31.3.2020 11:18 Korisliigassa kovassa nousujohteessa ollut Henri Kantonen ei vielä tiedä tulevan kauden työnantajaansa. Mutta ensin täytyy keksiä, miten parhaaseen ikään tuleva pelaaja pääsee poikkeustilassa edes treenaaman.
Henri Kantosella on pulma. Hän pitää normaalisti kahden tai kolmen viikon palautumistauon kauden viimeisen pelin jälkeen ja aloittaa sen jälkeen treenikauden. Tuo aika on nyt täynnä, mutta Kantonen joutuu raapimaan päätään ja miettimään tosissaan, miten harjoituksia nyt toteuttaisi.
– Aloittelen parhaillaan valmistautumista. Salit ovat kaikki kiinni, eikä niihin pääse edes yksin, joten niissä harjoittelua täytyy katsoa ajan kanssa, kun tämä tilanne vähän selkenee. Nyt alkuun tarkoitukseni on juosta ja tehdä lihaskuntoharjoituksia. Parhaillaan kaikki nämäkin sijoittuvat pitkälti ulkoilmaan.
22-vuotias takamies on kehityksen kannalta merkittävässä vaiheessa. Hän pelasi keskeytyneen kauden Salon Vilppaassa ja nousi joukkueen hyökkäyksessä isoon rooliin Teemu Rannikon loukkaannuttua tammikuussa. Jo vuonna 2018 hän otti merkittävää pallollista roolia Kauhajoen Karhu Basketissa ja pokkasi kauden päätteeksi sekä Korisliiga-mestaruuden että kehittyneimmän pelaajan palkinnon.
Sopimus Vilppaan kanssa on ohi, joten moni koripallon katsoja on uumoillut Kantosen suuntaavan seuraavaksi ulkomaille. Yleisen epätietoisuuden vallitessa niihin uumoiluihin Kantonen ei osaa vastata oikein mitään.
– Aika usein sopimuskeskustelut alkavat heti kauden päätyttyä, mutta nyt eivät ole puhelimet soineet. Pelaajamarkkinat ovat jäissä, koska kukaan ei tiedä, mitkä joukkueet missäkin maassa ovat ylipäätään syksyllä enää olemassa.
Harjoitteluolosuhteet vaikuttavat eri pelaajiin eri tavoin. Kokeneimmat konkarit lähinnä pitävät yllä yleiskuntoa ja parantelevat kauden jättämiä vaurioita. Vasta parhaaseen peli-ikään saapuvat nousijat, kuten Kantonen, sen sijaan harjoittelevat yhä aktiivisesti tekniikkaa ja taitoja.
– Olen tavanomaisesti ottanut pallonkäsittelyn mukaan treeniohjelmaan heti alussa fysiikkaharjoittelun kanssa, sillä tunnen itseni ja tässä iässä löytyy vielä paljon kehityskohtia siinä puolessa.
Tilanteesta tekee tasa-arvoisen toki se, että kaikki muutkin ovat samassa veneessä. Ainakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kaikki urheilubisnes on kauttaaltaan seisahduksissa, ja kaikki ovat harjoituksissaan pitkälti oman kotipihansa varassa.
Mutta Kantosella ei ole parhaillaan edes tulevan työnantajan valmennusryhmää tukenaan, koska työnantajaa ei vielä ole.
– Jokaisen yksilön täytyy nyt suunnitella tekemisensä huolellisesti. Tilanteessa, jossa ei ole käytössä ihanteellista ympäristöä eikä yhteisiä harjoituksia, voi pahimmillaan ottaa isoja askeleita taaksepäin. Mutta toisaalta aikaa on käytössä niin paljon, että on myös loistava tilaisuus kehittää henkilökohtaisia ominaisuuksiaan. Pitää vain löytää keinot.
Kantonen toteaa, että kääntyy omassa tilanteessaan todennäköisesti Saha Trainingin ja turkulaisen Sports Science Labin puoleen, sillä on harjoitellut näiden yritysten kanssa urallaan aiemminkin. Hän suhtautuu tilanteeseen tyynesti eikä panikoi kehityksensä puolesta. Hän on enemmän huolissaan 15–18-vuotiaista juniori-ikäluokista.
– Se on yleensä kriittinen ikä, jossa otetaan isoja harppauksia ja läpimurrot tapahtuvat. Sen näkee vasta tulevaisuudessa, että miten tilanne heihin vaikuttaa.
Teksti: Valtteri Mörttinen
Korisliiga-illan voittajia olivat Kataja Basket, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa.
Kobrien kolmannen jakson reipas yliote ei johtanut Vilpasta vastaan sarjapisteisiin.
Miesten Korisliigassa pelattiin tänään neljä ottelua ja nähtiin niin 30 pisteen, 18 levypallon kuin 900 ottelunkin suorituksia.
Tampereen Pyrinnön Antero Lehto yltää keskiviikkona historian toisena pelaajana 900 ottelun rajapyykkiin Korisliigassa, kun lasketaan yhteen runkosarja- ja pudotuspeliottelut. Raja rikkoutuu Pyrinnön vierasottelussa Kataja Basketia vastaan.
Korisliigan koriraudoille tekivät tänään tuhojaan niin Kouvojen tuoreimmat rekrytoinnit kuin tutumpi nimi Hongan paidassa.
Miesten Korisliiga palasi maajoukkuetauolta, ja virkistyneisyys näkyi kentillä. Illassa nähtiin useampikin yllätys.
Bisons Loimaan Jeremiah Wood valittiin Korisliigan Kuukauden pelaajaksi lokakuulta 2024. 39-vuotiaan sentterin seura on parhaillaan sarjataulukon kolmantena ja tilastorivi tavanomaiseen tapaan huima, mutta hän ei koskaan halua lopettaa kehittymistä pelaajan eikä ihmisenä.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Korisliiga-illassa nähtiin pelkkiä vierasvoittoja. Andre Gustavson repi riistoja ja juoksi, kun taas Hannes Pöllä otti mittaa Jeremiah Woodista, joka "pelasi jo silloin, kun tyrannosaurukset vaelsivat planeetalla".