30.6.2021 09:38 Susijengi on saanut kesäkuussa riveihinsä tukun mielenkiintoisia uusia vahvistuksia, joista kalifornialaislähtöistä, Illinoisin yliopistoa NCAA-liigassa edustavaa Jacob Grandisonia, 23, on syytä pitää tarkalla silmällä. 198-senttinen Grandison kuvailee itseään ennen kaikkea voitonhaluiseksi joukkuepelaajaksi.
Jacob Grandison murtautui ryminällä Illinoisin aloitusviisikkoon alkuvuonna 2021. Kuva: Illinois Athletics.
Jacob Grandisonin nimi tuli tutuksi suomalaisyleisölle ensimmäisen kerran toukokuussa, jolloin hänen nimensä nousi esille Susijengin kesän 2021 pelaajaringissä. Suomen kansalainen Grandison on kuitenkin ollut koko ikänsä.
- Mun äitini (Carina) on kotoisin Helsingin Haagasta. Hän lähti nuorena vaihto-opiskelijana Yhdysvaltoihin, tapasi siellä mun isäni (James) ja loppu on historiaa, Jacob kuittaa elämäntarinansa.
- Olen käynyt Suomessa elämäni aikana viitisen kertaa. Äidillä oli tapana leipoa voipullia ja korvapuusteja mulle ja veljelleni (Lucas) vaaliakseen suomalaista kulttuuria perhepiirissämme, hän jatkaa viitaten pikkuveljeensä, joka edustaa tänä kesänä Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkuetta.
Jacob Grandison ui nuorena miehenä kilpaa, mutta valitsi lopulta lajikseen koripallon ja päätyi stipendillä Holy Crossin yliopistoon, missä hän urakoi toisella kaudellaan 13,9 pistettä, 5,0 levypalloa ja 2,9 syöttöä ottelua kohden.
Hänen otteensa herättivät huomiota myös suuremmissa yliopistoissa ja niinpä Grandisonin tie vei välivuoden kautta Illinoisin yliopistoon, missä hän debytoi viime syksynä. Grandison raivasi alkuvuoden aikana tiensä Illinoisin aloitusviisikkoon ja urakoi joukkueelleen kevään 2021 aikana 6,2 pistettä ja 4,2 levypalloa ottelua kohden (kolmoset 40%). Illinois voitti Big Ten -konferenssin mestaruuden sekä selvisi NCAA:n valtakunnallisessa lopputurnauksessa 32 parhaan joukkoon.
- Olen ollut koripallourani ajan enemmän tai vähemmän altavastaaja ja yrittänyt osoittaa ihmisten epäilykset vääriksi. Vasta viime aikoina olen alkanut saada koripallo-osaamisestani sellaista tunnustusta, jota mielestäni ansaitsen, seniorikauttaan Illinoisissa odottava Jacob kertoo.
- Pidän voittamisesta, se on tärkein asia. Osaan mielestäni vähän kaikkea: heittää, syöttää, hakea levypalloja, kuljettaa. En niinkään ajattele tilastojani, kunhan yritän auttaa joukkuettani voittamaan.
Jos Grandison on vasta asettunut taloksi Illinoisin yliopistoon, uusi ympäristö on hänelle myös viime vuosina rutkasti nuorentunut Susijengi. Grandison on hakenut uusista joukkuetovereistaan tuntumaa runsaan viikon verran ja odotuksena on, että hän esiintyy Suomi-paidassa ensimmäisen kerran ensi viikolla Japanin isännöimässä neljän joukkueen turnauksessa Okinawan pääkaupungissa Nahassa.
- Treeneissä on ollut hauskaa. Olen oppinut paljon. Joukkuekaverit ovat hauskoja tyyppejä – tai ainakin luulevat olevansa, Jacob naurahtaa.
- Olen kiitollinen siitä, että minut on kutsuttu mukaan ja odotan innolla mahdollisuuttani edustaa Suomea maajoukkuetasolla.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.
Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.
ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.