Taru Tuukkanen: ”Ihan eri fiilis kropassa kuin viime kauden lopussa”

3.11.2016 Taru Tuukkasen mittavaan ansioluetteloon kirjattiin marraskuun alussa jälleen uusi saavutus, kun hänet nimettiin ensimmäistä kertaa pääsarjaurallaan Naisten Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Tuukkasen Ponteva on kohonnut alkusyksyn jälkeen liigan kärkeen, mutta joukkueen matka kohti ensimmäistä mestaruuttaan on vasta aluillaan.

Taru Tuukkanen on Korisliigan kuukauden pelaaja ensimmäistä kertaa urallaan.

Huippukuntoisella Tuukkasella on takanaan yksi uransa intensiivisimmistä treenikesistä.

Tuukkanen kiittelee päävalmentaja Miikka Sopasen ansioita vahvasta alkukaudesta. Kuvat: Francois Perthuis, Kai Kilappa & Vesa Koivunen.

Tuukkasen pelikausi 2015-16 oli millä tahansa mittapuulla poikkeuksellinen.

Tuukkasen toinen tytär syntyi vuosi sitten, mutta kokeneen sentterin äitiysloma vaihtui pikavauhtia ammattilaisuuteen, kun Kanarialla lomalleen Tuukkasen piipahdus Gran Canarian harjoituksissa poiki puolentoista kuukauden pestin Espanjan liigaan.

Espanjasta palattuaan Tuukkanen liittyi kevätkaudeksi Hyvinkään Pontevan vahvuuteen ja johti joukkueensa aina SM-finaaleihin, missä tie nousi pystyyn Lappeenrannan Catzia vastaan. Moni asia on kuitenkin muuttunut puolessa vuodessa. Nyt on uusi pelikausi, Ponteva on telakoitunut tukevasti liigan kärkeen ja Tuukkanen on saanut aloittaa kauden huippukunnossa.

- Lyhyt pesti Gran Canariassa mahdollisti sen, että pystyin pelaamaan viime kevätkauden liigassa. Espanjassa tuli harjoiteltua 4,5-5 tuntia päivässä joukkueen mukana, enkä olisi millään saanut vedettyä sellaisia treenimääriä Suomessa, Tuukkanen kertoo.

- Kauden jälkeen minulla ei ollut paikkaa, missä harjoitella, joten päätin treenata yksin. Listasin itselleni heti finaalien päätteeksi selkeät tavoitteet ja vedin kesällä todella kovaa. Perheen tuki oli äärimmäisen tärkeää, koska ilman heidän sitoutumistaan en olisi voinut treenata niin kovaa kuin treenasin.

Harjoitteluun käytetty kesä kannatti. Tuukkanen kohosi lokakuun aikana Naisten Korisliigan tehokategorian tilastokärkeen 20,4 pisteellä, 11,9 levypallolla, 2,0 syötöllä, 1,6 blokilla ja 1,1 riistolla ottelua kohden.

- Ihan eri fiilis kropassa kuin viime kauden lopussa. Olen päässyt nauttimaan työni tuloksista ja pelaaminen on todella mukavaa.

Selkeät roolit ja kokenut joukkue

Ponteva aloitti kautensa taipumalla finaaliuusinnassa Lappeenrannassa Catzille, mutta ryhtiliike oli nopea. Joukkue päätti kuukautensa kuuden perättäisen voiton putkessa ja Korisliigan ykkössijalla.

Vakuuttava voittoputki osoittautuu entistä vakuuttavammaksi Pontevan otteluiden lopputuloksia tarkastelemalla. Joukkueen kuudesta voitosta kolme on irronnut kuudella pisteellä tai alle. Mistä se kertoo?

- Olen hehkuttanut koko alkukauden valmentajan (Miikka Sopanen) merkitystä. Pelaajat saavat tarkat ohjeet siitä, mitä kentällä tehdään. Jos itselle tulee vaikea jakso, valmentajalta tulee välitön palaute, että mitä on tehtävä paremmin ja millä tavalla. Tällaisissa olosuhteissa on hirveän helppo pelata, Taru luettelee.

Suuri syy joukkueen menestykseen on myös kokemus. Kotimaisesta osastosta Henna Salomaa, Titta-Riina Lepistö ja Laura Saarinen ovat jo laskettavissa monivuotisiksi Korisliigan runkopelaajiksi, unohtamatta pääsarjatasolle palannutta Kaisa Höökiä.

- Taidamme olla keski-iältämme liigan vanhin joukkue, Tuukkanen huomauttaa.

- Meillä on nuoria pelaajia joukkueessa, mutta kokemustakin yhtä lailla. Jos vastustaja on pysäyttänyt sisäpelimme, tuntuu hyvältä syöttää pallo ulos tietäen, että siellä saadaan asioita aikaiseksi. Samalla tavalla takapelaajat tietävät, että iso kaarti pystyy kantamaan oman vastuunsa.

Ponteva on oppinut liigan tavoille

Suomalaisella mittapuulla Tuukkasen ura on lähes vertaansa vailla ja aivan omassa kategoriassaan vain kourallisen muita suomalaispelaajia kanssa. ToPo-kasvatin palkintokaapista puuttuu kuitenkin naisten Suomen mestaruus, vaikka Tuukkanen onkin esiintynyt SM-finaaleissa kolmasti: 2010, 2014 ja 2016.

Naisten Korisliigaa on tällä vuosikymmenellä hallinnut yksinoikeudella Lappeenrannan Catz, mutta Tuukkanen uskoo vakaasti siihen, että Catzkin on lyötävissä.

- Catz on voittanut niin paljon, että voittamisesta on tullut heille osa heidän toimintaansa ja kulttuuriaan. Kun tiukka peli kääntyy viimeisille minuuteilleen, Catzilla on herkeämätön luotto siihen, että he voittavat. Meidän on vain uskottava, että Catz on kaadettavissa, mikä on alkukauden perusteella perusteltu väite.

Mestaruutta jahdatessa tärkeintä on kuitenkin se, mitä oma joukkue tekee. Kun Tuukkanen arvioi Pontevan toiminnan kasvua ja kehitystä viimeisen kolmen vuoden aikana, hän näkee monia syitä olla luottavainen.

- Ensimmäisellä kaudella liiganousijana me vasta opeteltiin pääsarjan tavoille. Viime kaudella oltiin liigassa jo kuin kotonamme ja päästiin finaaliin. Seura on panostanut huikeasti tähän joukkueeseen ja uskomme täysin siihen, että tänä vuonna pystytään ottamaan vielä yksi, ratkaiseva askel ylöspäin.

Hyvinkään Pontevan kausi jatkuu perjantaina 5.11. Kotkassa Peli-Karhujen vieraana.

Lisätietoja: Taru Tuukkanen
 
12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.10.2020 08:19 Naisten Korisliiga

EBT:n Lotta Hämäläinen on jo 24-vuotiaana Korisliiga-veteraani

EBT:n pelinrakentaja ja luottopuolustaja Lotta Hämäläinen, 24, vasta kolkuttelee ikänsä puolesta urheilijan kulta-aikoja. Korisliiga-kokemusta Hämäläiseltä ei kuitenkaan puutu, sillä hän aloittaa ensi viikonloppuna ja kymmenennen kautensa naisten Korisliigassa.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

17.1.2019 14:31 Naisten Korisliiga

Joulukuun pelaaja Brittany Starling: "Aloittaessani olin todella huono"

Joulukuun pelaajaksi valittu Brittany Starling on esittänyt läpi kauden vakuuttavia otteita mestaruutta jahtaavissa Peli-Karhuissa. Starling siirtyi joukkueen riveihin hieman jälkijunassa, mutta kertoo viihtyvänsä seurassa erinomaisesti ja ylistää naisten Korisliigan tasoa.

9.1.2019 12:34 Pääjuttu

Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

17.11.2018 21:20 Susiladies

Sara Bejedi: ”Taidollisesti meillä olisi edellytykset voittaa mikä tahansa joukkue”

Naisten maajoukkue Susiladies pelasi EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Sloveniaa vastaan Töölön Kisahallissa Helsingissä. Joukkueen kantavana voimana toimi vasta 18-vuotias pelintekijä Sara Bejedi, joka pussitti upeat 19 pistettä ja johti peliä vanhan ammattilaisen elkein.

27.4.2018 Haastattelu

Mestaruushaastattelussa Linda-Lotta Lehtoranta ja Megan Mullings: ”Maailman paras tunne”

Kotkan Peli-Karhut päätti kuluvan naisten Korisliigan kauden mestaruusjuhliin. Kotkalaisten kova tahtotaso toi joukkueelle mestaruuden lisäksi kauden ensimmäisen vierasvoiton Lappeenrannan Catzin kotihallista.

15.4.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan finaaliennakko: Catz kohtaa Peli-Karhut

Naisten Korisliigan finaalisarja vuosimallia 2017–2018 käynnistyy huomenna maanantaina 16. huhtikuuta. Lappeenrannan Catzin ja Kotkan Peli-Karhujen valmentajat odottavat finaalisarjasta kahden monipuolisen joukkueen kohtaamista.

29.3.2018 Haastattelu

Kotkan Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä: ”Lähdemme voittamaan jokaista peliä”

Kotkan Peli-Karhut pääsee viikon lepotauon jäljiltä haastamaan Tapiolan Honkaa naisten Korisliigan välierissä. Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä odottaa pudotuspelien huipennuksesta tiukkoja kamppailuja mitalinkiilto päätavoitteena.

27.3.2018 Haastattelu

Lappeenrannan Catzin päävalmentaja Mika Haakana: ”Tulossa kiinnostavat pudotuspelit”

Vain kahdesti naisten Korisliigan runkosarjan aikana kaatunut Lappeenrannan Catz pääsee aloittamaan pudotuspelit kovalla testillä hallitsevaa mestaria Hyvinkään Pontevaa vastaan. Catzin päävalmentaja Mika Haakana näkee, että välierissä pelaa neljä joukkuetta, joilla on tasaiset mahdollisuudet voittaa Suomen mestaruus.

27.3.2018 Haastattelu

Vimpelin Vedon Noora Järvikangas: ”Pudotuspelit olivat kauden tavoite"

Vimpelin Vedon kausi naisten Korisliigassa päättyi puolivälierävaiheeseen viime lauantaina Hyvinkään Pontevan taistellessa kolmannen voiton myötä välieriin. ViVen Noora Järvikangas näki kauden päätösottelussa paljon hyvää.

15.3.2018 Haastattelu

Pitkän uransa päättävä Kenya Robinson: ”Olen valmis aloittamaan uuden luvun elämässäni”

Äänekosken Huiman koripallo-ikoni Kenya Robinsonin pitkä ura koripallon parissa päättyy kuluvaan kauteen. Jo kertaalleen uransa lopettanut Robinson saapui vahvistamaan Huimaa ”vielä kerran” -tyyppisen ratkaisun siivittämänä alkuvuodesta. Robinson kiittää fanejaan ja väläyttää mahdollisuudella valmentaa joku päivä suomalaista joukkuetta.

14.3.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Megan Mullings: ”Voitto on jokapäiväinen tavoitteemme”

Väkivahvan helmikuun pelanneen Kotkan Peli-Karhujen Megan Mullings kertoo, että joukkueessa vallitsee ehtymätön voitonjano. PeKan menestyksen avaimiksi Mullings laskee kokoonpanon laajuuden erityisesti hyökkäyspäässä.

12.2.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Aleighsa Welch: ”Olemme sitoutuneet tulemaan paremmiksi”

Etelä-Carolinan yliopiston kasvatti Aleighsa Welch on ylpeä Catzin tasaisesta voittoputkesta. Vaikka 19 voiton ja yhden tappion kausi vaikuttaa paperilla lähes ylivoimaiselta, lappeenrantalaisryhmän sentteri vakuuttaa, että voittojen takana on paljon kovaa työntekoa.

Näytä lisää vastaavia