Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

22.8.2012 00:21 Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

Petteri Koponen takoi 26 pistettä Susijengin kaataessa Puolan vieraissa.

Työn sankari Tuukka Kotti paimensi Marcin Gortatin näkymättömiin.

Gerald Lee jr nousi toisella puoliajalla mukavuusalueelleen puolalaiskorin alla.

"Call me maybe?" - Hanno Möttölä ja muut sudet odottavat täyttä tupaa Helsingin Jäähalliin perjantain Belgia-otteluun.

Koszalinin areenan perustukset alkoivat vapista kolmisen minuuttia ennen EM-karsintaottelun loppua, kun Puola nousi Suomen perättäisten pallonmenetysten jälkimainingeissa Michal Ignerskin (22/7) kolmosella ja vapaaheitolla 74–72-johtoon pakottaen Susijengin aikalisälle.

Loppuhetkillä molemmat joukkueet pelasivat hermostunutta koripalloa, mutta riittävän lisäpuristuksen löysi Suomi. Puola onnistui viimeisen kolmeminuuttisen aikana pelitilanneheitossa vain kerran, kun taas Suomi napsautteli kotijoukkueen selkärankaa kolmella väkevällä piiskaniskulla: Shawn Huffin (15/2) kolmonen lukemiin 74–75, Mikko Koiviston (3/0) kolmonen lukemiin 75–78 ja Gerald Lee juniorin (13/5) donkki tyhjiin vain 29 sekuntia ennen loppua.

– Hieno voitto, joka tuli nimenomaan puolustamalla. Olen iloinen siitä, että pystyimme hoitamaan näin tiukassa paikassa pelin kotiin ja positiivista on se, että puolustukseen jäi vielä parannettavaa, iloitsi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

– Iso voitto meille. Puola on vaikea vastus, aggressiivinen ja iso. Molemmille joukkueille tuli viimeisen viisiminuuttisen aikana ohiheittoja, mutta me pystyimme parantamaan puolustustamme koko ajan. Puolustus on tavaramerkkimme, ja sillä tämäkin peli ratkesi, totesi Susijengille tukun tärkeitä pitkän matkan hyppyheittoja kylmän viileästi upottanut Hanno Möttölä (11/4).

Kolmen jakson ajan virhevaikeuksissa tuskaillut Huff viimeisteli viimeisen seitsenminuuttisen aikana kahdeksan pistettä. Puolan puolustus piti puolestaan Mikko Koiviston suurimman ajan ottelun kulusta vailla edes kohtuullisia heittopaikkoja, mutta ratkaisukoreihin kuulunut kolmonen osui lähes vapaasta paikasta.

– Puola oli alusta asti päättänyt olla auttamatta pick and roll-tilanteissa. Heittäjänä piti vain jaksaa odottaa, ja tulihan sieltä lopulta muutama paikka, kertasi Huff ratkaisukolmosiaan.

– Oli heittäjälle vaikea peli, kun ei tullut montaa paikkaa. En tiedä, mikä nukahdus Puolalle siinä tuli, mutta onneksi Junnu Lee näki minut vapaana. Siinä ei paljoa ehtinyt ajatella, kunhan antoi lentää, hymyili Koivisto, jonka illan ainoa kori syntyi 1:11 ennen pelin loppua.

Maestro Koponen jälleen liekeissä

Puola uhkui ottelun alussa näyttöhaluja kärsittyään karsintojen avauksessa tappion Belgiaa vastaan, mutta sortui alkuminuuteilla yliyrittämiseen Petteri Koposen tyylitellessä Suomen 4-13-johtoon. Puola kokosi kuitenkin rivinsä aikalisällä ja hallitsi kenttätapahtumia toisen jakson loppuhetkille asti kaukoheitoillaan ja hakeutumalla ahkerasti vapaaheittoviivalle.

Kolmannella jaksolla Suomi piti puolalaiset pisteittä viiden minuutin ajan kasvattaen johtonsa jopa 11 pisteeseen, mutta Puola heräsi horroksestaan kaukoheittojen (kolmoset 11/24) ja Marcin Gortatin viimeistelemien nopeiden hyökkäysten seurauksena. Päätösjakso edettiin johtoasemia vaihdellen aina dramaattisille loppuhetkille saakka.

Aina kolmannen jakson alkuun asti ottelu oli Petteri Koposen (26/2/5 syöttöä) show. Koponen pyöritteli puolustajansa Lukasz Koszarekin (4/4/6 syöttöä) jalat rusetille ja tuntui tekevän korin tai jakavan koriin johtavan syötön aina halutessaan. Viimeisillä minuuteilla puolalaispuolustus sai pariin otteeseen pakotettua Koposen sumppuun, mutta viimeisestä träpistä Koposelle merkittiin ”jääkiekkosyöttö” Kotin kautta Leen donkkiin.

– Kun Petteri pelasi niin loistavasti kuin pelasi, hetken aikaa iski pelko siitä, odottavatko kaikki matsin loppuvan niin, että ”MJ” hoitaa pelin kotiin. Onneksi meiltä löytyi muitakin ratkaisijoita. Huffilta ja Koivistolta todella kovat korit loppuun, Dettmann iloitsi.

– Puola tuli juuri niin kovaa peliin kuin uskoimme. He halusivat Belgia-tappion jälkeen näyttää meille. Taistelimme hienosti läpi matsin ja lopun vaikeuksista huolimatta jaksoimme uskoa itseemme ja kääntää tämän matsin voitoksi, arvioi Koponen.

Susijengin joukkuepuolustus repi kaikki aseet puolalaiskäsistä ottelun loppuun mennessä. Viimeisen viisiminuuttisen aikana Puolan hyökkäys kuihtui täysin, kun joukkue ei saanut enää täsmäasettaan eli kaukoheittoa ilmaan.

Susien työn sankarina kunnostautui Tuukka Kotti (8/8/3 riistoa), joka pakotti edellisissä karsintapeleissä 20,0 pisteen keskiarvolla koreja mättäneen Marcin Gortatin täysin pois mukavuusalueeltaan. Gortat ei onnistunut tekemään Kotin puolustaessa yhtäkään pelitilannekoria.

Koivisto perjantaista: ”Tärkeää on saada kaikki mahdollinen tuki”

Perjantaina Helsingin Jäähallissa nähdään ”titaanien kohtaaminen”, kun EM-karsintalohko E:n tappiottomat joukkueet Belgia ja Suomi iskevät yhteen. Belgia päihitti tiistaina Sveitsin kotonaan Antwerpissa pistein 98–49 (52–29).

– Meillä on tässä lohkossa niin sanotusti neljä ottelupalloa, kaikki näitä isoja jengejä vastaan. Nyt otimme ottelupalloista ensimmäisen, totesi Dettmann viitaten lohkon kahta muuta ennakkosuosikkia Belgiaa ja Puolaa vastaan pelattaviin otteluihin.

– Tavoitteenamme on mennä tästä lohkosta ykkösenä tai kakkosena kisoihin, ja se tarkoittaa sitä, että meidän on ainakin hoidettava kotiottelut, ennakoi puolestaan Mikko Koivisto.

– Puola kaatui vieraissa, ja tavoitteisiin nähden meidän on entistä tärkeämpää voittaa Belgia kotona. Toivottavasti ihmiset löytävät tiensä hallille, sillä meille on tärkeää saada kaikki mahdollinen tuki. Tarjolla on taatusti parempaa korisviihdettä kuin viime perjantaina, viittasi Koivisto EM-karsinta-avauksen 112–77 päättyneeseen Albania-löylytykseen.

EM-karsinnoissa ei tiistaina nähty suuria yllätyksiä. Israel avasi voittotilinsä kukistamalla Islannin Reykjavikissa 83–110 (36–50), Saksa jatkoi Bulgarian tuskaa 82–70 (41–28)-vierasvoitollaan, Ruotsi karkasi Boråsissa aiemmin tappiottomalta Azerbaidzhanilta 96–79 (41–42) ja Georgia karkasi Bosnia & Hertsegovinalta vieraissa 95–96 (38–54).

Suomi pelaa EM-karsintojen seuraavan kotipelinsä perjantaina 24.8. Belgiaa vastaan. Ottelu alkaa Helsingin Jäähallin sudenpesässä klo 19:00.

Jokaisesta kuudesta karsintalohkosta Slovenian vuoden 2013 EM-kisoihin etenee kaksi joukkuetta. Lisäksi kisoihin jatkavat neljä parasta lohkokolmosta.

Puola – Suomi 79–81 (22–22, 40–42, 60–60), miesten maaottelu, EM-karsintaa, Koszalin (Puola) 21.8.2012

Suomi: Petteri Koponen 26/2/5 syöttöä, Shawn Huff 15/2, Gerald Lee jr 13/5, Hanno Möttölä 11/4, Tuukka Kotti 8/8, Sasu Salin 5/3, Mikko Koivisto 3/0, Antto Nikkarinen 0/1, Matti Nuutinen 0/1, Kimmo Muurinen 0/0, Ville Kaunisto 0/0, Carl Lindbom.

Puola:
Michal Ingerski 22/7, Dardan Berisha 16/2, Marcin Gortat 13/11/3 blokkia,

Lisätietoja: Ottelutilastot

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

15.8.2011 Maaottelu

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.