Susijengin valmennusjohto valmis Belgian haasteeseen

23.8.2012 Suomen miesten maajoukkue kohtaa perjantaina EM-karsintojen huippuottelussa Helsingin Jäähallilla Belgian ottelussa, jonka voittaja ottaa jättiloikan kohti Slovenian kesän 2013 EM-kisoja. Susijengin valmennusjohto on valmistautunut huippuvireessä olevan Belgian kohtaamiseen perustyöllä: litroittain kahvia, kymmeniä tunteja videomateriaalia ja unettomia öitä.

Petteri Koponen ja Suomi kohtaavat perjantaina Helsingin Jäähallin sudenpesässä huipputärkeässä EM-karsintaottelussa Belgian.

Belgia muistuttaa joukkueena Suomea. Se puolustaa aggressiivisesti, hyökkää organisoidusti, jonka lisäksi siltä puuttuu Marcin Gortatin (vas.) kaltainen "korinalusmörkö", jonka ohittaa kuvassa Gerald Lee Jr.

Tiistain upea Puola-voitto lisäsi Suomen joukkueen itseluottamusta entisestään.

Suomen valmennusjohto katsoo kymmeniä tunteja videonauhaa ja viettää unettomia öitä analysoidessaan kunkin vastustajan. Kuvassa olevien Henrik Dettmannin (kesk.), Pekka Salmisen (vas.) ja Jukka Toijalan (oik.) lisäksi töitä paiskii mm. valmennusjohtoon kuuluva Lassi Tuovi.

Suomi rakentaa pelinsä puolustuksen kautta. Kuvassa saalistaa Shawn Huff.

Perjantain EM-karsintaottelussa on vastakkain E-lohkon tappiottomat joukkueet. Kuvassa Suomen Hanno Möttölä.

Sam Van Rossomin johtama Belgia on hirmuvireessä; sen jalkoihin ovat tänä kesänä jääneet mm. Ranska, Iso-Britannia, Puola ja viimeksi Sveitsi, jota belgialaiset läksyttivät 50 pisteen erolla. Kuvat: Ville Vuorinen.

Suomen Susijengin ja Belgian ”Leijonien” välisen EM-karsintaottelun panokset ovat hurjat: karsintojen kaksi avausotteluaan voittaneet joukkueet saavat perjantaina mahdollisuuden ottaa niskalenkin lohkon päävastustajastaan ja lähteä seuraaviin otteluihinsa lohkon peränpitäjiä vastaan mukavan turvavälin etäisyydeltä.

 

Vaikka Suomi ja Belgia kohtaavatkin ensimmäistä kertaa tänä kesänä vasta perjantaina, on vastustaja käynyt Susijengin valmennusjohdolle tutuksi viime kuukausien aikana.

 

– Kyllä tuntosarvet alkoivat kohoilla jo siinä vaiheessa, kun EM-karsintalohkot arvottiin. Talven aikana käytimme kukin omat kontaktimme hyödyksi ja aloimme etsiä tietoa eri vastustajien harjoitusohjelmista sekä käydä vaihtokauppaa ottelutallenteista, Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala paljastaa.

 

- Meillä on tällä hetkellä videopankissamme Belgialta 4-5 ottelua tallennettuna, jonka lisäksi kävin Antwerpenissä paikan päällä katsomassa Belgian kotiottelun Sveitsiä vastaan. Paluun jälkeen työstimme Lassi Tuovin ja Pekka Salmisen kanssa scouttia vuorokauden ajan yrittäen välillä vähän nukkuakin, Toijala jatkaa.

 

Susijengin apuvalmentaja/videokoordinaattori Lassi Tuovi pitää huolen siitä, että pelaajat pääsevät keskittymään olennaiseen.

 

– Jos pankissa on viisi matsia Belgialta ja kaksi ja puoli tuntia kuluu kunkin pelin analysointiin, työmäärä on toki valtava, mutta pääosa työstä tehdään etukäteen vailla aikarajoituksia, Tuovi kertoo.

 

– Olemme suodattaneet lopulliseen materiaaliin 141 eri tilannetta Belgian avainpelaajista ja pelitavasta pelaajillemme näytettäviksi. Näistä tilanteista jotkut pelaajat näkevät parikymmentä ja toiset viitisenkymmentä, riippuen pelipaikoista sekä puolustuspään komennuksista. Tärkeintä on vetää raja johonkin, sillä kaikki kerätty informaatio ei ole olennaista.

 

Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan vastustajaa scoutatessa koripallokentällä pätee ikiaikainen lainalaisuus: vähemmän on enemmän.

 

– Lopulta pelaajat tekevät lopulliset päätökset scouttien perusteella. Olennaista on löytää vastustajan pelistä yksi olennainen osa-alue siten, että vastustaja joutuu epämukavuusalueelle. 

Puola-voitto loi itseluottamusta 

Susijengi on viime vuosina taittanut suomalaisille maajoukkueille usein harvinaisen tutun trendin, jossa Suomi hallitsee peliä tai pelaa tasaväkisesti aina päätöshetkille asti, jolloin vastustaja rankaisee rutiinillaan. Esimerkiksi viime kesänä Suomi karkasi rutiinillaan loppuhetkillä muiden muassa EM-karsinnoissa Unkarilta vieraissa ja EM-kisoissa Montenegroa vastaan.

 

- Marginaalit näissä peleissä ovat äärimmäisen pienet. Pelin jälkeen yleensä aina tulee vahva tunne siitä, onko tullut tehtyä hyviä vai huonoja strategisia valintoja. Mitä enemmän tietoa saa ja käsittelee, sitä helpompi on tehdä oikeita valintoja, Dettmann miettii.

 

– Suomessa ei saa itseään kehua, josta syystä sanonkin, että olemme tehneet hämmästyttävällä ”tsägällä” oikeita strategisia valintoja.

 

Strateginen kypsyys ja joukkuekuri olivat Dettmannin mukaan avaimia tiistain vakuuttavaan Puola-vierasvoittoon. Vaikka Puola kiri Susijengin kolmannen jakson 11 pisteen umpeen ja siirtyi nelisen minuuttia ennen ottelun loppua johtoon, Suomi pysyi konseptissaan.

 

– Yhdentoista pisteen johdossa löysäsimme vähän omassa puolustuspäässä, ja saimme siitä heti nenillemme. Sitten vastustaja sai parin korin myötä hengen päälle, jonka jälkeen sovimme palata peruspeliimme puolustuksen kautta, miettii Dettmann.

 

– Hyökkäyksemme ei ollut lopussa kovinkaan jouhevan näköistä, mutta pistetuotoksemme oli ihan riittävä. Hyvä joukkue löytää kyllä tavat tehdä koreja. Saimme isot, monipuoliset miehemme peliin mukaan, Shawn Huff teki muutaman korin virhevaikeuksien jälkeen ja Mikko Koivisto on pelaaja, joka tarvitsee vain yhden vapaan heiton kääntääkseen ottelun kulun.

”Toivottavasti Belgia keskittyy meidän tekemiseemme” 

Susijengi saa perjantaina Helsingin Jäähallin parketilla vastaansa joukkueen, jonka pelikonsepti ja kokoonpanon rakenne ovat lähes identtisiä susien vastaaviin nähden.

 

– Belgia on atleettinen, hyvin organisoitunut joukkue. He pyrkivät juoksemaan kenttää, mutta puolen kentän pelissä he kykenevät hyvin ehjään joukkuepelaamiseen. He ovat pelanneet joukkueena yhdessä pitkään ja toteuttavat parhaimmillaan konseptiaan mallikkaasti, tiivistää Toijala.

 

– Belgian isot pelaajat pelaavat kasvot kohti koria lukuun ottamatta Christophe Beghiniä, joka välillä poraa selkä koriin päin. Sam Van Rossom on joukkueen kapellimestari ja Jonathan Tabu toinen kokenut pelaaja, joka on pelannut korkealla tasolla Euroopassa aivan kuten omat takamiehemme.

 

Belgia on ollut tänä kesänä liekeissä: joukkue voitti karsintoihin valmistaneista kahdeksasta maaottelustaan seitsemän sekä molemmat EM-karsintapelinsä tähän mennessä. Scoutattavaa löytyy, mutta päävalmentaja Dettmannin mukaan vanhaa kunnon ”less is more”-periaatetta sopii noudattaa myös koko joukkueen valmistautumisessa.

 

– Näissä karsinnoissa pelejä on niin tiiviiseen tahtiin, että parhaiten pelaavat omaan tekemiseensä keskittyvät joukkueet. Toivomme hirveästi, että Belgia alkaisi keskittyä meidän tekemiseemme, koska suurimmassa osassa pelejä omaan tekemiseen keskittyvät joukkueet ovat parhaita, Dettmann luennoi.

 

– Joku voisi tietenkin kysyä, mitä hyötyä kaikesta tästä scouttauksesta on, jos tärkeintä on omaan peliin keskittyminen. Vanha herra Robert Petersen (Dettmannin oppi-isä ja entinen apuvalmentaja) tiivistäisi asian näin: ”No surprises”. Yllätyksiä ei saa tapahtua.

 

Suomi-Belgia käynnistyy perjantaina 24.8. klo 19:00 Helsingin Jäähallin sudenpesässä. Ovet avataan yleisölle kahta tuntia aiemmin. Ennakkolipunmyyntiä hoitaa Lippupalvelu.

Lue myös seuraavat

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

18.9.2016 EM-karsinnat

Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia EM-kisoihin

EM-karsinnat huipentuivat lauantai-iltana, ja kuusi uutta joukkuetta leimasivat lippunsa vuoden päästä Turkissa, Suomessa, Israelissa ja Romaniassa pelattaviin vuoden 2017 EM-kisoihin. Jo aiemmin kisapaikkansa varmistaneiden maiden lisäksi arvokisoihin pelasivat tiensä Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia.

15.9.2016 EM-karsinnat

Belgia, Slovenia, Montenegro ja Unkari varmistivat EM-kisapaikkansa

Neljä joukkuetta varmisti paikkansa vuoden 2017 EM-kisoissa voittamalla keskiviikkoillan EM-karsintaottelunsa. Jo viime viikonloppuna EM-kisalippunsa leimanneen Venäjän lisäksi EM-kisamatkansa varmistivat Belgia, Slovenia, Montenegro sekä Unkari. EM-karsinnat huipentuvat lauantaina.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

16.1.2014 EM-karsinnat

Susijengi ja fanit tulisilla hiilillä 1.-3.2.

Tiistaina Vuoden joukkueena Urheilugaalassa palkitulla Susijengillä ja niin ikään Uuno-pystin pokanneilla Susijengi-faneilla on luvassa jännityksentäyteiset kolme päivää, kun tammikuu vaihtuu helmikuuksi. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus kokoontuu Barcelonaan tekemään päätöksiä MM-kisojen villeistä korteista lauantaina 1.2. Maanantaina 3.2. koripalloperhe jännittää jo joko MM-kisojen alkulohkojen tai EM-karsintalohkojen arvontoja.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

30.7.2013 EM-karsinnat

Susijengin kesän maaotteluavaus Ranskassa

Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi avaa maaottelukesänsä Ranskassa alkaneella viikolla. Vastus on heti huippuluokkaa, kun Susijengi testaa viime EM-kisoissa hopeaa voittaneen ja Lontoon olympialaisissa kuudenneksi venyneen isäntämaan. Susijengi matkasi pelipaikalle Pauhun 15 pelaajan voimin.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

28.3.2013 09:47 EM-karsinnat

Lipunmyynti kesän maaotteluihin käynnistynyt!

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisön edessä ensi kesänä. Lipunmyynti Susijengin valmistaviin maaotteluihin Hartwall Areenalle sekä Naarassusien EM-karsintoihin on käynnistynyt.

11.11.2012 19:13 EM-karsinnat

MM-kisat laajenee, maajoukkueille MM-karsinnat ikkunoineen, EM-kisat 4 vuoden välein

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on Kuala Lumpurissa pitämässään kokouksessa päättänyt merkittävistä miesten maajoukkuekilpailujen järjestelmäuudistuksista. FIBA on päättänyt laajentaa MM-kisoja, aloittaa erilliset MM-karsinnat, avata maajoukkueille sarjakaudelle karsintaikkunoita sekä siirtää maanosien mestaruuskilpailut pelattavaksi neljän vuoden välein nykyisen kahden vuoden asemesta.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

12.9.2012 11:36 EM-karsinnat

Koripallon EM-karsinnat kiinnostivat suomalaisyleisöä

Susijengin pirteät otteet tiistaina päättyneissä koripallon EM-karsintapeleissä kiinnostivat kotimaista urheiluyleisöä. Susijengin laukkaa seurasi Helsingin Jäähallissa neljässä ottelussa keskimäärin 4478 katsojaa ottelua kohden. Suomen katsojakeskiarvo oli koko EM-karsintojen kahdeksanneksi paras.

12.9.2012 10:10 EM-karsinnat

Susijengi EM-karsintojen paras kaukoheittojoukkue, Koponen ja Huff pelaajatilastojen aatelia

Vuoden 2012 EM-karsinnat tiistain Sveitsi-voittoon päättänyt Suomen miesten maajoukkue esiintyi edukseen karsintojen joukkuetilastoissa ollen koko karsintavaiheen paras kaukoheittojoukkue. Susijengin yksittäisistä pelaajista Petteri Koponen ja Shawn Huff löivät leimansa Euroopan eliittiin tilastovertailussa.

12.9.2012 09:29 EM-karsinnat

Serbia ja Turkki puristivat viime hetkellä EM-kisoihin

EM-karsintojen päätöskierroksella tiistaina selkä seinää vasten pelanneet koripallojättiläiset Serbia ja Turkki puristivat viimeisellä mahdollisella hetkellä EM-kisoihin. Suomen naapurimaista Ruotsi leimasi kisapassinsa rökittämällä Luxemburgin, mutta Viro jäi kuudesta voitostaan huolimatta nipin napin rannalle.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

10.9.2012 EM-karsinnat

Helsinki on todistanut EM-karsintojen ratkaisuhetkiä vuosikymmenien mittaan

Suomen koripallomaajoukkue petasi tiensä EM-kisoihin helsinkiläisyleisön edessä viime vuoden elokuussa kaatamalla EM-karsintojen ratkaisupeleissä Portugalin ja Unkarin. Helsingissä pelatut maaottelut ovat siivittäneet ”Susijengin” arvokisoihin myös vuosina 1977 ja 1993-94. Helsinkiin Suomi päättää karsintansa myös tiistaina ottelulla Sveitsiä vastaan varma kisapaikka hallussaan.

10.9.2012 EM-karsinnat

Susijengin tiistaisessa Sveitsi-ottelussa vielä paljon pelissä

Suomen maajoukkue varmisti paikkansa vuoden 2013 Slovenian EM-kisoissa käytännössä jo aloittamalla päättymäisillään olevat karsinnat viiden ottelun voittoputkella. Karsinnat päättyvät tiistaina Helsingissä, ja pelissä on vielä paljon: voittamalla Sveitsin ”Susijengi” pelaisi tiensä tulevien EM-kisojen lohkoarvonnoissa suotuisampaan arvontakoriin.

Näytä lisää vastaavia