Suomalaisen naiskoripallon keulakuva: Taru Tuukkanen

23.11.2018 09:33 Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen lopetti maajoukkueuransa keskiviikkona Susiladiesin EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Basket.fi-artikkelissa Susiladies kertoo omista Taru-muistoistaan.

Taru Tuukkanen, yksi Suomen kaikkien aikojen koripalloilijoista. Kuva: Ville Vuorinen.

Taru on ollut jo pitkään suomalaisen naiskoriksen keulakuva. Pitkä ura Yhdysvalloissa, Espanjassa ja vielä Suomessakin vanhempina vuosina. – Anniina Äijänen

Ensimmäiset muistikuvat Tarusta on Espanjasta, kun olin itse C-tyttö ja kävimme katsomassa Tarun peliä. Me ollaan edelleen naureskeltu meidän yhteiskuvaa sieltä, kun ollaan fanittamassa Tarua. – Annika Holopainen

Muistan aina 17-vuotiaana, kun olin ensimmäistä kertaa Naisten Korisliigassa ja Taru tuli pelaamaan meidän kanssa Peli-Karhuihin. Silloin minua ja Lindaa haastateltiin kentän laidalla, että millaista on pelata Tarun kanssa. Silloin vastattiin, että ihan kiva pelata Tarun kanssa. Ja vieläkin on ihan kiva pelata Tarun kanssa. – Anissa Pounds

Kun ensimmäisen kerran pelasin Tarun kanssa Peli-Karhuissa, niin muistan, että Taru vain sanoi, että pistetään pitkiä palloja, Linda juoksee ja tehdään korit siitä. – Linda-Lotta Lehtoranta

Yhden vuoden pelasin Tarun kanssa samassa seurajoukkueessa. Se oli aika siistiä. Olin silloin vielä juniori ja samassa joukkueessa pelasi sellainen nimi kuin Taru Tuukkanen. Se veti kyllä nöyräksi tytöksi. – Roosa Lehtoranta

Tuukkanen tuulettaa uransa ensimmäistä SM-kultaa keväällä 2017. Kuva: Ville Vuorinen.

Pelasin ensimmäistä kertaa Tarua vastaan Naisten Korisliigassa ja itse vain katsoin kentällä, että nyt on vastassa aivan huikea mimmi. – Sara Bejedi

Kun pelasin Tarua vastaan ensimmäisen kerran, niin jännitti aivan sikana. – Elina Arike

Ensimmäistä kertaa, kun pelasin Tarua vastaan, niin oli hienoa nähdä vitospaikan pelaaja, joka osaa tehdä muitakin asioita kuin postailla. – Awak Kuier

Tarulla on aivan mieletön korisäly. Hän on niin kokenut ja niin taitava, että ei voi muuta kuin katsoa ylöspäin. – Linda-Lotta Lehtoranta

Aina ollut sellainen pelaaja, jota olen katsonut ylöspäin. Nuorempana on hienoa ottaa oppia. – Anniina Äijänen

Taru Unkaria vastaan syksyllä 2010. Peräti 165 maaottelussaan Tuukkanen teki keskimäärin 15,3 pistettä. Kuva: Tytti Nuoramo.

Kyllä se kokemus näkyy kentällä verrattuna meihin nuorempiin. – Helmi Tulonen

Taru on fiksu iso pelaaja, joka pystyy johtamaan peliä. Koris on kehittynyt lajina, mutta Taru on pysynyt kehityksessä mukana. Jotenkin Tarun kanssa on vain helppo pelata. – Elina Arike

Nuorempana pelaajana Taru on ollut esimerkkinä ja häneltä on saanut vinkkejä, että miten toimia pelaajana sekä kentällä että sen ulkopuolella. – Veera Pirttinen

Taruhan on huipputyyppi kentällä ja kentän ulkopuolella. Hyvin kilpailuhenkinen kuten itsekin, joten hyvin ollaan tultu juttuun. – Saara Wahlgren

Taru on varmaan kilpailuhenkisin tyyppi kenet olen koskaan tavannut. – Annika Holopainen

Taru tahtoo voittaa treeneissä ja peleissä. Se on myös hänen vahvuutensa koripalloilijana. – Roosa Lehtoranta

Näissä tunnelmissa Taru poistui parketilta. Vastassa halaamassa seurajoukkuevalmentaja Miikka Sopanen. Kuva: Ville Vuorinen.

Jos Taru epäonnistuu, niin hän vain nostaa päänsä ylös, jatkaa pelaamista ja tekee asiat vielä kovempaa. Taru on iso roolimalli kaikille pelaajille. – Awak Kuier

Taru on jättänyt ison leiman suomalaiseen koripalloon. Eikä pelkästään pelillisesti, vaan se ”mindset”, että miten hän pelaa kentällä ja käyttäytyy myös sen ulkopuolella. – Sara Bejedi

Tarun ura on aivan mieletön. Ei sitä voi Suomessa verrata oikein kehenkään muuhun isoon pelaajaan. – Anissa Pounds

Henkilöt

 
6.9.2021 08:37 Naisten Korisliiga

Vuoden pelaajaksi valittu Linda-Lotta Lehtoranta jatkaa Peli-Karhuissa

Hallitseva Suomen mestari sai iloisia uutisia, kun naisten maajoukkueen takapelaaja Linda-Lotta Lehtoranta solmi yksivuotisen jatkosopimuksen kotkalaisseuran kanssa.

25.8.2021 08:55 Susiladies

Liisa Taponen on sitoutunut Illinoisin yliopistoon

Kasvattajaseurassaan Tampereen Pyrinnössä loistodebyyttikauden naisten Korisliigassa pelannut Liisa Taponen, 19, on tehnyt suullisen sitoumuksen University of Illinoisin kanssa. Susiladiessa tulikasteensa tänä kesänä saanut Taponen siirtyy Yhdysvaltojen yliopistosarjaan syksyllä 2022.

28.6.2021 11:06 Susiladies

Minna Sten on päättänyt lopettaa koripallouransa

Kaksinkertainen naisten Korisliigan vuoden puolustuspelaaja, kolminkertainen Suomen mestari ja 76 naisten maaottelua pelannut Minna Sten, 33, on päättänyt lopettaa uransa.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

9.9.2020 12:44 Susiladies

Susiladies-luottopelaaja Linda-Lotta Lehtoranta jatkaa Peli-Karhuissa

Susiladiesin takapelaaja Linda-Lotta Lehtoranta, 28, nähdään myös tulevalla kaudella naisten Korisliigassa, kun kolme Suomen mestaruutta voittanut Lehtoranta ja Peli-Karhut ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Sopimus sisältää ulkomaanoption.

17.8.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Peli-Karhuille kova kaappaus, Roosa Lehtoranta palaa kasvattajaseuraansa

Viime kaudella Belgian pääsarjassa pelannut Lehtoranta palaa kasvattajaseuraansa Kotkaan. 23-vuotias Lehtoranta on viime vuosina kuulunut Susiladiesin vakiokalustoon.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

21.7.2020 15:27 Susiladies

Susiladiesin Veera Pirttinen palaa Catzin vahvuuteen

Edelliskaudella islantilaista Snæfellia edustanut Veera Pirttinen, 23, palaa Suomeen ja Catz Lappeenrantaan. Kauden 2017/18 naisten Korisliigan vuoden puolustuspelaaja edusti Catzia viiden kauden verran ennen siirtymistään ulkomaille.

16.7.2020 08:59 Susiladies

Susiladiesin Anni Mäkitalo jatkaa Forssassa, Alulle tukku pelaajasopimuksia

Susiladiesin luottopelinrakentaja Anni Mäkitalo, 28, on tehnyt jatkosopimuksen Forssan Alun kanssa. Mäkitalon lisäksi Alku julkaisi pelaajasopimukset Jenna Toivosen, Emilia Kilpisen, Fiia Hellstenin ja Olivia Latvan kanssa.

11.6.2020 14:55 Susiladies

Suurlupaus Awak Kuier aloittaa ammattilaisuransa Italiassa

Suomen koripallon huipputalentti ja yleisöäänestyksessä naisten Korisliigan vuoden pelaajaksi arvostettu Awak Kuier, 18, on allekirjoittanut pelaajasopimuksen Italian Serie A:ssa pelaavan Virtus Eirene Ragusan kanssa.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

16.4.2020 08:06 Susiladies

Elina Arike valitsi yliopistokseen UTEP:n

Suomen laiturilupauksiin kuuluva Elina Arike, 20, on valinnut yliopistokseen Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa University of Texas at El Pason.

14.4.2020 15:27 Naisten Korisliiga

Studio 6: Supertalentti Awak Kuier keskiviikkona vieraana, lähetä kysymyksiä Awakille

Uusi Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 15.4. huipputalentti, HBA-Märskystä ammattilaiskentille lähtevä Awak Kuier.

11.3.2020 13:50 Pelaajat

Huff, Kotti ja Tuukkanen FIBA:n Time Out 2.0 -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

31.12.2019 13:51 Susijengi

2019 oli suomalaisen tyttökoripallon supervuosi

WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.

31.7.2019 09:08 Susiladies

Kaisa Kuisma siirtyy Portugaliin, uusi osoite Vitória SC

Napolin universiadijoukkueen Kaisa Kuisma, 25, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille ammattilaiseksi, kun 180-senttinen Orimattilan Jymyn kasvatti on tehnyt sopimuksen Portugalin pääsarjaa pelaavan Vitória Sporte Cluben kanssa.

19.6.2019 08:47 Susiladies

Roosa Lehtoranta Belgian pääsarjan Antwerp Giantsiin

Naisten Korisliigaa päättyneellä kaudella Tapiolan Hongassa pelannut Roosa Lehtoranta, 22, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille, kun Peli-Karhut-kasvatti on tehnyt sopimuksen Belgian pääsarjassa pelaavan Antwerp Giantsin kanssa.

20.2.2019 16:39 Susiladies

Susiladiesin huippulupaus Sara Bejedi sitoutunut Arizona Stateen

HBA:n ja Susiladiesin huippulupaus Sara Bejedi, 18, siirtyy tulevaksi kaudeksi Yhdysvaltojen yliopistoparketeille Arizona Staten yliopistoon.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

17.11.2018 21:20 Susiladies

Sara Bejedi: ”Taidollisesti meillä olisi edellytykset voittaa mikä tahansa joukkue”

Naisten maajoukkue Susiladies pelasi EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Sloveniaa vastaan Töölön Kisahallissa Helsingissä. Joukkueen kantavana voimana toimi vasta 18-vuotias pelintekijä Sara Bejedi, joka pussitti upeat 19 pistettä ja johti peliä vanhan ammattilaisen elkein.

Näytä lisää vastaavia