Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

28.7.2023 11:51 Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

Mikael Jantusen ura on nousukiidossa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ensimmäisinä Susijengi-vuosinaan lähinnä puolustuspään rouhijana ja näkymättömän työn tekijänä tunnettu Jantunen on viimeisen vuoden maaotteluissa osoittanut voimakkaasti kasvanutta valmiutta mm. nopean hyökkäyksen viimeistelijänä ja niin puolimatkan kuin kolmen pisteenkin heittäjänä.

Samaa kasvanutta itseluottamusta Jantunen uhkui heinäkuussa lähdettyään NBA:n kesäliigaan Golden State Warriorsin paitaan. Ensi töikseen ”Micke” ilmoitti, ettei aio himmailla kesäliigassa, vaan ottaa rohkeasti ne heitot, jotka hänelle tarjoutuvat.

- Totta kai lähden aina peliin sillä ajatuksella, että teen niitä asioita, mitkä auttavat joukkuetta voittamaan. Aikaisempina vuosina lähestymistapani oli, että puolustus ennen kaikkea, mutta hyökkäys on tullut koko ajan luonnollisemmaksi osaksi kokonaisuutta, Jantunen arvioi.

- Kehityksen kannalta asia on niinkin, että jos tahtoo pelata korista yhä korkeammalla tasolla, omien ratkaisujen ottamista ei saa pelätä. Pystyn tänä päivänä auttamaan joukkuetta yhä enemmän myös korintekijänä, ja tahdoin näyttää sen myös kesäliigassa. Siksi toiseksi jos kesäliigassa ei ota omaa heittoa, palloa ei ihan välttämättä tule heti takaisin.

Jantunen osoitti ensimmäisen NBA-kesäliigaesiintymisensä yhteydessä kuuluvansa ehdottomasti sille tasolle. Jantunen rekisteröi Warriorsille neljässä ottelussa 7,8 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden ja nakutti parhaana iltanaan 17 pistettä.

Kelpo saldo etenkin ottaen huomioon sen, että ympärillä on paitsi NBA:n edellisen kahden vuoden varauksia, myös NBA:n kehitysliigan ja Euroopan parhaiden sarjojen parhaita pelaajia, jotka kaikki tahtovat näyttää kuuluvansa NBA:han.

- Olihan se taitotaso siellä älytön. Maailman parhaat nuoret pelaajat ja kovia veteraanipelaajia Euroopasta ja G-liigasta. Vaikka joukkuepelaaminen ei välttämättä aina ollut ihan timanttia, parhaat joukkueet olivat älyttömän hyviä ja kilpailu todella kovaa.

”Todistan askel kerrallaan kuuluvani jollekin tasolle”

NBA:n kesäliigan näytön paikka tuli erinomaiseen tilanteeseen Jantuselle, joka aloitti ammattilaisuransa kaksi vuotta sitten Belgian mestarin Oostenden riveissä ja teki viime kaudella Italian Serie A:n läpimurtonsa Trevisossa.

Vasta solmittu kaksivuotinen sopimus Ranskan liigaa ja Eurocupia pelaavan Paris Basketballin kanssa on uusi kehitysporras edelleen varsin nuoren Jantusen kehityspolussa. Eurocup on FIBA:n Mestareiden Liigassa Euroopan toiseksi korkein kilpailullinen taso, jonka parhaimmistoon kuului CB Gran Canarian, Türk Telekomin, Joventut Badalonan ja Hapoel Tel Avivin kaltaisia kansainvälisiä suurseuroja.

- Siitä olen lähtenyt, että todistan askel kerrallaan kuuluvani jollekin tasolle. Kun Trevison kauden jälkeen lähdin etsimään uutta seuraa, yksi prioriteeteistä oli päästä pelaamaan merkityksellisiä minuutteja mahdollisimman korkealla tasolla. Ranskan Pro A ja Eurocup on sitten seuraava haaste, Micke analysoi.

Suuri merkitys oli myös sillä, että Paris Basketball sai uudeksi valmentajakseen Euroopan parhaimpien valmentajien kastiin komeettamaisesti kohonneen entisen Susijengi-takamiehen Tuomas Iisalon. Tinkimättömänä valmentajana tunnettu Iisalo on kerännyt kunnioitusta erityisesti kyvyllään saada joukkue toimimaan yhtenä rintamana, joka on johtanut menestykseen vuosi toisensa jälkeen.

- Tiedän hyvin, minkälaista kulttuuria Tuomas Iisalo on rakentanut edellisissä joukkueissaan ja uskon, että aika moni pelaaja tahtoisi olla juuri tuollaisessa ympäristössä mukana. Uskon, että meillä on kasassa jengi, jonka jokainen pelaaja tahtoo ensisijaisesti keskittyä voittamiseen, mikä on unelmatilanne kenen tahansa kannalta.

Huomioonotettavaa on sekin, että kun Jantusen kaksivuotinen Paris Basketballin kanssa päättyy, hän on edelleenkin vasta 25-vuotias. Susijengin kanssa vietetyt vuodet ja piipahdus NBA:n kesäliigassa ovat lisänneet hänen kohdallaan tervettä itseluottamusta. Vaikka maailman parhaiden pelaajien joukkoon onkin vielä pitkä matka, ei matka ole mahdoton.

- Tässä on sen verran monta vuotta Susijengin kanssa takana ja sen verran monta hyvää maajoukkuetta kohdattu, että tiedän ihan hyvin pystyväni kilpailemaan maailman parhaiden pelaajien joukossa, Jantunen kommentoi.

- Ei siis vaikkapa NBA mitenkään viikoittain mulla pyöri mielessä, mutta kun sain vaikka tämän kesäliigamahdollisuuden, ihan ensisijaisesti halusin todistaa kuuluvani sille tasolle. Nyt kehitys jatkuu treeni ja matsi ja kausi kerrallaan ja katsotaan, mitä mahdollisuuksia avautuu.

”Okinawalla vastus on vielä kovempi kuin Prahassa”

Susijengin MM-kisoihin valmistavan leirityksen ensimmäinen viikko on päättynyt ja lento Okinawalle MM-alkulohkopeleihin odottaa vuoroaan runsaan kolmen viikon päässä.

Joukkuehenki on erinomainen ja harjoitukset ovat olleet, kuten odottaa, intensiivisiä.

- Koko ajan kovemmalla tasolla pelataan. Meillä on tietenkin Lauri (Markkanen) joukossa, mutta myös koko ajan suurempi määrä kovatasoisia nuoria pelaajia, jotka omalta osaltaan nostavat kilpailun tasoa. Sisäinen kova kilpailu treeneissä kehittää jokaista pelaajaa ja kaikki paikat on ansaittava, Micke kehuu.

Oma osansa on myös kokemuksella. Jos vuoden 2022 EM-kisajoukkueessa oli mukana yhdeksän ensikertalaista, tänä päivänä merkittävällä osalla jengin pelaajista on käsitys siitä, mitä arvokisoissa menestyminen vaatii.

- Prahan ja Berliinin osalta koko ryhmälle jäi vahva itseluottamusbuusti. Espanja veti mestaruuteen asti ja me oltiin siinä ottelussa voitossa kiinni vielä pari kolme minuuttia ennen loppua. Me tiedetään, että hyvänä päivänä voidaan voittaa kenet tahansa, hän jatkaa.

- Mutta sitten samaan hengenvetoon on sanottava, että Okinawaan lähdetään perinteisesti treeni kerrallaan ja ottelu kerrallaan. Australia ja Saksa on maailman eliittijoukkueita ja Japanilla on kotiyleisö tukenaan, eli vastus on vielä kovempi kuin Prahassa. Mutta ekan viikon perusteella meillä on todella hyvä alku ja oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Liettuan Tampereen Nokia Areenalla ja keskiviikkona 9.8. Viron Espoo Metro Areenalla. Liput kotiotteluihin myynnissä.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia