Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

31.7.2023 14:50 ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

Henri Kantonen odottaa seuraavaa kehitysaskeltaan pelaajana. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vielä heinä-elokuun 2022 taitteessa Kantosen toipuminen Korisliigan finaalien aikana iskeneestä polvivammastaan kisakuntoon oli monen lukon takana. Vaikka ennuste oli epävarma, alustava ja kenties aavistuksen optimistinen kuntoutumisaikataulu piti.

- Vuosi sitten treenasin ekalla Susijengin leiriviikolla tyhjällä kentällä, toisella viikolla pelasin puolen kentän 3-3-pelejä. Olisikohan minulla ollut kahdet täysipainoiset harjoitukset koko kentällä takana siinä vaiheessa, kun pelattiin Tampereen tuplamaaottelu Belgiaa vastaan, hän muistelee.

- Fyysisen kunnon suhteen en ollut yhtään huolissani, koska tein paljon hommia viime kesänä, mutta polven tilanne mietitytti. Belgia-peleissä polvessa tuntui kuitenkin hyvältä. Sen jälkeen ajatukseni oli, että niin kauan kuin polvi kestää, tulen ehdottomasti pelaamaan paikasta EM-kisajoukkueessa.

Kesän 2022 kaksi ensimmäistä karsintaottelua jäivät polveaan kuntouttaneelta Kantoselta väliin, mutta elokuun lopun Israel- ja Viro-otteluissa hän oli joukkueessa mukana ja sen jälkeen kisakone kutsui. Prahaan päästyään Kantonen lunasti vahvasti paikkansa Susijengin 1-3-paikkojen jokapaikanhöylänä viidentoista minuutin ottelukohtaisella peliajalla. 

Kantosen kesän tähtihetki koitti Berliinissä 11. syyskuuta 2022 pelatussa välieräottelussa, jossa hän upotti viimeisillä minuuteilla tärkeän kolmosen, torjui Kroatian ykköstykin Bojan Bogdanovicin heiton ja toi pelinrakennuksellaan kentälle rauhallisuutta.

”Karhu Basket oli mulle oikea ratkaisu tähän vaiheeseen uraa”

EM-kisoista kotiuduttuaan Kantonen palasi arvokisakentiltä kotimaahan ja Karhu Basketiin, Suomen ja Korisliigan viimeisen puolen vuosikymmenen ylivoimaisesti menestyneimpään seuraan.

Karhu Basketin kanssa vietetty kausi oli niin Korisliigan (SM-hopeaa) ja FIBA Europe Cupin (sijoitus neljän parhaan joukossa) osalta Kantoselle omanlaisensa Susijengin jatke. Kantonen pääsi erinomaisesti roolitetussa ammattilaisjoukkueessa sekä pelaamaan vahvuuksillaan että kantamaan isoa vastuuta.

Jos jossittelu sallitaan, mikäli amerikkalaissentteri Simeon Carter olisi pysynyt ehjänä, kenties Karhu Basketin SM-hopea ja FIBA Europe Cupin välieräpaikka olisivat voineet jopa kirkastua.

- Karhu Basket oli mulle oikea ratkaisu tähän vaiheeseen uraa. Seura- ja harjoitteluympäristö ovat Kauhajoella Suomen kärkipäätä ja FIBA Europe Cupin pelaamisen vei meitä eteenpäin paitsi seurana ja yksilötasolla, myös laajemmin suomalaisessa koriksessa, hän arvioi.

- Tuntuu, että meidän menestys FIBA Europe Cupissa tuli yllätyksenä kaikille muille paitsi meille itsellemme. Alkulohkovaiheessa todettiin yhdessä, että me ollaan parempi joukkue kuin suurin osa muista FIBA Europe Cupin joukkueista ja haluttiin myös näyttää se. Mielestäni tehtiin niin hyvä tulos kuin näissä olosuhteissa voi tehdä.

Vuoden takainen EM-kisakokemus ja seurajoukkuekausi 2022-23 ovat vahvistaneet Kantosen käsitystä omista vahvuuksistaan ja lokerostaan eurooppalaisilla kentillä. Tästä kertovat myös hänen tavoitteensa ensi kaudeksi.

- Tavoitteena olisi päästä ensi kaudeksi kovaan eurooppalaiseen sarjaan pelaamaan, Kantonen linjaa. 

- Sopivaa tarjousta ei ole vielä tullut, mutta olen ihan valmis siihen, että pelaajamarkkinoilla menee pidemmällekin syksyyn. Seurataan tilannetta ja tehdään töitä sen eteen, että oikea paikka aukeaa. Näen, että mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia.

”Koko jengi näyttää olevan tosi hyvässä formissa”

Tulevaa seurajoukkuekautta edeltää taas uusi kesä Susijengissä.

MM-kisakesän 2023 susileiritys on kääntynyt toiselle viikolleen ja joukkue on siirtynyt Helsingin Mäkelänrinteen URHEA-hallilta Lohjan Kisakallion Susi Training Centeriin.

- Kahdeksan viikon omatoiminen kesäharjoittelu meni omalta osalta niin kuin pitikin. Mulla oli kesällä lajitreenejä Samuel Haanpään ja Petteri Koposen kanssa, pari viikkoa yksilötreenejä Teemu Rannikon kanssa ja vielä fysiikkaa Karhu Basketin Raimo Stefanovin kanssa. Kesätreenauksessa kaikki meni niin kuin piti ja edessä pitäisi olla ihan looginen seuraava steppi pelaajana, hän laskeskelee.

Sekin on avuksi, että Susijengissä Kantonen pääsee jälleen mittaamaan tasoaan maan parhaita vastaan. Markkasen ja Salinin taitotason tietävät jo entuudestaan kaikki. Susijengin nuori eturivi Micke Jantusesta Edon Maxhuniin ja Elias Valtosesta Alexander Madseniin on kasvanut taas vuoden verran korkoa Euroopan huippusarjoissa. Yhdysvalloista susipaitaan ovat puolestaan entistä vahvempina saapuneet vaikkapa Miro Little, Olivier Nkamhoua ja Jacob Grandison.

- Koko jengi näyttää olevan tosi hyvässä formissa sen perusteella, mitä tässä on parin viikon aikana yhdessä treenattu. Tosi mielenkiintoista päästä näkemään, miten kaikki loksahtaa kohdilleen, kun aletaan pelaamaan kunnon pelejä, Henri ennakoi perjantaina Tampereella pelattavaa Liettua-ottelua.

Mielenkiintoa lisää sekin, että lentokone Tokion kautta Okinawalle lähtee Helsinki-Vantaalta jo kolmen viikon päässä. Kantonen uskoo, että koko Susijengin tarkoitus on jatkaa Aasiassa sieltä, mihin se Prahassa ja Berliinissä jäi.

- Edelleen mun mielessä pyörii se, että me oltiin viisitoista pistettä johdossa toisella neljänneksellä sittemmin Euroopan mestaruuden voittanutta joukkuetta vastaan puolivälierissä. Se kertoo siitä, miten kovalla tasolla meidän on mahdollista pelata joukkueena, Kantonen uhkuu. 

- Kaikkeni teen, että olen kisakoneessa mukana. Vastustajat Okinawalla on tietenkin maailmantasoa, mutta uskon, että meillä on taas vähän parempi ja kokeneempi Susijengi koossa. Tästä on tulossa tosi mielenkiintoinen loppukesä.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Tampereen Nokia Areenalla Liettuan ja keskiviikkona 9.8. Espoo Metro Areenalla Viron. Liput otteluihin ovat myynnissä.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia