Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

12.4.2021 10:07 Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

Kun Tuukkanen eteni 192-senttisenä ja 20-vuotiaana eurooppalaisen mittakaavan suurlupauksena Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han syksyllä 1997, oli amerikkalainen naisten huippukoripallo vielä pitkästi järjestäytymätöntä. WNBA:kin oli vasta ehtinyt pyöriä kahden kokonaisen kauden ajan, joten sinne yltäminen ei ollut Tuukkaselle varsinainen tavoite Atlantin taakse lähdettäessä.

- Yliopistoon lähtiessäni en ollut koskaan oikeastaan edes ajatellut, että musta voisi tulla koripalloammattilainen. Mä pelasin korista ja rakastin lajia, mutten nähnyt sitä mitenkään realistisena uravalintana. Menin Xavieriin pelaamaan ja kehittymään ja tekemään parhaani, mutten miettinyt sen pidemmälle, Taru kertoo.

Xavier Musketeersissa Tuukkanen osoitti kuitenkin jo tulokaskaudellaan pystyvänsä urotekoihin. Kauden 1999-2000 päätteeksi hänet palkittiin Atlantic 10 -konferenssin kehittyneimpänä pelaajana ja todellinen täysosuma nähtiin kaudella 2000-01, jolloin Tuukkanen yhdessä Nicole Levanduskyn, Jennifer Phillipsin ja Reetta Piiparin kanssa rymisteli Xavierin 31 voittoon 34 ottelussa ja koko NCAA:n lopputurnauksen kahdeksan parhaan joukkoon.

Tuukkanen nimettiin seniorikautensa päätteeksi konferenssin tähdistöviisikkoon, eikä suotta: hän oli kirjauttanut Xavierin historian yhden kauden piste- ja levypalloennätykset 19,1 pisteellään ja 8,4 riballaan ottelua kohden.

- Sen kauden aikana puheet vahvistuivat ja ajatus WNBA:sta tuli koko ajan todellisemmaksi. Vasta sen kauden aikana aloin tosissani miettiä koripalloammattilaisuutta ja tuli sellainen olo, että vau, mullahan on mahikset.

Draftileirin pettymyksestä yllätysvaraukseen

Pelikauden 2000–01 päättyessä Tuukkasen osakkeet olivat nousussa. Niinpä NCAA-kauden päättymisen jälkeen hänet lennätettiin yhdessä joukkuetovereidensa Levanduskyn ja Phillipsin kanssa Chicagoon WNBA:n vuotuisalle draftileirille.

Kolmipäiväisen katselmuksen aikana kaikkien WNBA-joukkueiden edustajat seurasivat silmä tarkkana valtakunnan parhaita yliopistopelaajia, jotka siirtyivät verenmaku suussa harjoitteesta ja testistä toiseen kilpaillessaan mahdollisuudesta esiintyä kansainvälisen naiskoriksen korkeimmalla tasolla.

- Mä olin siellä todella huono, Tuukkanen naurahtaa.

- Menin ihan jäihin, näytin ihan minitytöltä aikuisten pelissä. Se oli niin kauhea kokemus, että leirin jälkeen unohdin koko asian. En ikinä uskonut, että sen perusteella yksikään joukkue draftaisi minut.

Kuitenkin, kun draftipäivä 20. huhtikuuta 2001 koitti, Xavierin yliopiston valmennusjohto järjesti pienimuotoisen valvojaistilaisuuden, jonne Tuukkanenkin saapui kannustamaan joukkuetovereitaan. Ilo olikin ylimmillään, kun Los Angeles Sparks varasi Levanduskyn 32. numerolla ja Charlotte Sting Phillipsin kaksi pykälää myöhemmin.

Draftin neljännen kierroksen 57. sijalla New York Liberty järjesti Tuukkaselle yllätyksen.

- Mä menin ihan shokkiin. Siis aivan täysin! Tuukkanen nauraa.

- Koulun urheiluosaston lankapuhelimeen soitti joku Libertyn edustaja. Mä olin ihan puulla päähän lyöty. En muista, että olisin ollut samanlaisissa tiloissa koskaan ennen tai jälkeen sitä. Se tyyppi varmaan piti minua ihan tampiona, kun se kyseli suurin piirtein mun kengännumeroa tai vaatteiden kokoa, enkä osannut vastata.

Loistohotelleita ja kylmä vastaanotto

Mahdollisuus kilpailla paikasta WNBA:ssa oli Tuukkaselle niin suuri yllätys, että New Yorkin leirille lähtiessäänkin hän yritti lähinnä parhaansa mukaan sisäistää tapahtunutta.

- Olisi voinut kuvitella, että New Yorkiin lähtiessä olisin ollut jotenkin innoissani, mutta yliopistossa pelaaminen oli ollut mulle elämän isoin juttu ja takana oli niin makea seniorivuosi, että tuntui pahalta lähteä kampukselta kesken lukuvuoden, Taru kertoo.

- Se oli nuorelle, ujolle suomalaistytölle uusi maailma. Limusiini haki mut lentokentältä johonkin ökyhotelliin Madison Square Gardenia vastapäätä, missä kaikki ovimiehet ja respat ja hissipojat pokkuroi ja availi ovia. Sitten mä makasin mun hotellin sängyllä ja mietin että tällaistako tämä on. Ikävä Xavieriin oli kova.

Vaikka Tuukkanen oli kuinka painanut jälkensä pohjoisamerikkalaiseen naisten yliopistokoripalloon, New York Libertyn pelikautta 2001 edeltävä harjoitusleiri osoitti matkan kaikista korkeimmalle tasolle olevan vielä pitkä.

- WNBA:ssa oli siihen aikaan ihan kourallinen joukkueita ja kun joukkueessa oli ne 10–11 kokoonpanopaikkaa vapaana, uuden pelaajan vastaanotto ei ollut mitenkään pohjattoman innostunut. Treenit kestivät aamuyhdeksästä kahteen iltapäivällä eikä rookieilla ollut juuri minkäänlaisia taukoja, Taru kertoo.

- Yksittäisenä positiivisena hetkenä jäi mieleen se, kun Becky Hammon tuli juttelemaan ja kannustamaan. Becky selitti, miksi muut olivat vähän kylmiä ja tsemppasi jaksamaan.

Harjoitusleirin päättyessä Tuukkanen sai kuulla jääneensä ilman pelipaikkaa Libertyssä. Viimeiseen leiripäivään mahtui kuitenkin kohtaaminen, joka auttoi Tuukkasta piirtämään tulevan ammattilaisuransa suuntaviivat.

- Libertyn valmentaja Richie Adubato jutteli mulle ummet ja lammet. Se oli hirveän ystävällinen ja jotenkin huolissaan. Se halusi varmistella, etten vain lopeta koripalloa. Se hoki, että mulla olisi iso tulevaisuus lajin parissa edessä ja jos olisin aggressiivisempi, mulla olisi parin vuoden päästä saumat pelata WNBA:ssa.

Clevelandin keikka ja Euroopan ura

Ei kauaakaan New Yorkin keikkansa jälkeen Taru kirjoitti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Ranskan liigan Caláisin kanssa. Vuotta myöhemmin tie vei Teneriffaan Espanjan liigaan, jossa Taru ansaitsi elantoaan kaikkiaan yhdentoista kauden ajan.

Keväällä 2003 New York Liberty olisi tahtonut Tuukkasen uudelleen leirilleen, mutta keskusteltuaan agenttinsa kanssa Tuukkanen valitsi näytön paikan Cleveland Rockersin leirillä.

- Voisi sanoa, että 2001 en ollut vielä henkisesti alkuunkaan kypsä kilpailemaan WNBA-paikasta. Clevelandin leirillä olin jo paljon valmiimpi ja olin sen jälkeen paljon tyytyväisempi omiin suorituksiini, vaikka sopimusta ei silloin syntynytkään, Taru pohtii.

- Onhan se aikuisempana jäänyt vähän harmittamaan, etten nuorempana ymmärtänyt, että olisin voinut käyttää mulle tarjoutuneet mahdollisuudet paremmin hyödykseen, koska ei WNBA-paikka hirveän kaukana ollut. Silloin mulla oli kuitenkin erilaiset prioriteetit.

Vertaansa vailla olevan ammattilaisuran päätteeksi Tuukkanen on kotiutunut viime vuosina Suomeen ja päässyt katsomaan aitiopaikalta nuoren Awak Kuierin paraatimarssia ensiksi Suomen ja sittemmin eurooppalaisen koripallon parrasvaloihin.

Kevään 2021 WNBA-draftin lähestyessä Tuukkanen painottaakin, että Kuierin asetelmat ovat aivan eri maailmasta hänen kahdenkymmenen vuoden takaisiinsa verrattuna.

- Awak on haaveillut WNBA:sta monta vuotta ja puhunut haaveistaan ääneen, toisin kuin minä aikanani. Draftipäivästä tulee varmasti Awakille aivan ainutlaatuinen. Toivon, että hän osaa nauttia siitä ja sen myötä avautuvista mahdollisuuksista.

Susiladiesin huippulupaus Awak Kuier on ehdolla WNBA:n varaustilaisuudessa, joka järjestetään torstaina 15. huhtikuuta. Basket.fi seuraa ja taustoittaa Awakin tietä WNBA:n varaustilaisuuteen ja sen läpi tulevien viikkojen aikana.

 
16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

8.11.2021 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttinen jahtaa Slovakian mestaruutta – ”Arki on erittäin laadukasta”

Veera Pirttinen, 24, lähti takaisin ulkomaan kentille vietettyään viime kauden Korisliigassa Catzissa. Tuleviin EM-karsintaotteluihin valmistautuvan Pirttisen tämän kauden seura on slovakialainen Piestanske Cajky.

30.10.2021 13:23 Suomalaiset ulkomailla

Ebba Pekonen ja Silja Viita aloittaneet ensimmäisen ammattilaiskautensa hienosti

Ebba Pekonen, 20, ja Silja Viita, 19, aloittivat ammattilaisuransa Ruotsista. Pekonen teki kesällä sopimuksen Helsingborg BKK:n kanssa ja Viita pisti nimensä IK Eos Lundin tarjoamaan sopimuspaperiin. Molemmat ovat aloittaneet kautensa hyvin.

24.10.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimies ja Anissa Pounds aloittaneet vahvasti Saksassa

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa ja kaksi heistä pelaa Angels Nördlingenin joukkueessa. Elina Koskimies ja Anissa Pounds ovat aloittaneet kautensa hyvin.

16.10.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinin oli helppo palata Espanjaan – ”Tämä oli minulle hyvä vaihtoehto”

Marianne Kalin, 24, on aloittanut toisen kautensa Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueessa. Joukkueen alkukausi on ollut vaikea, mutta Kalin on kuulunut joukkueen avainpelaajiin.

10.10.2021 09:56 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen halusi Espanjasta uudenlaiseen ympäristöön – ”Nyt saan yrittää ja kokeilla vähän eri asioita”

Anniina Äijänen, 26, jätti viime kauden päätteeksi Espanjan kentät taakseen kolmen maassa vietetyn kauden jälkeen. Äijänen halusi uralleen uuden suunnan ja sellainen löytyi Saksan Bundesliigassa pelaavasta Royals Saarlouisista.

30.9.2021 13:15 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander hamuaa Saksan mestaruutta – ”Sitä varten täällä ollaan”

Sofia Pelander teki kesällä jatkosopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Viime kausi päättyi joukkueen osalta pettymykseen välierissä ja tällä kaudella tähtäin on mestaruudessa.

24.9.2021 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen palasi Ranskaan vahvempana – ”Pelikovuus ei tule yllätyksenä”

Annika Holopainen palasi yhden kauden tauon jälkeen Ranskan Ligue Feminine 2 –sarjaan, kun hän teki jo viime keväänä sopimuksen Montbrisonin kanssa. Islannin liigan viime kauden korikuningatar palaa hyvillä mielin tuttuihin maisemiin.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

20.4.2021 13:34 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä menestyksekäs kausi – ”Pääsin jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäin”

Anniina Äijäsen kautta voi hyvällä syyllä todeta onnistuneeksi, sillä Äijänen pääsi juhlimaan Ferrolin kanssa nousua Espanjan pääsarjaan joukkueen vetäessä kauden läpi kokonaan ilman tappioita. Samaan aikaan Äijänen kuului läpi kauden joukkueen avainpelaajiin.

16.4.2021 02:45 WNBA

Awak Kuier varattiin WNBA:han historiallisesti toisena – osoitteena Dallas Wings

WNBA:n varaustilaisuudessa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa, kun Dallas Wings varasi Awak Kuierin numerolla kaksi.

14.4.2021 12:30 WNBA

Yle näyttää suorana WNBA:n varaustilaisuuden torstain ja perjantain välisenä yönä

WNBA:n varaustilaisuus järjestetään Yhdysvalloissa torstaina ja perjantain välisenä yönä klo 2:00 Suomen aikaa. Yle näyttää varaustilaisuuden suorana lähetyksenä, kun Awak Kuieria povataan yhdeksi varaustilaisuuden ensimmäisiksi nimiksi.

14.4.2021 11:32 Susiladies

Susiladies-luotsi Pekka Salminen Awak Kuierin mahdollisuuksista: ”Awak on kaikin puolin poikkeuksellinen pelaaja”

Peli-Karhujen kasvatti ja Susiladiesin nuori tähti Awak Kuier, 19, on ollut suomalaisen koripalloväen tarkkaan seuraama lupaus jo muutaman vuoden ajan. Mutta minkälainen pelaaja Kuier oikein on ja mitä häneltä on odotettavissa ammattilaisuralla? Kysymykseen vastaa Kuieria HBA-Märskyssä ja Susiladiesissa viime vuodet valmentanut Pekka Salminen.

10.4.2021 08:13 WNBA

Näin toimii WNBA Draft: Wingsillä tukku varausvuoroja, kansainvälisillä pelaajilla eri säännöt

WNBA:n varaustilaisuus pidetään virtuaalisesti torstaina 15. huhtikuuta. Ensimmäisellä kierroksella Dallas Wings on hamunnut ensimmäiseltä kierrokselta peräti neljä varausvuoroa. Varaustilaisuudessa varataan sekä Yhdysvaltojen yliopistopelaajia että kansainvälisiä pelaajia, jotka määritellään varauskelpoisiksi jo kaksi vuotta ennen yliopistopelaajia.

8.4.2021 08:27 Susiladies

WNBA on kahdentoista joukkueen ammattilaisliiga, joka pelataan kesäisin

Yhdysvaltojen naisten ammattilaisliiga WNBA juhlii tänä vuonna 25. kauttaan. Kun suomalaislupaus Awak Kuieria veikkaillaan WNBA:n varaustilaisuudessa kärkisijoille, niin tässä artikkelissa käydään läpi liigan historiaa ja formaattia.

7.4.2021 15:26 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen taistelee noususta – Kalinilla, Rokkasella, Koskimiehellä ja Tulosella hyvät kaudet

Espanjassa saatiin runkosarjat pelattua hiljattain ja samalla päättyivät Marianne Kalinin, Sara Rokkasen, Elina Koskimiehen sekä Helmi Tulosen kaudet. Anniina Äijäsen kausi sen sijaan jatkuu kauden loppuhuipennuksella, kun Ferrol taistelee noususta Espanjan pääsarjaan.

6.4.2021 11:45 Susiladies

WNBA:n varaustilaisuus lähenee – Awak Kuierilla edessään jännittävät viikot

Suomalaisen koripallon ystävät elävät kutkuttavia aikoja huhtikuun puolivälissä, jolloin Yhdysvaltain naisten ammattilaisliiga WNBA järjestää vuotuisen varaustilaisuutensa: kotkalaisen Peli-Karhujen kasvatti ja Susiladiesin kulmakivi Awak Kuier, 19, on kansainvälisten asiantuntijoiden spekulaatioissa ehdolla taalaliigaan kärkipään varausten joukossa.

31.3.2021 12:45 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karstenilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena

Sandra Karsten pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla, kun hän vietti menneen kauden Ruotsin liigassa pelaavan Wetterbygden Sparksin joukkueessa. Vaikka joukkue ei edennyt pudotuspeleihin, niin kausi oli muuten positiivinen kokemus.

Näytä lisää vastaavia