Susijengi ja Slovenia kohdanneet neljään kertaan arvokisakentillä

25.2.2022 10:27 Perjantain MM-karsintaottelu Susijengin ja Slovenian maajoukkueiden välillä tulee olemaan historian kymmenes miesten maaottelukohtaaminen kahden maan kesken. Pelatuista yhdeksästä ottelusta Slovenia on voittanut kahdeksan. Arvokisakentillä joukkueet ovat kohdanneet neljästi, ja näistä kohtaamisista Susijengi on vienyt voiton kerran.

Lauri Markkanen nuiji Sloveniaa vuoden 2017 EM-kisoissa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ensikohtaaminen: Ateena 1995

Slovenia itsenäistyi entisestä Jugoslaviasta kesällä 1991 ja kohtasi Suomen miesten maajoukkuetasolla ensimmäistä kertaa itsenäisen historiansa aikana neljä vuotta myöhemmin, kesän 1995 EM-kisoissa Ateenassa.

Ensikohtaaminen Ateenan EM-kisojen alkulohko B:ssa päättyi Slovenian selkeään 72–94 (33–43) -voittoon. Martti Kuisma oli Suomen selkeä koritykki 17 pisteellään, kun taas Sloveniasta Slavko Kotnik johti rynnistystä 20 pisteellä ja 12 levypallolla.

Slovenia päätyi Ateenan kisoissa 10. sijalle voitettuaan kuudesta pelaamastaan ottelusta kaksi, kun taas Suomi jakoi 13. sijan Ruotsin kanssa kisojen toisena voitottamana joukkueena.

Toinen arvokisakohtaaminen: Vilna 2011

Susijengi esiintyi seuraavan kerran arvokisoissa kuusitoista vuotta myöhemmin selvitettyään EM-jatkokarsintojen voittajana tiensä Liettuan EM-kisoihin.

Kumpikin joukkue selvitti EM-alkulohkosta tiensä jatkosarjaan ja paikka kisojen puolivälierissä oli kummankin tavoiteltavissa, kun joukkueet ryhmittyivät 12. syyskuuta keskinäiseen kamppailun Vilnassa.

Arvokisa- ja seurajoukkuekokemuksella punnittuna rutinoituneempi hallitseva EM-4. Slovenia hallitsi levypallopeliä, puristi Susijengin heittäjiltä tilan pois ja rynnisti parhaimmillaan 42–26-johtoon Uros Slokarin sivaltaessa kaksitoista pistettä ennen taukoa.

Toisella puoliskolla Susijengi tiivisti puolustustaan ja nousi viimeisellä minuutilla Teemu Rannikon ja Petteri Koposen kolmosilla viiden pisteen päähän. Viimeisten hyökkäysten harmillisten ohiheittojen jälkeen Susijengi joutui kuitenkin rikkomaan Sloveniaa, joka eteni kisojen kahdeksan parhaan joukkoon 67–60 (42–28) -voitollaan.

Susijengin kärkikolmikon muodostivat Petteri Koponen (14/2/3 syöttöä), Shawn Huff (13/4) ja Tuukka Kotti (7/7). Sloveniasta Erazem Lorbek upotti 14 ja Uros Slokar 12 pistettä, Slokarin ja Mirza Begicin käsiin jäi kahdeksan levypalloa mieheen.

Slovenia päätyi kisoissa lopulta seitsemänneksi, kun taas Susijengille kirjattiin yhdeksäs sija.

Susijengin ensimmäinen voitto: Ljubljana 2013

Susijengi saalisti tähänastisen historiansa ainoan voittonsa Sloveniasta miesten maajoukkuetasolla ikimuistoisissa syyskesän 2013 EM-kisoissa.

Susijengi kuului kisojen alkulohkon suurimpiin yllättäjiin sijoittumalla Koperin EM-alkulohkon toiseksi voittamalla neljä ottelua viidestä. EM-jatkosarjan alun perättäistappiot Kroatiaa ja Espanjaa vastaan suistivat Susijengin ulos puolivälieristä, mutta jatkosarjan päätösottelussa Susijengillä oli edelleen mahdollisuus pedata itselleen villiä korttia seuraavan kesän MM-kisoista sijoittumalla yhdeksänneksi.

Kun täpötäydellä Ljubljanan Stozice Areenalla (10 000 katsojaa) oli pelattu kaksi ja puoli minuuttia, Susijengi oli karannut jo 0–9-johtoon. Tauolle edettiin tasalukemissa, jonka jälkeen Susijengi hyydytti isäntäjoukkueen liikkeen 2–3-paikkapuolustuksellaan ja löysi lähes koko kisojen ajan kateissa olleen kaukoheittojyvänsä. Susijengi päätti kisansa 76–92 (42–42) -voittoon ja kisojen yhdeksänteen sijaan, kun taas Slovenia eteni lopulta viidenneksi.

Susijengin voitto kirjattiin lopulta todellisella joukkueonnistumisella, kun kaksinumeroisille pisteille ylsivät Gerald Lee Jr. (17/6), Sasu Salin (16/5), Mikko Koivisto (16/0), Petteri Koponen (14/4/6 syöttöä) ja Roope Ahonen (11/1/3 syöttöä), unohtamatta ensimmäisellä puoliskolla kolmasti onnistunutta Samuel Haanpäätä (9/4).

Susijengi heitti ottelussa kolmosensa sensaatiomaisesti 17/32 ja sai vaihtopenkiltään peräti 36 pistettä.

Edellinen kohtaaminen: Helsinki 2017

Edellisen kerran Susijengi ja Slovenia iskivät yhteen Helsingin EM-kotikisoissa syyskuussa 2017.

Susijengi oli päihittänyt kisojen avausottelussaan jatkoajalla Ranskan ja Slovenia Puolan. Täpötäyden Hartwall Areenan (11 963 katsojaa) edessä pelatun ottelun ensimmäisen puoliajan ehdoton hahmo oli Goran Dragic, joka hurjasteli peräti 24 pistettä ennen taukoa ja johdatti Slovenian 42–52-johtoon.

Tauon jälkeen Susijengi sai Dragicin solmuun ja nousi pari minuuttia ennen ottelun loppua Jamar Wilsonin kolmosella tasoihin tilanteessa 72–72. Täysi Areena huusi ja mylvi, kun tulokassensaatio Lauri Markkanen siirsi Susijengin 78–77-johtoon 38 sekuntia ennen loppua.

Goran Dragic palautti kuitenkin tahtipuikon Slovenialle vapaaheittoviivalla. Susijengi pelasi viimeiset ratkaisunsa Wilsonille ja Markkaselle, mutta hetkeä aiemmin kahdesti vapaaheittoviivalta kivittänyt Anthony Randolph nousi joukkueensa ratkaisijaksi donkkaamalla pallonriiston jälkeen taululle loppulukemat 78–81.

Susijengin vahvan nelikon ottelussa muodostivat Lauri Markkanen (24/7), Sasu Salin (11/5), Shawn Huff (7/8) ja Petteri Koponen (7/1/9 syöttöä), kun taas Slovenian ehdoton kärkinimi oli Goran Dragic (29/4/5 syöttöä).

Slovenia voitti kisoissa kaikki yhdeksän otteluaan ja juhli kisojen päätteeksi historiansa ensimmäistä Euroopan mestaruutta. Kolmen pisteen voitto Susijengistä oli Slovenian niukin koko turnauksessa. Susijengin kisat päättyivät puolestaan menestyksekkään alkulohkon jälkeen neljännesvälierätappioon Italiaa vastaan.

 
3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

2.7.2022 22:54 Susijengi

Susijengi ja Kroatia vahvistivat sunnuntain kokoonpanonsa

Susijengi ja Kroatia ovat valinneet tusinansa sunnuntai-illan MM-karsintaotteluun Rijekassa. Susijengi lähtee vierasotteluun samalla kokoonpanolla kuin torstaina Ruotsia vastaan, kun taas pakkovoiton edessä oleva Kroatia on vaihtanut yhden pelaajan.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

1.7.2022 10:09 Susijengi

Slovenia kuritti Kroatiaa, leimasi lipun MM-jatkokarsintoihin

C-lohkon torstai-illan toisessa ottelussa Kroatian NBA-miehillä varustettu nippu oli paperia Luka Doncicin tähdittämän Slovenian hyppysissä. Slovenia nuiji Kroatian maanrakoon pistein 97–69 (54–35) ja varmisti karsintalohko C:n kakkossijan. D-lohkossa Gordon Herbertin Saksa varmisti lohkovoittonsa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

29.6.2022 21:56 Susijengi

Susijengi ja Ruotsi vahvistivat torstain kokoonpanonsa – Markkanen mukana, Nkamhoualle kotidebyytti

Susijengin ja Ruotsin valmentajat ovat valinneet kahdentoista pelaajan miehistönsä torstai-illan MM-karsintaotteluun Espoo Metro Areenalle. Lauri Markkanen pelaa ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen ja helsinkiläislähtöinen Tennesseen yliopiston iso laituri Olivier Nkamhoua, 22, debytoi susifanien edessä.

8.6.2022 09:37 Susijengi

Kroatia kerää MM-karsintaikkunaan hirmujoukkuetta – Bogdanovic ja Zubac kutsuttujen listassa

MM-karsintojen C-lohkon jumboksi jäänyt Kroatia on kasaamassa kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan jalkeille todellista tähdistöä. Päävalmentaja Damir Mulaomervicin koolle kutsumassa 26 pelaajan listassa mukana ovat Kroatian NBA-pelaajat Bojan Bogdanovic (Utah Jazz) ja Ivica Zubac (Los Angeles Clippers).

6.6.2022 16:11 Susijengi

Ruotsi nimesi pelaajaehdokkaansa kesäkuun MM-karsintaikkunaan

Susijengin viime marraskuun MM-karsinta-avauksessa Tukholmassa päihittänyt, Espoo Metro Areenalle 30.6. vieraaksi saapuva Ruotsi on nimennyt 21 pelaajaehdokastaan kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan.

25.5.2022 10:58 Pääjuttu

Susijengin III MM-karsintaikkunan kutsulistassa 21 nimeä, haastajamaajoukkueen pelaajilla näytön paikka kesäkuussa

Kaikkiaan 21 pelaajaehdokasta on saanut kutsun Susijengin kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan. Vastaavasti 22 pelaajasta koostuva miesten haastajamaajoukkue saa näytön paikkansa kesäkuun leirityksen aikana.

23.5.2022 10:36 Susijengi

Susijengillä tiedossa superkesä – EM-kisat, MM-karsintaa ja valmistavia maaotteluita

Kaksi pandemiavuotta ovat enää muisto vain ja kansainvälinen huippukoripallokalenteri täyttyy tapahtumista alkavana kesänä 2022. Ennen syyskuun kauan odotettuja EM-kisoja Susijengi pelaa niin MM-karsintaa kuin valmistavia maaotteluita sekä ulkomailla että kotimaan kamaralla.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

1.3.2022 10:14 Susijengi

Kroatia haki avausvoittonsa, Susijengi yksin lohkokärjessä

Susijengi kohosi ylhäisenä yksinäisenä FIBA:n MM-karsintalohko C:n kärkeen kukistettuaan helmikuun karsintaikkunassa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kahdesti. Lohkon toisessa ottelussa toistaiseksi voitoton Kroatia haki tuplajatkoajalla vierasvoiton Ruotsista tehden lohkon tilanteesta vielä avoimen MM-jatkokarsintapaikkojen kannalta.

28.2.2022 21:36 Susijengi

Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

28.2.2022 14:18 Susijengi

”Koperin ihme” jäänyt ikiajoiksi Susijengin mieliin

Susijengi selviytyi ensimmäisiin EM-kisoihinsa kuuteentoista vuoteen vuonna 2011, jolloin kisat pelattiin Liettuassa. Kaksi vuotta myöhemmin joukkue suuntasi seuraaviin EM-kisoihinsa Slovenian rantakaupunki Koperin alkulohkoon. Susijengille ei ennakkokaavioissa povattu kummoista menestystä, mutta sen sijaan Koperissa nähtiin historiallinen koripalloviikko.

27.2.2022 12:26 Susijengi

Lassi Tuovi: ”Slovenia kiristää varmasti ruuvia”

Perjantai-iltana Espoo Metro Areenalla Susijengi vei ja olympianelonen Slovenia vikisi. MM-karsinnat jatkuvat maanantaina vuoden 2013 EM-kisojen suomalaisittain ikimuistoisella alkulohkonäyttämöllä Koperin Bonifika Arenalla. Susijengin valmennusjohtoon kuuluvan Lassi Tuovin mukaan maanantaina on varmasti vastassa terävä Slovenia.

26.2.2022 16:55 Pääjuttu

Toijala ja Viro nitrovoittoon Puolasta

Susijengin valmennusjohdossa pitkään työskennellyt Jukka Toijala kohensi voittosarakettaan Viron peräsimessä perjantai-iltana, kun Toijalan komentama Viro päihitti Tallinnassa pelatussa MM-karsintaottelussa Puolan 75–71 (47–36). Susijengin edustamassa C-lohkossa Ruotsi siirtyi kärkeen kukistamalla Kroatian vieraskentällä.

25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

24.2.2022 22:01 Susijengi

Susijengi ja Slovenia nimesivät tusinansa perjantain MM-karsintaotteluun

Isäntäjoukkue Susijengi ja hallitseva Euroopan mestari Slovenia ovat nimenneet kahdentoista pelaajan miehistönsä perjantai-illan MM-karsintaotteluun Espoo Metro Areenalle. Susijengin riveissä nähdään myös yksi maajoukkuedebytantti 17-vuotiaan Miro Littlen muodossa.

24.2.2022 10:28 Susijengi

Euroopan mestari Slovenia pelaa ”iloisessa hurmoksessa”

Helmikuun MM-karsintaikkunassa Susijengiä vastaan asettuva hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia on kuulunut kansainväliseen koripalloeliittiin jo vuosien ajan. Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovin mukaan joukkue pelaa ”iloisessa hurmoksessa”, joka perustuu pitkään yhteiseen historiaan ja maailmanluokan taitoon jokaisella pelipaikalla.

Näytä lisää vastaavia