Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

16.11.2017 Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

Lotta-Maj Lahtinen on tehnyt vahvaa läpimurtoa naisten maajoukkueeseen.

Lahtinen tähtää huipulle.

Lahtinen pelaa vielä kuluvan kauden HBA:ssa, jonka jälkeen hän siirtyy Georgia Techin yliopistoon. (Kuvat: Ville Vuorinen)

Susiladies hävisi molemmat marraskuiset EM-karsintaottelunsa, mutta Lahtisen mukaan otteluista jäi paljon hihaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

- Henkinen kovuus on ainakin yksi asia. Meillä on kyllä tahtoa ja taitoa, mutta kovissa tilanteissa kun tulee prässiä tai vastustaja tulee syöttölinjalle, niin pitäisi olla malttia laittaa se takaovisyöttö tai mennä ohi. Sitten fyysisyys. Juoksukilpailussa pitäisi jaksaa juosta kovempaa alas ja ylös kuin se vastustaja. Pitää vain harjoitella ja oppia.

Ranska lukeutuu maailman huippumaihin ja oli selkeä ennakkosuosikki Helsingissä pelatussa ottelussa, mutta Sloveniaa vastaan Suomi lähti toiveikkaana hakemaan yllätystä kesän EM-kisoissa pelanneen joukkueen vieraana. Slovenian kova prässi ja fyysinen korinaluspeli kuitenkin pakottivat Suomen virheisiin ja pallonmenetyksiin, joista Slovenia rankaisi armotta.

- Paljon meillä on opittavaa ja harjoiteltavaa. Olimme molemmissa peleissä fyysisesti jäljessä. Ranska oli paljon isokokoisempi sekä fyysisempi ja molemmat juoksivat meidät kumoon. Sloveniaa vastaan emme pärjänneet levypalloissa ja se peli kaatui varmaan siihen. Hyvää oppia tulevaisuutta varten ja huomasi, että vielä on paljon harjoiteltavaa pärjätäksemme, Catz Lappeenrannan kasvatti toteaa.

Nuoret Susiladiesin pelaajat ovat EM-karsinnoissa saaneet arvokasta osviittaa siitä, millä tasolla Euroopan huipulla pelataan ja mitä sinne pääseminen vaatii.

- Se on tosi tärkeää ja hienoa. Huomasin, että jos haluaa olla ranskalaisten tasolla, niin on vielä paljon parannettavaa esimerkiksi hyökkäysvalinnoissa ja fyysisyydessä. Jos haluaa olla siellä huipulla, niin kuin minä haluan olla, niin on vielä paljon töitä tehtävänä.

Lahtinen debytoi naisten maajoukkueessa tasan vuosi sitten ja vyölle on kertynyt yhteensä viisi maaottelua. Hän on ottanut heti alusta saakka ison roolin, sillä peliaikaa on tullut keskimäärin yli 20 minuuttia. Nuori lupaus ei ole vaivannut päätään saamillaan minuuteilla, vaan pitänyt katseensa tiukasti olennaisessa.

- Olen saanut pelata paljon ja aina pitää ottaa se oma paikkansa. En ole miettinyt paljon minuutteja tulee, vaan olen keskittynyt pelaamiseen, jokaiseen tilanteeseen ja laittamaan kaiken likoon.

Maajoukkueeseen ovat murtautuneen Lahtisen ohella myös muita vuosituhannen vaihteessa syntyneitä kuten Awak Kuier, Sara Bejedi ja Elina Arike, jotka kaikki esiintyivät edukseen EM-karsinnoissa. Lahtinen muistuttaa kuitenkin myös kokeneiden pelaajien vaikutuksesta ja tärkeydestä.  

- Pelissä ja treeneissä tulee paljon neuvoja. He puhuvat koko ajan ja sen olen varmasti oppinut, että koko ajan neuvotaan toisiamme ja puhutaan. Kentällä pitää puhua koko ajan, että kaikki ovat samalla kartalla.

Lahtinen pelaa kuluvan kauden loppuun HBA:ssa, mutta ensi kaudella siintävät jo uudet kuviot, kun hän siirtyy USA:han huippuluokan Georgia Techin yliopistoon opiskelemaan ja pelaamaan. Kovat maaottelut auttavat Lahtista valmistautumaan myös USA:n haasteisiin.

- Kovuuden kannalta nämä pelit olivat tärkeitä. Minulla on tässä vielä monta kuukautta aikaa laittaa nämä asiat kuntoon ja tehdä töitä, että pystyn siellä haastamaan niitä kovia pelaajia. Nämä ovat tosi hyviä ja kovia pelejä ja sielläkin varmasti tulee hyviä pelaajia joilla on taitoa. Näissä näkee, että ei vielä riitä, vaan pitää tehdä töitä, että siellä pystyy haastamaan, Lahtinen toteaa päättäväisesti.

Lisätietoja: Lotta-Maj Lahtinen
 
11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

26.5.2011 Haastattelu

Sadan maaottelun Piipari: "EM-kisapaikka olisi paras muisto"

Lähes 11 vuotta sitten ensiesiintymisensä naisten maajoukkueessa tehnyt Reetta Piipari, 31, pelaa ensi viikonloppuna Liettuassa uransa sadannen naisten maaottelun. Piiparilla on takanaan monta ikimuistoista hetkeä maajoukkueuraltaan, mutta hän uskoo parhaiden maajoukkuehetkien siintävän vielä edessäpäin.

21.8.2007 Maaottelu

Koris.netin haastattelussa: Niina Laaksonen

Naisten maajoukkue viimeistelee EM-karsintakuntonsa keskiviikkona 22.8. klo 19:00 ja torstaina 23.8. klo 16:30 pelattavilla maaotteluilla Viroa vastaan. Koris.net tapasi maajoukkueen levypallospesialistin Niina Laaksosen ja tiedusteli joukkueen ennakkotunnelmia. Laaksosen mukaan Suomi on valmiina yllättämään EM-karsinnoissa kaikki.

2.7.2007 Haastattelu

Koris.netin haastattelussa: Domingo Diaz

Naisten koripallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Domingo Diaz saapui kesäkuun lopussa Suomeen ja suuntasi suorinta tietä Vierumäelle naisten maajoukkueleirille. Koris.net tapasi espanjalaisen Diazin naisten maajoukkueen toisena leiripäivänä.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia