Olivier Nkamhoua: ”Tässä on sellainen jengi, mistä meitsi tykkää”

2.7.2021 10:11 Susijengin kesän 2021 uusien kasvojen joukkoon lukeutuu myös neljä vuotta sitten Helsingistä maailmalle lähtenyt, viimeiset kaksi kautta Tennesseen huippuyliopistoa NCAA-liigassa edustanut 203-senttinen ja 21-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, joka tuo jengiin urheilullisuutta, kovuutta, monipuolisuutta ja intohimoa.

Olli Nkamhoua on onnellinen saadessaan mahdollisuuden edustaa Susijengiä. Kuva: Tennessee University Athletics.

Edellisen kerran Nkamhoua nähtiin Suomen sarjoissa kaudella 2016–17, jolloin hän saavutti vasta 16-vuotiaana Helsingin NMKY:n kanssa 19-vuotiaiden poikien SM-pronssia ja kellotti yhdeksän ottelua HNMKY:n divarijoukkueessa.

Viimeisen neljän vuoden ajan ”Olli” on kuitenkin asunut Yhdysvalloissa yhdessä isänsä, pitkän uran Suomen divareissa tehneen Christian Nkamhouan kanssa ja tehnyt nimeään tunnetuksi Pohjois-Amerikassa.

- Muutin 17-vuotiaana isän luokse Marylandiin ja pelasin seniorikauteni Bishop Walsh high schoolissa. Sieltä sain mun nimeä kiertämään Amerikkaan ja koulut alkoivat kuulla musta, Olli kertoo.

- Kävin visiiteillä neljässä eri collegessa ja visiittien jälkeen valitsin Tennesseen, koska musta tuntui siltä, että kehittyisin siellä eniten ja Tennesseen valmentaja ”pakottaisi” mut oppimaan korista.

Tennessee kuuluu perinteisesti Yhdysvaltojen parhaisiin koripallokouluihin, ja joukkueeseen, sen rotaatiosta puhumattakaan, päästäkseen on pelaajan suoriuduttava todella korkealla tasolla. Nkamhouan ensimmäinen kaksivuotinen Tennesseessä on kulunut 9,3 minuutin, 2,9 pisteen ja 2,3 levypallon keskiarvoilla, oppimalla ja kasvattamalla korkoa ja nälkää tulevaan.

- Mä oon kova leikkaamaan korille. Liikun nopeampaa kuin moni mun kokoinen ja mulla on hyvät kädet. Pystyn viimeistelemään suoraan syötöstä läheltä koria ja keskimatkasta, kuvailee Nkamhoua vahvuuksiaan pelaajana – unohtamatta hänen maailmanluokan fysiikkaansa ja taisteluasennettaan.

Äidinmaalle ja omalle maalle

Nkamhoualle merkittiin kesällä 2016 yhteensä kaksikymmentä 16-vuotiaiden poikien maaottelua. Ensimmäinen kesä Susijengin riveissä onkin ollut hänelle jollain tasolla kotiinpaluu vanhojen, tuttujen kasvojen kanssa.

- Näistä pelaajista meitsi tykkää pelaa tosi paljon Hanneksen (Pöllä) kanssa. Micken (Jantunen) kanssa ollaan aina oltu vastustajia, nyt se on vihdoinkin mun joukkuekaveri. Edonin (Maxhuni) kanssa on tosi hauska pelata ja Lassi (Nikkarinen) on tosi hyvä pelaaja. Rehellisesti on löytynyt sellainen jengi, mistä meitsi tykkää, Olli kiittelee.

- Tää on ollut tosi hyvä kokemus. Treenit on erilaisia kuin Yhdysvalloissa. Ollaan pelattu vapaammin ja täällä on tietyn tasoisia pelaajia, ammattilaisia monesta paikasta. Yliopistossa treeneissä opetetaan enemmän, kun taas täällä oletetaan, että jengi tietää ja ymmärtää korista korkeammalla tasolla.

Nkamhoua kuvailee kutsua Susijengiin kunnia-asiaksi ja hän tietää, että myös perhe on saavutuksesta onnellinen ja ylpeä.

- Mun äidille on tärkeää, että pääsin tänne pelaamaan mun äidinmaalle – ja mun omalle maalle. Täällä mä oon syntynyt ja kasvanut, hän iloitsee.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia