Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

25.2.2023 09:17 Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

Ilari Seppälällä on jo maine isojen heittojen miehenä. Kuvat: FIBA Europe.

Seppälän mukaan perjantain MM-karsintaottelu ratkesi ”perinteitä kunnioittaen” – sillä tavalla kuin Susijengin otteluilla on tapana ratketa.

- Ei ollut eka kerta, kun tullaan takaa ja kairataan pisteet kotiin, Ilari naurahtaa.

- Meillä oli pari mahdollisuutta voittaa jo varsinaisella peliajalla ja uudestaan vielä jatkoajalla, mutta täytyi pitää jännitys loppuun asti. Tyypillinen susijengimäinen voitto. Kaikki kunnia Israelille, joka tuli tosi kovaa peliin, vaikkei MM-kisapaikasta enää pelannutkaan.

Israel oli karannut 91-86-johtoon vajaat kaksi minuuttia ennen jatkoajan loppua, kun Seppälä käytti Israelin skriininvaihdon hyödykseen ja laukaisi kolmosen naruihin. Seuraavassa hyökkäyksessä kolmosessa Israel oli unohtanut Lapuan Kobrien kasvatin lähes täysin vapaaksi ja viiden pisteen tappioasema oli kääntynyt pisteen johtoasemaksi.

Seppälä petasi Susijengille ratkaisevan johtoaseman kolmella onnistuneella vapaaheitollaan.

- Ne puolusti koko pelin samalla tavalla. Tiesin, että ne vaihtaa skriinit ja kun ne tuossa ekassa jatkoajan kolmosessa alkoi tehdä vaihtoa jo ennakkoon, näin että siinä oli mun sauma. Kun ei ollut kättä ylhäällä tai painetta pallossa, oli hyvä heittää, hän analysoi.

Ratkaisuheitoillaan Seppälä kasvatti myös mainettaan kylmähermoisena loppuhetkien ratkaisijana. Vaikka tie Susijengiin avautui Seppälälle verrattain myöhään, 25-vuotiaana, on hän tähänastisella maajoukkueurallaan säkittänyt elintärkeitä voitto- tai kirikoreja mm. EM- ja MM-karsintaotteluissa Sveitsiä, Sloveniaa ja Kroatiaa vastaan.

- Ihan kiva että onnistuu. Tässä vaiheessa alkaa olla jo muutama toisto takana niin ei siinä muuta kuin palloa ilmaan.

Kotiyleisöstä tukea maanantaina

Kun vuosien 2021-23 MM-karsintoja on pelaamatta enää yksi ottelu, Seppälä kehuu vuolaasti Susijengin ratkaisuvalmiutta.

Tel Avivissa otsikoihin nousivat hyökkäyspään onnistujat eli Seppälän lisäksi Sasu Salin, Alex Murphy ja Mikael Jantunen. Seppälä jakoi vuolaasti kehuja myös mm. puolustuspäässä raataneelle Elias Valtoselle, parit tärkeät korit mieheen upottaneelle Topias Palmille ja Remu Raitaselle sekä häikäisevän karsintadebyytin pelanneelle Max Besselinkille.

- Maxilta aika kova sisääntulo. Rohkea kaveri, pelasi puolustuksessa älyttömän kovaa, haki yhden älyttömän ison hyökkäyslevypallon ja meni tosi kovaa tilanteisiin. Kaveri ei kumarrellut ketään.

Myös omalla pelipaikallaan, pelinrakennuksessa, Seppälä ylistää Susijengin leveyttä ja kilpailuasetelmaa. Seppälän ja aloittavan pelinrakentajan Edon Maxhunin lisäksi Aatu Kivimäki, Henri Kantonen ja Severi Kaukiainen ovat tuoneet kaikki oman tärkeän palasensa Susijengin palapeliin.

- Hyvä kilpailutilanne pointin paikalla. Kaikki luottaa toisiinsa ja toisaalta tahtoo myös toisille onnistumisia. Jos yhdellä on vähän hiljaisempi ilta, toinen tulee kentälle ja tuo omia juttujansa. Se on koko joukkueelle hyödyksi, että useampi pelaaja osaa ottaa ratkaisuja.

Susijengi on tänä aamuna herännyt Helsingistä ja valmistautuu nyt maanantai-illan MM-karsintahuipennukseen, jossa vastaan astelee lohkoa johtava Saksa. Voitto Saksasta takaisi samalla MM-karsintalohkon voiton.

- Meillä on mahdollisuus voittaa lohko, mikä on aika harvinaista suomalaisittain. Saadaan myös päättää karsinnat kotiyleisön edessä. Tavoite on hoitaa homma ja lähteä MM-kisoihin näiden karsintojen ykkösenä.


(EDIT 25.2. klo 11.09: Pelkkä voitto Saksasta riittää MM-karsintalohkon voittoon.)

Susijengi ja Saksa kohtaavat maanantai-iltana 27.2. klo 18.30 Espoo Metro Areenalla. Lipunmyynti otteluun on käynnissä täällä. Nelonen ja Ruutu televisioivat ottelun suorana.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

Näytä lisää vastaavia