Näin pelataan koripallon MM-kisat 2023

21.8.2023 09:03 Kolme maata, viisi isäntäkaupunkia, 32 joukkuetta, kolme mitalistia ja yksi maailmanmestari – vuoden 2023 MM-kisat pelataan neljän vuoden takaisista Kiinan kisoista tutulla formaatilla. Maailman huippujen ja tulevaisuuden pelaajien tähdittämien kisojen lisäpanoksena on paikat kesän 2024 olympiakisoissa ja -karsinnoissa.

MM-kisat käynnistyvät tämän viikon torstaina 24. elokuuta - Susijengi aloittaa oman urakkansa perjantaina. Kuva: FIBA

Mitkä kisat?

Elokuun 24. käynnistyvät ja syyskuun 10. huipentuvat kisat ovat ensimmäiset MM-kisat sitten syyskesän 2019.

MM-kisat ovat olleet viimeisen vuosikymmenen ajan harvinaista herkkua kansainvälisessä kilpailukalenterissa. Kiinan kisoja edeltäneen kerran maailmanmestaruudesta pelattiin syyskesällä 2014, jolloin Susijengi toi kymmentuhatpäisen kannattajalauman mukanaan Bilbaon MM-alkulohkoon.

Hallitsevana maailmanmestarina Aasian MM-kisoihin saapuu viime vuoden Euroopan mestari Espanja, joka kukisti vuoden 2019 MM-finaalissa yllättäjäjoukkue Argentiinan. Pronssia Kiinan kisoista haki Ranska. Tuolloinen hallitseva maailmanmestari Yhdysvallat jäi Kiinan kisoissa kuudenneksi.

Missä pelataan?

Syksystä 2015 alkaen kansainvälinen koripalloliitto FIBA on säännönmukaisesti hajauttanut EM-kisojen alkulohkot useiden maiden välille. Vaikka edelliset MM-kisat pelattiinkin keskitetysti Kiinassa, tällä kertaa kisat on jaettu Filippiinien, Indonesian ja Japanin kesken.

Kisojen pääisäntänä toimii Filippiinit, joka vie pudotus- ja mitalipelit puolimiljoonaiseen Pasayn kaupunkiin aivan pääkaupunki Manilan kupeeseen Mall of Asia Arenalle.

Kisojen alkulohkoja pelataan Filippiineillä Pasayn lisäksi Suur-Manilan alueella niin ikään sijaitsevissa Bocauen ja Quezon Cityn kaupungeissa. Indonesia valitsi omaksi alkulohkokaupungikseen pääkaupunkinsa Jakartan, kun taas Japani vei kisat Okinawan saariryhmällä sijaitsevaan Okinawa Cityyn, joka sijaitsee aivan saarten pääkaupungin Nahan kupeessa.

Ketkä pelaavat?

· A-lohko (Bocaue / Quezon City): Angola, Dominikaaninen tasavalta, Filippiinit, Italia

· B-lohko (Quezon City): Etelä-Sudan, Serbia, Kiina, Puerto Rico

· C-lohko (Pasay): Yhdysvallat, Jordania, Kreikka, Uusi-Seelanti

· D-lohko (Pasay): Egypti, Meksiko, Montenegro, Liettua

· E-lohko (Okinawa City): Saksa, Susijengi, Japani, Australia

· F-lohko (Okinawa City): Slovenia, Kap Verde, Georgia, Venezuela

· G-lohko (Jakarta): Iran, Espanja, Norsunluurannikko, Brasilia

· H-lohko (Jakarta): Kanada, Latvia, Libanon, Ranska

Jokaisen alkulohkon 3. ja 4. sijoittuneet joukkueet pelaavat alemmassa loppusarjassa kaksi sijoitusottelua viereisen lohkon 3. ja 4. sijoittuneita vastaan. Nämä joukkueet sijoittuvat MM-kisoissa sijoille 17.-32.

Jokaisen alkulohkon 1. ja 2. sijoittuneet joukkueet pelaavat kaksi ylemmän loppusarjan ottelua viereisen lohkon 1. ja 2. sijoittuneita vastaan. Ylemmän jatkosarjan 3. ja 4. sijoittuvat joukkueet sijoittuvat MM-kisoissa sijoille 9.-16.

Susijengi ja Saksa kohtasivat toisensa kahdesti MM-jatkokarsinnassa. Kuva: Ville Vuorinen
Susijengi ja Saksa kohtasivat toisensa kahdesti MM-jatkokarsinnassa. Kuva: Ville Vuorinen

Jatkosarjoja muodostettaessa lohkopareina toimivat A/B, C/D, E/F ja G/H-lohkot.

Jokaisen ylemmän jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta etenee 4.-10.9. Pasayssa pelattaviin loppupeleihin, jotka käynnistyvät puolivälierillä. Puolivälieristä karsiutuneet joukkueet pelaavat sijoitusottelut sijoista 5.-8.

Puolivälierien voittajat kohtaavat semifinaalissa, joiden voittajat etenevät MM-finaaliin ja joiden häviäjät kohtaavat MM-pronssiottelussa.

MM-kisojen loppusijoitukset toimivat samalla esisijoituksina vuoden 2024 olympialaisiin Pariisiin. Kisaisäntä Ranskan lisäksi MM-kisojen kaksi parasta maata Amerikan ja Euroopan mantereilta sekä yksi paras maa niin Afrikasta, Aasiasta kuin Oseaniastakin etenee olympiakisoihin. Karkeana nyrkkisääntönä vähintään seuraavaksi parhaat ylempään loppusarjaan edenneet joukkueet pelaavat myös kesän 2024 olympiakarsintaturnauksissa.

Tähtiloistoa ja tulevaisuuden pelaajia

MM-kisoissa esiintyy perinteisesti olympialaisten jälkeen maailman kovatasoisimmat maajoukkueet, ja myös tänä vuonna Aasiassa tullaan näkemään tähtiloistoa.

MM-kisat toimivat usein Yhdysvalloille sen tulevaisuuden pelaajien testilaboratoriona. Golden State Warriorsin neljään NBA:n mestaruuteen valmentanut Steve Kerr tuo Aasiaan mukanaan keski-iältään varsin nuoren ryhmän, jonka mielenkiintoisimpina niminä tuikkivat Minnesotan Anthony Edwards, Indianan Tyrese Haliburton, Memphisin Jaren Jackson Jr. sekä Orlandon Paolo Banchero.

Kanada ja Australia saapuvat Aasiaan kenties kaikkien aikojen kovatasoisimmilla maajoukkueillaan. Kanadalla on miehistössään mm. Oklahoma Cityn Shai Gilgeous-Alexander ja Luguentz Dort sekä Lauri Markkasen Utahin joukkuetoveri Kelly Olynyk, kun taas Australia nokittaa veteraani Patty Millsillä ja läpimurtoaan NBA:ssa tekevillä Josh Giddeyllä, Dyson Danielsilla ja Josh Greenillä.

Eurooppalaiset joukkueet tuovat pääsääntöisesti Aasiaan mukanaan ykköstykkinsä, esimerkkeinä Slovenia (Luka Doncic), Liettua (Jonas Valanciunas), Saksa (Franz Wagner, Dennis Schröder), Ranska (Rudy Gobert, Evan Fournier), Montenegro (Nikola Vucevic), Espanja (Sergio Llull, Willy & Juancho Hernangomez) sekä Georgia (Goga Bitadze, Tornike Shengelia, Giorgi Shermadini, Sandro Mamukelashvili).

Lisämielenkiintoa turnaukseen tuovat mm. Euroopan, Amerikan ja Oseanian maiden ulkopuoliset NBA-pelaajat, kuten Filippiinien Jordan Clarkson, Dominikaanisen tasavallan Karl-Anthony Towns ja Kiinan Kyle Anderson.

Otsikoihin ennen turnauksen alkua ovat toisaalta nousseet myös lukuisten kansainvälisten eturivin pelaajien poisjäännit. Kreikan Giannis Antetokounmpo, Serbian Nikola Jokic, Japanin Rui Hachimura, Espanjan Ricky Rubio, Liettuan Domantas Sabonis, Kanadan Jamal Murray sekä Ranskan kansalaisuuden saanut Joel Embiid päättivät keskittyä tänä kesänä palautumiseen, kun taas Latvian Kristaps Porzingis jättäytyi kisakoneesta loukkaantumisen vuoksi. Myöskään vuoden 2023 NBA-draftin ykkösvarausta, ranskalaista Victor Wembanyamaa, ei nähdä edustamassa ”Les Bléusia” Aasiassa.

2000-luvulla syntyneiden esiinnousu

Uudella vuosituhannella syntyneiden koripalloilijoiden ensimmäinen polvi on antanut esimakua osaamisestaan jo mm. Tokion olympialaisissa 2021 sekä viime kesän EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä, mutta viimeistään tänä kesänä Aasiassa ”zoomereiden” sukupolvi pääsee toden teolla irti.

Yhdysvaltojen kahdentoista miehen kokoonpanosta neljä pelaajaa on syntynyt 2000-luvulla: Paolo Banchero, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton sekä Walker Kessler. Australian iskunyrkistä Josh Green, Josh Giddey ja Dyson Daniels ovat niin ikään parikymppisiä ja Saksan tehopelaajana viime syyskesän EM-kisoissa kunnostautunut Franz Wagner on syntynyt 2001.

Toukokuussa 26 vuotta täyttänyt Lauri Markkanen on maaottelukokemuksen ja iän perusteella Susijengissä kokenutta kalustoa. Kuva: Ville Vuorinen
Toukokuussa 26 vuotta täyttänyt Lauri Markkanen on maaottelukokemuksen ja iän perusteella Susijengissä kokenutta kalustoa. Kuva: Ville Vuorinen

Muita mielenkiintoisia 2000-luvulla syntyneitä pelaajia ovat mm. Filippiinien 222-senttinen, 2002 syntynyt Kai Sotto, Serbian 211-senttinen ja 2000 syntynyt suurlupaus Filip Petrusev, Liettuan 2000 syntynyt pelinrakentaja Rokas Jokubaitis, Espanjan 2001 syntyneet Santi Aldama ja Jaime Pradilla sekä Kanadan 2000 syntynyt RJ Barrett.

Susijengin kokoonpanossa 2000-luvulla syntyneitä edustavat Miro Little (2004), Olivier Nkamhoua (2000) sekä Mikael Jantunen (2000). Ajan kulumisesta kertoo sekin, että toukokuussa 26 vuotta täyttänyt Lauri Markkanen on maaottelukokemuksen ja iän perusteella Susijengissä kokenutta kalustoa.

Tie mitaleille täysin auki

Lisämielenkiintoa alkavaan MM-turnaukseen tuo se, että selkeää ennakkosuosikkia maailmanmestariksi ei ole.

Yhdysvalloilla on paljon hampaankolossa neljän vuoden takaisen kuudennen sijan jälkeen, mutta kahdestatoista nousevasta NBA-nimestään huolimatta joukkue ei ole selkeä ennakkosuosikki. Englanninkielisestä maailmasta Australia nostatti odotuksia kahden vuoden takaisella olympiapronssillaan ja Kanadalla on riittävän tulivoimainen kokoonpano yllätykseen.

Yhdysvaltojen, Australian ja Kanadan muodostaman kolmikon lisäksi voimakkaimmin ehdolla kärkisijoille ovat Euroopan maat. Nuorella miehistöllä Euroopan mestaruuden vienyt Espanja, Rudy Gobertin ja Evan Fournierin johtama Ranska ja viime syyskesän vakuuttava EM-pronssijoukkue Saksa pelaavat erinomaisesti yhteen.

Aliarvioida ei sovi myöskään Luka Doncicin Sloveniaa, yllättävän nimivahvaa Georgiaa tai perinteidensä velvoittamaa Serbiaa, Italiaa, Kreikkaa ja Liettuaa. Saattaapa Lauri Markkasella ja Susijengilläkin olla sanansa sanottavana.

Viime aikojen mitalistit

Viimeisen vuosikymmenen kansainväliset arvokisat ovat olleet pitkälti Yhdysvaltojen ja Espanjan välistä valssia.

Yhdysvallat on vienyt nimiinsä kaksi olympiakultaa (2016, 2021) sekä viimeistä edeltäneen maailmanmestaruuden (2014). Espanja tulee heti mitaleiden väristä ja määrästä laskien toisena tuoreella Euroopan mestaruudella (2022), hallitsevana maailmanmestarina (2019) sekä sitä edellisinä EM-pronssimitalistina (2017) ja olympiapronssimitalistina (2016).

Espanja juhli edellisissä MM-kisoissa 2019. Kuva: FIBA
Espanja juhli edellisissä MM-kisoissa 2019. Kuva: FIBA

Vakuuttavasti on esiintynyt myös Ranska, joka haki hopeamitalit kaulaansa vuoden 2022 EM-kisoissa sekä Tokion olympialaisissa 2021. Viimeisen vuosikymmenen mitaliriviä paisuttavat vuoden 2014 ja 2019 MM-pronssit.

”Kovan onnen maana” voidaan pitää Serbiaa, joka haki hopeaa vuoden 2014 MM-kisoista, vuoden 2016 olympialaisista sekä vuoden 2017 EM-kisoista.

Luka Doncicin johtama Slovenia voitti vuonna 2017 suurena yllätyksenä Euroopan mestaruuden ja eteni Tokion olympialaisissa 2021 pronssiotteluun. Australia käynnisti kansanjuhlat saalistamalla Tokiosta 2021 maan historian ensimmäisen miesten arvokisamitalin, kun taas Saksan esitys viime syyskesän EM-kisojen pronssijoukkueena oli vakuuttava.

Kunniamaininnan ansaitsee ”auringonlaskun miehistöllään” kesän 2019 MM-kisoissa hopealle yltänyt Argentiina, joka on sittemmin uudistunut ja nuorentunut juurta jaksain.

 
27.2.2024 11:34 Susijengi

Tuoville ja Salinille pykälänousuja kaikkien aikojen maaottelutilastoissa

Susijengin päävalmentajan tehtävään kesällä 2022 noussut Lassi Tuovi, 37, saavutti tukun ikonisia valmentajanimiä kaikkien aikojen valmennettujen miesten maaotteluiden tilastossa. Susikapteeni Sasu Salin nousi puolestaan pykälän pelattujen maaotteluiden listassa.

27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

25.2.2024 11:38 Susijengi

Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

Näytä lisää vastaavia