Aapeli Alanen juoksee kenttää tänä vuonna Kouvot-paidassa – ”Pelityylimme vaatii sopeutumista ja poikkeuksellista ratkaisukykyä”

28.9.2023 19:00 Muualla Euroopassa kolme viimeisintä pelivuottaan viettänyt laituri Aapeli Alanen on liittynyt Jyri Lehtosen valmentamaan Kouvoihin, ja luvassa on pelaajan mukaan nopeaa toimintaa, joka aiheuttaa vastustajille varmasti valmistautumisvaikeuksia.

Kuva: Ville Vuorinen

Laitahyökkääjä Aapeli Alanen tekee kolmen kauden Euroopan-kierroksen jälkeen paluun Suomeen ja miesten Korisliigaan. Paita, jonka hän tänä syksynä pukee päälleen, tosin on hänelle täysin uusi. Sen etumusta komistaa Kouvojen logo.

Lahdessa koripallo-oppinsa aikoinaan saanut monipuolinen pelaaja kertoo odottavansa uutta kautta erityisellä mielenkiinnolla.

– On kiehtovaa nähdä, kuinka paljon joukkueet ovat poissaoloni aikana täällä muuttuneet, ja päästä tutustumaan lahjakkuuksiin, jotka ovat itselleni vielä vieraita. Se taas, että paljonko minä olen tänä aikana muuttunut, on ehkä itselleni vaikein arvioida. Ainoa, mitä pystyn sanomaan varmalla, on se, että olen kokeneempi ja vanhempi kuin kolme vuotta sitten.

Kouvolaan saapuessaan Alanen huomasi nopeasti olevansa itselleen täysin uudessa tilanteessa. Hänellä on ikää vasta 27 vuotta, mutta ennen ulkomaalaisvahvistus Kamau Stokesin hankintaa hän oli koko kokoonpanon vanhin.

– Olen yleensä tottunut olemaan nuorimmasta päästä. Tämä nykyinen tilanne tuo huomattavasti enemmän vastuuta ja tarkoittaa sitä, että minun täytyy olla se, joka näyttää omalla tekemisellään esimerkkiä kokemattomammille. Osa veteraanipelaajien tehtävää on johtaa ja auttaa joukkuetta juuri sen esimerkin kautta.

Pelillisesti Alanen ei koe merkittävästi muuttuneensa. Hän pelaa kovaa, puolustaa hyvin ja käyttää hyökkäyspäässä ratkaisupaikkoja viisaasti. Niillä avaimilla hän on auttanut joukkueitaan voittamaan pelejä tähänkin asti.

Toki joskus valmennuksella ja ympäröivällä joukkueella voi olla pelaajan avainominaisuuksista erilaisiakin näkemyksiä – sellaisia, joita pelaaja itse ei ole ehtinyt edes kunnolla hahmottaa.

– Se näkyy ehkä eniten siinä, kun välillä päätyy rotaatiossa pelipaikoille, joita ei yleensä pelaa. Olen Korisliigassa vuosieni aikana pelannut kaikkia mahdollisia paikkoja pelinjohtajasta ihan sentteriin asti. Kaikkea on kokeiltu, vaikka kentällä on paljon rooleja, joihin en todellakaan ole tottunut. Mutta jos tarve on, niin silloin pitää olla valmis niitä pelaamaan.

Nuori Aapeli. Kahdeksan Susijengi-ottelun lisäksi Alanen on pukenut maajoukkuepaidan ylleen 80 kertaa. Kuva: Koripalloliitto
Nuori Aapeli. Kahdeksan Susijengi-ottelun lisäksi Alanen on pukenut maajoukkuepaidan ylleen 80 kertaa. Kuva: Koripalloliitto

Taktisessa mielessä Kouvot on pyrkinyt hyvin erilaisiin lähestymistapoihin kuin monet muut joukkueista. Päävalmentaja Jyri Lehtosen alaisuudessa joukkue on panostanut äärimmäisen nopeaan peliin.

Aapeli Alanen uskoo, että perinteistä poikkeava tyyli tulee jatkossa aiheuttamaan vastustajille valmistautumisvaikeuksia.

– Tämä pelityyli vaatii ehdottomasti sopeutumista. Olin ensin sanomassa, että pelimme ei ole niin taktista, mutta siitä saa väärän kuvan. Kyllä meillä on tarkat kriteerit. Kyse on enemmänkin siitä, että pelikirjassamme hyökkäys ei ala aina siitä, että viisikko tuodaan rauhassa hyökkäyspäähän ja pelinjohtaja näyttää kuvion, joka juostaan, ja antaa avaussyötön. Koska hyökkäyksemme on nopea ja monin tavoin vapaampi, se vaatii pelaajilta poikkeuksellista ratkaisukykyä ja ymmärrystä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Tyylissä on pieniä kaikuja siitä filosofiasta, jolla muiden muassa Mike D’Antoni tuli Yhdysvalloissa kuuluisaksi käyttäessään niin sanottua ”7 Seconds or Less” -taktiikkaa. Alanen myöntää hymyillen, että hänestä tuntuu, että Lehtonenkin on saattanut pelikirjaansa joitakin pieniä vivahteita ottaa tuosta strategiasta. Ainakin paljon enemmän kuin hänen viime joukkueidensa valmentajat ottivat.

– Etenkin jos vertaa Itävaltaan, jossa kaikki seurat pelasivat aivan harvinaisen hidasta koripalloa. Toisaalta taas pelissämme täällä on ollut hieman uutta vanhoillekin Kouvoille, koska isona muutoksena viime vuoteen meillä ei ole kumpaakaan isoista miehistä eli Hannes Pöllää tai Ilmari Toikkasta. Mutta onneksi saimme tilalle Topias Jokelan ja pystyimme pitämään yhä Joel Mäntysen. Kunhan uskomme omaan tekemiseemme, tästä saadaan vielä hyvä lopputulos.

Kouvot 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia