Sadan maaottelun Piipari: "EM-kisapaikka olisi paras muisto"

26.5.2011 Lähes 11 vuotta sitten ensiesiintymisensä naisten maajoukkueessa tehnyt Reetta Piipari, 31, pelaa ensi viikonloppuna Liettuassa uransa sadannen naisten maaottelun. Piiparilla on takanaan monta ikimuistoista hetkeä maajoukkueuraltaan, mutta hän uskoo parhaiden maajoukkuehetkien siintävän vielä edessäpäin.

Reetta Piipari pelaa viikonloppuna uransa sadannen naisten maaottelun.

Piiparin parhaisiin maajoukkuemuistoihin kuuluivat mm. tammikuun 2009 pakkovoitto Isosta-Britanniasta..

..sekä syyskuun 2007 Slovakian kaato Energia Areenalla.

Pitkän uran pelannut Piipari on pelannut mm. NCAA-liigaa Xavierin yliopistossa. Kuvat: Tytti Nuoramo, Ville Vuorinen, Tomi Kaminen ja Xavier University.

Perinteikkään KTP:n kasvatti ja valmentajalegenda Risto Piiparin tytär Reetta puki ensimmäisen kerran naisten maajoukkuepaidan ylleen 22. heinäkuuta 2000 Viroa vastaan. Suomi voitti Mäkelänrinteessä pelatun ottelun 69-67 (30-26) Piiparin viimeistellessä voittajille kuusi pistettä.

- Tuukkasen Taru oli jo silloin aloitusviisikossa ja Lea Hakala taisi pelata viimeisiä naisten maaotteluitaan, Piipari muistelee.

- Sen muistan, että ekoina maajoukkuevuosina Auli Nyman oli tukeni ja turvani. Tunsimme entuudestaan, koska isäni oli ollut iät ja ajat maajoukkueen valmentaja, ja teimme sopimuksen, että pelaamme joskus ainakin naisten SM-sarjassa samassa joukkueessa.

Maaotteludebyyttinsä aikoihin Piipari oli ehtinyt jo pelata yhden kauden yliopistokoripalloa USA:n NCAA-liigan Xavierissa Taru Tuukkasen joukkuetoverina. Takamiehen murtautuminen aina maajoukkueen aloitusviisikkoon asti oli nopeaa, ja lähes koko viime vuosikymmenen ajan maajoukkueen tehopelaajina loistivat ilta toisensa jälkeen Tuukkanen ja Piipari. Vaikka tutkaparin molemmat osapuolet ovat jo ehtineet ylittää 30 ikävuoden rajapyykin, tahti pysyy lujana.

- Kai se on jo selkärangassa. Me ollaan pelattu Tarun kanssa yhdessä NCAA:ta, Espanjan liigaa ja maajoukkuepelejä, joten kai tässä vaiheessa jo tietää aika hyvin, mitä toinen siellä kentällä tekee. Lisäksi Taru on niin hyvä pelaaja, että hänen korinteko- ja syöttötaitoonsa voi aina luottaa.

Viimeiset kaksi kautta naisten SM-sarjaa Lappeenrannan Catzissa pelannut ja keväällä 2010 SM-kultaa juhlinut Piipari on edustanut Catzin lisäksi uransa aikana Xavieria (NCAA), Zaragozaa (Espanja), Extrugasaa (Espanja), CB Islas Canariasia (Espanja) ja Kotkan Peli-Karhuja, jonka lisäksi hän kävi toukokuussa 2003 näyttämässä taitojaan WNBA-joukkue Washington Mysticsin leirillä.

- Hirveän nopeasti kaikki nämä vuodet ovat menneet, ei voi muuta sanoa, hymyilee Piipari.

Muistoja Novi Sadista

Piiparin kymmenvuotiselle maajoukkueuralle mahtuu monta ikimuistoista hetkeä.

- Äkkiä tulisi mieleen syyskuun 2004 EM-karsinnat, kun olimme puoliajalla kymmenen pinnan tappioasemassa Serbia & Montenegroa vastaan Novi Sadissa, mutta voitettiin matsi lopulta. Toinen mikä palaa aina mieleen on se, kun syyskuussa 2007 noustiin viimeisellä jaksolla 16 pinnan takaa voittoon Slovakiasta Vantaalla ja varmistettiin paikka A-divisioonassa, Piipari muistelee.

- Tammikuun 2009 putoamiskarsinnat olivat myös oma juttunsa. Päällimmäisinä muistuu mieleen se, että me hävittiin ekat kaksi peliä ja oltiin pakkovoiton edessä vierasmatsissa Worcesterissa. Meidän lento peruuntui ja kaikkea muutakin sattui, mutta silti me voitettiin Iso-Britannia juuri sillä viidellä pisteellä, mikä oli tavoite.

Piipari piti viime kesän sapattia maajoukkuetoiminnasta, mutta on nyt palannut EM-kisapaikan jahtiin täydellä sykkeellä. Naisten maajoukkue on kukistanut ensimmäisissä maaotteluissaan Tanskan ja Portugalin, ja kohtaa ensi viikonloppuna Liettuassa Liettuan, Ukrainan ja Valko-Venäjän. Piipari uskoo ja toivoo, että hänen parhaat maajoukkuekokemuksensa ovat vielä edessä päin.

- Maajoukkueessa oli muutaman vuoden sellainen tilanne, että saimme juuri ja juuri 12 pelaajaa kasaan, mutta nyt meillä on käytössä laaja rotaatio ja olemme onnistuneet isolla rintamalla. EM-karsinnat ovat sitten ihan oma maailmansa, mutta meillä on nyt oikeasti sellainen tilanne, että voimme voittaa kenet tahansa, takamieskonkari miettii.

- Ja tietenkin jos EM-kisoihin pääsisi, eiköhän se olisi heittämällä paras koripallomuisto siihen asti.

Lisätiedot: Naisten maajoukkue
 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

16.11.2017 Haastattelu

Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

21.8.2007 Maaottelu

Koris.netin haastattelussa: Niina Laaksonen

Naisten maajoukkue viimeistelee EM-karsintakuntonsa keskiviikkona 22.8. klo 19:00 ja torstaina 23.8. klo 16:30 pelattavilla maaotteluilla Viroa vastaan. Koris.net tapasi maajoukkueen levypallospesialistin Niina Laaksosen ja tiedusteli joukkueen ennakkotunnelmia. Laaksosen mukaan Suomi on valmiina yllättämään EM-karsinnoissa kaikki.

2.7.2007 Haastattelu

Koris.netin haastattelussa: Domingo Diaz

Naisten koripallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Domingo Diaz saapui kesäkuun lopussa Suomeen ja suuntasi suorinta tietä Vierumäelle naisten maajoukkueleirille. Koris.net tapasi espanjalaisen Diazin naisten maajoukkueen toisena leiripäivänä.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia