Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

23.2.2022 10:24 Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

Murphyt paikalla! Erik ja Alex Murphy ovat saapuneet Japanista Susijengin vahvuuteen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kuluvalla 2021–22-seurajoukkuekaudella koripalloilevan Murphyn veljessarjan kaksi vanhinta ovat saaneet pelata terveenä ja nauttia joukkueessaan isoista peliminuuteista.

Susijengin harjoituksissakin on ilmiselvää, että niin Erik kuin Alex ovat hyvässä terässä. Erik, 208 cm, ja Alex, 206 cm, tuovat pituutta, kokemusta ja fyysisyyttä Susijengin isoon päähän ja viilettävät kentällä parhaimmillaan nopean hyökkäyksen kärkenä.

- Meren antimia sisältävä ruokavalio, minimalistinen japanilainen elämäntyyli… en osaa sanoa. Pää ja kroppa on tosi terässä, Alex Murphy kommentoi nykykuntoaan.

- Kaipa tässä on kyse siitä, että kumpikin meistä on taas vähän vanhempi ja viisaampi. Osaamme pitää itsestämme paremmin huolen kaikilla elämän ja pelin osa-alueilla. Aikaerorasitus kiusaa vielä vähän, mutta parin päivän jälkeen sekin helpottaa, komppaa isoveli Erik.

Erik Murphy debytoi Susijengissä MM-kisakesänä 2014 ja Alex seurasi isoveljeään kolme vuotta myöhemmin, EM-kotikisavuonna 2017, edustettuaan sitä ennen Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkuetta B-divisioonan EM-kisoissa sekä haastajamaajoukkuetta universiadeissa. Tällä kaudella kaksikko on saanut viihtyä toistensa seurassa myös seurajoukkueessa, kun jo viime kaudella Fukushima Firebondsia Japanin B2-liigassa edustanut Erik sai Alexin samaan joukkueeseen.

Rekrytointi tuntuu menneen nappiin, sillä Firebonds majailee tällä hetkellä B2-liigan itälohkon toisella sijalla samalla, kun Murphyn veljekset ovat kuuluneet joukkueen tehokärkiin: Erik 16,3 pisteen, 6,9 levypallon ja 2,6 syötön ja Alex 15,9 pisteen, 5,3 levypallon ja 2,3 syötön ottelukohtaisin keskiarvoin.

- Japanissa on viimeinkin toteutunut pitkäaikainen haave samassa jengissä pelaamisesta. Kuulin Erikiltä paljon juttuja viime kauden aikana ja voin sanoa, että kausi on ollut odotusten arvoinen, Alex kiittää.

- Meillä on hyvä kemia kentällä ja on mukava hengata yhdessä kentän ulkopuolella, juuri niin kuin odotinkin, Erik täydentää.

”Tähän jengiin on aina hyvä tulla”

Vaikka Murphyt ovat kuuluneet Susijengin vahvuuteen jo pitkällä 2010-luvun puolella, ovat veljekset edustaneet Suomea miesten maajoukkuetasolla samassa ottelussa vain harvakseltaan.

Kesällä 2017 molemmat Murphyt kuuluivat Susijengin laajaan rinkiin, mutta sitä seuraavan kerran kaksikko juoksi sinivalkoisissa kentälle seuraavan kerran vasta helmikuussa 2021. Murphyt esiintyivät Tbilisin EM-karsintakuplassa edukseen, kun joukkue peittosi Sveitsin ja Georgian ja varmisti paikkansa ensi syyskuun Prahan ja Berliinin EM-kisoissa.

- Paineet vuoden takaiseen kuplaan lähdettäessä olivat isot, koska tiesimme, että tarvitsimme voiton edetäksemme EM-kisoihin. Sveitsi-matsissa olimme kolme neljännestä erinomaisia, vaikka Sveitsi tekikin ottelusta lopulta jännän, Alex tunnelmoi vuoden takaista.

Susijengin olosuhteet ovat puolessa vuosikymmenessä muuttuneet. Vanhat tutut sotaratsut Shawn Huffista ja Jamar Wilsonista Petteri Koposeen ovat edelleen remmissä mukana, mutta Tbilisissä kaksikko sai rinnalleen myös nuoria susia mm. Edon Maxhunin, Elias Valtosen ja Mikael Jantusen muodossa.

Kysymys iästä ja kokemuksesta nousee ainakin 31-vuotiaalla Erik Murphylla väkisinkin mieleen, kun vasta alkaneessa MM-karsintakuplassa parivaljakko on saanut treenisparraajakseen mm. 17-vuotiaan Miro Littlen.

- Mä oon vanha, Erik nauraa.

- Kolmikymppiset pelaajat saavat onneksi Henkalta (Dettmann) muutamia pieniä myönnytyksiä, joista aion ottaa ihan kaiken irti, että jaksan sitten vääntää tosissani nuoria kavereita vastaan ja vastata heidän energiaansa.

- Mä en laske itseäni vanhojen setien joukkoon. Mä olen sillanrakentaja siinä välissä niin kuin Sasu (Salin), Topias (Palmi) ja Mädikin (Alexander Madsen). Mutta kolmekymppiä tulee väistämättä pian täyteen, kommentoi kesäkuussa 29-vuotisiaan juhliva Alex.

Vaikka uusia nuoria miehiä on noussut remmiin mukaan, Murphyt kokevat Susijengin olevan edelleen pitkälti sama kuin ennen.

- Me kaikki viihdytään yhdessä. Tähän jengiin on aina hyvä tulla riippumatta siitä, kuka kokoonpanoon juoksee. Motivaatio on tosi korkealla, vannoo Erik.

”Slovenia on yhteen hitsautunut jengi”

Marraskuun MM-karsintaotteluihin Susijengi lähti isossa päässä pahasti vajaamiehisenä, kun Murphyt olivat seurajoukkueensa matkassa Japanissa, Juho Nenonen sairastui kesken karsintojen ja Alexander Madsen ja Remu Raitanen olivat loukkaantuneina sivussa.

Murphyjen mukaantulo antaa Susijengin valmennusjohdolle taas kosolti valinnanvaraa, kun vastaan asettuu hallitseva Euroopan mestari ja olympiakisojen pronssiottelussa esiintynyt Slovenia ja sen isot pelaajat, mm. Mike Tobey (213 cm), Ziga Dimec (211 cm) ja Edo Muric (202 cm).

- Lukaan (Doncic) kiinnittyy liiankin paljon huomiota. Slovenia on hallitseva Euroopan mestari ja äärimmäisen hyvä, yhteen hitsautunut jengi. Siitä tulee todella kova haaste meille, nyökyttelee Erik.

- Slovenialla on paljon äärimmäisen korkean tason kansainvälisiä pelaajia. Joukkue on hyvin valmennettu ja he pelaavat korista niin kuin sitä on tarkoitettu pelattavan, Alex kommentoi.

Kliseenkin uhalla koripalloilevat Murphyn veljekset korostavat, että Susijengin on lopulta pelattava huolellisesti omaa peliään. Haaste on valtava, mutta täydellisellä suorituksella jättiläinen on kaadettavissa.

- Meidän on luettava kotiläksymme, oltava valmiita, pysyttävä pelisuunnitelmassa, pelattava kovaa. Tällä tasolla ei helppoja pelejä ole ja Slovenia pystyi edellisessä ikkunassa kääntämään kaksi tiukkaa ottelua voitokseen. Edessä on kova haaste, Erik toteaa.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 25.2. klo 18.30 alkaen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen Slovenian Koperissa maanantaina 28.2.

Lipunmyynti Susijengin ja Slovenian otteluun täällä.

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

Näytä lisää vastaavia