Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

23.8.2023 08:15 Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

Maxhuni muistaa elävästi, kuinka vuosi sitten Prahasta Berliinin EM-jatkopeleihin selvittyään Susijengi sai lukea niin sosiaalisesta kuin perinteisestäkin mediasta varsin epäileviä puheenvuoroja joukkueen mahdollisuuksista selvitä jatkoon NBA- ja Euroliiga-pelaajilla täyteen turboahdettua Kroatiaa vastaan.

- En tiedä, sanoiko sitä kukaan meille ihan suoraan, mutta jengi kuulosti aika skeptiseltä meidän mahdollisuuksien suhteen. Juteltiin siitä jätkien kanssa Kroatia-matsia odotellessa ja oltiin ihan, että hetkinen, näinkö vähän ne meihin luottaa. Ihan jokaiselle tuli siitä halu näyttää, mihin me oikein pystytään, Maxhuni maalailee.

Voi olla, että suomalaisten urheilun ystävien tuoreessa muistissa oli, että Susijengi oli hävinnyt nykymuotoiset EM-neljännesvälierät vuosina 2015 ja 2017 selvin lukemin ensin Serbiaa ja sitten Italiaa vastaan. Kolmas kerta kuitenkin sanoi toden: Kroatia jäi selkeästi lehdelle soittelemaan, kun Susijengi jyräsi päätösjaksolla Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon ensimmäistä kertaa 55 vuoteen.

EM-kisat ovat tänä vuonna vaihtuneet MM-kisoihin, mutta tietty sama asetelma säilyy. Olympiapronssimitalisti Australia, EM-pronssimitalisti Saksa ja MM-kisaisäntä Japani muodostavat Susijengin kanssa Okinawan E-lohkon, joissa suomalaisia pidetään jälleen kerran haastajina.

- Ainakin Twitterissä jengin mielipide tuntui olevan, että jos voitetaan Japani-ottelu, se on jo ihan hyvä saavutus. Kaikki kunnia Japanille, joka on vaarallinen koripallojoukkue, mutta me ollaan voitettu vielä pari pykälää parempia joukkueita aiemminkin, Maxhuni jatkaa.

- Me joukkueena yritetään ammentaa tällaisesta altavastaajan asemasta sitä samaa positiivista kiukkua ja todistaa, että on meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa.

”Meillä on taas vuosi enemmän kokemusta tällä ryhmällä”

Edon Maxhuni on viimeisen parin vuoden aikana ollut korostetusti keskiössä aina Susijengistä puhuttaessa.

Suomen miesten maajoukkuehistoria on täynnä erinomaisia pelinrakentajia, joista Teemu Rannikko, Jamar Wilson ja Petteri Koponen ovat kannatelleet sinivalkopaitoja kenttäkenraalin paikalla viime vuosien aikana.

Vuoden 2022 EM-kisat jäivät Koposen uran viimeisiksi arvokisoiksi ja Jamar Wilson löi tossunsa naulaan saman vuoden helmikuussa. Kaksikon eläköityminen on jättänyt suuret saappaat, joihin tässä kisajoukkueessa Maxhuni, Ilari Seppälä, Henri Kantonen ja Miro Little ovat asettuneet.

- Hattu nousee korkealle ilmaan Koposen, Rannikon, Wilsonin ja muiden Susijengin pitkän ajan pelinrakentajien edessä, mutta me muutkin ollaan oltu jo useampi vuosi mukana ja luotetaan siihen, että me pystytään ihan yhtä lailla tuomaan hyviä asioita tähän joukkueeseen, Maxhuni uhkuu.

- Viime vuoden EM-kisoissa mä, Ilari, Henri ja Miro pelattiin ensimmäisiä kisojamme ja Petsku (Koponen) oli koulinut itsensä pelikuntoon tosi kovan työn jälkeen. Silti pystyttiin ihan meidän peruspelillämme auttamaan Suomi kahdeksan parhaan joukkoon. Meillä on nyt taas vuosi enemmän kokemusta tällä ryhmällä, mikä tuo vielä enemmän vahvuutta ja mahdollisuuksia voittaa.

Myös Maxhuni on eri mies kuin vuosi sitten.

Kahden Yhdysvaltain yliopistoliigan Long Beach Statessa viettämänsä kauden jälkeen Hyvinkään Pontevan kasvatti aloitti ammattilaisuransa Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, josta hän siirtyi Hollannin mestari Den Boschin kautta Viron-Latvian liigan KK Pärnuun.

Vaikka Hollannin ja Viron-Latvian liigat tarjosivat oman pelillisen haasteensa, erinomaiset näytöt Prahassa ja Berliinissä poikivat hänet kertaheitolla Saksan Bundesliigaan ja Crailsheim Merlinsiin, jonka aloitusviisikkopaikan hän lunasti kuukauden jälkeen.

- Mun itseluottamus on aika kova. Jotkut ihmiset sanoo, että mä tykkään leikkiä tulella, mutta mulle antaa voimaa se, kun tiedän, että se tuli vähän korventaa ja hiillostaa. Mä tiedän, minkä tason pelaaja olen ja haluan omilla näytöilläni ansaita itselleni paikat aina paremmissa liigoissa, Maxhuni avaa pelifilosofiaansa.

Jos ennen viime kesän EM-kisoja Maxhunille ei ollut kertynyt sopimustarjouksia ruuhkaksi asti, tähän kesään hän on voinut lähteä melko turvallisin mielin. Tarjouksia on sisällä, mutta hän tahtoo käyttää MM-kisoja markkina-arvonsa korottamiseen.

- Sanotaan niin, että odotan sitä oikeaa. Joukkuettakaan valittaessa en tahdo päästää itseäni liian helpolla, vaan mieluusti katson aina pikkuisen pidemmälle. Toivon ja uskon, että oikea paikka ensi kaudeksi löytyy kisojen aikana tai niiden jälkeen.

”Lähdemme metsästämään suurta voittoa”

Susijengi on ehtinyt ottaa tuntumaa Okinawan MM-kisaolosuhteisiin jo parin päivän ajan.

Intensiivinen MM-kisoihin valmistava kausi on nyt takanapäin ja Maxhunin mukaan joukkueen terveystilanne hyvä ja keskinäinen kemia kohdallaan. Myös pelinrakentajaosastolla.

- Meillä oli vähän vaihteleva takakentän terveystilanne elokuussa valmistavien viikkojen aikana, mutta viimeisen muutaman treenin perusteella voin sanoa, että hyvältä näyttää, Edon hymyilee.

Pelinrakentajan tontilla työnjako on selvä. Maxhuni tuo pallovarmuutta ja korintekovoimaa, Little räjähtävyyttä ja ajouhkaa, Seppälä rauhoittaa ja rakentaa, Kantonen tukee ja puolustaa.

- Tiedetään ihan jokainen, että pärjätään kyllä, kun tosipelit alkaa. Jokainen tietää oman roolinsa ja toteuttaa omia juttujansa. Ollaan pelattu jo aika pitkään yhdessä ja meillä on luotto toinen toisiimme.

Kisat käynnistyvät Susijengin osalta perjantaina iltapäivällä Okinawan aikaa mitä kovimmalla mahdollisella haasteella, kun vastaan asettuu hallitseva olympiapronssimitalisti, yhdeksän NBA-pelaajan tähdittämä Australia.

- Tietenkin se on iso haaste tähän alkuun ja sitä on pakko lähestyä nöyränä. Australia on erinomainen jengi, Maxhuni luonnehtii.

- Sanotaan kuitenkin, että turnauksen ekassa pelissä voi perinteisesti tapahtua kaikenlaista. Australia on yksi maailman parhaista joukkueista ja meidän pitää pelata täydellinen peli, mutta ihan ehdottomasti lähdemme metsästämään suurta voittoa heti alkuun. Kunhan pysytään omassa konseptissa ja tehdään mitä ollaan tehty koko kesä, niin voi tapahtua hyviä asioita.

Susijengi ja Australia kohtaavat MM-kisojen Okinawan E-lohkon avausottelussa perjantaina 25.8. klo 17.00 paikallista aikaa (klo 11.00 Suomen aikaa). Ottelu televisioidaan Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Henkilöt

 
30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

10.9.2023 19:20 Susijengi

Herbert luotsasi Saksan maailmanmestaruuteen

Suomen kansalaisuuden jo 30 vuotta sitten saanut kanadalaislähtöinen Gordon Herbert, 64, liittyi suomalaisten palloilulajien maailmanmestarivalmentajien harvaan joukkoon luotsaamalla sunnuntaina Saksan koripallon miesten MM-kultaan. Saksa päihitti MM-finaalissa Serbian lukemin 83–77 (47–47).

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

31.8.2023 07:17 Susijengi

Kokenut Kap Verde ratsastaa jättiläinen Tavaresin hartioilla

Susijengin avausvastustaja MM-sijoitusotteluissa on tänään torstaina vastaan ryhmittyvä, historiansa ensimmäisiä MM-kisoja pelaava Kap Verde. Joukkueen peli rakentuu pitkälti Portugalin liigassa pelaavien veteraanien varaan, joskin ryhmän kulmakivenä komeilee Real Madridin järkäle, 221-senttinen Edy Tavares.

30.8.2023 16:47 Susijengi

Kap Verde ja Venezuela Susijengin vastustajiksi MM-sijoitusotteluissa

Okinawalla pelattavan MM-alkulohko F:n ottelut saatiin päätökseen keskiviikkoiltana. F-lohkosta ylempään jatkosarjaan etenevät lohkovoittaja Slovenia ja lohkokakkonen Georgia, kun taas Susijengi ottaa alemman MM-jatkosarjan sijoitusotteluissa mittaa lohkokolmonen Kap Verdestä ja lohkojumbo Venezuelasta.

29.8.2023 16:29 Susijengi

Giddey johti Australian ylempään MM-jatkosarjaan

Japani väläytteli vaarallisuuttaan jo toisena perättäisenä iltana kohoamalla 27 pisteen takaa-ajoasemasta kolmentoista pisteen päähän Australiaa vastaan vajaat kolme minuuttia ennen MM-alkulohko E:n päätösottelun loppua. Australia hyydytti Japanin kuitenkin rutiinilla ja karkasi 109-89 (57-35)-voittoon.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

28.8.2023 09:11 Susijengi

Mitalisuosikki Saksa Susijengin seuraava koetinkivi

Okinawan MM-kisalohko E:tä kahdella voitollaan johtava Saksa saapuu Susijengin seuraavaksi vastustajaksi tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa. Saksa peittosi edellisessä ottelussaan olympiapronssimitalisti Australian ja kaahaa vahvasti kohti Manilan MM-loppusarjaa Dennis Schröderin, Wagnerin veljesten ja Daniel Theisin johdolla.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

26.8.2023 11:37 Susijengi

MM-isäntä Japani luottaa kaukoheittoihin ja kaaokseen

Okinawan MM-alkulohko E:n isäntäjoukkue Japani on pienikokoinen, mutta huolellisesti yhteen pelaava ryhmä täynnä erinomaisia kaukoheittäjiä kahdella maailmanluokan atleetilla ryyditettynä. Hanno Möttölän mukaan parhaat aseet Japanin peittoamiseksi ovat maltti, joukkuepelaaminen ja fyysisyys.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

26.8.2023 03:31 Susijengi

Saksa taivutti kisaisäntä Japanin torstain iltaottelussa

Viime vuoden EM-kisoissa pronssia hakenut Saksa karkasi kisaisäntä Japanilta jo varhain MM-kisojen Okinawan E-lohkon perjantain myöhäisottelussa. Saksa latoi jo avausjakson loppuun mennessä kahdentoista pisteen johtolukemat ja kuittasi 81-63 (53-31)-voiton.

Näytä lisää vastaavia