelaajista juuri nyt. Hyökkäyspäässä meille muille tulee ehkä muutamia pallokosketuksia vähemmän pelissä, mutta Lauri vie niin paljon puolustuksen huomiota itseensä, että kun me muut jaksetaan liikkua ja hakeutua oikeisiin paikkoihin, hyviä heittopaikkoja on kyllä jaossa.

Voittoputkessa Tallinnaan

Susijengin MM-karsinnat alkoivat viime marraskuussa mollivoittoisesti, kun Ruotsi haki Tukholmassa kymmenen pisteen voiton hyökkäyspelinsä kanssa tuskailleesta Suomesta. Tuon illan jälkeen nähtiin äkkikäänne parempaan. Sen jälkeen Susijengi on kaatanut Kroatian ja Slovenian koti- ja vieraskentällä, hakenut revanssivoiton Ruotsista Espoossa ja löylyttänyt nyt viimeksi Israelia.

MM-karsintaotteluiden kuuden voiton putki on pakottanut katsomaan historiankirjoihin. Yhtä pitkää karsinta- tai arvokisavoittojen putkea pitää hakea niinkin kaukaa kuin vuodesta 1964, jolloin Suomi kuittasi Genevessä pelatuissa olympiakarsinnoissa seitsemän perättäistä voittoa. Edellinen viiden voiton putki nähtiin puolestaan kesän 2012 EM-karsinnoissa.

- Meillä oli elokuussa muutama vaikeampi maaottelu, jotka kasvattivat meitä ja hitsasivat meitä yhteen. Tavoite oli olla parhaassa kunnossa, kun merkitykselliset pelit alkaa, Valtonen kuittaa viitaten tämän viikon MM-jatkokarsintaotteluihin ja ensi viikolla alkaviin EM-kisoihin.

Vielä ennen Prahan ja Berliinin EM-kisoja on Susijengillä mahdollisuus sivuta vuoden 1964 voittoputkea ja ottaa jättiharppaus kohti syksyn 2023 MM-kisoja, kun selkä seinää vasten pelaava Viro toivottaa Susijengin tervetulleeksi Tallinnaan.

Vaikka MM-kisapaikka alkaa olla käsin kosketeltavissa, korostaa Valtonen parhaiden susihyveiden mukaan maltin merkitystä.

- Viro tulee ihan varmasti todella kovalla energialla peliin oman kotiyleisönsä edessä. Vieraskentällä on paljon vaikeampi voittaa ja meillä tulee olemaan Tallinnassa täysi päivätyö. Onneksi me saadaan kuudes pelaaja sinne tueksi, Valtonen silmäilee tulevaa.

Viro isännöi Susijengiä Tallinnan Saku Suurhallissa sunnuntaina 28.8. klo 18.00 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia